‘Landjepik’ in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
22 januari 2018

‘Landjepik’ is een oud spelletje wat je vroeger als kind in Nederland speelde. Nu 10.000 kilometer verder is het geen spelletje, maar pure ernst voor meerdere partijen.

Onder het nieuwe bewind staat gedogen niet meer in het boekje. Zo kan het gebeuren dat in bepaalde gebieden resorts gesloten worden en vervolgens gesloopt, omdat de grond eigendom is van de staat of er geen bouwvergunning is afgegeven. Een voorbeeld daarvan stond onlangs nog in een posting, waar een illegaal bouwwerk in de omgeving van Bali Hai pier gesloopt werd.

In Pattaya Oost is het niet anders. Illegale bouwwerken worden nu aangepakt. Echter nadat het gesloopt is, blijft er een grote hoeveelheid rotzooi achter.

Even verderop werd het goed aangepakt. De grond werd gesaneerd; het water vanuit het Chaknorn Lake via een riviertje uitgebaggerd naar het aangelegde gebied. So far, so good! Een dag later waren al een aantal bananen boompjes geplant, maar de volgende dag reeds verdwenen. Daarvoor in de plaats kwam een koffieshop met restaurantje, het zag er best goed uit. Echter de daarop volgende dag ook verdwenen.

Thai zijn soms hardleers want deze twee initiatieven bleken illegaal en werden binnen de kortst mogelijke tijd verwijderd! Nu staan er grote borden: ‘Deze grond is te huur’. Dat laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Wat daar geplant of gebouwd gaat worden is onbekend.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “‘Landjepik’ in Thailand”

 1. Gerrit zegt op

  Tja,.

  Zo ook langs diverse klongs in Bangkok, waar sinds mensen heugenis krotwoningen langs gebouwd waren.
  De gemeente samen met militairen zijn bezig deze te slopen ten behoeve van, of onder de nom van, een verbreding van de klong. Als de heimachine voor de beschoeiing is verdwenen. Wat gebeurt er dan?
  Juist ja, Thai bouwt weer krotwoningen, alleen komt de gemeente nu regelmatig die dingen weer afbreken.
  Wat gebeurt er daarna, Juist ja, en andere Thai gaat weer een krotwoning bouwen.

  Maar, het is natuurlijk de schuld van de gemeente, deze laat de grond te lang onbebouwd achter, om er een park van te maken. Daar waar ze een park gemaakt hebben, gebeurt het niet meer. Althans het bouwen van krotwoningen, maar wel een nieuw fenomeen, het storten van illegaal afval.

  Ook de schuld van de gemeente, deze snappen niet, dat ze op diverse plaatsen afvalcontainers neer moeten zetten, tenslotte moet de Thai toch zijn rotzooi kwijt en dat moet niet voor ZIJN deur maar voor een andere deur.

  This is Thailand, ze komen er wel, alleen een beetje moeilijker.

  Groetjes Gerrit

 2. Marc zegt op

  De schuld van de overheid ?
  Ik vind dat niet hoor , ik vind veeleer dat de Thai zich van niets iets aantrekken en dus aan landje pik doen , ook van de overheid of private grondbezitters , een gebrek aan respect voor iemands eigendom is het eigenlijk , ook al is de eigenaar de overheid .
  Men ziet diezelfde houding ook als ze gaan sluikstorten !
  De oplossing : educatie en nog eens educatie

 3. Johan zegt op

  In Thailand zijn vele gronden eigendom van de overheid of van een paar superrijke mensen. De mensen mogen daar dikwijls mits toelating gebruik van maken om op te bouwen of om op te landbouwen. Velen doen dat echter zonder toelating en verkopen zelfs die gronden. Zo zijn er ook farangs die denken dat ze eigenaar zijn van een grond tot er controle komt. Dus als je iets koopt, een condo of een huis of grond samen met je Thaise partner, zorg er dan steeds voor dat alles geregistreerd is bij het kadaster in Thailand, want dat bestaat daar inderdaad ook, en dan ben je zeker.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website