HMS Richmond (BasPhoto / Shutterstock.com)

Zoals u mogelijk weet, maakt het Britse vliegdekschip HMS Queen Elizabeth, geëscorteerd door een grote vloot marineschepen, waaronder het Nederlands fregat Zr.Ms. Evertsen een reis van 7 maanden naar Japan. Het is een bijzondere reis in veel opzichten. De reis is voor hedendaagse Europese begrippen lang, het is de eerste grote reis van het nieuwe vliegkampschip en de eerste keer in 21 jaar dat een Nederlands marineschip Japan bezoekt.

Deze “armada” vaart vanuit West-Europa via de Middellandse Zee, het Suezkanaal, Indische Oceaan, Singapore en de Zuid-Chinese zee naar Japan, een reis van 37000 kilometer, waarbij onderweg 40 landen worden aangedaan. Het is niet slechts varen, want onderweg worden talrijke oefeningen gehouden binnen de groep van schepen en in samenwerking met marines van landen, die worden bezocht ofwel op zee ontmoeten. Zr. Ms. Evertsen bijvoorbeeld werd in de Middellandse Zee tijdelijk van de groep afgesplitst om in de Zwarte Zee met Roemeense marineschepen te oefenen.

Thailand

Inmiddels is de CSG21, zoals deze speciale vloot wordt genoemd, in Singapore aangekomen, na oefeningen met o.a. de Indiase en Thaise marine. Toen de reis vorig jaar werd aangekondigd hoopte ik, dat enkele schepen, waaronder Zr.Ms. Evertsen, zouden aanleggen in Thailand, maar dat kwam in het programma niet voor. Achteraf is het maar goed ook, want door de huidige coronaproblemen zou dat bezoek waarschijnlijk toch afgelast worden.

HTMS Kraburi (Surachai / Shutterstock.com)

Thaise marine

Wel in het programma opgenomen was een aantal maritieme oefeningen van de Britse HMS Richmond en de Thaise  in de Andaman Zee. U ziet hier enkele mooie foto’s van die twee schepen. Meer foto’s vindt u op de Facebookpagina van HTMS Kraburi.

Beschouwing van de reis

De defensie attaché van de Britse ambassade in Bangkok, kolonel Tony Stern, schreef een beschouwing  over de betekenis van deze reis in het algemeen en van het belang specifiek voor Thailand, dat u op deze link van de Bangkok Post kunt lezen:www.bangkokpost.com

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website