Toen ik begin van deze eeuw met vervroegd pensioen ging en in Thailand ging wonen, heb ik nog enkele jaren met mijn kennis en ervaring in management een aantal Nederlandse bedrijven geadviseerd en geholpen in Thailand. Ik was er toch en waarom niet een ander helpen in bijvoorbeeld het zoeken naar en het aanstellen van een goede agent.

Ik had mij destijds ook kunnen aanmelden bij de PUM (Programma Uitzending Managers) om via die organisatie mijn praktische kennis in dienst te stellen van midden- en kleinbedrijven in ontwikkelingslanden of opkomende markten. Was ook een goede keus geweest.

PUM Netherlands

PUM Netherlands senior experts is een vrijwilligersorganisatie, opgericht in 1978 door de Nederlandse werkgeversvereniging VNO-NCW met financiering door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds 1978 zijn er meer dan 40.000 organisaties ondersteund.

PUM is continu op zoek naar nieuwe vrijwilligers die hun kennis en ervaring willen delen met ondernemers in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Ze zoeken mannen en vrouwen, die de werkvloer door en door kennen, en tussen de 50 en 68 jaar oud zijn. Uw expertise ligt bijvoorbeeld in de textiel- en kledingindustrie, metaalverwerking, chemie, landbouw, milieu of horeca en toerisme. U stelt uw ervaring en expertise beschikbaar voor projecten die gemiddeld twee weken duren.

Thailand

De PUM voert projecten uit over de gehele wereld en ook in Thailand zijn actief bedrijven geholpen. Op de website van de PUM vond ik daarvan een voorbeeld: Een Thaise ondernemer begon twintig jaar geleden met het aanbieden van volledig verzorgde vakantiereizen naar het land van de glimlach. In die twintig jaar is de reiswereld, mede door de technologische ontwikkelingen, behoorlijk veranderd. De ondernemer erkende deze veranderingen in de branche, maar beschikte niet over de kennis om hier een positieve wending aan te geven.

Het verzoek om assistentie was in de aanvraag mooi omschreven in termen als: ‘develop marketing strategy and online marketing technologies to achieve marketing goals’. Eenmaal ter plaatse bleek dat de onderneming vooral behoefte had aan basiskennis en een paar praktische instrumenten.

Dat concludeerde PUM-expert Jan de Bruijn tijdens zijn missie aan een Thaise touroperator in Bangkok. De organisatie was namelijk al zeer actief met online marketing activiteiten. Toch was er nog een en ander te verbeteren aan de ‘attentiewaarde’ van de website. Via een training aan de medewerkers van de onderneming bracht de expert dit onderwerp onder de aandacht. Ook liet hij zien dat de bestaande klanten wel eens meer omzet en winst zouden kunnen brengen dan nieuwe klanten. Hij leerde ze nieuwe technieken waar ze in de praktijk direct mee aan de slag konden.

Meer voorbeelden

In het Algemeen Dagblad stond recent een interessant artikel over de PUM met daarin voorbeelden van hoe de organisatie in de praktijk werkt, zie www.ad.nl/

Aanmelden

Of u nu als Nederlands gepensioneerde in Nederland, Thailand of waar dan ook woont, kijk op de zeer uitgebreide website www.pum.nl/nl/deel-kennis, want misschien is het ook voor u een mooie gelegenheid uw kennis en ervaring met anderen te delen.

6 reacties op “Uw kennis en ervaring als pensionado kan goed van pas komen”

 1. ruud zegt op

  Begrijp ik het artikel nu goed?
  Iemand moet onbetaald werkzaamheden verrichten voor een bedrijf, zodat dat bedrijf geld verdient?

  Ik zou voorstellen, dat een bedrijf gewoon betaalt voor werkzaamheden.
  Overigens heb je een Thailand ongetwijfeld een werkvergunning nodig voor dit vrijwilligerswerk.
  Alle mensen op een retirementvisum komen niet in aanmerking voor een werkvergunning.

  • Gringo zegt op

   Een PUM expert moet niks, Ruud, hij biedt vrijwillig en kostenloos zijn diensten als adviseur aan voor een periode van gemiddeld twee weken. Alle reis- en verblijfskosten worden door de PUM betaald.

   Voor zover ik kan zien, worden er momenteel geen projecten in Thailand (meer) uitgevoerd, wel in Myanmar en Vietnam en natuurlijk in vele andere landen. Eventuele vergunningen en visums worden door de PUM verzorgd en betaald.

 2. Fransamsterdam zegt op

  Nog een kleinigheidje uit het aanmeldingsformulier:
  “PUM only includes experts in its database who are resident in the Netherlands.”
  Kortom:Het maakt inderdaad niet uit waar je woont, als het maar in Nederland is.

  • Gringo zegt op

   Goed opgemerkt, Frans, dat had ik inderdaad niet gezien.
   Toch altijd nog interessant voor gepensioneerde bloglezers, die nog in Nederland wonen!

 3. greyfox zegt op

  De beste ervaringen deel je meestal in de kroeg. Is helaas betaald maar heeft geen vergunning nodig.

 4. Theo Hua Hin zegt op

  Ik heb een aantal jaren voor de PUM gewerkt, o.a. in Tanzania en Mali. Er kwam abrupt een einde aan toen ik aankondigde grotendeels is Thailand te gaan vertoeven. Toen ik vroeg om het hoezo en waarom was het antwoord dat de briefing en debriefing voor projecten per se in Den Haag moet gebeuren. Toen ik opwierp dat er ook zoiets als Skype en andere communicatiemogelijkheden bestaan en dat er met name in landen als Vietnam, Cambodia, Laos, etc. meer dan voldoende behoefte was aan mijn expertise (media en marketing) en dat dit veel reiskosten zou schelen was men toch onverbiddelijk. Je moet in Nederland wonen om voor de PUM te kunnen werken. Beetje dom en vooral ook jammer vond ik dit wel. Had graag meer bijgedragen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website