Kakkerlakken, een bekend verschijnsel in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
2 september 2018

Toen ik voor het eerst naar Thailand reisde en een overnachting in een hotel in Bangkok had, schoot ’s avonds een kakkerlak door de kamer onder mijn bed. Dit was mijn eerste kennismaking met een kakkerlak. Aan de laconieke houding van het hotelpersoneel begreep ik dat dit niets bijzonders was.

Deze week zag ik in Lotus een kakkerlak rondscharrelen, gade geslagen door een aan een ijsje likkend jongetje. Een stevig gebouwde farang liep er echter met een grote bocht omheen.

Tot nu toe heb ik mij nooit verdiept in het fenomeen kakkerlak. Wereldwijd schijnen deze insekten voor te komen doordat zij met vrachtvervoer “meereizen”. Totaal bestaan 4690 soorten kakkerlakken en ze kunnen zich snel voortplanten. De snelheid van ontwikkeling hangt af van temperatuur en voedselaanbod, maar  sommige soorten kunnen tien tot veertig dagen zonder voedsel. Het zijn alleseters. Een vrouwelijke kakkerlak draagt ongeveer dertig kakkerlakken in een eipakket bij zich, die na 3 à 5 weken van het lichaam worden afgezet.

Hoewel kakkerlakken zelf voor de mens onschadelijk zijn, kunnen ze bacteriën en ziektes overbrengen door van voedsel te eten, er hun behoefte op te doen of eroverheen te lopen.

Kakkerlakkenplagen in huis kunnen moeilijk te bestrijden zijn, doordat de kakkerlakken in spleten wegkruipen en verbazend goed tegen de meest gebruikte gifstoffen kunnen. In Thailand zijn een groot aantal bestrijdingsmiddelen te koop. Baygon is een van de middelen.

Leuk is een citaat te lezen van John Gabriël Stedman (1772):

De Kakkerlak is een zoort van Kever, een duim en zomtyds twee duimen lang; derzelver gedaante is eirond en plat, en de kleur hoog rood: hy kruipt door het gat van ‘t slot der koffers en valiesen, en legt aldaar niet alleen zyne eijeren, maar hy doorknaagt ook het linnen, stoffen, zyde, en alles wat hy vind; hy dringt ook in eet- en drinkbaare waaren van allerleije zoort; het geen dezelve zeer walgelyk maakt, want hy laat aldaar eene leelyke reuk agter, vry veel gelykende naar die der wandluizen. Dewyl de meeste Oost-Indische ‘Schepen, vooral die met suiker geladen zyn, altoos met deeze insecten besmet zyn, zal ik alleenlyk melden, dat men ze zelden ziet vliegen, maar dat ze zeer schielyk loopen.”

— Reize naar Surinamen en Guiana van John Gabriël Stedman (1772)

Bron: Wikiwand

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Kakkerlakken, een bekend verschijnsel in Thailand”

 1. Nicky zegt op

  Ik gruwel ervan als ik ze zie. Wij spuiten dan ook iedere week met bovenvermeld product. Moet er niet aan denken dat ze in mijn huis rondlopen. Ooit na het spuiten een hele grote in de badkamer gezien bij het afvoerputje. Gelukkig dood.

 2. Lessram zegt op

  Blijft grappig product namen….
  Baygon…. Bye Gone van Bayer.

 3. Taitai zegt op

  Blijkbaar kun je kun je ook allergisch zijn voor kakkerlakken. In mijn Aziatische woonland werd ik voor de zoveelste keer in mijn leven getest voor zaken waar ik mogelijk allergisch voor kon zijn. Daar is nog nooit wat uitgekomen en ook dit keer niet. Nieuw voor mij was het bericht dat ik ook voor kakkerlakken niet allergisch was. Ik kan me niet heugen hier ooit eerder op getest te zijn in Nederland en België. Nu betreft het altijd een lange waslijst. Dus wie weet.

  Het grote probleem met kakkerlakken is dat het een soort ‘wandelende broedstoven’ zijn. Daar waar een mens van alles en nog wat in zijn lichaam heeft om zelf schadelijke bacteriën etc. te elimineren, vermenigvuldigen bacteriën etc. zich in het inwendige van een kakkerlak lustig verder bij een temperatuur waarin bacteriën etc. goed gedijen. Dat maakt de kakkerlak tot een soort groeibom van schadelijke bacteriën etc. Niet echt iets om in je buurt te hebben, maar aan de andere kant is het onmogelijk om er nooit eentje tegen te komen in warme landen.

  Zeker ben ik niet, maar volgens mij is de kakkerlak een van de oudste diersoorten ter wereld.

 4. Stefaan zegt op

  Ooit een kakkerlak gezien bij Tops supermarkt tussen de croissants en ander gebak. Meteen de winkel verlaten.

  • Kevin zegt op

   Wat een overdreven reactie die beesten worden hier zelfs gegeten en dan niet alleen door de Aziaten zijn zeer goed voor uw gezondheid en stukken goedkoper dan een biefstuk.

   • Sjaak S zegt op

    Nee hoor, je hebt het mis. Het is wel een grote kever die gegeten wordt, maar geen Kakkerlak…

    • Kevin zegt op

     Nou misschien bij u in uw buurt niet maar hier wel hoor dus u hebt ut mis.

     • Sjaak S zegt op

      Kevin, wat ze eten zijn mangdas, dit zijn waterkevers en lijken op kakkerlakken. Toen ik het aan mijn vrouw vroeg begon ze te kokhalzen. Thais vinden deze beesten net zo vies als dat wij ze vies vinden. Hier zie je afbeeldingen van deze waterkevers. Ze lijken veel op kakkerlakken, maar het zijn ze niet: https://www.google.co.th/search?q=water+beetle+thailand&newwindow=1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjs5Ob5xZ_dAhVDX30KHUdpCygQ_AUICigB&biw=1454&bih=696

 5. sjors zegt op

  Aan de laconieke houding van het hotelpersoneel begreep ik dat dit niets bijzonders was. maar wel gewoon vies.

 6. Tali zegt op

  Draai een kakkerlak op zijn rug en hij sterft zo simpel is dat eens op zijn rug kan hij niet meer terugdraaien en na een paar uurtjes is hij dood

  • Peter zegt op

   sla hem dan meteen dood…. beter dan een doodstrijd van een “eempaar uurtjes”…. lijkt mij zo….

   • Jan Hendriks zegt op

    Beste mensen als u veel last hebt van kakkerlakken en/of ander ongedierte sluit dan een overeenkomst met een pest control bedrijf. Uw huis en tuin worden dan enige malen per jaar onderhanden genomen. Wij doen dat al 10 jaar en ziijn hier heel tevreden over.

    • Sjaak S zegt op

     Nou, dan doen ze bij ons geen goed werk. Ik moest vandaag de afvoerput van ons keuken en douchewater openen om de pomp te vervangen en er waren zeker een stuk of zes grote kakkerlakken in die put.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website