De kunst van het vakantievieren

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
23 maart 2015
De kunst van het vakantievieren

In een uitgave van het blad Intermediair stond een aardig artikel over een boek met bovenstaande titel. Het is een boek geschreven door Jessica de Bloom, een onderzoekster van de Universiteit van Nijmegen.

Zij heeft een wetenschappelijke studie gemaakt van de beleving van vakantie door Nederlanders en heeft van die studie, waarop zij is gepromoveerd, een meer populaire – zeg maar leesbare – versie gemaakt. Ik ga dat artikel hier niet overschrijven, Google Jessica de Bloom of de titel van het boek en er verschijnen heel wat sites met bijzonderheden en recensies.

In het boek staan ruim 100 tips om een vakantie goed te vieren en ik citeer er zeven van, die op een folder over dit boek voorkomen.

Vóór de vakantie

– Koop iets voor op je vakantiebestemming
Vakantievoorbereidingen maken je bewust van het feit dat je binnenkort vrij bent en iets bijzonders gaat doen. Trek een middagje tijd uit om lekker te winkelen voor je vakantie. Een stranddoek, een praktische rugzak, oordopjes, een sexy bikini of trendy teenslippers zullen voor vakantiestemming zorgen en je voorpret vergroten.

 – Sport na afloop van je laatste werkdag
In drukke werkperioden draait je lichaam op volle toeren en maakt energie aan om goed te functioneren. Als je dan stopt met werken, kan je lichaam deze energie niet kwijt. Dit kan ertoe leiden dat je je in de eerste dagen na een stressvolle periode ziek voelt. Door te sporten op het einde van je laatste werkdag, kan je lichaam overtollige energie kwijt en worden stresshormonen sneller afgebouwd dan wanneer je na het werk op de bank neerploft.

Tijdens de vakantie

– Besteed je geld aan ervaringen in plaats van dingen
Veel vakantiebestemmingen zijn erop gericht om toeristen tot allerlei dubieuze aankopen te verleiden. De portemonnee zit op vakantie bij de meeste mensen dan ook losser in hun broekzak. Thuis krijg je spijt van je dure of nutteloze aankopen. Je herinneringen aan leuke, bijzondere ervaringen zijn thuis echter nog net zo leuk als op vakantie. Een dag aan het strand, een tocht door de jungle of een heerlijk avondje uit zullen voor onvergetelijke vakantieherinneringen zorgen.

– Zorg voor een heerlijke laatste vakantiedag
Mensen herinneren zich vooral de meest positieve, de meest negatieve en de laatste episodes van een gebeurtenis. De beste en de minste momenten van een vakantie zijn lastig te beïnvloeden, maar je kunt wel zorgen voor een leuke laatste vakantiedag. Deze dag zal mede bepalen hoe positief je terugdenkt aan je vakantie. Doe vervelende klusjes zoals het schoonmaken van het appartementje of het inpakken van de koffers al een dag eerder en maak iets bijzonder moois van je laatste dag. Wat dacht je bijvoorbeeld van een interessante excursie, een spannende activiteit of een gezellig afscheidsetentje?

– Gebruik een andere shampoo dan thuis
Geuren worden in primitievere delen van de hersenen verwerkt die ook betrokken zijn bij de verwerking van emoties en het vormen van langetermijnherinneringen.Een geur wordt hierdoor snel aan een gevoel gekoppeld en in je geheugen opgeslagen. Geuren kunnen hierdoor een hele reeks herinneringen en de bijbehorende gevoelens weer levendig oproepen. Gebruik daarom op vakantie een andere shampoo dan thuis. Op het moment dat je na thuiskomst naar een beetje vakantiegevoel verlangt, trek je je ‘vakantieshampoo’ weer uit de kast.

Na de vakantie

– Begin op woensdag weer met werken
Doordat je je lekker uitgerust voelt na terugkeer, heb je misschien de neiging om extra hard van stapel te lopen. Zonde, want je raakt je vakantiegevoel meteen weer kwijt!. Begin op woensdag weer met werken

Doordat je je lekker uitgerust voelt na terugkeer, heb je misschien de neiging om extra hard van stapel te lopen. Zonde, want je raakt je vakantiegevoel meteen weer kwijt! Probeer vooral niet meteen overuren te draaien, omdat je denkt dat je alles op je eerste werkdagen moet afhandelen. Een korte eerste werkweek en het volgende weekeinde al weer in het vooruitzicht kunnen je helpen om het lekkere relaxte gevoel langer vast te houden.

– Doorbreek de dagelijkse sleur
Vakantie maakt mensen gelukkig omdat het hen helpt uit de dagelijkse routine te stappen. Maar ook buiten de vakantie kun je bewust de alledaagse monotonie doorbreken. Doe je boodschappen eens bij een andere supermarkt, maak een wandeling in je lunchpauze, ga naar een kroeg waar je nog nooit eerder bent geweest of begin aan een nieuwe hobby!

En daarna, langzaam maar zeker weer denken aan de volgende vakantie en natuurlijk voor lezers van dit blog betreft dat een volgend bezoek aan Thailand.

Het boek, een paperback ISBN 978946 1055569, 296 blz. Is verschenen in mei 2012 en kan voor € 19,90 besteld worden bij Uitgeverij Boom (zie de website)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “De kunst van het vakantievieren”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Jaja, een groep van arbeids- en organisatiepsychologen van de Radboud Universiteit Nijmegen, hebben 5 jaar onderzoek gedaan naar het effect van vakantie op het welbevinden en de gezondheid van werkenden. (Bron: http://www.vakantiestudie.nl )
  En wij maar mopperen over het onderwijs in Thailand.

  • Thomas zegt op

   Dat is gemakkelijk gezegd. Maar veruit het grootste deel van de mensheid weet niet eens vakantie is, laat staan dat ze zich het kunnen veroorloven. Mijn ouders gingen nog lang een dag naar zee … per jaar. En heel veel mensen gaan op vakantie om drie weken te stressen, want alles moet gezien en gedaan worden. Hoeveel gaan er niet met veel te krap budget, waardoor op een houtje moeten bijten of tegenvallers niet kunnen opvangen.
   Toch wel een goede vraag denk ik: waarom doen we het? Waarom moet het zo nodig? En dus ook: wat levert het je op?
   Misschien zijn de onderzoekers toch niet zo slecht bezig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website