Op studiereis naar Cambodja

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Achtergrond, Geschiedenis
Tags: , ,
27 januari 2018

“Ga je weer op studiereis?” krijg ik nog wel eens plagend te horen. Zelf ben ik de aanleiding tot die vraag want heel wat malen heb ik op bepaalde vragen van vrienden en kennissen geantwoord dat ik niet op vakantie ga maar op studiereis. Prompt volgde dan de vraag welke studie ik volgde, waarop mijn antwoord steevast luidde: “De geschiedenis van de Khmer en dat is een langdurige studie.” Uiteraard bedoelde ik het als grap maar hoe dan ook het is een meer dan interessant onderwerp.

Het Khmer- of Angkor rijk (in inscripties uit de tijd Kambuja-desa genoemd) was tussen de 9e en 15e eeuw een beschaving in Zuidoost Azië, met als machtscentrum het westen van het huidige Cambodja. Tot de 13e eeuw was Angkor het machtigste en welvarendste rijk waar techniek, kunst en architectuur ongeëvenaard was. Het Khmer rijk heerste in bepaalde perioden over grote delen van de hedendaagse staten Cambodja, Laos, Thailand en Vietnam en ontving belasting uit gebieden in het tegenwoordige Maleisië en Burma (Myanmar).

Op de afgebeelde landkaart staat de situatie rond 900 van het destijds machtige Khmer rijk aangegeven.

De Khmers bouwden in deze periode waterreservoirs, kanalen, steden en tempels met afmetingen die ook nu nog ontzag wekken. De bekendste monumenten uit de tijd zijn Angkor Wat en andere tempels van de hoofdstad Angkor. De cultuur en religie in het Khmer rijk waren een mengeling van het uit India overgekomen hindoeïsme en boeddhisme, met de oorspronkelijke Zuidoost Aziatische religies, waarin voorouderverering een belangrijke rol speelde.

Angkor Wat

Bij een bezoek aan Cambodja is een bezoek aan het vermaarde tempelcomplex van Ankor Wat een absolute must.

De tempel werd ontworpen en gebouwd in het midden van de 12de eeuw tijdens de regering van koning Suryavarman II (regeerperiode 1113 – c. 1150) als hoofdstad en tempel van de koning en gewijd aan de God Vishnoe. Omdat er nauwelijks iets uit dezelfde tijd is gevonden dat verwijst naar de tempel is de originele naam verloren, maar hij heette mogelijk “Varah Vishnu-Lok”, naar Vishnoe. Het werk lijkt kort na de dood van de koning stilgelegd te zijn, waardoor sommige reliëfs onafgemaakt bleven. In 1177, ongeveer 27 jaar na de dood van Suyavarman II, werd Angkor geplunderd door de Champa, de traditionele vijand van de Khmer. Het koninkrijk Champa ontstond in de 2e eeuw in het gebied rond het hedendaagse Da Nang in Vietnam en heerste slechts over een klein landgebied.

Champa was een zeevarende handelsmacht en moest tijdens haar 1600 jarig bestaan regelmatig balanceren tussen twee buren die sterker waren qua inwoners en militaire macht, namelijk Dai Viet Quoc (Vietnam) en het rijk van de Khmers.

De Khmer

De Khmer wonen sinds het begin van de 2e eeuw in het gebied van het hedendaagse Cambodja. Dit was vele eeuwen voordat de Vietnamezen en Thai hun woongebieden binnentrokken. De Khmer vormen ruim 95% van de Cambodjaanse bevolking.

Het Khmer of Cambodjaans is een belangrijke taal en werd gevormd onder invloed van het Sanskriet en het Pali, als gevolg van de invloed van het Hindoeïsme en het Boeddhisme. Het is de officiële taal van Cambodja en de moedertaal van de Khmer. De taal wordt door ongeveer 14 miljoen mensen gesproken.

In tegenstelling tot het Thai, Laotiaans en Vietnamees is het Khmer geen toontaal.

Koninklijk

Of al die koningen van heel wat rijkjes zich echt koninklijk hebben gedragen valt te betwijfelen. De ongelijkheid tussen arm en rijk zal in de wereld van destijds beslist heel groot zijn geweest. Je mocht blij zijn het leven te hebben en omtrent het woord ‘koopkracht’ had beslist niemand ooit gehoord. Werken, heel hard werken aan de status van de koning en zwoegend tempels voor de goden bouwen. Tracht wanneer je Ankor en de tempels bezoekt je maar eens voor te stellen hoe dit enorme complex van een vierkante kilometer in omvang met zeer eenvoudige hulpmiddelen tot stand moet zijn gekomen.

Hoewel ik het Ankor tempelcomplex eerder al een aantal malen heb bezocht zal het ook ditmaal weer deel uitmaken van mijn reis door Cambodja.

Vanuit Bangkok is Siem Reap per trein en bus of per vliegtuig bereikbaar. Ditmaal kies ik voor de bus vanaf Ekamai naar Aranyaprathet waar ik overnacht en vervolgens naar de grens om ter plekke het visum voor Cambodja te regelen. Mijn bevindingen zal ik zo nu en dan aan dit blog toevertrouwen. Althans als mijn studie omtrent de geschiedenis van de Khmer daardoor niet in het gedrang komt moet ik met een grote grijns nog even toevoegen.

7 reacties op “Op studiereis naar Cambodja”

 1. PEER zegt op

  Beste Joseph,
  Die grijns op jouw gezicht kan ik me nog levendig voorstellen, want we hebben elkaar ontmoet vorig jaar bij “The Game” ‘n restaurant met ‘n toog aan de straatkant.
  En inderdaad, ik fiets op dit moment van Ubon Rachathani door Nrd Cambodia, Kulen én AngkorWat en ben nu al is Phnom Penh gearriveerd. En ik ben wéér wijzer geworden van jouw uiteenzetting over het Khmerrijk.
  Over 3 dgn hoop ik weer in SiemReap te zijn en kijk met andere ogen naar het machtige tempelkompleks daar.
  Bedankt

 2. l.lagemaat zegt op

  Heel interessant om te lezen, bedankt!
  Het Khmerrijk was heel wat groter dan ik gedacht had.

 3. Rob V. zegt op

  De Kmer bouwwerken zoals de pracht van Ankor hebben de nodige invloed gehad op de schatplichtige stadsstaatjes ten noord westen daar van. Ook de Thaise taal heeft veel uit het Kmer overgenomen wat betreft grammatica en vocabalair. Het hoge koninklijke Thais, (ราชาศัพท์, racha sap) heeft ook de nodige invloed vanuit het Khmer.

  Kortom het huidige Thailand is een mengelmoes van Kmer, Tai (uit zuid China afgezakt tot ze in de rivierdelta van de Chao Praya bleven plakken). Dat maakt Thai die neerkijken of negatieve gevoelens jegens de Kmer hebben toch best opmerkelijk (en hypocriet of onwetend).

  En de gewone man destijds? Die was heel belangrijk. Stadsstaatjes hadden boeren nodig om te strijden om de macht. En onderworpen gebieden waren een bron van slaven waarop de gegoede klasse een aangenaam leven kon leiden.

 4. De Kind zegt op

  Ja hoe komt het dat Het Khmer- of Angkor rijk zo onbekend is ?
  Nooit iets over geleerd in de lessen geschiedenis …

  • Joseph Jongen zegt op

   Waarschijnlijk bestond op school in jouw en zeker in mijn jonge jaren slechts Nederland en Nederlandsch-Indië.

 5. Jaap zegt op

  Zeker interessant. Het hele gebied waarmee Angkor verbonden was (en Angkor zelf) blijkt overigens elke keer weer groter dan gedacht (er groeit daar het een en ander). Zie o.a. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Angkor
  Gek genoeg hebben ze nooit een korpel uitgevonden/overgenomen. Die bestonden al behoorlijk lang: Pantheon iets van 125 AD. Dus gebruikten ze torens van telkens iets naar binnen geplaatste stenen. Eigenlijk heel primitief, maar ze hebben het zo mooi gemaakt dat dat snel te vergeten is.

 6. Sommeil zegt op

  Goedemorgen vanuit Phnom-Penh.

  De trein nemen vanuit BKK naar Siem Reap is jammer genoeg nog geen realiteit. Plannen zijn er wel. Aan de grens neem je een bus of taxi naar Siem Reap.
  Groetjes


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website