Prayut wil de Thaise economie beter laten monitoren

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
3 september 2019

Premier Prayut heeft zijn kabinet opgedragen om de economische situatie in het land volledig te volgen en de mondiale economie nauwkeurig te bestuderen. De eerste conferentie over de economie werd op 16 augustus gehouden.

Regeringswoordvoerder Naruemon Phinyosinwat, heeft vandaag bekendgemaakt, dat tijdens een kabinetsvergadering, Prayut zijn bezorgdheid heeft geuit over de economische situatie, met name de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, die gevolgen heeft voor de wereldeconomie en de Thaise export.

De minister van Financiën rapporteerde over verschillende economische indicatoren die zijn vertraagd, zoals de exportcijfers van het land in de eerste zes maanden die op 2,7 – 2,8 procent zijn blijven steken en heeft de aantallen vergeleken met die van andere landen die niet minder getroffen werden.

De Bank van Thailand (BOT) heeft de rentetarieven verlaagd waardoor de Baht iets minder waard werd. De minister van Financiën deelde ook aan de vergadering mee dat een gemengd comité opgericht is om toezicht te houden op de economie. Deze zal bestaan uit verschillende onafhankelijke organisaties zoals de BOT en de effectenbeurs van Thailand. Hij bevestigde dat de oprichting van deze Commissie niet bedoeld is om de onafhankelijke organisaties te controleren, maar hen in staat zal stellen samen te werken.

De minister van Financiën zal over de vooruitgang bij de lancering van economische stimuleringsmaatregelen rapporteren op de eerste volgende.

Prayut heeft alle ministeries opgedragen om samenwerking te waarborgen en de modellen van de bio-economie, de circulaire economie en de groene economie te gebruiken om de economische structuur aan te passen aan de economische achteruitgang en de prijzen van landbouwproducten te verhogen.

Bron: Pattaya Mail


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Prayut wil de Thaise economie beter laten monitoren”

 1. ruud zegt op

  “Prayut heeft alle ministeries opgedragen om samenwerking te waarborgen en de modellen van de bio-economie, de circulaire economie en de groene economie te gebruiken om de economische structuur aan te passen aan de economische achteruitgang en de prijzen van landbouwproducten te verhogen.”

  Ik vind het een schitterende zin, maar ik begrijp volstrekt niet wat er staat.
  Wat het verband is tussen bio-economie, circulaire economie en de groene economie, en economische structuur, hogere landbouwprijzen en aanpassing aan economische achteruitgang is, is mij een raadsel.

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Slechte vertaling, maar meer waarschijnlijk “Intelligence Militaire”

   • l.lagemaat zegt op

    Prayut blijft een militair, die weinig van economische modellen weet en begrijpt.

    Hij vangt in de wandelgangen wat kreten op en verlangt van zijn ministeries daar een economische structuur in aan te brengen, die een verdere achteruitgang van de economie in Thailand tot staan moet brengen.

    Circulaire economie: handel en industrie kun je niet 1 op 1 koppelen aan groene (milieu vriendelijke) economie. Onvoldoende rendement ( te weinig) van zonnepanelen en windturbines.

    Bio-economie: zolang er geen verbod komt in Thailand op giftige bestrijdingsmiddelen of de hoeveelheid plastic verpakkingsmateriaal stelt het buitenland zich terughoudend op wat betreft Thaise landbouwprodukten. Vorig jaar zijn grote hoeveelheden ananas na controle (pesticide!) teruggestuurd uit Rotterdam naar Thailand.

    In een van mijn vorige postings heb ik een globaal overzicht gegeven van de meeste werkzaamheden in Thailand.
    Deze week is weer voor ruim 360.000 rai landbouwgewassen vernietigd door de enorme regenval in een gedeelte van de Isaan. Zolang de infrastructuur niet op orde is, blijft het letterlijk dweilen met de kraan open. Zo ook met de toeristensector!

  • janbeute zegt op

   Beste Ruud , ik vermoed dat Prayut het zelf ook niet begrijpt.
   Als je namelijk nu pas opdracht geeft om de economische situatie thuis en in de rest van de wereld te volgen cq te bestuderen ben je naar mijn mening wel een erg beetje aan de late kant.
   Maar ja militairen en economen zijn niet uit het zelfde hout gesneden.

   JanBeute.

 2. willem zegt op

  “De Bank van Thailand (BOT) heeft de rentetarieven verlaagd waardoor de Baht iets minder waard werd”

  Heb ik iets gemist? Snel naar de valutakoers en het verloop daarvan gekeken. Kan geen waarde vermindering van de Baht ontdekken.

  • Rudolf zegt op

   Jawel. Gisteren 33,59 en nu 33,60. Wow!

 3. fred zegt op

  Ik heb helemaal niet de indruk dat het slecht zou gaan met de Thaise economie. Als ik de economie in Thailand vergelijk met de EU de VS en Rusland heb ik eerder de omgekeerde indruk. Mocht die militair het zo slecht doen dan zou de Baht echt wel een pak in waarde zijn geminderd. Ik zie nog steeds dat investeerders in de rij staan in Thailand. En nu komen er nog een pak Chinese investeerders bij. Zo kunnen die de handelsperikelen met de VS omzeilen.

  • teun zegt op

   het gaat minder met de Euro. Dus niet zozeer goed/beter met de TBH.

  • ruud zegt op

   In Europa krijg je negatieve rente en in Thailand positieve rente.
   Men parkeert zijn geld dus liever in Thailand.
   Dat hoeft echter niet te betekenen, dat het met de economie goed gaat, want een groot deel van de bevolking heeft geen cent te besteden, en doordat de Baht duur is, gaat het met de export en het toerisme ook niet best.
   Dit los van de berichten over vervuiling en toeristen gaan liever niet naar een vuilnisbelt op vakantie.

   • Rob V. zegt op

    De rente in Europa is ongeveer nul. De ECB is nog niet in het negatieve gedoken. Op de spaarrekening is je rente dus ook nul of net er boven. Dat zal niet snel onder nul duiken want de banken weten dat mensen dan hun rekeningen leeg gaan trekken (om meerdere redenen onwenselijk: te kort aan fysieke liquide middelen, te grote vraag naar geldtransporten tussen banken en bedrijven etc.). Wel zijn er leningen met een negatieve rente. In Thailand is de rente bij de bank beter maar nu ook weer niet om over naar huis te schrijven.

    De economie in Thailand doet het inderdaad ook niet al te best als je de Bank of Thailand, Thaise overheid en de berichten uit de economie sectie van menig Thaise krant mag geloven. Daar lees je over best wat zorgen. De wereldeconomie is niet al te super (Amerika vs China) dus dat merken we overal op de wereld.

    • ruud zegt op

     De rente op obligaties in Nederland en Duitsland, en misschien nog een paar landen, is negatief.
     Mensen die met grote bedragen schuiven en speculeren doen dat niet met een spaarrekening.
     En kleine spaarders zullen er helemaal niet aan beginnen gezien de kosten die er aan zitten.
     De ECB is op dit moment -0,4% (deposito rente) en waarschijnlijk onderweg naar -0,5%.

     • Rob V. zegt op

      Ja klopt Ruud. Maar de media hebben het nog over een rente van 0%, daar staat ook nog de ECB rente op. Maar bijvoorbeeld de euribor is inderdaad iets onder nul. Dit had ik allemaal onder het etiket ‘ ongeveer nul” geplakt maar had het inderdaad beter uit kunnen splitsen. Daar de gewone bezoeker van Thailandblog bij rentes aan de rente op de bank etc. denkt heb ik wel apart benoemd voordat hen die geen Nederlandse bankrekening meer hebben denken dat je van de eigen bank negatieve rente op je spaarrekening krijgt*. Is natuurlijk hele andere kost dan de geldstromingen van de grote jongens.

      https://www.rtlz.nl/beurs/artikel/4792796/ecb-hint-op-verdere-renteverlaging
      https://nl.euribor-rates.eu/ecb-refi-rente.asp

      * Van Landschot is de uitzondering, daar moet de kleine man ook rente betalen over zijn spaarrekening: https://www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/artikel/4829916/van-lanschot-miljonairs-negatieve-rente-over-spaargeld

   • l.lagemaat zegt op

    Gesteld dat je gebruik zou maken van de positieve rente van Thailand dan begin je al op achterstand door het koersverschil euro versus baht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website