Gezondheidszorg in Thailand op de agenda van de Verenigde Naties

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
13 oktober 2019

KAMONWAN SIRIWAN / Shutterstock.com

Premier Prayut Chan-o-cha sprak afgelopen tijd in de Verenigde Naties over het succes in Thailand in het aanbieden van publieke gezondheidsdiensten in het kader van een algemeen gezondheidsbeleid. Prayut hield een toespraak over het hoge niveau van de algemene ziektekostenverzekering in Thailand.

Hij zei dat Thailand’s succes bij het verstrekken van elementaire volksgezondheidsdiensten gebaseerd was op het universele gezondheidssysteem van het Koninkrijk, dat bijna 100 procent van de bevolking bestrijkt. Prayut zei, dat de Thaise regering nu en in de toekomst voor het welzijn van het land in de gezondheid van mensen investeert. Hij zei dat gezonde mensen de motor is voor de ontwikkeling van het land en naar welstand leidt.

De Thaise universele gezondheidszorg berust op drie principes.

Het eerste de gelijkheid. Prayut stelde dat de Thaise regering een systeem van een algemene gezondheidszorg ontwikkelt, zodat alle groepen mensen toegang heeft tot hoogwaardige gezondheidsdiensten, inclusief een bevordering tot betere gezondheidsondersteuning en ziektepreventie en behandeling van dure chronische ziektes. Thailand zal op 1 oktober het aantal hiv-medicamenten uitbreiden om verdere verspreiding van deze ziekte tegen te gaan.

Efficiënt is volgens Prayut het tweede deel. De Thaise regering wil de efficiëntie van haar algemene gezondheidszorg verbeteren door een verhoging van 15 procent van het budget voor het gezondheidsfonds.

Het derde principe is de deelname. Prayut vertelde de Verenigde Naties dat het hart van succes de deelname is van alle sectoren in de gezondheidsbevordering, in overeenstemming met het beleid van de regering.

De premier verzekerde bij de VN ook, dat Thailand zijn universele gezondheidsdiensten zal voortzetten, zodat alle bevolkingsgroepen, vooral in de afgelegen grensgebieden toegang tot de gezondheidszorg zullen hebben. De regering zal ook op technologie en innovatie teruggrijpen om de gezondheidszorg verder te ontwikkelen.

Veel woorden weinig wol! Er zal nog een lange weg te gaan zijn in Thailand voordat bijvoorbeeld het eerste punt over de gelijkheid in Thailand tot stand zal komen.

Bron: Wochenblitz

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Gezondheidszorg in Thailand op de agenda van de Verenigde Naties”

 1. Will zegt op

  Ambitie in overvloed, veel woorden op het internationale platvorm. In de praktijk?? Lokale ziekenhuizen voor een hoofdpijn een botbreuk griep enz zijn laagdrempelig. Mocht je naar de specialist willen dan is Isaan de klos. Alles is dan voor rekening van de patiënt of zijn ouders en familie. Het zijn de tarieven het is het vervoer. Enkele duizenden bathjes kost dat zomaar. Dan te bedenken dat in Isaan de meeste arme Thai sappelen om het hoofd boven water te houden. Verdiend 75% van de Thai niet minder dan 10,000 bath per maand?

  • HansNL zegt op

   De specialist valt net als de “huisarts”, medicijnen en bv fysiotherapie gewoon onder de 30 baht regeling.
   Zelfs een verwijzing naar een universiteitsziekenhuis valt hier onder.
   Zaak is wel, dat ook de “huisarts” je verwijst naar de specialist, en de specialist je verwijst naar de universiteit.
   De 30 baht regeling is inderdaad door Thaksin ingevoerd met het besef dat de kosten eigenlijk niet gedragen kunnen worden, maar populistische onbetaalbare uitvindingen waren hem niet vreemd.
   Alle volgende regeringen na hem zijn opgezadeld met hoge kosten, groeiende wachttijden.
   Komt daarbij de prijsopdrijvende en personeelsroofbouw private, ehhhh, gezondheidszorg.

   Maar al in al, het werkt.

 2. John Chiang rai zegt op

  Wat de verbeteringen in de toekomst zullen brengen,zal van deze regering o.l van premier Prayut nog bewezen dienen te worden.
  Het huidige 30 Baht verzekerings systeem waarbij iedere Thai tenminste recht heeft op een basis verzorging, is nog steeds een van de verdiensten van de vroegere in ballinschap levende ex premier Thaksin.
  Zolang veel Thais voor een betere kwaliteit nog steeds aangewezen zijn op de veel duurdere prive ziekenhuizen,is het van de huidige premier Prayut voor een erg groot gedeelte nog,,pronken met andermans veren”.
  De toekomst zal het leren waar hij dan werkelijk mee pronken kan.

 3. Rene.chiangmai zegt op

  Volgens mij geldt de 30 Baht-regeling alleen voor mensen die in loondienst zijn. Dus niet voor iedere Thai.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Rene.chiangmai, Dan ben je betreffend de 30 Baht-regeling toch niet goed op de hoogte.
   De regeling is ingevoerd voor iedere Thai en is onafhankelijk of deze werkt,of elders in loondienst is.

   • chris zegt op

    Thais die een normale vaste baan hebben (een minderheid) zijn verzekerd via de Social Security en hebben de 30 baht regeling helemaal niet nodig.

  • joskeshake zegt op

   ik heb hier mijn vrouw en haar nichtje naast mij zitten en die werken alle twee en die 30 baht regeling is voor mensen die NIET werken, zij en hun werkgever betalen 500baht per maand voor zorgverzekering en als ze naar hospitaal gaan moeten ze alleen ID laten zien en bill tekenen.

   • John Chiang rai zegt op

    Beste jokeshake,Ik denk dat je jou vrouw en nichtje misschien verkeerd begrepen hebt.
    In hun geval mag dat allemaal best waar zijn dat ze via hun werk ook reeds verzekerd zijn,maar de invoering van het 30Baht systeem was,en is in principe voor iedere Thai bedoeld.
    Mocht iemand via zijn werk reeds verzekerd zijn,hoeft hij op dit RECHT wat hij/zij als Thai in ieder geval zou hebben natuurlijk logisch gezien niet meer toe te grijpen.
    Bovendien is een erg grote groep van Thais die zich met gelegenheidswerk het hoofd boven water houden,dus toch werken,terwijl ze zonder deze 30Baht regeling verder op geen enkele manier ziekenverzekerd waren.

 4. janbeute zegt op

  Is Prayut niet aan het pronken met de veren van Thaksin.
  Was het niet Thaksin die door middel van de 30 bath regeling het Thaise volk enige vorm van geneeskundige hulp gaf.

  Jan Beute.

  • HansNL zegt op

   Waarbij vermeld moet worden dat de plannen hiervoor al jaren eerder door anderen ontwikkeld waren, derhalve pronkte Thaksin heel populistisch met andermans veren.

   • John Chiang rai zegt op

    Beste HansNL,het zijn niet de eeuwige plannenmakers die iets veranderen in een land,maar juist diegene die deze plannen ook werkelijk in de daad omzetten.
    Daarom vindt ik dat deze verdienst duidelijk ex Premier Thaksin toegeschreven mag worden,en niet de voorgaande regeringen die alleen met loze belofte’s en plannenmakerij,die in mijn ogen minstens zo’n populistisch karakter hadden,terwijl ze zelf van deze plannen niets in de daad hebben omgezet.

 5. Geert zegt op

  Met verbazing lees ik dit stuk.
  Ik heb zelf heel andere ervaringen dan Mr. Prayut hier beweert.
  Eerst en vooral is het niet zo dat alle groepen mensen toegang hebben tot hoogwaardige gezondheidsdiensten.
  Een 2-tal weken geleden had mijn Thaise partner hevige buikpijnen die bleven aanhouden (na het eten van somtam). Mijn partner heeft een goede gezondheidsverzekering van de werkgever en we besloten om naar het ziekenhuis te gaan.
  Éénmaal aangekomen bij het ziekenhuis bleek dat we de verzekeringskaart niet bij ons hadden. Resultaat was dat er totaal niets gebeurde voordat ze de kaart/verzekering konden checken om zeker te zijn dat de rekening zou betaald worden.
  Toen duidelijk werd dat alles klopte ging het plots allemaal erg vlot.
  Mijn partner is 2 dagen in het ziekenhuis gebleven. Net voordat hij naar huis mocht wilden ze nog een endoscopie doen.
  Mijn partner voelde zich toen op dat moment al veel beter en we zagen dan ook geen enkele reden voor nog een extra onderzoek.
  De dokter zei dat het beter was om dat onderzoek te doen omdat de verzekeringsmaatschappij toch alles zou betalen. Mijn partner en ik keken elkaar met grote ogen aan.
  Het werd toen heel duidelijk dat het draait om geld en om niks anders, geen geld/geen kaart/geen verzekering = geen gezondheidszorg
  Als je wel geld of verzekering hebt dan wordt er bijna alles gedaan om zoveel mogelijk aan je te verdienen.

  Een tijdje geleden verscheen er hier op dit blog een post dat Thailand op de 6de plaats staat op wereldranglijst betreft gezondheidszorgen. Ik moet wel zeggen dat mijn partner zeer goed verzorgt werd. Om het uur kwam er iemand van de verpleging controle doen. Op de verpleegpost van de verdieping zag ik dat er maar liefst 9 verpleegkundigen achter de balie stonden, dit in schril contrast met België, daar moet je soms op zoek gaan naar een verpleegkundige en soms geduld hebben voor er iemand komt.

  Geert 🙂

 6. Ben zegt op

  HansNl zegt beweert dat Thaksin pronkt met andermans veren vindt ik niet terecht.
  Thaksin heeft wel ingevoerd wat voorgaande regeringen misschien hebben uitgewerkt maar er niets hebben gedaan.
  Als je de dingen die Thaksin heeft gedaan ( goede en slechte) op een weegschaal zou leggen zou weegschaal weleens in evenwicht kunnen zijn.
  Ben


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website