Kampong Plouk bij Siem Reap

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Achtergrond, Column, Joseph Jongen
Tags: , ,
3 februari 2018

Wil je een van de oudste en tot de verbeelding sprekende duizend jaar oude tempelcomplexen zien dan gaat de reis naar Siem Reap in Cambodja. Je moet je voorstellingsvermogen bij het Angkor Wat complex de vrije loop laten en tot je door laten dringen hoe men in die tijd iets dergelijks unieks heeft kunnen bouwen.

Tijdens die periode werd ook Thailand vanuit Angkor voor een groot deel beheerst door het Khmerrijk. Zie voor een stuk geschiedenis uit die tijd: www.thailandblog.nl/achtergrond/op-studiereis-naar-cambodja/

Over Angkor Wat is veel geschreven en staat het op ongeveer 25 kilometer verder gelegen Kampong Plouk heel wat minder in de schijnwerper. Toch is het als je enkele dagen in Siem Reap verblijft een aardig uitstapje. De huizen in het dorp aan de rivier zijn gezien het grote verschil in waterstand tussen het droge en natte seizoen op 6 tot 7 meter hoge palen gebouwd.

De plaats staat ook bekend als Floating Village, maar die benaming mag wel aardig klinken maar de huizen staan stevig in de grond verankert en van een drijvend dorp is beslist geen sprake.

De weg er heen

Uiteraard kun je een tour boeken en met een gezelschap in een minibusje stappen maar heel wat avontuurlijker is om een tuk tuk te charteren die uit en thuis voor je ter beschikking staat voor 15 dollar. Na het verlaten van de stad rij je in jouw eigen ‘gouden koets’ getrokken door een bromfiets met een zalig verkoelend windje rond de oren door een stuk platteland. En je hoeft maar te kikken als je even wilt stoppen om bijvoorbeeld een foto te maken. Het verschil tussen Siem Reap en de dorpjes die je passeert is levensgroot. Na een uurtje arriveer je bij het kantoortje waar je een ticket voor de boot aanschaft. Afhankelijk van het droge of natte seizoen is de te maken tocht verschillend en dat kun je op de foto’s die bij het ticketbureau hangen duidelijk zien.

De boottocht gaat over de rivier richting het immens grote Tonlé Sapmeer dat bijna 8 procent van de totale oppervlakte van Cambodja bestrijkt. Maar alvorens daar te geraken maken we een stop in Kampong Plouk het dorp op palen.

Schooljuf

Nauwelijks voet aan land vraagt een ietwat oudere schooljuf of ik ter ondersteuning een setje potloden wil kopen. En als je dan naar de rondhuppelende beslist niet met rijkdom bedeelde kinderen kijkt kun je echt geen nee zeggen. Dus koop ik een setje en deel de potloden uit aan enkele kinderen die staan te kijken. En dat heb ik geweten. In een mum van tijd sta ik omringd door heel wat jeugd. Dus nog maar een setje potloden gekocht en nog een en weer een. De juf schiet mij te hulp en gebaard de jonge kinderen netjes achter elkaar in een rij te gaan staan om deze Cambodjaanse Sinterklaas te ontzetten. Als iedereen is voorzien en de potloden zijn vergeven komen nog twee kindjes aangehuppeld die teleurgesteld kijken omdat ze te laat zijn. Dus nog maar een setje. Wellicht heb ik zelf nog meer genoten van de blije gezichten van de kinderen dan zij zelf van hun potlood.

De tocht gaat verder

Behalve de paalhuizen is de boottocht niet bijster boeiend. Een heel klein stukje gaat de tocht op het eind over het Tonlé Sapmeer en daar waan je je op zee zo wijds is het uitzicht. Rechtsomkeer en halt bij een aanlegsteiger vanwaar je in een klein platbodem bootje stapt en vervolgens met een peddelende dame een korte tocht maakt door een soort mangrovebos.

Na deze onderbreking gaat de tocht met de grotere boot richting beginpunt. Mijn vriendelijke tuk tuk man die mij een dag eerder ook naar het Angkor Wat complex heeft vervoerd levert mij een uur later keurig weer bij mijn hotel af.

De prijs ad 30 dollar p.p. voor de trip naar Kampong Plouk is in mijn ogen aan de hoge kant voor een niet al te lang boottochtje.

Voor die prijs heb je echter de gehele boot ter beschikking voor jou alleen. Aan bootjes geen gebrek en dat zal de reden zijn dat je niet met anderen kunt combineren en de prijs gewoon p.p. blijft. Overigens is de entreeprijs voor Ankor Wat ook opgelopen tot 37 dollar maar daarbij heb je toch het gevoel bij te kunnen dragen aan de restoratie en het behoud van een uniek monument dat bewaard moet blijven.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Kampong Plouk bij Siem Reap”

 1. Van Windekens Michel zegt op

  Normaal zou zelfs een Cambodjaanse Sinterklaas (maar dat is dan ook een heilige man) , een volledig setje gegeven hebben aan elk kind.
  Maar misschien was de aankoop meer bedoeld om bij de”ietwat oudere” schooljuf op een goed blaadje te staan.
  Maar inderdaad Kampong Plou k is de moeite waard, maar….Angkorn Wat ,die wij 2 x bezochten is indrukwekkend. Gelukkig komt de belgische kroonfamilie niet teveel op bezoek, want zoals onlangs gebeurde werden grote delen van het complex een dag afgesloten. Wat enerverend voor de vele toeristen die juist die dag hun bezoek geplant hadden.
  Het is en blijft een must om te bezoeken, zelfs al is de inkomprijs veel duurder geworden dan enkele jaren terug. Uiteindelijk kosten de onderhoudswerken een massa geld.

 2. Rob V. zegt op

  Bedankt voor je inzendingen beste Joseph! 🙂 Tenminste wat anders dan standaard Pattayaanse verhalen. En je vermaakt je prima zo ondergedompeld tussen de gewone mensen in cultuur en historie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website