De treinreis van Bangkok naar Kanchanaburi is een populaire route voor zowel toeristen als lokale bewoners die de historische en schilderachtige schoonheid van de regio willen ervaren. De route is met name beroemd vanwege de Death Railway en de brug over de River Kwai.

Om aan je reis te beginnen, stap je op bij het Thonburi-treinstation in Bangkok. Dit station, gelegen aan de westelijke oever van de Chao Phraya-rivier, is het vertrekpunt voor treinen naar Kanchanaburi. Het station is gemakkelijk te bereiken vanuit verschillende delen van Bangkok met taxi’s, tuk-tuks of lokale bussen.

De treinreis naar Kanchanaburi duurt ongeveer drie uur, afhankelijk van het type trein en het specifieke tijdschema. Gedurende de reis krijgen passagiers het gevarieerde landschap van Thailand te zien, van de buitenwijken van Bangkok tot de landelijke gebieden met hun rijstvelden, en uiteindelijk de meer heuvelachtige regio’s rond Kanchanaburi.

Onderweg doorkruist de trein diverse stations en landschappen, waaronder Nakhon Pathom, waar je de beroemde Phra Pathom Chedi kunt spotten, de hoogste boeddhistische pagode ter wereld. Naarmate je dichter bij Kanchanaburi komt, verandert het landschap in een mix van bossen, heuvels en rivieren, wat een schilderachtige ervaring biedt.

Nog een tip: aan de linkerkant van de rijrichting zie je het meest.

De kosten voor een enkele reis variëren, maar liggen meestal in de zeer betaalbare prijsklasse, waardoor het een populair vervoermiddel is voor budgetreizigers. Het wordt echter altijd aanbevolen om van tevoren te controleren op actuele prijzen en tijdschema’s, aangezien deze kunnen variëren afhankelijk van het seizoen en andere factoren.

Eenmaal in Kanchanaburi aangekomen, kunnen reizigers een bezoek brengen aan de vele historische en natuurlijke bezienswaardigheden, waaronder natuurlijk de beroemde brug over de River Kwai, het JEATH War Museum en de Erawan-watervallen. Het herinneren van de tragische geschiedenis van de Death Railway, terwijl men geniet van de schoonheid van de regio, biedt een diepgaande en verrijkende reiservaring.

Geschiedenis van de “Death Railway”

De “Death Railway”, officieel bekend als de Burma-Siam Railway, is een 415 kilometer lang spoorwegtraject dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd aangelegd tussen Ban Pong in Thailand en Thanbyuzayat in Birma (nu Myanmar). Het doel van de spoorweg was om de Japanse troepen te bevoorraden in de strijd tegen de geallieerden in Birma.

Wat de Death Railway berucht maakte, is de tragische geschiedenis achter de bouw ervan:

 • Gedwongen arbeid: De Japanse bezetters gebruikten meer dan 60.000 krijgsgevangenen (voornamelijk Britten, Australiërs, Amerikanen en Nederlanders) en nog eens meer dan 180.000 Aziatische arbeiders (voornamelijk Maleisiërs, Tamils, Birmanen en anderen) om aan de spoorweg te werken onder extreem zware en onmenselijke omstandigheden.
 • Zware omstandigheden: Arbeiders werden geconfronteerd met ziekten zoals cholera, beriberi, dysenterie en malaria, ondervoeding, en wreed misbruik door Japanse bewakers. Het werken in het dichte oerwoud, het bouwen van bruggen en het uitgraven van rotsen zonder geschikt gereedschap of uitrusting maakte de arbeid ondraaglijk voor velen.
 • Hoge sterftecijfers: Naar schatting stierven meer dan 12.000 krijgsgevangenen en tienduizenden Aziatische arbeiders als gevolg van de onmenselijke omstandigheden. Dit is waar de bijnaam “Death Railway” vandaan komt.
 • Brug over de River Kwai: Een van de meest bekende delen van deze spoorweg is de brug over de River Kwai in Kanchanaburi, Thailand. De brug is onderwerp geweest van boeken en de beroemde film “The Bridge on the River Kwai”.

Tegenwoordig is het traject van Bangkok naar Kanchanaburi een populaire toeristische route. Veel toeristen bezoeken Kanchanaburi om de brug over de River Kwai te zien en het JEATH War Museum en de oorlogsbegraafplaatsen te bezoeken. De reis biedt ook een indrukwekkend uitzicht op het Thaise platteland en de omliggende natuur, ondanks de indrukwekkende en verdrietige historie is het een prachtige treinreis.

Video: TRAIN ON THE DEATH RAILWAY 🇹🇭 BANGKOK TO KANCHANABURI

Bekijk hier de video:

5 reacties op “Op het spoor van een duistere geschiedenis: Treinreis Bangkok – Kanchanaburi over de Death Railway (video)”

 1. freddy zegt op

  mooi artikel, treinticket kost 100 bath farang prijs, ongeacht de bestemming.. zelfs tot in Namtok, eind station.Elk jaar is er aan de brug een fantastisch klank en lichtspel waarin bombardement van de brug gesimuleerd wordt, met lazers, drones, vuurwerk.. meestal eind nov of ergens in december.. ook een bezoek aan de Hellfire pas en dito museum zijn aanrader voor diegenen die zich in de geschiedenis van de spoorlijn wensen te verdiepn..

 2. Frank B. zegt op

  Als je dan toch in Kanchanaburi bent en de musea en dergelijke gaat bezoeken, vergeet dan ook niet de oorlogsgraven te eren. De Thaise mensen onderhouden deze erevelden keurig netjes en het is zeer indrukwekkend.

 3. Osen1977 zegt op

  Moderator: Off-topic het gaat hier om de treinreis niet over een verblijf in Kanchanaburi.

 4. Inge vd V. zegt op

  Als je al in kanchanaburi bent waar kun je dan het beste opstappen om een deel van de treinrit te maken?

  • RonnyLatYa zegt op

   In het treinstation. Is vlakbij de brug. Gaat dan de brug over tot NamTok.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website