In 1998 merkten de inwoners van Na Doi, een rustig dorpje in het noordwesten van Thailand, dat ze steeds minder vis vingen in de naburige rivier de Ngao en dat de vissen die ze nog wél vingen, steeds kleiner werden. Gezamenlijk besloten Na Doi’s 75 huishoudens om een radicale oplossing uit te proberen: ze reserveerden een stukje van de rivier als reservaat, waarin absoluut niet gevist mocht worden.

Bijna een kwart eeuw later werpt het experiment zijn vruchten af. In het beschermde gedeelte van de Ngao wemelt het inmiddels van de grote karpers en de vangsten buiten het kleine reservaat, daar waar de dorpelingen hun netten mogen uitwerpen, zijn duidelijk in omvang toegenomen.

“Deze reservaatjes van vissers en burgers zelf kunnen een uitstekende strategie zijn voor het duurzame beheer van hulpbronnen en het behoud van visstanden,” zegt Aaron Koning, een onderzoeker van National Geographic

De regels voor de inmiddels talrijke reservaten zijn doorgaans heel eenvoudig: in een beschermd stuk rivier of meer dat is afgebakend met vlaggetjes of borden, mag helemaal niet worden gevist. De straffen voor overtredingen lopen uiteen. In Na Doi beginnen de boetes bij 500 baht per gevangen vis, ongeacht de lengte ervan, en lopen ze op na herhaalde overtredingen. In een ander dorp moeten illegale vissers twaalf flessen whisky betalen of een varken offeren om de geesten weer gunstig te stemmen.

Aaron Koning is al in zijn studententijd begonnen met onderzoek naar dit succes in de vallei van de Ngao. Hij wilde weten hoe wijdverbreid en succesvol dit soort reservaten werkelijk waren. In de acht daaropvolgende jaren woonde hij in totaal anderhalf jaar in dorpen in de hele regio, waar hij circa vijftig verschillende reservaatjes documenteerde.

Over zijn bevindingen en de mogelijk te trekken conclusies werd een zeer interessant artikel, ondersteund met mooie foto’s, gepubliceerd in de Nederlandse uitgave van National Geographic, dat u op deze link kunt vinden: www.nationalgeographic.nl/

3 reacties op “Het succes van visreservaten in de rivier Ngao”

 1. Eric zegt op

  Schitterend verhaal en prachtig creatief initiatief. Mooi die straffen op overtreding. Van dat varken offeren om de geesten weer positief te stemmen snap ik en van die 12 flessen whiskey denk ik ongeveer wat daarmee gebeurt.

 2. FrankyR zegt op

  Mooi en slim initiatief.

  In plaats van meer, meer, meer…nu eens pas op de plaats maken.
  Zodat men weer een toekomst heeft (mens en dier)!

 3. RonnyLatYa zegt op

  “twaalf flessen whisky betalen of een varken offeren” Leuk feestje in de maak denk ik dan 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website