Nan de schoonste stad van Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
16 september 2018

Kallayanee Naloka / Shutterstock.com

De hoofdstad Nan met de gelijknamige provincie Nan is door de Thaise koning Maha Vajiralongkorn uitgeroepen tot de schoonste stad van Thailand. Daarbij wordt de stad Nan op de Asean Tourism Forum 2018 de omschrijving vermeld  als de “No. 1 Asean Clean Tourist City”.

Voorafgaande daaraan heeft een intensieve samenwerking plaatsgevonden tussen de ambtenaren van de provincie en de bewoners van de stad om de huizen en de straten schoon te houden en te verzorgen en het afval gescheiden aan te bieden. De burgers zijn trots op deze erkenning en de waardering van de koning. Men hoopt dat dit voorbeeld een uitstraling zal geven naar andere delen van Thailand.

Ook Paisan Vimonrat, de gouverneur van de provincie Nan, voelde zich geëerd en gesterkt door de lofprijzing van de koning en wilde deze hoge standaard handhaven door blijvende aandacht op het gebied van schoonheid, gezondheid en hygiëne te schenken.

Zo wil men plastic verbannen en vervangen door biologisch afbreekbare verpakkingen. Ook de minister van sport Weerasak vond het steeds weer een genoegen door de provincie te fietsen zonder afval en dergelijke te zien.

Naast Nan werden ook Yasothon en Trang door de ‘Asean Clean City’ genomineerd als schone steden.

Krit Kongcharoenpanich / Shutterstock.com

Nan ligt in het noorden van het land aan de grens met Laos. De provincie is de thuishaven van verschillende bevolkingsgroepen zoals de lokale Thai Yuan, Thai Lue, Thai Puan, Thai Khoen en Thai Yai zodat dit gebied  rijk aan talen en cultuur is. Haar geschiedenis, ontwikkeling en architectuur worden sterk door de verschillende koninkrijken om haar heen beïnvloed, vooral die van Sukhothai, die een belangrijke politieke en religieuze rol bij de ontwikkeling  van de provincie speelde. Door de loop der tijden heen groeide Nan tot een onafhankelijk vorstendom onder het toezicht van Lan Na, Sukhothai, Birma en Siam.

Een groot gedeelte van de bevolking leeft van de landbouw met name de rijst- en fruitteelt. Met meer dan zes national parken zoals het zeer fraaie Doi-Phukha-Nationalpark is de provincie zeer in trek voor ecotoerisme en avontuurlijke trektochten.

De kleine provincie hoofdstad heeft een opvallende ontspannen charme en indrukwekkende tempels, die steeds meer bezoekers trekken. Aan de rivieroever kan men genieten van gemoedelijke restaurants.

Bron: der Farang

4 reacties op “Nan de schoonste stad van Thailand”

 1. Renévan zegt op

  Wat me daar ook opviel is dat in het grootste deel van de stad alle bekabeling ondergronds is. En bij de 7 Eleven zijn de reclame borden van bruin hout (smartwood). Om de stad zo authentiek mogelijk te houden is er ook geen uitgaansleven. Dus als je s’avonds ergens gegeten hebt is het daarna uitgestorven. Wat wel de moeite waard is, is de Walking street twee maal per week. Op twee pleinen naast de Walking street staan lage rieten tafeltjes waar je de gekochte etenswaren kan opeten. Nan staat ook bekend om zijn coffeeshops, we hebben er diverse bezocht en de koffie was maar matig. Er worden ook drakenboot races gehouden op de Nan rivier, de oevers zijn dusdanig gemaakt (trapsgewijs) dat je daar kan zitten.

 2. Arie zegt op

  Wij komen al jren in Nan (mijn schoonouders) en het is inderdaad erg schoon en netjes ook zijn er vele dingen te bewonderen en rijden of fietsen door de omgeving is echt prachtig.

 3. T. Oerist zegt op

  Nan is prima, dat eerst. Tweedens dit: in de omgeving zijn er gedurende de wintermaanden ook veel techo-feesten tot diep in de nacht, houseparties met giga-geluidshinder tot diep in de nacht en tot in de verre omgeving. De eerlijkheid gebiedt dit ook even te vermelden. Voor een goede nachtrust moet je dus beslist niet naar Nan.

  • l.lagemaat zegt op

   Aan welke periode moet men denken? December tot februari?

   En dan de gehele week door of alleen in het week- end?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website