Het probleem met Krabi

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
12 november 2012

Ambtenaren in Krabi zijn bezig om eens te meer te bewijzen, dat een cover-up erger is dan de misdaad. Ze zijn al bijna een week in de weer met een poging om een YouTube-video over rechtshandhaving in hun provincie als goedkoop af te doen.

Daarbij hebben de politie en toerisme ambtenaren geprobeerd om de term misdaad en schuld om te keren. Het is moeilijk om te beslissen of die campagne nu meer smakeloos of destructief is. Hoe dan ook, het moet stoppen.

Het trieste en schokkende verhaal begon op 27 juli in Ao Nang in de provincie Krabi, populair bij buitenlandse toeristen. Een Nederlandse vrouw werd voor behandeling in een ziekenhuis opgenomen. Haar verwondingen waren ernstig en de arts dacht in eerste instantie, dat zij bij een motorongeval betrokken was geweest. Maar ze zei, dat ze was mishandeld en verkracht, hetgeen door het daaropvolgende medisch onderzoek bevestigd werd.

De vrouw kende de man die haar mishandeld en verkracht zou hebben niet, zij was alleen met hem naar een verjaardagsfeestje geweest voordat de gerapporteerde misdaden plaatsvonden. Met de hulp van de arts en anderen, diende zij een aanklacht van verkrachting en mishandeling in bij de politie. Het rapport werd aangenomen en bijna twee maanden later arresteerde de politie een man uit de lokale gemeenschap, Chumpon Khaonuan, op beschuldiging van verkrachting. Al snel werd hij echter op borgtocht vrijgelaten door de rechter in Krabi.

De vader van het vermeende slachtoffer van de verkrachting heeft daarna op 23 oktober een video op YouTube gezet, getiteld “Evil Man from Krabi”. De grimmige zwart-wit video toont een man met een geweer, die zingend om hulp vraagt om “the Raperman of Krabi” in de gevangenis te krijgen. Als protest was het zeer effectief en had tot gevolg dat vorige week tientallen, misschien wel duizenden buitenlandse toeristen hun geplande reis naar Krabi annuleerden

Het hoofd van provinciale politie in Krabi, Pol Maj. Gen Nantadet Yoinual, liet de media weten, dat de politie zeer goed werk had gedaan en niets te maken had met borgtocht voor de gids, de heer Chumpon. Het hoofd van de provinciale VVV, Wiyada Srirangkul, zei dat het zijn taak was om toeristen te overtuigen dat Krabi veilig is. Geen van deze belangrijke overheidsfunctionarissen had een woord van medeleven voor de vrouw, die volgens alle berichten het slachtoffer was van een gruwelijke misdaad. Pol Maj Gen Nantadet zei dat hij zelf een YouTube-video wil plaatsen als tegenzet van de door de vader van de Nederlandse vrouw geplaatste video.

Mevrouw Wiyada was ervan overtuigd dat de hotelbezetting in Krabi volgende maand 90% zou bedragen en Suwat Sitthilor, permanent secretaris van het Ministerie van Toerisme en Sport zei dat hij zou adviseren de video, die tot aan gisteren meer dan 325.000 keer bekeken is, in Thailand te laten blokkeren door het Ministerie van Informatie en Communicatietechnologie.

Maar het wordt nog erger. Chumphol Silapa-Archa, de Minister van Toerisme onder twee regeringen, wierp de vraag op of het incident wel als verkrachting moest worden beschouwd. Immers, zo redeneerde hij, had de vrouw met de verdachte in een restaurant gegeten. Dit is niet alleen grof, maar ook onlogisch. Ja, minister, vrouwen worden meestal mishandeld en verkracht door mannen die ze kennen.

Door overheidsfunctionarissen, tot aan de rang van minister, lijken veel Thais harteloze mensen. Deze ambtenaren hebben in wezen geprobeerd een achterhaalde en oude truc uit de kast te halen door het omkeren van de beschuldiging en te wijzen naar het slachtoffer.

De YouTube-video is natuurlijk spijtig, maar dat geldt zeker ook voor het optreden van de politie, het uitstellen van de arrestatie van een bekende verdachte en zijn snelle borgtocht.

Ambtenaren dienen gehoor te geven aan de oproepen voor rechtvaardigheid en er voor te zorgen, dat het recht ook zijn beloop krijgt.

Bron: Redactioneel commentaar van 12 oktober 2012 in de Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Het probleem met Krabi”

 1. Tak zegt op

  Thailand is een grote corrupte bende. Ik weet het want ik woon er al
  vele jaren. Politie en Rechtsysteem functioneren nauwelijks. Alles en iedereen
  is omkoopbaar. Ik vind het fantastisch wat die vader gedaan heeft en heb medeleven
  met hem en zijn dochter. Ik hoop dat de mensen uit Krabi nu eindelijk eens helemaal voor schut staan, want dat is het enige waarvoor ze gevoelig zijn.

 2. kick zegt op

  Het zal je dochter of kleindochter betreffen die dit overkomt ,Om op een uitnodiging van een thaise jongen man, mee uit eten te gaan en dan als voorwerp voor zijn lusten gebruik teworden walgelijk! Ik ga uit protest 5 jaar niet naar thailand om deze vader te steunen .

  • Rik zegt op

   Dit is echt een grote schok hoor voor de Thai, je gaat vijf hele jaren niet heen!!
   Je snapt hoop ik wel dat dit meer voor je eigen gevoel is dan dat dit echt helpt? Het enige wat je nu doet is alle Thais over 1 kam scheren en ze dus allemaal de schuld geeft van deze ene foute.

   In ieder land is er corruptie het grote verschil tussen Thailand en Nederland hier in is dat het in Thailand openlijk gebeurt en iedereen het weet, en het bij ons in de grote dure kantoren gebeurt en iedereen het ontkent. Dus wie is er hier nu gek?

   @Tak als ik je reactie zo lees vraag ik me af of je Thailand nog wel leuk vind om te wonen zeker gezien je het hoopt dat de bevolking nu eens voor schut komt te staan! Ik snap je reactie ook totaal niet. Maar goed gelukkig heeft een ieder recht op zijn mening en hoef je het niet altijd met elkaar eens te zijn!

   • cor jansen zegt op

    Moderator: een off-topic discussie over corruptie is niet toegestaan.

   • Wim v Kempen zegt op

    Het is makkelijk om te stellen dat coruptie ook in Nederland voorkomt ,het komt overal voor . maar je weet ook dat het in Thailand duizenden malen meer voorkomt en dat het een groot probleem is dus hoe meer aandacht er aan word gegeven hoe beter,misschien dat er dan eens iets aan word gedaan.

 3. ruud NK zegt op

  Ik vind de video een goede aanval op de wijze van de rechtsgang hier. Tot vanmiddag waren er al ruim 450.000 hints. Ik laat deze video regelmatig draaien en zodoende wat hints extra te scorren als steun.

 4. Pujai zegt op

  Laatste nieuws “Evil Man From Krabi”:

  http://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/321687/blurred-vision-over-evil-man-from-krabi

 5. Gringo zegt op

  Vandaag in Phuket news: het vermeende slachtoffer heeft de aanklacht ingetrokken, want zij kan zich niets meer van dit incident herinneren!

  Na al dat gedoe met de videoclip van de vader, de vele commentaren en ook de vele reacties op dit blog, krijg ik toch een slechte gedachte over mij: hoeveel zou het haar in Baht opgeleverd hebben om er verder maar het zwijgen toe te doen en de verdachte te vrijwaren van rechtsvervolging?

  • Jeroen zegt op

   Gaat het hier wel over dezelfde zaak. Er is nadien nog een andere verkrachting zaak
   in Krabi geweest van een niet Nederlands meisje. Volgens hebben de recente artikelen daar betrekking op en niet op de Nederlandse zaak met de Evil man of Krabi.

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Jeroen Hans Gringo Waarschijnlijk gaat het om de Schotse vrouw. Die verklaarde al eerder zich niets te kunnen herinneren. Heeft in mijn nieuwsoverzicht gestaan. Dat lezen jullie toch wel…?

    • Jeroen zegt op

     Sorry Dick,

     Ik had en heb je berichtje nergens gezien,
     maar bedankt dat je even duidelijkheid in de zaak heb gebracht.

     groeten,

     Jeroen

     Is geen recent bericht. Ik meen er twee keer over geschreven te hebben. Merkwaardige overeenkomst: ook zij had een vriend die na een alcoholrijke nacht was teruggekeerd naar hun hotel.

     • Dick van der Lugt zegt op

      @ Jeroen Hans Gringo Ik heb het even opgezocht. In de nacht van 14 op 15 februari zou de Schotse vrouw in Nakhon Si Thammarat zijn aangerand c.q. verkracht. Ik heb er op 17, 21 en 25 februari in Nieuws uit Thailand aandacht aan besteed. Een goed archief is een zegen. Die vrouw verklaarde al direct zich weinig te kunnen herinneren omdat ze dronken was.

  • Mathias zegt op

   Moderator: het is inmiddels duidelijk dat het om een ander persoon gaat. Dus deze discussie en terechtwijzing heeft geen zin.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website