Russische toeristen en de waarde van de baht

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
24 december 2019

Het is een merkwaardige bijna naïeve instelling om naar het buitenland te kijken hoe daar de wisselkoersen zullen gaan verschuiven. Als daar beweging in komt ten opzichte van de koers van de baht dan zullen er hopelijk meer toeristen naar Thailand komen. Wat men zelf aan de koers van de baht zou kunnen gaan doen, komt kennelijk niet op bij deze regering.

Men kijkt met name naar het Britse pond als wel de Russische roebel. De pond zou 4,9 procent omlaag zijn gegaan ten opzichte van de Baht na de enorme overwinning van de conservatieve premier Boris Johnson tijdens de Brexit-stemmingen. Echter deze euforie heeft niet lang geduurd en kwam met een klein verschil weer terug op de valutamarkt. De valutahandelaren hopen en verwachten dat het pond sterker zal worden nu de onzekerheid over de uittreding van het VK uit de Europese Unie is verdwenen.

Hoe staat het met de roebel? Hoewel een aantal Russen na vijf jaar weer in Thailand terug keren, is dat niet vanwege een sterkere roebel. Want de roebel staat nog steeds 12 procent lager sinds 2014. Echter deze maand is zij slechts met 1,9 procent gestegen wat ook niet direct op een feeststemming kan rekenen.

Ook Thailand zal zich harder moeten inspannen om zich als vakantieland te blijven presteren en niet alleen op het gebied van de koers van de baht!

5 reacties op “Russische toeristen en de waarde van de baht”

 1. Lodewijk, de Thaise centrale bank neemt wel degelijk maatregelen om de koers van de Baht te dempen. Echter, de Verenigde Staten ziet er op toe dat landen niet hun koers kunstmatig omlaag brengen omdat ze daarmee een voordeel kunnen scheppen als het gaat om wereldhandel. Wanneer Thailand daar te ver in gaat, lopen ze het risico dat de VS hun op de vingers gaat tikken. Dus jouw stelling dat de regering er niets van snapt klopt niet helemaal. Het verloop van valutakoersen is een vrij ingewikkelde materie waar je niet te snel conclusies aan kunt verbinden.

  • l.lagemaat zegt op

   Er niets van snappen is een te snelle conclusie, die ik niet onderschrijf!

   • oke, dan was ik te snel, sorry. Maar kan je mij uitleggen wat men (regering) zelf kan doen aan de koers van de baht?

    • l.lagemaat zegt op

     Vermoedelijk wordt de baht kunstmatig op deze koers gehouden om relatief goedkoop aan vreemde valuta te komen.
     Bij een veranderende koers zal gemakkelijker de diverse investeringen c.q. leningen aan het buitenland terugbetaald kunnen worden doordat zij nu meer over buitenlandse valuta beschikken.
     Maar dit blijft speculeren omdat ook de buitenlandse valuta een verandering kan laten zien.
     Voor diverse handelaren in vreemde valuta wordt de wind uit de zeilen gehaald als er minder verdiend gaat worden bij de huidige bahtkoers.
     De Thaise bevolking zou iets meer te besteden hebben als de baht koers slechts 1 punt zou stijgen naar 34.5 los nog van het psychologisch effect.
     Veel speelruimte heeft de Thaise regering niet!

 2. Frans de Beer zegt op

  De koers van een valuta (ook de Baht) wordt bepaald aan de hand van vraag en aanbod. Iedere interventie van een centrale bank is dan ook ongehoord.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website