Nepnieuws in Thailand in de ban

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
22 oktober 2020

Thailand lijkt minder dan de meeste landen te hebben geleden onder coronavirus gerelateerd nepnieuws. Een deel van de verklaring hiervoor is waarschijnlijk omdat de autoriteiten hier de pandemische problemen goed hebben beheerst en het aantal besmettingen in de afgelopen maanden beperkt.

Als gevolg daarvan is het hele onderwerp geen fake nieuws geworden, zoals in zwaar getroffen landen. In Brazilië bijvoorbeeld bleek dat 65 procent van de bevolking van mening is dat de meeste doodskisten gevuld waren met stenen en niet met lichamen.

De andere helft van de verklaring is dat al in februari 2020, de Thaise regering een anti-fake news center heeft opgericht, evenals een taskforce van de Digital Economy and Society Ministerie om sociale mediasites te controleren en eventueel personen die nepnieuws verspreiden te vervolgen. Tot op heden zijn, voor het verspreiden van gezondheid gerelateerde desinformatie op het internet, meer dan 150 personen beboet of gevangengezet, of beide. Een woordvoerder van het gezondheidsministerie laat weten dat meer dan 20.000 gevallen van nepnieuws – meestal virus gerelateerd – zijn gemeld. Hij voegde eraan toe dat de problemen in verband met nepnieuws toeneemt.

De belangrijkste wet die in deze gevallen gebruikt wordt, is de Computer Crimes Act die volgens critici afwijkt van haar oorspronkelijke doel, zoals de aanpak van misdaden waaronder phishing en internet oplichting. Nu wordt deze wet niet alleen gebruikt voor de verspreiding van nepnieuws maar ook om politieke activisten te kunnen oppakken. De Computer Crimes Act heeft waarschijnlijk vooral een dempend effect gehad op internetvrijheid en vrije meningsuiting in het land.

Een overzicht van gevallen waarbij Covid-19 en nepnieuws betrokken waren, suggereert dat de meeste personen anti-virusmedicatie, waaronder teentjes knoflook, gember en honing, wilden verkopen of promoten. Een vrouw uit Banglamung werd aangehouden voor de verkoop van een medicijn die het virus zou doden in het spijsverteringskanaal. Het bleek dat de vloeistof bestond uit zout water met uiensap. Een man uit Bangkok werd gearresteerd voor het verzenden van e-mails met de belofte om alle personen in jouw omgeving te identificeren die besmettelijk zouden zijn. Degenen die de 2.000 baht betaald hadden op zijn online bankrekening, ontvingen vervolgens geen reactie meer.

Een groep in Pattaya werd beschuldigd van de verspreiding nepnieuws op Facebook. De Thaise regering zou de 5.000 baht bijstandsregeling in werkelijkheid gebruiken om personen te identificeren die belastingen of onbetaalde verkeersboetes verschuldigd waren. Twee buitenlanders uit Nigeria verschenen in de rechtbank van Pattaya na te zijn beschuldigd van een bericht op Twitter dat ze boodschappen konden regelen voor mensen die niet meer in staat waren dit zelf te doen. Verder werd er nepnieuws verspreid over het dragen van gezichtsmasker, dat zou gevaarlijk zijn omdat het de zuurstoftoevoer blokkeert.

Een alom verspreid nepnieuwsverhaal, dat nog steeds de ronde doet op sociale mediasites en die populair is in Pattaya, is het idee dat 5G-zendmasten het virus via microgolven hebben verspreid. En niet te vergeten de bewering dat Bill Gates van plan is om microchips Covid-19 vaccins te stoppen. Het grootste probleem voor de autoriteiten is dat veel mensen alleen willen lezen of horen wat ze al denken te weten.

Nepnieuws is niet nieuw. In april 1912 kopte de West Lancashire Gazette’s  “All saved after Titanic hits iceberg, slechts één man uit Blackpool bezeerde zijn arm bij dit ongeval op zee.

Nepnieuws is een virus. Het beste is het om het niet te verspreiden.

Bron: Pattaya News

Rating: 3.70/5. From 10 votes.
Please wait...

5 reacties op “Nepnieuws in Thailand in de ban”

 1. Norbertus0 zegt op

  Vallen communiques van de regering ook onder nepnieuws?

 2. endorfun zegt op

  Het is altijd gevaarlijk als grote organisaties als staten, maar ook grote bedrijven zelf beginnen te kiezen wat echt en wat nepnieuws is. Dat is gewoon een synoniem voor censuur. Overal zijn de mensen intelligent genoeg om zelf bronnen te raadplegen, en zelf de nodige besluiten te trekken. Het verbieden van informatie was altijd de eerste stap naar totalitaire en/of fundamentalistische systemen. De volgende stap is altijd het verbieden van humor …

  • Jacques zegt op

   Overal zijn mensen intelligent genoeg om zelf bronnen te raadplegen, dat zal ik niet tegenspreken. Maar kijk ook eens naar velen vragen die bij de regelmaat gesteld worden door de lezers op dit blog, die ook te raadplegen zijn op internet. Vele mensen controleren dit niet of kunnen of willen dit niet. Mogelijk door een gebrek aan vertrouwen, of noem al die redenen maar op. Wel hebben ze een grote invloed op de maatschappij, want iedereen heeft wel een mening ergens over en deze ongefundeerd de wereld in brengen, daar zijn voorbeelden van te over. Als (internet) organisatie of bedrijf heb je een verantwoordelijkheid, ook naar de mensheid toe. Dat men deze verantwoordelijkheid neemt is alleen maar toe te juichen. Net zo goed als ieder mens bij de regelmaat zichzelf onder de loep moet nemen om te zien of alles nog wel goed gaat. Ik ben wel blij dat er nu iets wordt gedaan aan al dat nepnieuws, linksom of rechtsom is mij om het even. Eigen alertheid zal altijd nodig zijn. Soms zijn onafhankelijke organisaties die hun mening geven noodzakelijk. Blijft wel altijd aan de orde dat we niet zomaar grote organisaties die zichzelf controleren op hun woord geloven. Ook daar spelen eigen belangen een factor van betekenis die de klanten vaak niet gunstig gezind zijn.

 3. Maarten Vasbinder zegt op

  Nepnieuws!!

 4. Mike A zegt op

  Wie bepaald in deze tijd van ontzettend gekleurd nieuws wat “nep nieuws” is ? Zodra je iemand de macht geeft om berichten te censureren is het hek van de dam. IEDEREEN heeft een politieke mening en zal daarom berichten die niet in zijn of haar straatje passen willen aanpakken.

  Neem alleen al zoiets simpels als de klimaat verandering, sommigen willen terug keren naar de middeleeuwen omdat anders binnen 12 jaar de aarde vergaat en aan de andere kant zijn er mensen die zeggen dat klimaat veranderingen natuurlijk zijn en we nog niet eens zolang geleden zowel een ijstijd hebben gehad als een miljoenen jaren lange periode van een globaal tropisch klimaat.

  Censuur is de 1e stap naar een totalitair bewind, Thailand is daar al aangekomen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website