Medische ingrepen bij transgenders

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
19 januari 2018

Transgenders, ook wel bekend als kathoeys of ladyboys, hebben de mogelijkheid om in Thailand door middel van operaties een transformatie te ondergaan, waardoor zij met vrouwelijke geslachtskenmerken verder kunnen leven.

Deze medische ingreep wordt in Thailand alleen toegestaan als deze transgenders kunnen aantonen meer dan een jaar als vrouw geleefd te hebben. Voor buitenlandse personen die een geslachtsoperatie willen ondergaan zijn er ook eisen zoals een bewijs van een psychologisch onderzoek uit het land van herkomst.

Thailand is sinds jaren een belangrijk centrum van dit soort operaties. De artsen zijn gespecialiseerd en de kosten naar verhouding redelijk betaalbaar. Meer dan 80 procent van de patiënten in het Yanhee ziekenhuis komen uit het buitenland. Vooral uit Zuid-Korea, Japan en Taiwan, maar ook uit Europa zo laat dokter Greechart Pornsinsirirak weten. In zijn kliniek kost de operatie van “man tot vrouw” tussen de 6500 en 8900 Euro.

In kleinere klinieken worden lagere prijzen berekend, maar de ingreep is niet geheel zonder risico. In Europa betaalt men een veelvoud voor deze ingrijpende operatie. Greechart van het Yanhee ziekenhuis in Bangkok verricht per jaar 180 ingrepen. In totaal zijn er naar schatting 20 andere gerenommeerde specialisten in Bangkok die deze operatieve geslachtsveranderingen op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren. De eigenlijke ingreep duurt drie tot acht uur gevolgd door een verblijf van twee weken in het ziekenhuis. Uiteindelijk moet de operatie een echt esthetisch resultaat opleveren.

De patiënten van dokter Greechart zijn zeer tevreden. Eén van hen vertelde, dat haar man niet wist dat zij voor die tijd geen vrouw was geweest. Helaas kunnen deze artsen er niet voor zorgen dat een transgender na haar operatie ook zwanger kan raken. Dat kan in een sommige gevallen tot spanningen leiden als de manlijke partner op een gegeven moment een gezin zou willen stichten.

Hoewel er voor transgenders mogelijkheden zijn om van geslacht te veranderen en de resultaten goed zijn, is een dergelijke ingreep niet geheel risicoloos. Eén van de nadelen is, dat er na de operatie levenslang hormoonpreparaten gebruikt moeten worden. Deze kunnen verhoogd risico op kanker betekenen.

Echter, de meeste patiënten komen zeer goed geïnformeerd naar de kliniek, zijn zich bewust van de risico’s en voelen zich daarna veel gelukkiger en zelfbewuster.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website