Het watermanagementplan van de regering concentreert zich te veel op constructiewerkzaamheden en besteedt te weinig aandacht aan het beheer van gebieden en niet-structurele maatregelen om overstromingen te voorkomen. Dat is in een notendop de niet malse kritiek van analisten op de plannen van de regering.

Tijdens een seminar van de Federation of Thais Industries over waterwegen zei Thongchai Roachanakanan, analist bij het Department of Public Works and Town & Country Planning, dat woongemeenschappen, boeren en fabrieken weinig zin hebben hun land te laten gebruiken als waterweg. Sinds 1992 zijn honderden woningprojecten gerealiseerd die natuurlijke waterwegen blokkeren.

‘My main job now is trying to find a secondary floodway that is smaller and shorter but can be used to link existing natural canals. So far we have found three or four secondary floodways.’ Tevens zijn veel gebieden gevonden die dienst kunnen doen als bergingsgebied voor de tijdelijke opslag van water (zogeheten monkey cheeks), maar die zijn eigendom van politici. ‘The country’s policy is based primarily on politics and focuses on large-scale projects.’

Thanawat Jarupongsakul, lector aan de Chulalongkorn universiteit, vindt dat in het plan van het Strategic Committee for Water Resources Management begrip voor de aard van overstromingen ontbreekt. ‘Ongelooflijk. Dykes surrounding industrial estates, for instance, are like the Great Wall of China. You’re stuck in a prison. The plan needs a combination of both structural and non-structural processes.’

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

3 reacties op “‘Regering gokt met watermanagement op het verkeerde paard’”

 1. teun zegt op

  De spijker op de kop. Men trekt veel aandacht met opzichtige graafwerkzaamheden, maar van een integrale en structurele aanpak van onderhoud van bestaande rivieren en kanalen komt helemaal niks terecht. Zo loopt er een riviertje in de buurt van mijn huis. Daar is – na de overstromingen van vorig regenseizoen – de groene begroeiing erin net onder het wateroppervlak afgesneden en dus zag het zo op het oog weer “schoon” uit. Al na 1 maand is er geen verschil meer te zien tussen begroeiing op de oevers en die in het water. Ik verwacht niet dat er voor het komend regenseizoen nog iets structureels aan wordt gedaan.

  En zo is het in de meeste plaatsen het geval.

  Ik zie het komende regenseizoen dan ook met weinig vertrouwen tegemoet, tenzij er deze keer – ondanks alle voorspellingen – weinig regen valt. In dat geval zal er in de naaste toekomst van structurele aanpak van onderhoud helemaal niks meer terechtkomen, want “het probleem bestaat dan immers niet”. Totdat het in een jaar weer wel hard gaat regenen, maar dan is het (weer) te laat.

 2. cor verhoef zegt op

  Ik lees nu net in de Bangkok Post dat deze regering nu het China Water Management Model gaat copieren, hetzelfde China dat jaarlijks de schouders ophaaldt wanneer er tijdens de jaarlijkse overstromingen duizenden mensen verdrinken (we hebben mensen zat), het China dat de ene na de andere rivier indamt en daarmee miljoenen mensen hun inkomensbron en leefgebied ontneemt. Natuurlijk kwam de opdracht hiervoor uit Dubai. Het wordt echt met de dag gekker.

 3. HansNL zegt op

  Laten we wel zijn, met constructie is natuurlijk veel meer geld te verdienen.

  Legaal of illegaal.

  En het watermanagementssysteem in China werkt all meer dan duizen jaar fantastisch.
  Voor de happy few die veel geld verdienen als er geen overstroming is en oneindig veel meer geld als er wel overstroming is.

  Ik had echt net verwacht dat Thailand het waterprobleem met goede maatregelen wil oplossen, daar zit niet genoeg winst in.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website