Roi-Et: De nieuwe hoofdstad van Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
9 februari 2012

Een toch wel opmerkelijk bericht afgelopen week in de kranten, met The Nation voorop, over een pleidooi voor een verhuizing van de hoofdstad van Thailand naar een plek in het Noordoosten van Thailand.

Dr. Art-Ong Jumsai da Ayudhua, een voormalige wetenschapper verbonden aan het Amerikaanse NASA, sprak op een seminar over klimaatverandering, natuurrampen en de toekomst van Bangkok, dat volgens hem elk jaar verder zinkt ten gevolge van o.a. een verhoging van het zeeniveau.

Hij noemde de stijging van de jaarlijkse regenval en ook de stijging van het water in de stuwdammeren in 2010 en 2011 en zei, dat de trend in 2012 en de daaropvolgende jaren alleen slechtere vooruitzichten geeft, met alle gevolgen vandien. Autoriteiten moeten daar volgens hem adequaat in optreden om het overtollige water zo efficiënt mogelijk naar zee af te voeren.

Maar om daarbij dan maar aan te bevelen de hoofdstad naar elders te verplaatsen is nogal een beslissing. Uniek in de wereld zou je zeggen, maar is dat wel zo? Nee hoor, door de geschiedenis heen zijn hoofsteden van landen honderden malen van plaats veranderd. De oude Egyptenaren, Romeinen en Chinezen deden al om allerlei redenen. In de recente geschiedenis zijn hoofsteden ook heel vaak van locatie veranderd, denk aan Brasilia in Brazilië, Bonn ging naar Berlijn, Maleisië bracht een groot deel van de regering over naar Sri Jayawardena Kotte, de Laotiaanse hoofdstad veranderde van Luang Prabang naar Vientane, de Indonesische hoofdstad werd na Yogyakarta veranderd in Jakarta en het lijstje kan met gemak met tientallen andere voorbeelden worden aangevuld.

Sommige hoofdsteden worden gekozen, omdat die in geval van een invasie of oorlog gemakkelijk te verdedigen zijn. Andere worden gekozen en/of gebouwd in voorheen onderontwikkelde gebieden om de economie ter plekke te stimuleren. Er zijn meer redenen om van hoofdstad te veranderen, denk aan een diplomatieke keuze in landen waar “gestreden” wordt om de eer van hoofdstad. In De Verenigde Staten werd daarom Washington als hoofdstad gekozen en in Australië niet Sydney of Melbourne, maar Canberra.

De keuze voor Bangkok in 1792 was er één van de eerste categorie. Voorheen was Thonburi aan de westelijke oever de hoofdstad van Ayutthaya, strategisch aan de monding van de Chao Phraya rivier gelegen. Uit Nederlandse documenten is gebleken, dat aldaar de binnenkomende schepen voor Ayutthaya op hun vracht werden gecontroleerd en hun kanonnen voor de duur van hun verblijf in Siam moesten inleveren. Koning Rama I verplaatste de hoofdstad naar de oostelijke oever omdat dat gemakkelijker te verdedigen was tegen eventuele aanvallen vanuit het noorden.

Die reden is in deze moderne tijd niet meer geldig en met de voornoemde te verwachten problemen is het helemaal niet zo’n gek idee om de hoofdstad te verhuizen. De aanbeveling van Dr. Art-Ong om de hoofstad van Thailand te verplaatsen is dus wereldwijd geen uitzondering. Als men daartoe besluit, omdat te verwachten is, dat Bangkok vroeg of laat totaal onder water zal komen te staan, moet men denken aan een locatie in een hoger gelegen gebied, ergens in de 16 noordoostelijke provincies.

Ik heb maar vast gekozen voor Roi-Et in het midden van de Isaan. Niet alleen komt mijn vrouw daar vandaan, maar ook zal er geen strijd ontstaan tussen bijvoorbeeld Khon Kaen en Ubon Thani of andere grotere provincies. Zo’n verhuizing kan heel veel tijd in beslag nemen.

Dr. Art-Ong noemt wel 20 jaar, maar zal ook om economische reden goed zijn voor het Noordoosten. Eindelijk zou er dan iets concreets gedaan worden aan de armoede en werkgelegenheid in dat gebied. Denk eens in wat er allemaal moet gebeuren, nieuwe wegen, nieuwe spoorlijnen, vliegveld, regeringsgebouwen, huisvesting en scholen, enz. enz.

Maar ja, dit is Thailand, dus blijft het een droom of wordt het werkelijkheid?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Roi-Et: De nieuwe hoofdstad van Thailand”

 1. dick van der lugt zegt op

  Ik ben in berichten de suggestie tegengekomen om de hoofdstad te verplaatsen naar de provincie Nakhon Nayok, die hoger ligt.
  Voor de lokatie van het nieuwe parlementsgebouw, nu gepland aan de oever van de Chao Praya, zijn de provincie Saraburi en Nonthaburi gesuggereerd.
  Voor Thonburi was Ayutthaya de hoofdstad van Siam. Voor een plattegrond, zie: http://tinyurl.com/7ksxtvp

 2. hans zegt op

  Udon Thani zou nog veel beter zijn want
  A er ligt al een internationaal vliegveld
  B kan ik mijn vriendins luxe huis misschien wel dik verkopen aan een of ander minister
  deze omschrijving van het huis staat bij de roze bril.

  • KrungThep zegt op

   Roi Et heeft ook een vliegveld, al noemen ze dat niet ‘internationaal’. Het klinkt interessant, Udon Thani International Airport, maar hoeveel internationale vluchten landen er nu eigenlijk ? Volgens mij momenteel geen enkele !
   Voorheen vloog Lao Airlines nog korte tijd tussen Luang Prabang en Udon, maar deze vlucht hebben ze er ook al tijden terug uitgehaald….

   • hans zegt op

    Ze noemen zich nu al International Airport, hoeveel buitenlandse vluchten??. Wel staat er ter meerdere ere en glorie al jaren een oude sloopboeing geparkeerd, volgens mij russich

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Een Boeing Hans? En dan Russisch? Volgens mij heb jij ook overal verstand van…

     • hans zegt op

      Ik had mijn koffie nog niet op, inderdaad geen logisch combinatie, zal volgende keer is extra goed kijken.

      • KrungThep zegt op

       Ja, klopt, die kist staat er idd al jaren. Is het geen oud toestel van One-Two-Go ??

     • hans zegt op

      Ach, Hans, met 12 ambachten en 13 ongelukken steek je overal wel een beetje op..

 3. jogchum zegt op

  Dick,
  Nou dat zal dan een heel gedoe zijn.
  Heel Bangkok afbreken steen voor steen en dan ergens anders weer opbouwen lijkt mij een
  onmogelijke opgave. Of heb ik dit verkeerd van jouw begrepen?

  • dick van der lugt zegt op

   Ik kwam de suggestie om de hoofdstad naar Nakhon Nayok te verplaatsen tegen in berichten in Bangkok Post.
   Wat er dan precies verhuist, zou ik niet weten.
   In ieder geval het Government House, de zetel van de regering, neem ik aan en wellicht ministeries.
   Kost een lieve duit centen, dat is zeker.
   Misschien moet Bangkok eerst nog een paar keer overstromen voordat er serieus over wordt gepraat.
   Uit de Bangkok Post van 6 januari:
   Over 50 jaar overstroomt Bangkok helemaal, zei gouverneur Sukhumbhand Paribatra op een milieuforum in Bangkok. De stad is de afgelopen halve eeuw gegroeid zonder dat er een systematisch plan aan ten grondslag lag. Dat zal moeilijk te corrigeren zijn. Bangkok ligt ook op een ongunstige plaats, 1 meter boven het gemiddeld zeeniveau. Volgens één studie zakt Bangkok elk jaar 1 cm en stijgt het zeeniveau in de Golf van Thailand met 1,3 cm per jaar.

 4. KrungThep zegt op

  Nog een recent voorbeeld….Burma…..was ooit Yangon (Rangoon), tegenwoordig Naypyidaw…..

 5. KrungThep zegt op

  Overigens verplaatste Rama I de hoofdstad van Thonburi naar Rattanakosin in 1782 (niet in 1792)…..typefoutje waarschijnlijk…..

  Ik heb idd ook eerdere suggesties gelezen over een mogelijke verplaatsing naar Nakhon Nayok…. Het zal me een hele verhuizing worden mocht het er ooit van komen…..

 6. BramSiam zegt op

  Gelukkig is Bangkok van beton en niet van steen. In al die torenflats kunnen dan mooi vissen gekweekt worden, tot het beton is weggerot. Er zijn trouwens al de nodige “fishbowls” beschikbaar, (zoals de ob ab nuad massagehuizen doorgaans aangeduid worden) om mee te beginnen.

 7. Chris Hammer zegt op

  Dat de hoofdstad op de lange duur verplaatst moet worden, lijkt mij zeer waarschijnlijk. Maar voordat er na veel overleg een beslissing wordt genomen, zijn wij wel 20 jaar verder en maak ik dat niet meer mee.

 8. jogchum zegt op

  Cris Hammer,
  Volgens mij kan er best een dijk omheen worden gebouwd. Nederlandse water specialisten
  kunnun hier goede raad geven. Nederland ligt tenslotte beneden de zee-spiegel en heeft
  momenteel de zelfde problemen dan Bangkok. Ook NL heeft temaken met het stijgen van de
  zee-spiegel en moet zijn dijken verhogen.

 9. Chris Hammer zegt op

  Beste Jogchum,

  Adviezen voor beheersing van de waterproblemen heeft men al menigmaal van onder andere Nederlandse waterspecialisten gekregen. Maar men volgt ze niet op of de besluitvorming duurt jarenlang. O.a. de baggeradviezen zijn steevast genegeerd. Met name de omgeving van Ayuddhaya kan er binnenkort weer van genieten.

 10. teun zegt op

  een echt thaise oplossing de hoofdstad verplaatsen. als je een probleem ziet loop je ervoor weg. alsof ze hier geld genoeg hebben om al die overheidsgebouwen etc opnieuw te gaan bouwen.
  een georganiseerd systeem ontwikkelen met dijken etc. om Bangkok droog te houden, lijkt goedkoper.
  maar ja, het probleem zit natuurlijk in het woord “georganiseerd”!

 11. Leo Bosch zegt op

  @Jogchum, slechts een klein gedeelte van Nederland ligt beneden de zeespiegel,en heeft absoluut niet dezelfde problemen als Bangkok.

  Bangkok heeft ook te maken met een watermassa uit het binnenland bij langdurige tropische buien, die naar zee moeten worden afgevoerd.

  Leo Bosch.

 12. TH.NL zegt op

  Wat een fantasten zeg! Alsof je Bangkok even verplaatst. Even weer ergens een nieuwe grote luchthaven bouwen, een skytrain, vele wolkenkrabbers, een ondergrondse, hele wijken, spoorwegstations, autobanen etc etc.
  Bangkok ligt maar 1 meter boven de zeespiegel. Nou en? Delen van Nederland liggen altijd al onder de zeespiegel. Men moet eens goed in Thailand nadenken over hun eigen gecreëerde probleem zoals stuwmeren, het niet uitbaggeren en het niet omdijken van probleemgevallen en ga zo maar door.
  Vergelijkingen van het verplaatsen van hoofdsteden in het verleden gaan ook volledig mank. Of er was al niets zoals in Birma of het is zolang geleden dat er maar weinig te verplaatsen was.
  Meest bizarre in het artikel vind ik nog wat te doen met het oude Bangkok en zijn bewoners?
  Fantaseer maar verder.

 13. Cor Lanser zegt op

  Hallo Gringo,

  Goed idee !! Ik kom nu al 4 jaar in Roi et omdat mijn vriendin daar een coffeeshop heeft.
  Het is een leuke stad, en ik overwinter daar elk jaar.

  Dus als je weer op familie bezoek gaat kom dan ff een bakkie koffie drinken.
  gr Cor

  http://waarbenjij.nu/Tip/?Goedkoop+eten+%26+drinken/&module=home&page=tip&id=25393


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website