In Nakhon Pathom, op 60 kilometer ten westen van Bangkok, kom je niet veel buitenlanders tegen. Het is echter een leuke stad, waar toch het een en ander te doen en te zien valt.

Een leuke dagtrip, dat is Nakhon Pathom. Of een ontspannende stop op weg naar Kanchanaburi. Je kunt er komen met taxi, minibus, autobus of zelfs de trein. Het doel? Een bezoek aan Phra Pathom Chedi, de grootste chedi van Thailand. Het bouwwerk, geheel gehuld in vergulde tegels, is maar liefst 127 meter hoog.

In een nog niet zo grijs verleden, aan het begin van onze jaartelling moet Nakhon aan de Golf van Siam hebben gelegen, maar het dichtslibben veranderde de vissers in rijstboeren. Dat de stad laag ligt, blijkt wel uit het feit dat Nakhon Pathom (Eerste Stad) bij de jongste overstromingen zwaar werd getroffen. Op diverse muren van gebouwen is nog te zien hoe hoog het water daar heeft gestaan.

Al ruim 2300 jaar geleden kwam de havenstad via Indiase handelslieden in contact met het boeddhisme. De grote chedi is dan ook gelijk een van de oudste en grootste Theravada-tempels in Azië. Zij het niet in deze vorm. De fundamenten van de huidige chedi dateren uit de zesde eeuw, maar zo goed als zeker heeft hier daarvóór ook al een heiligdom gestaan.

Vervolgens kwamen de  Birmezen in de 17de eeuw, die de tempel gedeeltelijk verwoesten.  Koning Rama 4 Mongkut is in de eerste helft van de 19de eeuw begonnen met de herbouw. De Phra Pathom is een indrukwekkend bouwsel en het loont de moeite om er helemaal omheen te lopen. Daar liggen ook overblijfselen van vroegere heiligdommen. Ook elders in de stad zijn resten van oude chedi’s te vinden, als bekommert zich daar niemand om.

In de binnenring aan de voet van de chedi geven teksten in Pali de geschiedenis van Boeddha weer. Aan de buitenzijde tientallen beelden van Boeddha, met één uitzondering. Volgens mij is het een grote fallus, door de Hindoes fanatiek aanbeden. Volgens mijn begeleidster is het een vergrote uitgave van een oude schrijfstift.

Staat de grote chedi in alle toeristische gidsen, dat is veel minder het geval met de Parat Cha Wang, het koninklijke park naast Silipakorn Universiteit. Het staat vol met paleizen en buitenhuizen, sommige zo lelijk van (Europese) protserigheid dat ze bijna fraai worden.

5 reacties op “De grootste chedi van Thailand staat in Nakhon Pathom”

 1. romulus zegt op

  Chedi is een mooie bezienswaardigheid,Naast het koninklijk park zou ik de rozentuin willen aanbevelen;jammer dat hij nu niet in bloei staat,maar desondanks prachtig gelegen aan de rivier,met meertjes/fonteinen,prachtige laantjes met bomen en authentieke Thaise woningen.
  De culturele show mag je niet missen,niet hoogstaand cultureel,maar aardig om te zien olifanten ontbreken ook niet.

 2. Van dijk zegt op

  Zeker de moeite waard, een nadeel vanuit bangkok over de perkasem rd,dat is een disaster,
  Eeuwig en altijd file, u bent gewaarschuwd een uur om van bangkok naar nakhon pthom
  Te komen, j

  • Alex zegt op

   Wij zijn er vanuit Cha Am/Hua Hin naartoe gereden afgelopen eind Januari met de hele familie onderweg naar Kanchanaburi, prima te doen.

 3. Kees janssen zegt op

  Het is erg gemakkelijk om met de trein te gaan.
  Het is op loopafstand van van de chedi.
  Met de zaterdag/zondagreis naar kanchanaburi met de excursie trein stop je er ook.
  Met de auto gaat prima indien je een beetje rondom 10 vertrekt.
  Er gaan ook minibusjes dus vervoer kan geen probleem zijn.

 4. Marianne zegt op

  Ik ben er 20 jaar geleden geweest en vond de Chedi prachtig. Dat was toen nog met de trein vanaf Thonburi Railway station. Hoe duur zou het ongeveer kosten om er weer heen te gaan, maar dan met de taxi, vanuit omgeving Silom? En gaat de trein nog steeds vanaf Thonburi Railway Station?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website