Goudzoekers in Lampang

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
31 december 2016

“Goudzoekers” (tussen aanhalingstekens dus) zijn er genoeg in Thailand, zult u. zeggen. Talloze buitenlanders komen naar Thailand met (een beetje) geld om hier te proberen een fortuin te vergaren.

Maar het goudzoeken is in Lampang in het noorden van Thailand een beetje werkelijkheid geworden. Door nu alweer een lange tijd van regen is de rivier Wang zo’n beetje drooggevallen en men heeft in de rivierbedding alluviale goudresten gevonden, afkomstig uit de nabijgelegen bergen. Door erosie zijn die resten in de rivier terechtgekomen.

Er zijn al heel wat dorpelingen bezig om in de rivier water en aarde te zeven om op die manier het goud uit de rivier te halen. In een nieuwsbericht van MCOT stond al speculatief, dat men per dag zo maar 10.000 Baht zou kunnen verdienen, want een goudhandelaar betaalt grif voor dit 98% procent zuivere goud.

Het merendeel van de goudzoekers zijn dus de lokale boeren, maar er zijn ook al stadsmensen gezien, die hun geluk op deze manier beproeven. In datzelfde nieuwsbericht stond vermeld, dat men dit nieuws als een lichtpuntje boor de lokale bevolking beschouwt na alle ellende van de overstromingen en nu nweer een tekort aan water.

Het goud, dat vooral in het gebied Wang Nuea is gevonden is inmiddels getest door  het Lampang Mineral Resources Office. Mr. Adul Jaitabur, een geoloog van dit bureau zegt hierover, dat het goud van nature voorkomt in een heuvel tussen de subdistricten Wang Keaw en Tung Hua in het district Wang Nuea in de provincie Lampang en het in de provincie Phayao aangrenzende district Ban Tom. Hij zei verder, dat het gevonden goud afkomstig is uit een hydrothermische ader, dat door kristallisatie van mineralen uit warm water en kwarts.

De goudzoekers gebruiken – door gebrek aan professioneel gereedschap – gebruik van eenvoudige zeefpannen om dat goud over een lengte van enkele kilometers in de rivier te vinden. De geoloog bevestigt, dat het gevonden goud van een hoog gehalte is (98% puur) en met een beetje geluk kan een vinder extra inkomsten tot wel 10.000 Baht per dag genereren. In aanmerking nemend, dat het gemiddelde inkomen in die provincie circa 50.000 Baht per jaar bedraagt, is het niet verwonderlijk, dat er een echte “goldrush” is onstaan onder de lokale boeren en andere bewoners.

Misschien ook wel iets voor die buitenlandse “goudzoeker”, die er op een andere manier niet in is geslaagd om rijk te worden.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Goudzoekers in Lampang”

 1. willem zegt op

  Nu begin jij daarover Gringo,maar heb dat eigenlijk altijd wel gewild,goud zoeken.
  Jarenlang toch iets in mijn onderbewustzijn (ga ik een keer naar Canada,Amerika,Suriname om heel mijn vakantie te besteden aan goud zoeken?).
  Mag je een metaaldetector meenemen naar Thailand?,hoewel het oude handwerk (met een zeef) ook z,n charmes heeft.
  Ik vraag me af of er hier meer mensen zijn die (een deel) van hun vakantie hieraan zouden willen verspillen komend jaar.

 2. erik zegt op

  Niet alleen in Thailand vind je goud. En in Thailand waren ook zilvermijnen.

  In wat vroeger Laos was maar nu Cambodja zagen ontdekkingsreizigers al in de 19e eeuw goudwinning; daartoe werd modder gezeefd om kleine hoeveelheden van hooguit enkele grammen per dag te kunnen winnen.

  Thailand heeft ook ijzererts en antimoon. Grootschalige winning blijkt evenwel milieubezwaren te geven en een van de laatste grote mijnen wordt binnenkort op last van de overheid gesloten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website