‘The Lady’ uit Rangoon

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
12 november 2011

De titel geeft het al aan, dit verhaal gaat over Aung San Suu Kyi, de grote dame, die bekend is als de Birmese vrijheidsstrijder, waarvoor zij ook de Nobelprijs heeft ontvangen.

Over haar leven is een speelfilm gemaakt, die onlangs haar Aziatische première beleefde tijdens een galavoorstelling op het Busan International Film Festival in Zuid Korea. De titel van het artikel, dat ik als bron gebruikte was “Lady in Waiting”. Dat betekent letterlijk hofdame, maar het “waiting” is zo toepasselijk, omdat deze dame met een koninklijke houding al vele, vele jaren wacht op een politieke ommezwaai naar democratie in het haar zo geliefde land.

De film is gemaakt met een Franse regisseur, Luc Besson en de Maleisische actrice, Michelle Yeoh en de Britse acteur David Thewlis in de hoofdrollen. Details van deze personen zijn niet zo van belang voor dit verhaal, maar het bijzondere is wel, dat alle buitenopnamen voor deze film in Thailand zijn gemaakt. De film kon vanzelfsprekend niet in Birma worden opgenomen (het verhaal speelt zich afwisselend in Rangoon en Londen af) en dus werd gekozen voor Thailand. In de internationale filmwereld staat Thailand goed aangeschreven om filmopnamen te maken, maar in dit geval waren de geografische en culturele overeenkomsten ideaal.

Thailand onderhoudt weliswaar diplomatieke en zakelijke banden met Myanmar en omdat de opnamen voor deze film het regime wel eens in het verkeerde keelgat zouden kunnen schieten, moest er in het diepste geheim worden gewerkt. De Thai Film Office gaf schoorvoetend toestemming voor de opnamen, maar vroeg de pers wel om niet in een te vroeg stadium over de film te berichten. Daar werd op zich wel aan voldaan, hoewel de Bangkok Post wel een verhaal publiceerde over een bezoek van Michelle Yeoh aan Rangoon met één van Suu Kyi’s zonen.

De film, die claimt te zijn gebaseerd op “een waar verhaal”, gaat over de strijd van een vrouw, die met al haar persoonlijk verdriet, haar leven op het spel zet voor een beter Burma, is in Pusan bijzonder goed ontvangen. De film toont op indrukwekkende wijze de Burmese geschiedenis van na de Tweede Wereldoorlog met alle bloedige wreedheden begaan door de militaire junta’s tegen protesterende burgers en studenten.

Verwacht wordt, dat de film binnen niet al te lange tijd wereldwijd wordt gedistribueerd en dat zou de Thaise autoriteiten opnieuw wel eens zenuwachtig kunnen maken. De Thaise filmdistributeurs realiseren zich de prima commerciële vooruitzichten voor deze film, maar de vraag blijft of de film door de keuring komt. De betrekkingen met Burma zijn broos en men wil dat mogelijk niet in de waag stellen. Het zou een echte schande zijn als de film niet officieel gecertificeerd wordt, want de film zal ook zonder dat toch door vele Thais middels andere moderne media worden bekeken.

De echte Suu Kyi is inmiddels verlost van haar huisarrest en de filmindustrie hier in Thailand hoopt zelfs, dat zij de Thaise première met haar aanwezigheid zal opluisteren.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “‘The Lady’ uit Rangoon”

 1. cor verhoef zegt op

  Mooie post Bert. Wanneer de film niet in Thailand te zien zal zijn straks, zal de Thaise regering zich opnieuw belachelijk maken, omdat elke Thai in een later stadium de film op DVD zal kunnen zien. Een verbod op vertoning van de film zal slechts meer nieuwsgierigheid opwekken onder het Thaise filmpubliek.

  • marcos zegt op

   Deze vrouw werd groots geeerd door u2’s 360 tour! Was mooi om mee te maken! Het nummer Walk on werd aan haar opgedragen!

   • Gringo zegt op

    @Marcos: Bedankt voor de tip! Ik heb het op Utube bekeken. Het is niet helemaal mijn muziek, maar de tekst is aangrijpend mooi!
    Waar heb je U2 gezien, in Amsterdam?

    • @ U2 niet jouw Muziek Gringo? Dan moeten we toch eens praten… U2 360° Tour op 21 juli 2009, ik was er bij in de Amsterdam Arena. Super!!

     • Gringo zegt op

      Goed, ik heb het nog een paar keer bekeken en ook nog wat andere songs van U2. Sorry, de muziek spreekt mij niet aan, het zingen zelf vind ik ook niet bijzonder met die rauwe drankstem.
      Het live meemaken, zoals jij en waarschijnlijk Marcos ook, in de Arena gedaan hebben, geeft natuurlijk een heel andere demensie aan zo’n band en ik kan mij heel goed voorstellen, dat je dan bij die gelegenheid uit je dak gaat.

      Ik ben hier in Thailand wel bij Thaise bands geweest, geweldig optreden, veel publiek, geweldige sfeer, maar als je dan een CD koopt en die thuis afdraait is het toch een stuk minder.

      Nogmaals, de tekst van Walk On is prima en aangrijpend, terecht dan opgedragen aan Suu Kyi.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website