Nieuwe club voor Dee’s (lesbische vrouwen) in Bangkok

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , , ,
18 februari 2020

(Omri Eliyahu / Shutterstock.com)

Op forums zijn heel wat verhalen over Thaise vrouwen verschenen. Al dan niet gekleurd door persoonlijke ervaringen. Een groep vrouwen waar het zelden over gaat, zijn de lesbische vrouwen. In Bangkok bestond aanvankelijk maar één club voor lesbische vrouwen en dan nog hoofdzakelijk uit de “mannelijke” types.

Voor lesbische vrouwen in Thailand kan een onderscheid gemaakt worden tussen Tom’s en Dee’s. De Tomboys gedragen en kleden zich als jongens. Vandaar de afgeleide naam van het Engelse woord tomboy. De vrouwelijke partner heet Dee, afgeleid van lady. Deze Dee voelt zich aangetrokken tot een andere Dee of Tomboy en is dan duidelijker sprake van een lesbienne.

Voor deze laatste groep is een club door Kilin in Bangkok opgericht. Vergelijkbaar met clubs in Berlijn en Londen. De schrijfster Aimanan Anantalabhochai oftewel Kilin heeft haar café “The Kloset” genoemd. Aan de wand valt de grote foto van filmster Cate Blanchet op die de hoofdrol in de film “Carol” speelt een liefdesverhaal van Patricia Highsmith.

In de boeken die Kilin schrijft, gaat het over liefdes tussen meisjes. Zij heeft reeds 18 boeken over dit thema uitgegeven.

Het leven van een lesbienne in Thailand, vat zij als volgt samen: “Plezier, geluk en drama”. Als zij hand in hand loopt met een vrouw geeft dat in de stad geen probleem. In een dorp op het platteland daarentegen gelooft men nog in geesten!

Door de belangstelling van haar initiatief zoekt zij nieuwe locaties met een parkeerplaats. Het mooiste zou zijn als er een plek zou zijn waar Thaise lesbiennes kunnen wonen en oud worden.

Bron: der Farang   

2 reacties op “Nieuwe club voor Dee’s (lesbische vrouwen) in Bangkok”

 1. Jasper zegt op

  ” Een club met een parkeerplaats waar Thaise lesbiennes kunnen wonen en oud worden”.

  Niks op tegen om ook gewoon gezellig samen te wonen in een huisje, hoor.

  De stelletjes in onze omgeving waren overigens vaak van korte aard, vaak ook omdat de Dee na enkele tijd alsnog voor de zekerheid van een relatie met een man kiest, ook al maakt de Tom haar gelukkig.
  Valt nog een wereld te winnen, wat dat betreft.

  Anderzijds is het qua tolerantie in Thailand t.o.v. homosexuele mensen wel een heel pak beter gesteld dan tegenwoordig in Nederland.

  • Rob V. zegt op

   Homoseksuelen etc. ontbreekt het in Thailand aan gelijkwaardige rechten die we in onze landen wel hebben. Maatschappelijk is het in Thailand ook meer tolerantie jegens LHBTI dan werkelijk respect. Dus of je als homoseksueel beter af bent in Thailand? Tolerantie is geen respect, het is gedogen terwijl je het eigenlijk afkeurt.

   Nee, ik lees nooit iets over poten-rammers (om het even oneerbiedig te zeggen), dat haalt in Nederland meteen de voorpagina. Maar gezien het dus meer tolerantie, wegkijken of ander de rug op veroordelen is in Thailand kan het ook best zijn dat ze hier aangevallen worden zonder prominent de media te halen.

   Onderstaand lijkt mij duidelijk zien dat er tolerantie is (zeg maar ‘prima, als het maar niet mijn eigen familie of collega is die homo is’):

   “(New study) reveals overall favourable attitudes towards lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) people in Thailand and significant support for inclusive laws and policies, but also persistent experiences of stigma and discrimination, violence and exclusion. (…) Data showed that Thai people are more accepting of LGBT people who are outside of their family than within. 53 percent of LGBT respondents reported verbal harassment, 16 percent have been sexually assaulted and 42 percent said they have pretended to be straight to be accepted at school, work or at home.”

   https://www.th.undp.org/content/thailand/en/home/presscenter/pressreleases/2019/new-study-reveals-favourable-attitudes-towards-lgbt-people-in-th.html
   https://www.thailandblog.nl/achtergrond/thailand-is-geen-lhbti-paradijs/
   https://www.khaosodenglish.com/featured/2018/06/22/bullying-of-lgbt-youth-still-pervasive-in-thai-schools/
   https://prachatai.com/english/node/7464
   https://thematter.co/thinkers/women-and-lgbtqs-status-with-3-years-coup-detat/24510
   – etc etc


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website