Bangkok en de River Kwai

Door Redactie
Geplaatst in Steden, Toerisme
Tags: , , , ,
21 februari 2018
Chinatown Bangkok

Bangkok is een stad van tenminste acht miljoen inwoners, druk, heet en luidruchtig, maar laat je daardoor niet afschrikken. Zowat alle bezienswaardigheden liggen in het oude Bangkok, ten oosten van de Chao Phraya-rivier, met het koninklijk paleis, de belangrijkste tempels als Wat Phra Kaeo en Wat Pho, de musea en Chinatown.

Wil je een dag of langer ontsnappen aan de hectiek in de Thaise metropool, dan moet je naar Kanchanaburi waar zich de bekende brug over de rivier Kwai bevindt midden in een van de mooiste natuurlandschappen van Thailand.
De Chao Phraya-rivier die Bangkok doormidden snijdt, is bovendien handig, want met een boot kan je op- en afstappen waar je maar wil en onderweg al het moois meepikken.

Beginners zullen in het oude Bangkok al meteen een paar dagen zoet zijn. Het ommuurde complex van het paleis is net een sprookjesland. Nog een dergelijke publiekstrekker is de tempel Wat Pho, het domein van de beroemde liggende Boeddha: 46 meter lang, 15 meter hoog en geheel met bladgoud bedekt. Aan de Wat Pho is bovendien een centrum voor traditionele massage verbonden, waar je je voor ongeveer zes euro onder handen kan laten nemen.

Fietsen

Fietsen in Bangkok? Is dat niet gevaarlijk? Niet als je meegaat met Bangkok Biking, een initiatief van de Nederlander André Breuer. Een ander alternatief is het bedrijf van Co van Kessel die ook al jaren fietstochten door Bangkok organiseert. Co is helaas overleden maar zijn fietstochten gaan gewoon door.

Sommige weggetjes zijn niet meer dan een meter breed, voeren over planken op paaltjes over het water, of dwars door straatrestaurantjes, marktjes of parken. Onderweg wordt er gestopt om iets te drinken of te eten, of een primitief atelier te bezoeken. Hoogtepunt is een tocht per boot naar het eilandje Koh Kred, midden in de Chao Phrayarivier. Het eiland staat vol tempels, eethuisjes, winkeltjes met potten en kraampjes met snoep en fruit. Je fietst er over betonnen paden langs palmbomen, riet en bamboe met af en toe een houten huis op stelten.

Brug over The River Kwai

Een citytrip Bangkok is uitstekend te combineren met Kanchanaburi, 130 km ten westen van de hoofdstad. De beste manier om er te komen is per trein vanuit het station Bangkok Thonburi/Noi. Tijdens het weekend en op feestdagen vertrekken vanuit station Bangkok Hualamphong ook speciale toeristentreinen naar het gebied.

River Kwai

In Kanchanaburi werkten in de Tweede Wereldoorlog duizenden geallieerde krijgsgevangenen aan de Birma-spoorlijn. Een van de meest beruchte plekken langs de spoorlijn was de Hellfire Pass, een 1.200 meter lange passage door een berg die moest worden uitgehakt door Britten en Australiërs, van wie velen het slavenwerk niet hebben overleefd. Hier bevindt zich ook de beroemde en beruchte Bridge over the River Kwai.

Over de aanleg van de spoorbrug werden later een boek en een film gemaakt. Let wel: de film werd echter niet hier opgenomen en het verhaal is niet geheel in overeenstemming met de waarheid. Er is een spoorwegmuseum en vanaf Kanchanaburi tuf je met een treintje naar Ban Nam Tok.

Watervallen

In Kanchanaburi kan je gemakkelijk twee of drie dagen rondtrekken, want de rivieren Kwai Noi, Kwai Yai, Maeklong en hun valleien vormen een van de mooiste natuurlandschappen van Thailand. Je kunt per bamboevlot de Kwairivier afzakken, kajakken, fietsen of een ritje maken op de rug van een olifant. Je vindt er ook zeven indrukwekkende watervallen. De Erawan-waterval in het prachtige gelijknamige nationale park bestaat uit zeven verdiepingen. Op diverse verdiepingen kan je heerlijk baden in helder water in het gezelschap van nieuwsgierige scholen visjes.

Natuur en gastronomie kunnen in Thailand trouwens goed samengaan. In Apple’s Retreat and Guesthouse in het centrum van Kanchanaburi kan je niet alleen logeren, maar ook heerlijk leren koken. Daar zorgen Noi en Apple voor in hun Noi’s Cooking School.

6 reacties op “Bangkok en de River Kwai”

 1. Diana zegt op

  Hallo,
  Wat zeker aan te raden is wanneer je in Kanchanaburi verblijft is een excursie naar ElephantsWorld. Dit is een opvangcentrum voor oude, gehandicapte en zieke olifanten. Hier mag je geen ritje op de olifant maken, dit is namelijk heel slecht voor de rug (een olifant kan maximaal 100 kg. op de rug dragen). Maar je mag de hele dag bij deze mooie dieren zijn, ze aanraken, helpen met voeren en helpen met het wassen in de rivier. ’s Ochtend wordt je opgehaald door de taxi van ElephantsWorld als je in de city Kanchanburi verblijft en aan het eind van de middag ook weer terug gebracht (lunch is inclusief en zeer lekker).
  Absoluut een aanrader

  • RonnyLatPhrao zegt op

   http://www.elephantsworld.org/

 2. Petra zegt op

  Hallo,

  Ik vond de River Kwai 15 jaar geleden echt indrukwekkend. Dit jaar ga ik terug. Dit keer samen met man en kinderen. Destijds heb ik gewoon een excursie geboekt en dat was prima. Dit jaar willen we vanuit Bangkok naar de River Kwai, Kanchanaburi en daarna door naar Khao Yai National park. Heeft iemand nog tips hoe we dit het beste aan kunnen pakken (aangezien dit keer dus ook alle bagage mee moet). Zelf zat ik te denken aan een prive taxi voor een dag, of anders de trein. Ons hotel in Bangkok zit vlak bij het treinstation. Maar ik weet niet wat de mogelijkheden zijn voor bagageopslag op het station in Kanchanaburi.

  • HansG zegt op

   Petra wij zijn net 2 weken terug. Voor het eerst 4 weken een auto gehuurd. Was nog gloednieuw ook. Alles prima geregeld. 4000 km gereden en veel gezien. Makkelijk met bagage en bekijken van je eventuele resort. Ongeveer 1 week omgeving River Kwai Noi en River Kwai Jay bezocht. Is echt de moeite waard. Kleine Kwai is ook leuk voor kinderen. Stroomt niet hard en zij kunnen ook mee op de vele partyboten.

 3. jan scheys zegt op

  Kanchanaburi is mijn favoriete stek in Thailand.
  al ongeveer een kleine 10 keer geweest en ik keer er altijd graag terug voor de rust aan die prachtige grote River Kwai.

 4. johan zegt op

  hallo iedereen , vertrek 16 maart voor een 3 tal weken naar thailand , volgens onze plannen zouden we de1è nacht in bangkok verblijven en daarna op zondag naar kanchanaburi gaan per trein en ter plaatse een aantal dagen logeren om river kwai e.d te zien nu heb ik vernomen dat je niet per trein naar ginder kan omdat er aan het spoor gewerkt word men raad aan per mini van te gaan weet iemand hoe de huidige situatie is , ook stel ik me de vraag of de terugkeer naar bangkok per trein mogelijk is op weekdagen
  en wat eventueel een alternatief is als de trein niet mogelijk is
  alvast bedankt voor de antwoorden


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website