“Waarom maken gedetineerden steeds weer dezelfde fouten? Het antwoord is, dat het een neurologisch probleem betreft, dat in de hersenen ontstaat, waarbij iets gedaan wordt, dat herkend wordt als een gewoonte. Vervolgens richten we ons op het zintuiglijke pad omdat het proces van denken en het handelen daarna zijn geïntegreerd in zintuiglijke modaliteiten”

Deze wijsheid, dat in gewoon Nederlands betekent hoe beter de omstandigheden in een gevangenis, hoe beter het is voor de gedetineerden, die daardoor hun fouten mogelijk niet zullen herhalen, is een project opgezet om overbevolking en onhygiënische toestanden in Thaise gevangenissen tegen te gaan, dat het Thaise gevangenissysteem al vele jaren achtervolgt.

In een gezamenlijk project van de King Mongkut’s University of Technology Thonburi en Thonburi Remand Prison, werd aan architectuurstudenten gevraagd nieuwe blauwdrukken te ontwerpen die het verblijf in een gevangenis “menselijker” maakt. Daarbij valt te denken aan allerlei zaken, vanaf verbeteringen aan de cellen tot aan sanitair uitgevoerde eetzalen.

Architectuur professor Sunaree Lawanyawatna, die de leiding heeft van het project, zei, dat gedetineerden niet extra gestraft moeten worden boven op de straf , die het rechtssysteem hen heeft opgelegd. “Wij moeten anderen niet veroordelen,” zei Sunaree onlangs in een interview, “de enige persoon, die recht spreekt en een straf oplegt, is de rechter. Wij moeten gedetineerden niet straffen door het architectonisch ontwerp van een gevangenis”.

Een moderne gevangenis

In het resultaat van wat de studenten hebben geproduceerd, zie je om te beginnen al een heldere, goed uitziende eetzaal met keramische vloertegels in plaats van een cementen vloer. Zelfs aan kleuren is gedacht. In het ontwerp is een kleurenschema voorgesteld, waarvan men denkt, dat het gunstig zal werken op de psychologische omstandigheden van de gedetineerden.

Sunaree zei, dat de muren in gevangenissen bijna altijd wit geschilderd zijn. Als een muur al eens groen of blauw is, is dat meestal om vuiligheid te verbergen. Heldere kleuren zoals oranje, of een combinatie van rood en blauw geeft de gedetineerde het idee zich fris, jong en energiek te voelen.

De studenten verwerkten nog veel meer ideeën, waarbij zij geholpen werden door een speciale commissie van het Internationale Rode Kruis

Gevangenen verdienen de straf

Dit project is een van de meest recente pogingen van de Thaise overheid om de omstandigheden in Thaise gevangenissen te verbeteren na tientallen jaren van beruchte tekortkomingen. In februari werd door het ministerie van Justitie nog een verklaring uitgegeven, dat meer verbeteringen in Thaise gevangenissen te

Maar al deze pogingen tot verbetering kan niet op veel steun van de Thaise bevolking rekenen, die in het algemeen denkt, dat gevangenen hun straf “verdienen”. Sunaree zei, dat zij bekend is met het debat waarin sommigen menen, dat een gevangenis de plaats is war mensen gestraft worden en moeten lijden. Zij is het met deze zienswijze niet eens. Ze verwierp ook het idee dat een humane toestand in de gevangenis gevangenen zou stimuleren om te recidiveren, ‘Vrijheid is iets dat niemand mag worden onthouden’, zei Sunaree.

Tenslotte

Dit waren enkele citaten uit een artikel op Khaosod English, het hele artikel leest u op: www.khaosodenglish.com/

Voor een uitgebreid technisch overzicht van het ontwerp, dat onder de naam “Sensory Modality” werd gemaakt door tweedejaars studenten van de afdeling Architectuur van de King Mongkut’s University of Technology Thonburi verwijs ik u graag naar: soad.kmutt.ac.th/

Zie hieronder alvast een aardige video van dit project:


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Ontwerp voor Thaise gevangenis nieuwe stijl”

 1. Erik zegt op

  Nou, dat werd tijd. De onhygiënische omstandigheden in deze hutje-mutje straffabrieken moeten eens op de schop en niet alleen in Thailand. Goed project dus.

  Ik hoop dat ze de rechtsgang bij de strafrechters ook eindelijk eens aanpakken; de wachttijden zijn immens, voorarrest kan enorm verlengd worden, arme mensen kunnen geen rechtshulp betalen en op klachten wegens martelen wordt niet ingegaan.

  Tenslotte dat andere: maak de gevangenissen schoner en leuker en men valt niet in herhaling! Leuk bedacht maar die herhaling, de recidive, vindt toch ook bij mensen in de NL 5-sterren bajes plaats? Wat is daar dan verkeerd? Nog meer breedbeeld-TV’s en moraalfluisteraars, of gewoon iets minder luxe maken?

  • Rob V. zegt op

   Luxe Erik? Een fatsoenlijke gevangenis met goed reïntegratieprogramma verminderd recidive. Kijk maar naar Noorwegen:

   “De Noorse gevangenissen staan erom bekend de meest menselijke ter wereld te zijn. Noorwegens nieuwste gevangenis Halden Fengsel, de mogelijke verblijfplaats van de Noorse terrorist Anders Behring Breivik, ligt in een bosrijk gebied in het zuidoosten van Noorwegen. Het hypermoderne detentiecentrum heeft een capaciteit van 252 gevangenen en bevat een muziekstudio, joggingpaden en een vrijstaand huisje met twee slaapkamers waar gevangenen hun familie kunnen ontvangen en laten overnachten. (…) Uit cijfers blijkt dat het Noorse systeem werkt. Slechts 20 procent van de Noorse gedetineerden belandt binnen de twee jaar opnieuw in de cel. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten schommelt het recidivisme tussen de 50 en 60 procent.”

   https://www.knack.be/nieuws/wereld/noorwegen-heeft-meest-menselijke-gevangenissen-ter-wereld/article-normal-24292.html

   Als Thaise gevangenissen er niet langer als dierenkooien van een eeuw geleden uit zien is dat al een hele verbetering. Geef ze minstens een fatsoenlijke cel met bed en TV. Da is geen luxe. Verbeter vervolgens ook hoe de cipiers met de gevangen om gaan. Fatsoenlijke, respectvolle behandeling, begeleiding terug naar de maatschappij. Begeleiding nadat je uit de gevangenis komt. Hoe minder draaideur gevangen hoe beter.

   Wat ook zou helpen in Thailand is herzien van het drugsbeleid, 70% van de mannen en 87% van de vrouwen in de Thaise gevangen zit daar wegens drugs… Een absurd getal als je het mij vraagt.

   Bronnen en meer:
   https://www.thaiexaminer.com/thai-news-foreigners/2019/09/07/thai-prison-system-overcrowding-drug-population-thailand-government-justice-seminar-rehabilitation/

   https://www.chiangraitimes.com/crime-chiang-rai-thailand/seventy-percent-of-thailands-prison-inmates-jailed-for-drugs-offenses/

   • l.lagemaat zegt op

    Voor 10 gram “jaba” belandt men in de gevangenis!
    Creatiever kan men het niet bedenken!

    • Tino Kuis zegt op

     Een pilletje jaba slikken en hup, de gevangenis in. Tenzij je veel geld hebt natuurlijk.

   • Gringo zegt op

    Enne…Rob, kan het ontwerp van de studenten jouw goedkeurign wegdragen? Want daar gaat het verhaal over!

    • Rob V. zegt op

     Mijn gevoel zegt ja, uitstekend idee om een open, meer huiselijke/gewone ruimte te bouwen, een plek die rust en stabiliteit kan geven. Een nieuwe start. Maar ik ben geen architect of psycholoog, er zullen vast haken en ogen aan zitten die ik niet zie. Maar in de basis kan deze opzet mijn goedkeuring zeker krijgen. 🙂

 2. Gerritsen zegt op

  Leer ze ook een vak zodat ze tzt in hun eigen levensonderhoud kunnen gaan voorzien en wellicht niet meer in de oude fouten terugvallen.
  Zorg ook voor psychische begeleiding en dat ze leren van hun fouten en inzien dat dit anders moet.
  Zorg ook voor medische begeleiding. Vaak doen goede medicijnen wonderen omdat vaak sprake is van bepaalde afwijkingen die daarmee opgeheven kunnen worden.
  Kijk naar netwerken waar ze in zaten en pak die aan.
  Zorg voor goede begeleiding als ze weer uit de gevangenis zijn.resocialisatie!

  • Tino Kuis zegt op

   Hier het verhaal van een ter dood veroordeelde drugshandelaar die 2 universitaire studies afmaakte in de gevangenis. Het kan wel.

   https://www.thailandblog.nl/achtergrond/laatste-biecht-executiekamer-autobiografie-drugshandelaar/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website