© foto: Gringo

Het is mij gelukkig nooit overkomen, maar het verhaal gaat wel, dat vroeger leerlingen die op school hun best niet deden, soms werd voorgehouden dat zij gedoemd waren tot een carrière als putjesschepper. Een putjesschepper was in vroeger tijden de naam voor degene die beerputten leegschepte.

In recentere tijden, na de invoering van een modernere riolering zijn het vooral medewerkers van de gemeentereiniging die zich bezighouden met het reinigen van stormwaterputten die met deze benaming getooid worden. U kent vast nog wel Simon Stokvis als een personage uit de Nederlandse comedyserie “Toen was geluk heel gewoon”. Simon werkte in het riool en werd door velen putjesschepper genoemd, maar hij hoorde het zelf liever als faecaliënspecialist of rioloog.

© foto: Gringo

Putjesschepper in Thailand

Ik had die uitdrukking van putjesschepper ook wel soms tegen onze zoon hier in Thailand willen gebruiken, maar geef maar eens een goede vertaling in het Thais. Bovendien zou het moeilijk worden hem uit te leggen wat nu eigenlijk een putjesschepper doet. Ik gebruikte daarom een ander voorbeeld en vertelde hem, dat hij gedoemd was lege flessen uit de vuilnisbakken van Beach Road te gaan verzamelen om met de opbrengst wat eten te kunnen gaan kopen.

Wateroverlast

In de regentijd is er nog al eens wateroverlast in de binnenstad van Pattaya, omdat het rioleringssysteem het regenwater nauwelijks snel verwerken kan. Voordeel van de wateroverlast is dat de straten mooi schoongespoeld worden, maar het nadeel is, dat er veel bezinksel (voornamelijk zand) in de rioleringsbuizen achterblijft. Ik heb wel eens een kolkenzuiger aan het werk gezien, maar kennelijk is dat niet overal mogelijk en dus is men overgegaan tot het eerlijke handwerk.
Putjesschepper in Pattaya

© foto: Gringo

Nu recent ontdekte ik echter, dat putjesscheppers wel degelijk bestaan in Thailand, in ieder geval in Pattaya. Op meerdere locaties heb ik ze aan het werk gezien. Een stuk of wat sterke jonge mannen, waarvan er enkelen een put ingaan, dan met de hand kleine emmertjes volscheppen met rioolslib. De bovengrondse mannen brengen die emmertjes dan naar een vrachtauto, waar de emmertjes worden geleegd in een tank. Telkens als ze bezig zie, moet ik aan die vermakelijke Simon Stokvis denken!

Hieronder nog een aardige video over de putjesschepperij van weleer en nu in Amsterdam:


» Laat een reactie achter


7 reacties op “Putjesschepper in Pattaya”

 1. Hennie Em zegt op

  Beste Gringo,

  Als ik het goed heb zijn het gedetineerden die vrijwillig en met goed gedrag buiten de muren mogen werken.
  Ze hebben dezelfde kleding en onder toezicht van een paar leidinggevende.
  Noem het meer baggeren dan putjes scheppen, vind het smerig en ongezond werk.

  Hennie Em

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • ruud zegt op

   Ze krijgen strafvermindering voor dit soort werk.
   Er schijnen meer manieren te bestaan om vervroegd te worden vrijgelaten, maar daar heb ik geen ervaring mee uit de eerste hand. (gelukkig niet)
   Maar grofweg geldt, dat als je je netjes gedraagt, en nuttig werk – binnen en buiten de gevangenis – doet als gedetineerde, je eerder weer vrij komt.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. RonnyLatPhrao zegt op

  In onze straat in Bangkapi zie ik ze ook wel eens.
  Dat zijn dan inderdaad (volgens mijn vrouw en buren) gedetineerde.
  Aan welke voorwaarden ze moeten voldoen om dit werkje te mogen doen weet ik niet.
  Het is dan wel een smerig werkje, maar als je jarenlang in de gevangenis zit voelt zo een “uitstapje” buiten de muren misschien wel aan als een beloning.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 3. Rob V. zegt op

  De tekst op het shirt is wat wazig, ik zie o.a.
  een า en ง maar ik kan niet alles lezen. Daarom mijn vrienden geraadpleegd. Er staat ‘งานสาธารณะเพื่อสังคม’.
  (Ngaan saathaarana phua sangkhom), ‘Werk publiek ten behoeve van maatschappij’. In goed Nederlands ‘Publiek werk ten gunste van de maatschappij’.

  Klinkt meer als een soort vrijwilligerswerk of taakstraf ipv échte gevangen. Want waar is dan de bewapende bewaking op er op toe te zien dat niemans de benen neemt? Maar wie weet is het gedrag van deze mensen wel zo goed dat er geen gewapende bewaking nodig is…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • RonnyLatPhrao zegt op

   In onze straat waren er wel degelijk (gewapende?) bewakers bij en ook de lokale politie was altijd wel ergens n de buurt.
   Het spreekt voor zich denk ik dat niet iedere gevangene voor zulke “uitstapjes” in aanmerking komt.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • ruud zegt op

   Het zijn meestal gevangenen, met weinig vluchtgevaar.
   Mensen die tegen het einde van hun straftijd lopen bijvoorbeeld.

   Die nemen de benen niet, om nog een paar maanden extra in de gevangenis door te mogen brengen, als ze weer gepakt worden.

   Ze werken ook rondom de gevangenis, om de boel netjes te houden.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. kloptenne zegt op

  Ze delen ook mee in de gevonden ”buit”-veelal losse bahtmuntjes.
  Overigens worden ook de grachten=klongs in BKK zo ongeveer elke maand schoongemaakt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website