De nieuwe Chinese zijde route (deel 2)

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
18 mei 2017

Hoewel in het vorig deel sprake was van de aanleg van het Kunmingnam Railway Station als vertrekpunt voor de internationale hoge snelheidslijn, betekent niet dat elders geen grote bouwwerken gaande zouden zijn.

In Laos is men druk bezig met groepen Chinese ondernemers honderden tunnels te boren en bruggen aan te leggen om zo de overige Aziatische landen te verbinden. Echter een wrang detail! Laos heeft het geld niet om dit 420 kilometer lange tracé te financieren, dus “leent” China dit. Als de aflossing uitblijft, springt Peking bij om de eerste lening te financieren. Het Laotiaanse onderpand bestaat uit landbouwgrond en mijn concessies. Zo levert Laos zichzelf economisch aan China uit. Laos gaat op deze wijze steeds meer op China lijken.

Een ander belangrijk punt is dat de modderige rijstvelden van Laos bomvrij gemaakt moeten worden.Tijdens de Vietnam-oorlog in de vorige eeuw gooiden de Amerikanen meer dan twee miljoen ton bommen op Laos, waarvan twee-derde deel niet ontplofte. Op die plekken durven de Chinezen niet beginnen te bouwen voordat de ontmijningsdienst deze gebieden bomvrij heeft verklaard.

Volgens een van de ondernemers is tachtig procent van het zakenleven in Muang Xai in Chinese handen. ‘Laotianen handelen wat in cement en staal, maar zelfs achter het grootste Laotiaanse cementmerk zit een Chinese eigenaar.’ Zo pakt Yangs watermerk het ook aan. Namtha klinkt Laotiaans, de verpakking oogt Laotiaans, maar Namtha is Chinees. Laos heeft niet zo veel moeite met deze nieuwe “Chinese vooruitgang”. Zestig jaar lang hebben de Fransen dit land als kolonie leeggezogen, daarna bombardeerden de Amerikanen alles kapot. China brengt tenminste vooruitgang.

Deze enorme infrastructuurprojecten vormen de ruggengraat van de ambitieuze economische en geopolitieke agenda van China. President Xi Jinping van China legt letterlijk en figuurlijk banden aan, creëert nieuwe markten voor de bouwbedrijven van het land en voert zijn model van staatsontwikkeling uit in een zoektocht naar diepgaande economische verbindingen en sterke diplomatieke relaties.

Onder de vele staatsleiders op de vergadering op zondag in Beijing was ook Vladimir V. Poetin uitgenodigd.

De Westerse landen kijken wantrouwend naar de Chinese OBOR-activiteiten, zeker nu plannen gemaakt worden om spoorlijnen aan te leggen richting Budapest naar Belgrado en om een eigen Chinese haven in Griekenland te verkrijgen. 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “De nieuwe Chinese zijde route (deel 2)”

 1. Ger zegt op

  Prima deze economische ontwikkeling van Laos dankzij hulp. Is het ergens soms anders ? Overal in de wereld wordt geleend om projecten te financieren. Zowel in het bedrijfsleven als bij en door de overheid. Misschien wordt de Nederlandse staatsschuld ook wel gefinancieerd door de Chineses overheid, prima toch.Deze wederzijdse betrekkingen creeren een band en voorkomen bilaterale problemen daar men elkaar beter leert kennen.

 2. Gerard zegt op

  Vraag me werkelijk af of de laotiaan beter af is hiermee.
  Kijk naar de geldstromen: China leent geld aan Laos en die geeft het overgrote deel via chinese bedrijven terug, maar de schuld aan China zelf blijft staan en moet afgelost worden.
  Bij mijn weten heeft Laos geld gekregen om de bommen (en mijnen) te verwijderen, maar of dat voldoende was ….. en of het er werkelijk voor gebruikt is …….

  Laos krijgt er iets voor terug voor het openen van het achterland tbv China, maar staat dat in enige verhouding voor de schuld waar ze mee opgezadeld worden ????
  Kortom zo knecht je je arme buurman en de laotiaanse elite loopt weg met hun zakken vol.

 3. Maurice zegt op

  Overal in Laos ziet men naast de nationale vlag de bekende vlag met de hamer en sikkel waaien. Daar opgehangen door de Chinezen, die met mankracht , know how, materialen, en geld daar t werk verrichten. Natuurlijk niet zonder eigenbelang…..De Laaotianen zelf interesseert t allemaal niet. Een fijn land hoor ik u denken, lekker relaxed en zo. Maar als je in de supermarkt
  iets wil kopen moet je over t personeel heenstappen dat op de vloer ligt te slapen of TV kijkt.
  Geen wonder dat t land onder de Chinese voeten wordt gelopen.
  En als t zo door gaat werken we straks allemaal in Nederland tot onze sterfdag in loempiafabrieken.Grapje.

 4. Jacques zegt op

  Het grote geld regeert waar ook ter wereld en zo te zien gelukkig ook in Laos. Ik zou mij al bijna ongerust maken, maar dat hoeft gelukkig niet. De Chinezen hebben hier belang bij en die zouden dit allemaal zelf moeten bekostigen. Wat heeft het grote deel van de Laotiaanse bevolking hier aan. Die hebben amper geld voor een treinkaartje. Er zullen zeker mensen zijn die hier grof aan verdienen, maar daar zou het geld niet naar toe moeten. Die mensen weten al niet hoe ze het moeten uitgeven en zeker niet delen met de minder bedeelden., waardoor de onzinigste dingen worden aangeschaft, ten favure van hun zelf. Gelukkig gaat morgen de zon weer op voor een ieder en is er weer een nieuwe dag met kansen en beslissingen. We zullen van dit soort zaken nog veel lezen en zien, want de drang naar het vergaren van meer geld en macht voor de doelgroep is verworden tot een prioriteit die zijn weerga niet kent.

 5. Slagerij van Kampen zegt op

  Goed, men zou kunnen stellen dat het “bomvrij” maken van Laos geheel voor rekening van de VS moet komen. Het is immers hun wapentuig. Triest overigens dat dat nog steeds niet is gebeurd. Stel dat een boer in de VS niet veilig zijn land zou kunnen bewerken! Dan was het allang opgeruimd!

  • JACOB zegt op

   Als er in Nederland een bom wordt gevonden van WO 2 hetzij Duits of Engels wordt hij ook opgeruimd door de explosieve opruimingsdienst en ook niet door Duitsers of Engelsen,nee Slagerij van Kampen deze redenering slaat nergens op sorry.

   • Slagerij van Kampen zegt op

    Toch zijn er echt wel buitenlandse organisatie’s actief met het ruimen van mijnen en dergelijke in Cambodja en Laos. Alleen al vanwege het feit dat dit soort landen deze operaties niet zelf kunnen bekostigen hetgeen ieder jaar boeren en vooral kinderen het leven of ledematen kost. Bovendien is het probleem onvergelijkbaar veel groter. Hier in Nederland vindt men nog wel eens een bom, daar ligt het bezaaid met explosieven. Vaak zie je overal waarschuwing bordjes staan. Helemaal gezien het feit dat vrijwel niemand de Vietnam oorlog nog verdedigt.
    De “domino theorie” bleek de zoveelste vergissing. De oorlog een misdaad. Er werden in de regio meer bommen gegooid dan in de tweede wereld oorlog. De VS hebben het geld dat Laos en Cambodja bv niet hebben om die troep op te ruimen.

   • TheoB zegt op

    Ik meen mij te herinneren dat de USA het Zuid-Vietnamese regime militair steunde in haar oorlog met Noord-Vietnam.
    Laos en Cambodja waren niet in oorlog met Zuid-Vietnam. De bombardementen op Laos en Cambodja waren dus een ernstige schending van internationaal recht. Zuid-Vietnam/USA had eerst de oorlog moeten verklaren aan die landen. Neemt niet weg dat Laos en Cambodja niet hadden mogen toestaan dat de Noord-Vietnamese strijdkrachten hun toevlucht zochten in hun landen.
    Omdat ze die landen illegaal hebben gebombardeerd lijkt het mij logisch dat ze ook hun rotzooi opruimen.

 6. chris de boer zegt op

  De Chinezen zijn niet van plan het bij Laos te laten maar de volgende stap is natuurlijk Thailand.
  Een van de grote problemen van de Chinezen is de voedsel- en watervoorziening voor de eigen bevolking. In de afgelopen decennia heeft men zijn oog laten vallen op Afrikaanse landen maar dat is wel ver weg.
  In 2006 leidde Thaksin al Chinezen rond in de Isan. Het plan was om zeer grote arealen (bij voorkeur de hele Isan) te verleasen aan een Chinees bedrijf. De boeren zouden dan werknemers worden van dit bedrijf en de rijstopbrengst zou aan China worden verkocht, waarschijnlijk voor een zacht prijsje. Vergist u niet. Dit idee bestaat nog steeds. En de Chinezen denken niet alleen op lange termijn, zij hebben ook een lange adem (en geld).
  Laat ik het toekomstbeeld schetsen:
  1. de Isan boeren krijgen een aantal jaren maandelijks salaris (en daar zijn ze natuurlijk heel blij mee) maar moeten wel nu voor alles betalen inclusief hun eigen rijst, huisvesting. Door de toename van het aantal Chinezen stijgen ook de prijzen van onroerend goed zodat kinderen niet meer in staat zijn een huis te kopen. Meer en meer trekken zij weg en laten de Chinezen achter;
  2. door toenemende schaalvergroting en efficiency (doorgevoerd door de Chinezen) wordt een groot aantal boeren werkeloos. Kan de Chinezen niks schelen; niet hun probleem;
  3. Door de lage prijs van de rijst komt er veel minder belasting binnen bij de staat. Kan de Chinezen niet schelen. Niet hun probleem;
  4. De tanenende HSL wordt omgebouwd tot supersnel transportspoor voor rijst naar China.
  5. De Isan wordt langzaamaan Chinees.

 7. A.v. Klaveren zegt op

  Ik geloof dat deze expansiedrift een rechtstreeks gevolg is van het huidige amerikaanse beleid, die wil de chinezen immers meer belasting laten betalen !
  Amerika wil alleen maar “the first” zijn(volgens Trump), ondanks een begrotingstekort en veel werkelozen.
  Deze machtspositie desnoods met grote investeringen verkrijgen, zoveel mogelijk produceren in eigen land, ondanks een begrotingstekort, en als dat lukt dan komt de export naar “rijk” Europa misschien wel op gang, maar zeker niet voor de export naar het verre oosten en het oostblok, daar heeft China deze economische positie al eeuwen in handen.

  China kiest eieren voor z`n geld, zoekt goedkopere afzetgebieden dichter bij huis om zodoende de gigantische Chinese economie toch vooral draaiend te houden. het geld wat aan de stijgende belasting word betaald wordt nu een investering op langere termijn.

 8. Stefaan zegt op

  Als Laos niet tijdig zijn schulden kan aflossen, zijn ze de klos. En de Laotiaanse bevolking zal het betalen.

  Maar ja, dat geld(t) voor ieder land : als de politiek het land in schulden stort, is het de bevolking die kan betalen. Eerste voorbeeld dat in mij opkomt is Griekenland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website