Mogelijke valkuilen voor expats in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
5 januari 2023

Met zijn natuurlijke schoonheid, vriendelijke lokale bevolking, heerlijk eten en betaalbare kosten van levensonderhoud, is Thailand een droombestemming voor expats uit alle hoeken van de wereld. Van de stranden in het zuiden tot de bergen in het noorden, het Land van de Glimlach heeft voor vrijwel elke toerist iets te bieden.

Het is daarom ook niet verwonderlijk, dat veel buitenlanders zich voor langere tijd in Thailand vestigen. Maar zoals bij alle goede dingen, zijn er ook nadelen aan het leven in Thailand. Hieronder enkele aspecten van het Thaise leven, die aandacht verdienen, omdat een mogelijke valkuil voor veel ergernis en/of problemen kan zorgen.

 1. Visum

Voor langdurig verblijf heeft een buitenlander een visum nodig, die in vele soorten beschikbaar zijn. Het vinden van het ideale visum, dat past bij de behoefte kan een uitdaging zijn. Afhankelijk van het type visum dat men heeft, kunnen visumruns en check-ins bij lokale immigratiekantoren nodig zijn om het verblijf in het land te verlengen. Welke route men ook kiest, het is absoluut noodzakelijk om nauwkeurig en up-to-date papierwerk bij te houden om hoge boetes en straffen te voorkomen die gepaard gaan met het overschrijden van de geldigheid van een visum.

Ook al is er op internet veel informatie te vinden over visa in Thailand, de realiteit is dat elk geval anders kan zijn. De documenten die nodig zijn kunnen bijvoorbeeld per persoon verschillen in het lokaal immigratiekantoor. Sommige expats huren liever visumagenten in om het proces voor hen te doen. Belangrijk hierbij is wel dat een gerenommeerde agent wordt uitgekozen.

 1. Bureaucratie

Omgaan met bureaucratie in Thailand is iets waar veel expats mee worstelen. Van het aanvragen van een visum tot het openen van een bankrekening, het kan lijken alsof ervoor zo ongeveer alles een stapel papierwerk nodig is. In het tijdperk van computers, digitaal bankieren en andere gemakken kan de enorme hoeveelheid papierwerk die nodig is voor zelfs de kleinste taken schokkend (en lastig) zijn voor buitenlanders.

Veel overheidsdiensten zijn niet online beschikbaar, waardoor uitstapjes naar het plaatselijke immigratiekantoor de enige optie zijn. U moet niet alleen een heleboel formulieren invullen voor zelfs zoiets eenvoudigs als een check-up van uw voertuig. Verschillende lokale banken en providers versturen nog steeds brieven in plaats van elektronische alternatieven.

 1. Vervuiling

Vervuiling is een probleem dat het hele land en zijn inwoners treft, maar expats kampen vooral met een ongezonde luchtkwaliteit. Hoewel er wel eens wordt gesproken over luchtvervuiling, lijken niet genoeg mensen er genoeg van te weten of er genoeg om te geven – en dat wordt weerspiegeld in acties om luchtvervuiling te verminderen. De luchtkwaliteit bereikt jaarlijks gevaarlijke niveaus in plaatsen als Chiang Mai met zijn beruchte rokerige seizoen en Bangkok met zijn verkeersopstoppingen.

Uit een onderzoek van Greenpeace in Zuidoost-Azië bleek dat vorig jaar ongeveer 29.000 doden in heel Thailand werden veroorzaakt door luchtverontreiniging. Maar niet alleen luchtvervuiling is een punt van zorg. Ondanks dat het een prachtige natuur heeft, kunnen zwerfvuil en afval zelfs de meest pittoreske plek bederven. Dat gezegd hebbende, heeft Thailand geprobeerd zijn parken, stranden en andere natuurlijke attracties te verbeteren, bijvoorbeeld door Maya Bay te sluiten om ecosystemen nieuw leven in te blazen.

 1. Gezondheidszorg

Thailand heeft uitstekende medische voorzieningen en staat zelfs internationaal bekend om zijn medisch toerisme. De uitdaging voor expats ligt echter in het openbare gezondheidszorgsysteem van het land. Lange wachttijden, inconsistente kwaliteit van de gezondheidszorg en taalbarrières zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom expats in plaats daarvan kiezen voor particuliere gezondheidszorg. Hoewel routinecontroles en bepaalde behandelingen zelfs in de particuliere medische voorzieningen van Thailand betaalbaar kunnen zijn, realiseren expats zich vaak pas hoe snel de medische kosten oplopen als ze met een hoge rekening blijven zitten.

Degenen die op zoek zijn naar ingrijpende medische behandelingen, zullen misschien verrast zijn te ontdekken dat ze een bewijs van hun ziektekostenverzekering of voldoende geld op hun bankrekening moeten overleggen. Het is niet ongehoord dat Thaise ziekenhuizen een aanzienlijke aanbetaling vragen voordat ze een medische behandeling aanbieden. Zonder voldoende financiering of uitgebreide ziektekostenverzekering hebben expats mogelijk geen toegang tot de behandeling die ze nodig hebben.

 1. Het verkeer

Rondrijden op een scooter kan leuk zijn, maar de Thaise wegen en degenen die er gebruik van maken kunnen het verkeer gevaarlijk maken. Thailand staat nog steeds in de top 10 van gevaarlijkste plaatsen ter wereld om te rijden. Meest recentelijk stond Thailand op de vierde plaats van de wereld, volgens een rapport van de WHO uit 2019. Het aantal verkeersdoden tijdens Thais Nieuwjaar (Songkran) en Kerstmis/Nieuwjaar is elk jaar schokkend.

Ondanks politiecontroles, nieuwe wetten en aankondigingen van de regering blijven verkeersongevallen een groot probleem. Rijden onder invloed is de grootste oorzaak van verkeersongevallen, gevolgd door te hard rijden. Hoewel het zeker mogelijk is om vertrouwd te raken met de Thaise manier van autorijden, draag altijd een helm als je op de fiets of brommer/scooter zit of kies indien mogelijk voor een auto.

Bron: Prime Pacific Thailand

11 reacties op “Mogelijke valkuilen voor expats in Thailand”

 1. Jacques zegt op

  Realistisch stukje en niets aan gelogen. Bezint eer ge begint en ken jezelf is ook hierbij van toepassing voordat je hier langdurig gaat verblijven. Indien men de genen heeft van het aanpassingsvermogen van een kameleon (met alle winden meewaaien), zijn er veel zorgen minder.

 2. Eric H zegt op

  DE mensen die Thailand vaker bezoeken of er familie/vrouw/vriendin hebben weten dit soort zaken.
  Aanpassen en meegaan met het Thaise systeem en niet alles vergelijken met Nederland is het devies.
  Voor bepaalde zaken geldt neem iemand mee die Thais spreekt en het leven wordt een stuk gemakkelijker.

 3. GeertP zegt op

  Klopt helemaal, maar bureaucratie wordt langzaam minder, Visa kan nu ook online,een goede ziektekosten verzekering is momenteel niet veel duurder dan in Nederland.
  En dan de voordelen; Met een modaal inkomen leef je hier op het niveau van 5 keer modaal.
  Voor een fractie van wat je in Nederland betaald kun je hier kopen of huren, uit eten is hier spotgoedkoop en ook nog lekker.
  Er zullen best nog wat nadelen zijn maar emigreren naar Utopia kan nog steeds niet, voor mij is Thailand de nummer 2.

  • Bart2 zegt op

   Een reactie uit de duizend! Goed gezegd Geert. Je kan overal valkuilen zien, het is maar hoe erg je het zelf maakt. Ik heb me aardig ‘aangepast’ aan de nadelen van Thailand.

   Puntje (3) vind ik wel belachelijk, precies alsof de luchtvervuiling enkel voor expats van toepassing is. Aan de aanvraag van een visum (1) en de bureaucratie (2) in Thailand kan je je inderdaad steeds weer ergeren. Eenmaal je de procedures kent is ook dat weer geen drama.

   Vorige week las ik hier nog een reactie: “We gaan toch weer geen discussie opstarten over de ziektekostenverzekering” … wel dan vergeten we maar puntje (4) 😉

   En het verkeer, daar heeft men wel een punt hoor, helaas zal een expat daar niets aan veranderen. Defensief rijden en goed opletten is hier de boodschap.

   Al bij al ben ik meer dan tevreden met mijn leven in dit prachtig land. En vergeet vooral niet te genieten!

   • Ann zegt op

    Een wijziging doen (op een kantoor van Krungsri) aan je bankrekening,
    het duurt even,en je moet redelijk wat papieren weer ondertekenen.
    Aan de andere kant word je echt serieus netjes geholpen,en de dienstverlening en klantvriendelijkheid is vele malen beter dan in Nederland.

  • Henkwag zegt op

   Ik weet niet van welke leeftijd GeertP is, en ook niet of hij permanent in Thailand woont. Met zijn opmerking dat “een goede ziektekostenverzekering momenteel niet veel duurder is dan in Nederland” slaat hij echter de plank flink mis. Ik ben 77 jaar, woon permanent in Thailand, en heb dus noodzakelijkerwijs een goede ziektekostenverzekering. Die verzekering kost me 122.000 bath per jaar (zo’n 3400 Euro, oftewel 285 Euro per maand), en dat is dan nog “maar” een inpatient-verzekering, dus uitsluitend voor liggen in en behandeld worden in een ziekenhuis. De kosten van medicijnen en doktersbezoek (halfjaarlijkse controle) zijn geheel voor mijn rekening, zo’n 12.000 bath per jaar (1000 bath oftewel 28 Euro per maand). Mijn maandbedrag komt dus uit op zo’n 313 Euro !! Dat is dus min of meer het dubbele van wat een Nederlandse ziektekostenverzekering (all-in !) kost. Ik klaag niet, heb het prima naar m’n zin hier in Thailand, maar in dit geval geeft GeertP toch een veel te rooskleurig beeld met z’n “niet veel duurder” .

   • Grumpy zegt op

    Neen, beste Henkwag, dat is niet waar. In Nederland betaal je behalve je maandelijkse premie ook een Bijdrage Zorgverzekeringswet. Deze bijdrage wordt automatisch elke maand van je AOW-en pensioenuitkeringen ingehouden. Jaarlijks bekijkt de Fiscus via jouw belastingaangifte of je teveel of te weinig premie ZVW hebt betaald. Voor 2023 bedraagt de premie 5,43%. Al met al kom je zowel in Nederland als in Thailand op hetzelfde bedrag uit. GeertP heeft dus niet ongelijk. Jij wel!
    Overigens heb ik afgezien van zo’n rare ziektekostenverzekering in Thailand die mijn aanwezige kwalen en aandoeningen niet meeneemt in de dekkingen, en als ik vandaag ziek word morgen met een uitsluiting aan komt draven. Plus elk jaar drastische premieverhogingen kent. Ik leg elke maand uitgespaarde premies in een apart potje. Doe dat al enkele jaren. Kun je nagaan hoeveel al. Mocht ik een dezer dagen de geest geven, heeft mijn vrouw naast 800K ThB Immigration ook nog eens een 2e reserve-rekening. Het zij haar gegund vanwege vele jaren liefdevolle bejegening.

   • GeertP zegt op

    Beste Henkwag,toch even een reactie,ik ben 65 jaar en woon in Thailand.
    Ik betaal THB 97,500,- per jaar bij A.I.A ben voor 15 miljoen verzekerd,ik weet dat er goedkopere maatschappijen zijn maar voor mij is dit handig omdat een nichtje daar werkt en alles voor mij regeld.
    Als ik nog in Nederland had gewoond dan had ik mijn verzekering bij DSW gehad met het toppakket omdat daar werelddekking inzit,dan zou ik betalen €180,50,- per maand dan het eigen risico van €375,- kom je op omgerekend THB 91.500,-per jaar bij de huidige koers.
    Ik vind eerlijk gezegd de kosten die u heeft op uw leeftijd nogal meevallen,maar als je en veel lagere belastingen en veel goedkoper levensonderhoud en dan ook nog eens een goedkopere ziektekostenverzekering wil hebben dan kan het natuurlijk tegenvallen.
    Helemaal perfect is het nooit,ik geef liever mijn geld uit aan een goede verzekering dan aan andere dingen en het laatste hemd dat heeft geen zakken.

    Groet Geert

   • TheoB zegt op

    Ik denk dat je de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet (2023: 5,43%) vergeet Henkwag.
    De maximale bijdrage is €66.956 × 5,43% = €3.635,71 per jaar.
    https://www.taxence.nl/nieuws/percentages-zvw-2023-bekend/

    Dus voor iemand met een inkomen hoger dan €67k maakt het weinig uit, maar mij zou een goede zorgverzekering in Thailand minstens 6 keer meer kosten dan mijn NLse zorgverzekering.

 4. Frank H. zegt op

  Ik begrijp het “soms” niet. Bijv. :Ik heb mijn bankrekening in 1 uur gereld. OK dat was wel enkele jaren geleden, maar toch ?

 5. Lung addie zegt op

  Ik zou ook de titel met “VALKUILEN” nuanceren.
  Het voornaamste is:
  – zich heel goed vooraf informeren.
  – Al voor de stap tot immigratie te zetten, zoveel mogelijk eerst ‘proefdraaien’ en er rekening mee houden dat in Thailand als toerist komen niet hetzelfde is als er vast wonen.
  – Het eigen aanpassingsvermogen. Indien je alles wil hebben zoals in het thuisland, ja dan is de oplossing : het thuisland’
  – Betreffende visum: hier zijn totaal geen valkuilen. Op een paar details na, afhankelijk van het Immigratie Office, is voornaamste hiervan maar al te goed bekend. Indien je aan deze voorwaarden voldoet zijn er geen valkuilen of noemenswaardige problemen.
  – gezondheidszorg: er is mogelijkheid tot goede en zeker betaalbare hospitaalverzekering naar eigen goeddunken en de zorg op zich is heel goed.
  – verkeer: enkel in de grote steden is het, zoals overal een warboel, doch een bestuurder, met ervaring in zijn thuisland, geraakt er hier ook wel aan uit. Een ‘zondagsrijder’ in het thuisland zal hier ook problemen hebben.
  – bureaucratie: voor zover je hier als buitenlander mee te maken krijgt: laat je bijstaan door iemand die ten minste Thais kan lezen en schrijven. Met wat geduld komt alles steeds goed.
  – Vervuiling: sterk afhankelijk van waar je woont. Kom hier maar eens kijken in Chumphon, je zal weinig of geen verschil zien met het thuisland.

  Dus ik zou die ‘VALKUILEN’ maar vergeten. Problemen zijn er om opgelost te worden en dat lukt hier altijd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website