Geen leerplicht in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
18 mei 2019

Afgelopen tijd waren veel ouders, met name vrouwen, inkopen aan het doen voor hun kinderen, die weer naar school zouden gaan.

Een hele investering voor veel mensen, die tot veel financiële problemen hebben geleid. Sommigen steken zich in de schulden om toch het kind naar school te kunnen laten gaan. De scholen stellen verplicht bepaalde schoolkleding te dragen.

Het valt echter op dat jonge kinderen niet altijd naar school gaan, ook al omdat er kennelijk geen leerplicht bestaat. Niet altijd is echter een familielid of grootouders voorhanden om deze kinderen op te vangen. Deze kinderen worden dan meegenomen naar de werkplek van een van de ouders, waar ze zich bezighouden of al vroeg nuttig maken. Is er nu sprake van kinderarbeid of een manier om een kind bezig te houden? Vroeg geleerd, oud gedaan. Levenslessen, die niet op school plaatsvinden. Bekend zijn ook de verhalen dat jonge kinderen meehelpen met eten koken of rijst planten op het veld.

Wat de overheid hieraan doet? Of er een leerplichtwet is, is mij niet bekend. Bij een aantal Wats bestaat de mogelijkheid onderricht te krijgen, maar hoe deze leraren of monniken geschoold zijn, is niet altijd even duidelijk.

Wil een land verder komen binnen een internationale gemeenschap dan zal het onderwijs een van de eerste prioriteiten moeten worden.

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Geen leerplicht in Thailand”

 1. Adri zegt op

  Daar zeg je wat Lodewijk. Ik heb de afgelopen jaren wat bemoeienissen gehad met het onderwijs in Thailand. Daar word je niet vrolijk van. Onderwijs moet prioriteit nr 1 zijn in elk land. Als n regering zich dat niet realiseert, gaat het met t onderwijs niet goed komen. Ik hoop dat de nieuwe regering zich dat terdege beseft. Misschien ijdele hoop. Ik kan je vertellen dat heel veel Thaise leerkrachten met veel energie op de scholen werken en dat velen het gevoel hebben aan n dood paard te trekken. Maar blijven hopen op n nieuwe wind.De kinderen hebben daar recht op!

  Groet
  Adri

 2. Tino Kuis zegt op

  National Education Act 1999

  Section 10 In the provision of education, all individuals shall have equal rights and opportunities to rreceive basis education provided by the State for the duration of at least 12 years. Such education, provided on a nationwide basis, shall be of quality and free of charge.

  Section 17 Compulsory education shall be for nine years, requiring children age seven to enrol in basic education institutions until the age of sixteen……

  Aan de andere kant kun je je afvragen wat wetten betekenen in Thailand. Op een staatsgreep staat nog steeds de doodstraf. Wetten worden wel of niet gevolgd. Raad maar waarom wel of niet.

  • jacob zegt op

   Vrij simpel Tino, er is geen functioneerend controleapparaat met een boete systeem dat zichzelf financiert
   Hetzelfde met verkeer bijvoorbeeld. Als de zon te fel schijnt of het regent te hard dan zie je geen agent op de weg….als het daar van moet afhangen dan wordt het dus nooit wat…

 3. theoS zegt op

  Er bestaat wel degelijk een leerplichtwet in Thailand. Mijn Thaise vrouw is geboren in de tijd dat de leerplicht 4-vier- jaar was, zij heeft dus maar vier jaar school doorlopen. Aan de andere kant was de leerplicht in NL ook maar 6-zes- jaar. Niet veel verschil dacht ik. Ja,we zijn allebei stok oud.

 4. pieter zegt op

  Er is zeker leerplicht,maar ja TIT dus aan houden is ander verhaal.
  De jonge kinderen die je op bouwplekken ziet zijn meestal geen Thaise,maar Cambodia of Birma..
  Mijn kinderen gaan naar verschillende scholen en vakantie valt eigelijk nooit 100% samen
  Men moet per jaar geloof ik 200 dagen school volgen en er word bijgehouden het aantal ziekte/afwezigheids dagen, in de grote vakantie is men verplicht summerschool te volgen bij teveel gemiste dagen; let wel 1 prive en 1 semieprive school( aksorn)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website