(AP focus / Shutterstock.com)

De bouw heeft 8 jaar geduurd en 22,9 miljard Baht gekost, maar nu kan Bangkok er trots op zijn, dat het de thuisbasis is van ‘s werelds grootste parlementaire complex. Het complex, “Sappaya Sapasathan” genoemd, heeft een vloeroppervlak van 424.000 vierkante meter en wordt op 1 mei officieel in gebruik genomen

Volgens de secretaris-generaal van het Huis van Afgevaardigden, Pornpit Petchcharoen, zal Sappaya Sapasathan, wat “plaats van samenkomst voor goede daden” betekent, officieel zijn deuren openen op 1 mei. Ondanks de lopende bouwwerkzaamheden gebruiken parlementariërs de gebouwen reeds sinds augustus 2019 voor vergaderingen.

Geschiedenis

Sappaya Sapasathan is het derde parlementaire complex van Thailand sinds de komst van de constitutionele monarchie in 1932. De Ananta Samakhom Throne Hall was de thuisbasis van het eerste parlement van het koninkrijk van 1933 tot 1974. Vervolgens verhuisden de wetgevers naar Parliament House naast Dusit Zoo. Deze is tot eind 2018 gebruikt.

In juli 2008 begon de door Samak Sundaravej geleide regering op zoek te gaan naar grotere gebouwen. Van de drie voorgestelde locaties koos de regering voor een perceel van 120 rai aan de oever van de Chao Phraya rivier. De gekozen locatie is in de wijk Kiakkai in de historische wijk Dusit in Bangkok.

Aanpassing van de omgeving

De bouw begon in juni 2013 en de eens zo slaperige buurt veranderde in een bruisende gemeenschap. In de buurt wordt een nieuwe brug aangelegd en wegen in de omgeving uitgebreid. Een MRT Purple Line-uitbreiding voor het parlement is gepland voor voltooiing in 2026, terwijl ook een aanlegsteiger wordt gebouwd.

Het gebouw zou aanvankelijk in 2015 voltooid zijn voor een bedrag van 14 miljard Baht. Problemen leidden echter tot vertragingen, die opliepen tot meer dan vijf jaar, terwijl de kosten explosief opliepen tot 22,9 miljard Baht.

Uitvoering

Het complex is gebaseerd op het winnende ontwerp van een team onder leiding van Theerapol Niyom. Het beschikt over de Suriyan (zon) zaal met 800 zitplaatsen voor het Huis van Afgevaardigden, de Chantra (maan) zaal met 300 zitplaatsen. Verder heeft men de beschikking over accommodatie voor 5.000 personen en er is parkeerruimte voor 2.000 auto’s. Er zijn 110 kamers voor commissievergaderingen, zes vergaderruimten met 250 zitplaatsen en een VIP-ontvangsthal met 1500 zitplaatsen, evenals het Museum of Democracy dat de politieke geschiedenis van Thailand laat zien.

(Sirada Wichitaphornkun / Shutterstock.com)

Kritiek op het ontwerp

Het ontwerp is bekritiseerd omdat het religieuze autoriteit oproept in plaats van democratie en de wil van het volk. “Het nieuwe parlement is het meest teleurstellende stukje hedendaagse Thaise architectuur”, klaagde Assoc Prof Chatri Phakitnonthakan, een docent aan de Faculteit Architectuur van Silpakorn University.

“Het gebouw lijkt meer op een heilige tempel, wat de betekenis van het parlement als de instelling, die burgers in een democratie vertegenwoordigt, ondermijnt,” voegde hij eraan toe.

De centrale gouden pagode vertegenwoordigt Sumeru of de berg Meru, een mythische berg, die wordt beschouwd als het centrum van het universum in hindoeïstische en boeddhistische overtuigingen. De pagode is ontworpen door architecten Pinyo Suwankiri en Phao Suwansaksri, beide nationale kunstenaars en experts in Thais erfgoed.

Onder de toren is de Hall of State Ceremonies gereserveerd voor de ceremoniële opening van het parlement door HM de Koning na elke algemene verkiezing.

Het interieur van de hal is versierd met muurschilderingen, die zijn geschilderd door kunstenaars die voor het Departement voor Schone Kunsten werken. De muurschilderingen tonen verhalen uit de vier regio’s van Thailand en leggen ook hedendaagse gebeurtenissen vast, waaronder de pandemie

Bron: Thai PBS World’s Political Desk

Rating: 2.33/5. From 3 votes.
Please wait...

10 reacties op “Nieuw Thais parlementsgebouw opent officieel op 1 mei”

 1. Marc Dalle zegt op

  Had men die vele miljarden maar besteed aan het verbeteren van de levensomstandigheden van de armere bevolking en aan de volksgezondheid

  • Ger-Korat zegt op

   Elke uitgave van de overheid stimuleert de economie. Wie heeft namelijk de handjes uit de mouwen gestroopt om het te bouwen: dat zijn de bouwvakkers dus komt de bevolking ten goede in de vorm van salarissen. Idem de inrichting en andere zaken leveren werkgelegenheid op. Beter een bouwwerk dan een duikboot moet je maar denken. Kan er weer lekker gezwabberd worden, of komen er extra parkeerwachters en bewaking, alles komt de werkgelegenheid ten goede en daarom is het goed dat de regering geld uitgeeft, ook aan zo’n groot gebouw

   • Rob V. zegt op

    Misschien kan men zich laten inspireren door de twes New Deal onder Roosevelt. Overal flinke infrastructurele werken door het land, wegen, dammen, dijken enzovoort. Te samen met de invoer van asociale zekerheden. Kost wel een aardige grijpstuiver (betaald met o.a. >90% belasting op de allerrijksten), maar dan heb je ook wat. Al schijnt oorlog (oorlogsindustrie) een economie een nog betere boost te geven.

    Persoonlijk denk ik het wel een maatje minder had gemogen. En het budget dat daardoor vrij zou komen nog verder besteden aan infrastructuur elders in het land daar waar Somchai er ook dagelijks profijt van heeft. Een minder kolossaal gebouw had even goed de functie van de senaat en parlement kunnen vervullen. Ik ben even kwijt hoeveel vergaderruimtes er zijn, maar het zijn er heel wat. Groter, groter, grootst hoeft van mij niet zo.

    Enige tijd terug had Khaosod een videootje rondom het nieuwe gebouw, Prawit merkte daarbij op dat de keuze voor een Boeddhistisch aandoend ontwerp (neem de pagoda in het midden) misschien schuurt met het neutraliteitsbeginsel van de overheid welke geen enkel geloof apart dient de bejegenen. Hoe moeten niet-boeddhisten in het zich hier bij voelen vroeg hij zich af.

    • Johnny BG zegt op

     @ Rob,

     In 2008 is men gaan nadenken over dit project en zoals Ger-Korat het zegt moet je ook niet vergeten dat dit soort projecten wel zorgen voor werk en andere positieve voordelen.
     Jij moet toch wel weten dat als Thailand echt op de liberale toer gaat dat er dan een gigantische werkeloosheid gaat heersen? Talloze onnozele banen worden nu in stand gehouden om te laten zien dat er geen werkeloosheid is. Volgens mij is de overheid de grootste in stand houder van deze verborgen werkeloosheid maar het zorgt er wel voor dat die mensen wat te doen en een ziektekostenverzekering hebben. Vergelijkbaar met het Nederlandse bijstand systeem maar er staat arbeid tegenover.
     In de jaren 90 was er gezeur dat er een skytrain aangelegd zou worden en daarna was de ondergrondse een probleem. Beide bewijzen hun nut en het laat zien dat groot denken aan mensen met realistische kijk moet worden overgelaten.
     Het hele logistieke gebeuren met de aanleg van goede wegen naar Isaan en de ontwikkeling van het gebied van Sri Racha tot Rayong is alleen maar bedoeld om over 15 jaar China tot dienst te zijn.
     Leven en laten leven en geopolitiek kan dit nog interessant worden, want hoeveel heeft de VS over voor een nog enigszins naar het westen gerichte partner.

    • Marc Dalle zegt op

     Precies. Zeer juist. Niets mis met noodzakelijke gebouwen voor overheden en overheidsinstellingen. Maar met het geld van de gemeenschap mag het idd best wat soberder, wat dan weer bij voorkeur ten goede zou moeten komen aan nuttige werken of doelen met een WERKELIJK openbaar nut voor de gehele gemeenschap.

 2. Jan V C zegt op

  Het grootste parlementsgebouw ter Wereld!
  Hop naar een gelijkwaardige democratie of wordt het zoals destijds, een vergelijking met het “HUIS van het Volk” in Boekarest? (Nicolae Ceauescu)

  • Bertje zegt op

   tja, ze moeten ergens al die generaals kunnen bergen. Dat vergt veel ruimte.

 3. hierstaathet zegt op

  Heb het jarenlang in steeds verdere fases van bouw zien omhooggaan. Makkelijk zat-kritiekers-weer wat te meuren!-vlak naast Thanon Thaharn, dus legerstraat. Tussen de rivier en de militaire barakken, zo´n beetje halverwege KhaoSarn road en Nonthaburi, iets verder noord is de ijzeren spoorbrug en aan de overkant de EGAT=Electracentrale.

 4. Niek zegt op

  Thaise opvattingen over architectuur kunnen nogal megalomaan zijn, meer om indruk te maken dan om hun functionaliteit.
  Voorbeelden daarvan zijn het monstrueus grote nieuwe immigratiekantoor in Bangkok, de Thaise ambassade in Pnom Penh…….

 5. Patje zegt op

  En nu maar hopen de huidige maatregelen ivm COVID-19 in acht genomen worden en groepen van meer dan 20 respectievelijk 50 niet toegelaten zijn.
  Veelzeggend is dat er een museum voor de democratie is in ondergebracht … een duidelijk bewijs dat de democratie al een tijdje geleden is …


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website