De nieuwe koning van Thailand: Maha Vajiralongkorn

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
31 december 2016

Sinds 1 december 2016 is kroonprins Maha Vajiralongkorn formeel tot troonopvolger aangetreden. Daarmee is hij de 10e koning van het Chakri dynastie. Na de rouwperiode van 1 jaar voor overleden koning Bhumibol zal de feestelijke kroning plaatsvinden.

De nieuwe koning werd op 28 juli 1952 in de Ambara-Villa van het koninklijk Dusit paleis in Bangkok geboren. Zijn eerste onderwijs ontving hij in de Udon hal van hetzelfde paleis. Daarna kreeg hij vervolg onderwijs in Susses en Somerset. Vanaf 1970 bezocht hij het King’s College in Paramatta in het Australische Sydney en sloot in 1976 succesvol zijn bachelor studie in militaire krijgskunde af aan de universiteit van New South Wales.

Vanaf 1978 vervolgde hij zijn verdere militaire opleiding aan militaire academies zowel in Thailand, koninklijke Thaise Militaire academie, als in Engeland, College of Defense Studies.

Op 28 december 1972 vond een belangrijke beslissing plaats. Zijn vader Bhumibol gaf hem de titel: “Somdech Phra Borama Orasadhiraj Chao Fah Maha Vajiralongkorn Sayam Makutrajakuman”, wat hem officieel tot kroonprins en troonopvolger maakte.

In de daarop volgende jaren volgde hij internationaal, zelfs in Nederland, vele militaire vormingscursussen en behaalde een brevet voor helicoptervliegen.

Hoewel de Chakri dynastie sinds 1782 als absolute monarchie aan de macht was, veranderde dit in 1932 in een konstitutionele monarchie. De Chakri dynastie werd oorspronkelijk door generaal Phraya Chakri gegrondvest, nadat koning Taksin geestelijk gestoord raakte en niet meer in staat was te regeren.

Een paar opmerkelijke details uit het kleurrijke leven van de nieuwe koning:

  • Doordat zijn eerste huwelijk geen mannelijke afstammeling voortbracht (zijn latere zonen zijn niet relevant voor de wet), heeft de regering van Thailand een wetswijziging doorgevoerd. Sindsdien mogen ook vrouwen de troon bestijgen.
  • Op 30 april 2013 was hij met zijn jongere zus prinses Maha Chakri Sirindhorn in Amsterdam aanwezig bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Uit: “Wikipedia”

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website