KLM-hotel “Plaswijck” in Bangkok

Door Ton Uni
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
1 juni 2020

Een fotorapportage van het bekende KLM-hotel “Plaswijck” in Bangkok (foto’s uit 2009). Bangkok was vroeger een zeer belangrijk knooppunt voor Zuidoost-Azië na de strijd in Nederlands Indie, in de tijd van Soekarno, omdat de KLM niet meer in Jakarta mocht landen.

 

Hotel ‘Plaswijck’ is gebouwd in 1932 en gebruikt door de KLM (Royal Dutch Airlines) bemanning, met een contract van 30 jaar, dus tot ver in de jaren zestig. Toen de Nederlanders in het kader van het “beroemde” plan Bunker of “New York overeenkomst” uit het vorige Nederlandse Nieuw-Guinea moesten vertrekken en van Biak (West-Papoea) naar Amsterdam vlogen, was het overbevolkt.

Een beetje geschiedenis en oude foto’s zijn te vinden in het forum “KLM geschiedenis”. Het hotel was ooit in het bezit van de omstreden Thaise veldmaarschalk Pibun Songkram die in januari 1942 een oorlogsverklaring aflegde aan Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Toen ik daar op bezoek was om foto’s te maken was het hotel nog in het bezit van de erfgenaam van Plaek Phibunsongkhram.

Locatie: Chaeng Wathana Rd. – Bangkok

Breedtegraad en lengtegraad 13°52’46.31″ N 100°35’13.25″ E (ook zichtbaar in Google street-view)

50 fotos: www.antoniuniphotography.com/p286266154

9 reacties op “KLM-hotel “Plaswijck” in Bangkok”

 1. Carl. zegt op

  Geweldige tijden/feesten beleefd in Plaswijck met o.a.collega stewards Willem Ruys,Alexander Curly.
  Ik herinner mij barkeeper Jimmy en z’n vrouw en de receptioniste Annabel.
  Het was een unieke plek, ontmoetingsplaats voor veel KLM bemanningsleden in het Verre Oosten.
  Sweet Dreams…..!!!

  Carl.

 2. Cha-am zegt op

  Dit was de plek waar wij met onze in Thailand geboren kinderen voor de eerste keer Sinterklaas feest vierden, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging, met een kleurplaat wedstrijd, die mijn dochter ook gelijk won, het was echt geweldig

 3. Serge zegt op

  Zou het kunnen dat dit gebouw niet meer bestaat? Of dat de coordinaten niet exact zijn?
  Wanneer ik deze ingeef in Google Maps land ik midden een condo-complex van minstens 5 hoogbouw blokken.

  Jammer want aan de foto’s te zien best wel een mooie plek badend in het groen. GSV heeft geen opnames die dicht genoeg komen helaas. Wellicht omdat het een compound is – privé grond (“Plum” condo?)
  GSV heeft gelukkig een tijdlijn. Als ik naar de eerste opname uit 2012 terugkeer, zie ik in de verte een gebouw dat in dezelfde stijl is opgetrokken als de foto’s in dit art.; bij een volgende opname (uit 2017) is alles verkaveld en staan er reeds een aantal witte woningblokken.
  Het is er alleszins niet mooier op geworden.

  • Ton Uni zegt op

   “Eind jaren zestig werd Plaswijck uitgebreid gerenoveerd en werd er een nieuw onderkomen gebouwd. Deze wijken waren van beton, in tegenstelling tot de vorige bijgebouwen, die van hout waren gemaakt. Na de uitbreiding van de nabijgelegen luchthaven in de jaren tachtig werd Plaswijck, mede door het lawaai, minder geschikt. In 1986 verhuisde de KLM naar een nieuw bemanningshotel genaamd “Baan Thara”, wat “Huis aan het Water” betekent. De bijgebouwen op Plaswijck zijn inmiddels gesloopt, maar het voormalige presidentiële paleis, dat nu privé-bezit is, staat er nog steeds. Een stevige poort omringt het terrein. En er is een wachthuisje. De rijstvelden zijn er niet meer.”

   blog klm.com

 4. Serge zegt op

  2e poging :
  https://goo.gl/maps/Jxos7AWox8Zt8Qtk9

  @moderator: vorige post mag weg; link is niet goed.

  • Ton Uni zegt op

   De Google Earth-link is prima alleen is het nu volgebouwd en dat zie je!

 5. Alex zegt op

  Persoonlijk ken ik de heer Frans Evers die er gewoond en gewerkt heeft van eind jaren ’50 tot midden jaren ’70 en voor de KLM. Nog regelmatig contact met hem en inmiddels 92 jaar en in goede gezondheid. Vol met anekdotes en kan uren met hem over Thailand praten. Bijvoorbeeld dat hij bij de opening was van het hoogste gebouw van Bangkok van 4 verdiepingen en dat er 50 auto’s in Bangkok reden waarvan KLM er 2 had en nog veel meer van dat soort verhalen. Ik spreek regelmatig mensen die “heel” lang in Thailand komen al minstens 20 jaar, maar Frans praat over eind jaren ’50 ik bedoel maar.
  Hij verzorgde/bezat ook 2 apen ( weet niet welk soort) en dat KLM personeel dat in Plaswijck verbleef hem daar regelmatig mee heeft zien wandelen.
  Kortom een man aan wiens lippen ik hang naar de verhalen over een tijd waar wij alleen maar van blijven dromen. Back to the future gevoel.

 6. ann zegt op

  https://blog.klm.com/nl/een-presidentieel-klm-hotel-in-bangkok/

 7. ann zegt op

  hier idd:

  https://klmhistorie.forum2go.nl/viewtopic.php?f=100020&t=160


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website