Medicijnen + vakantie = tig jaar cel. Of niet?

Door Erik Kuijpers
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
22 juni 2017

Veel voorkomende vraag op de media: ik ga naar Aland op vakantie en gebruik medicijnen. Wat nu? Die persoon is tenminste zo verstandig dat te vragen; hele volksstammen doen wat ‘Marie’ en ‘Mark’ ook doen: gewoon in de handbagage en ‘niks aan het handje, we konden gewoon doorlopen….’ Ja. Tot…!

Dan ineens botst men met de lokale regels, verdwijnt men op de luchthaven in de cel, is men de verboden spullen kwijt, mist aansluitende vluchten, een hoop ellende, en gevangenisstraf kan ook nog. En, zit het in de handbagage, dan kan het ook misgaan ‘in transit’ bij het overstappen als een ijverige medewerker dat spul ontdekt in de scanner en eens wil zien wat er in die doordrukstrip zit.

Het CAK

Dat heette vroeger Zorginstituut Nederland; dat heeft een advies samengesteld over het meenemen van medicatie naar andere landen en op hun site lees je wat de mogelijkheden zijn. www.hetcak.nl/regelingen/medicijnen-mee-op-reis

Afhankelijk van de bestemming en de overstaplocatie heb je drie mogelijkheden:

 1. De Schengen verklaring voor de Schengen landen; zie www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/europese-unie/vraag-en-antwoord/welke-landen-zijn-schengenlanden
 2. Verklaring met apostille door de rechtbank voor landen die het apostilleverdrag hebben ondertekend; zie www.rmexpress.nl/legalisatie/landen-die-het-apostilleverdrag-hebben-ondertekend/,
 3. Overige landen waaronder Thailand.

De eerste twee methodes zijn erg overzichtelijk; problemen kun je ondervinden bij de derde methode: overige landen.

Overige landen

Dat staat per land toegelicht en de eerste stap is de ambassade benaderen over de regels die daar gelden. Daarvan moet je een vastlegging hebben dus contact per e-mail acht ik aanbevolen. Dat gaat niet lukken twee weken voor vertrek! Het CAK heeft ook tenminste twee weken nodig dus een maand is al krap. Daarna volg je de procedure die het CAK aanbeveelt.

Tenslotte moet je op reis naar Buitenlandse Zaken (al kan dat ook schriftelijk) maar de laatste stap moet in persoon, een stempel en handtekening van de ambassade(s) van landen waar je heen gaat en, maar dat lees ik nergens, waar je in transit verblijft.

Ik zou in voorkomend geval opteren voor een non stop vlucht naar de uiteindelijke bestemming. Maar dat kan niet altijd en dan zou ik de ‘overstap’ doen in een Schengenland.

Verboden of onder strikte voorwaarden

Verboden zijn sowieso drugs en ook wat men in NL ‘softdrugs’ noemt. Cannabis hoort daarbij en nu meer en meer landen cannabis vrij geven voor medicinaal gebruik of het ‘gedogen’ zul je vaker lezen dat het op luchthavens wordt ontdekt. In veel landen wordt cannabis gewoon als drugs beschouwd. Over cannabis deze site: nl.wikipedia.org/wiki/Cannabis_(drug)

Maar er zijn meer verboden middelen en/of middelen die onder voorwaarden binnen gelaten worden en die heten ‘psychotroop’, psychotropische middelen, middelen die een psychische uitwerking hebben. Hieronder vallen veel zware pijnstillers.

Je kunt op internet per land de verboden middelen en/of de middelen waarvoor voorwaarden gelden vinden al kost dat soms wat moeite. Maar daarbij kan de ambassade ook helpen.

De lijsten voor Thailand

Ik vind een site van de Thaise ambassade in Stockholm en de lijst met medicijnen is van 21-12-2015 dus licht verouderd: www.thaiembassy.se/tourism/restricted-medicine

Er staan voorwaarden in zoals welke middelen je op doktersadvies mag meenemen en dan voor maximaal een maand. Maar let op, er is voor Thailand verschil tussen het meenemen van psychotropische medicijnen en het meenemen van categorie II drugs voor medicinale doelen. De categorie III drugs zijn geneesmiddelen die stoffen uit lijst II bevatten. Daarom wordt voor de zekerheid de procedure via het CAK aanbevolen voor alle drugs en medicijnen die op lijsten voor komen. Dan heb je alles op één vel papier.

Lokaal naar een arts gaan?

Ja, en Thailand is geen derdewereldland als het om medicijnen gaat. Nu kan ik me voorstellen dat je, als je afhankelijk bent van medicijnen, je voor de eerste reis voldoende medicatie meeneemt. Maar ik las een tip om, eenmaal hier, een arts te bezoeken om te kijken of je voor een volgende reis die medicatie hier kunt kopen en wat dat kost.

Al kun je dan vastlopen als de medicatie op jouw situatie is samengesteld en dus niet bestaat uit het standaard pilletje. Dan moet een apotheker voor je aan de slag.

Medicijnpaspoort wordt niet genoemd!

Als je de voorwaarden hebt gelezen dan komt daar nergens het medicijnpaspoort in voor. Dat ‘paspoort’ is er voor medicijnen die niet aan voorwaarden zijn verbonden. Het is een prima hulpmiddel om de lokale arts op de hoogte stellen van medicijngebruik, allergie, etc. De Rijksoverheid zegt er dit van: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geneesmiddelen/vraag-en-antwoord/medicijnen-mee-op-reis

Tot slot

Vakantie is plezierig en met een juiste voorbereiding is de kans groter dat dat ook zo blijft. Alle medicijnen neem je mee in de originele verpakking en daar zit het label op van ziekenhuis of apotheek. En zorg dat het volgens de regels mee gaat. Want niemand wil achter de tralies. (Regels en websites wijzigen wel eens. Het is aan te bevelen de websites regelmatig te bezoeken om de laatste informatie mee te krijgen).


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Medicijnen + vakantie = tig jaar cel. Of niet?”

 1. Slagerij van Kampen zegt op

  Heb ooit 200 valium tabletten gekocht in Cambodja. Eerst twijfelde de apotheker. Maar zijn dochter of mia noi of wat dan ook pakte het gewoon in. Ik zei nog: geen zorg ik ga er geen eind aan maken. En zal me niet herinneren waar ik het gekocht heb mochten er problemen zijn. Een prikkie. 15 Euro of zo. Made in Cambodja dat wel natuurlijk. Gewoon in mijn broekzak de grens over naar Thailand en daarna naar Nederland. Ook in mijn broekzak.

  • Harrybr zegt op

   En wat als een ijverige douanier toch de inhoud uit uw broekzak had willen zien ? Dan weer een typisch geval van “jammer ” of enkel stupide eigenwijsheid zoals in bovenhavig stuk vermeld ?

  • David D. zegt op

   Misschien waren de pilletje gewoon geperste bakkersbloem. Met wat suiker.
   Waren ze echt, respecteer je de opiumwet niet in Thailand. Kan je 15 jaar cel kosten.
   En dat allemaal om goedkope valium mee naar Nederland te nemen?
   Bestel ze online, weet je even zeer hoe echt ze zijn.
   En, kan je er van slapen?
   Of was het om gemoedsrust te drukken?

 2. Kees zegt op

  Medicijnen is een lastig verhaal.
  Ik koop inderdaad ook prednisolon in Cambodja.
  100 stuks 5 mg per doosje 2 euro.
  Neem meestal 10 doosjes mee.
  Ventolin haal ik gewoon in Bangkok.
  Qua prijs ook niet erg hoog 160 baht.
  Andere medicijnen bestel ik gewoon.
  Heen en weer naar Nederland gaat het ook mee.
  Het is echter altijd verpakt in de originele verpakking.
  Qia medicijnen is alles gewoon te verkrijgen.
  Veelal dezelfde fabrikanten of dmv licenties
  Maar denk dat het Inderdaad al 8 tot 10 jaar gaat zoals het gaat

 3. Martin Sneevliet zegt op

  Een vreemd verhaal. Ik gebruik ook medicijnen waar onder oxycodon. Ik heb bij de Apotheker een medicijn paspoort aangevraagd en dat werd in Thailand gewoon door de douane geaccepteerd.

 4. Geert zegt op

  Ik wil hierbij een aantal mensen bedanken die gereageerd hebben op mijn vraag eerder over oxycodon endergelijke !!!!
  Het gaat inthailand tegenwoordig echt via de Thaise site die ik in mijn vraag had aangegeven!!!
  De fda And narcotics afdeling heeft mij echt super geholpen je upload je verklaring van jou dokter en je paspoort! En 3/5 dagen later krijg je de benodigde vergunning nu ben ik nog bezig met hun over de rest van de medicatie die ik mee draag!
  Maar voor de oxycodon in 10mg en 30mg mag ik nu 240st van de 10 Mg meenemen en van de 30 Mg mag ik er 90 st meenemen!
  Maar ik moet nu toch nog voor de stopover in Dubai een verklaring hebben/ krijgen!
  Dan heb ik echt geen problemen en hoop ik een super vakantie tegemoet te gaan!
  Maar als je Thailand wil inreizen met zulk soort medicatie dan moet je dus op de website.van Thailand
  http://permitfortraveler.fda.moph.go.th
  Het goed invullen en je krijgt je papieren voor je medicatie en je kunt Thailand binnen gaan zonder problemen ze zijn in Thailand behoorlijk aan het veranderen ten aanzien van medicatie!
  Maar informeer zowiezo ook bij hetCak.nl !!!!
  Met vriendelijke groeten en een fijne vakantie, geert
  Ps ik kon niet op mijn eigen verhaal reageren op de een of andere manier vandaar dat ik het hier doe!!

  • erik kuijpers zegt op

   Dank voor deze aanvulling, Geert. Ik heb jouw weblink in mijn tekst opgenomen voor volgende keer. Zo zie je, vele handen maken licht werk en nu kan straks niemand die hier leest nog zeggen dat ie ‘t niet wist.

   Fijne vakantie gewenst, en wat Dubai betreft, ik zou volgende keer een rechtstreekse vlucht boeken zonder overstap of een overstap in een Schengenland waar je de Schengenverklaring vrij gemakkelijk voor kunt krijgen.

   Dat Thailand strenger wordt komt onder meer omdat de verslaafden hebben ontdekt dat je met Tramadol (een opiaat) ook ‘high’ kunt worden. Tramadol is nu gemakkelijk te krijgen hier maar er lopen al verhalen over verplichte registratie van het voorschrijven.

  • David D. zegt op

   Zo moet je het doen, en niet anders. De regeltjes volgen is helemaal niet moeilijk.
   Zeker als deze medicijnen noodzakelijk zijn, dan krijg je sowieso toelating.
   Goed gedaan, deed iedereen dat maar.
   Geniet van je verblijven!

 5. erik kuijpers zegt op

  Adviezen zijn er om na te leven of om naast je neer te leggen. ieder zijn meug.

  Maar kom je een deskundige scherpslijper tegen dan heb je een probleem en nu weet je hoe dat te voorkomen. Het CAK en de Rijksoverheid waarschuwen niet voor niets.

  • Leo Th. zegt op

   Prima informatie, een gewaarschuwd man telt voor 2. Je reactie is ook helder, dat sommigen het advies in de wind slaan is inderdaad aan henzelf. Het gegeven dat het meenemen van bepaalde medicatie zonder de juiste regels op te volgen al jarenlang goed is gegaan is uiteraard geen garantie voor de toekomst.

 6. TheoB zegt op

  Ik begrijp niet waarom je ‘in transit’ ook een ontheffing voor het verboden product zou moeten hebben van het land waarin de luchthaven zich bevind.
  De luchthaven ‘achter’ de douane is niemandsland en zolang je tijdens de stopover niet langs de douane dat land in gaat lijkt mij dat je voor de in dat land verboden producten geen ontheffing van dat land hoeft te hebben.
  Een ijverige medewerker zou wel de douane van het land van bestemming kunnen inlichten dat ze bij jou (misschien) verboden producten hebben gevonden, maar als je de juiste documenten voor je eindbestemming bij je hebt is er niets mis.
  Dit verklaart ook waarom je niks vind over voorwaarden bij ‘in transit’ verblijf.

  • erik kuijpers zegt op

   TheoB, ik ga nu ook twijfelen en heb het voorgelegd in een e-mail aan het CAK. En als ik wat hoor dan vraag ik de redactie het hieronder te zetten.

   • erik kuijpers zegt op

    Dat is snel! Dat was vroeger een TV-reclame, misschien nu ook nog…..

    Het CAK heeft als volgt gereageerd:

    ” Geachte …,

    Zolang u het land niet in gaat met uw medicijnen heeft u geen verklaring nodig. Gaat u wel het land in, dan heeft u nog een Engelstalige medische verklaring nodig.

    Met vriendelijke groet,
    CAK

    Linda van Dijk
    manager Financiering Instellingen ”

    Is dat snel en accuraat of niet? En daarmee heb je gelijk, Theo B. In transit heb je geen verklaring nodig voor specifiek dat land.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website