Een paspoort is een document waar men zeer zorgvuldig mee om moet gaan. Behalve dat het gebruikt wordt bij het reizen naar het buitenland wordt het ook soms gebruikt als identificatiebewijs. Maar in alle gevallen mag het nooit afgegeven worden.

Een paspoort blijft het eigendom van het land van afgifte. In het buitenland kan de afgifte van een paspoort verzorgd worden door de ambassade. Zij is de enige instantie om een paspoort uit te geven en alleen het (Thaise) gerechtshof kan het in beslag nemen. Maar het is mogelijk om het in beslag genomen paspoort terug te vorderen voor het geval men terug moet reizen naar het land van herkomst. In sommige gevallen kan men dat proberen door contact op te nemen met de ambassade.

In de overige gevallen mag zelfs de politie niet een paspoort in beslag nemen. In sommige gevallen zal zij door intimiderend optreden het paspoort in beslag proberen te nemen, maar zij heeft daar geen enkel recht toe en de eigenaar kan terecht het paspoort weigeren af te geven. Dit laatste is een belangrijk punt om te weten.

Het is verstandig om een kopie van het paspoort te maken en deze goed te bewaren. Bij verlies kan altijd aangetoond worden om welk paspoort het gaat. Bij verlies of diefstal zal altijd aangifte bij de politie gedaan moeten worden.

Bron: Pattaya People

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –

42 reacties op “Geef niet zomaar je paspoort af in Thailand, ook niet aan de politie!”

 1. Rob zegt op

  Ik was in 1990 buiten mijn schuld betrokken geraakt bij een motorongeluk in Pattaya. Een meisje op een brommertje reed van de stoep op de Jomtienbeachroad tegen mij aan, we waren allebei behoorlijk gewond.
  Ik was volgens de politie natuurlijk schuldig, moest mijn paspoort afgeven. Ik wees ze er op dat dit verboden was. Ok werd er gezegd, je kan het houden, maar dan moet je wel in monkeehouse (gevangenis) verblijven. Ik mocht dit verblijf bekijken en gaf daarna gelijk mijn paspoort af. Dus in theorie een goede tip om je paspoort nooit af te geven, maar de praktijk is helaas, ook nu nog denk ik, toch anders bij dit stelletje corrupte mannetjes.

 2. Hans van Mourik zegt op

  Alles.leuk en aardig en ze hebben gelijk.
  Klein voorbeeld,als ik in het ziekenhuis ontslagen wordt en er moet afgerekend worden en in mijn geval,als de bankgarantie nog niet binnen is of onvoldoende van mijn ZKV,dan heb ik 2keuzes of daar blijven,of betalen,of paspoort afgeven en krijg van het ziekenhuis een schriftelijke verklaring dat ze mijn paspoort hebben ingenomen.
  Als men een motor wil huren willen ze je paspoort innemen,of betalen met een X bedrag.
  Anders krijgt je de.motor niet.

  • Herman buts zegt op

   nog nooit mijn paspoort afgegeven bij het huren van een motor en zal dit ook nooit doen

  • Chris van het dorpje zegt op

   Heb vaak in Hua Hin een motor gehuurd en nog nooit mijn paspoort af gegeven .
   Ze hebben wel een kopie ervan gemaakt .

 3. Mark zegt op

  Tot zo ver de theorie.
  Vertalen in het Thai en laten lezen aan Thaise politiebeambten, auto- en scooterverhuurders, enz …? Ze zullen je paspoort ongetwijfeld nooit meer vragen 🙂

  Praktisch: Mijn paspoort heb ik zelden op zak in Thailand, enkel een kopie, ook van de pagina’s met visa en laatste verblijfsverlenging. Het paspoort laat ik thuis of in het hotel.

 4. Bob, jomtien zegt op

  En wat te doen bij de immigratie bij een visum verlenging? Blijven slapen? Of toch afgeven en de volgende dag terugkomen om het op te halen?

  • Prawo zegt op

   Inderdaad. Soms is er geen andere oplossing.
   Ok ene Thai die een Schengenvisum aanvraag is het paspoort een aantal dagen kwijt.

   Pragmatisch blijven is het devies. bedenk dat politieagenten (waar ook ter wereld) altijd het eerste woord hebben. Het laatste woord is aan een rechte, maar heb je het geduld en de tijd om diens oordeel af te wachten, al of niet in een monkeehouse?

   • fred zegt op

    Toen mijn vrouw een visum aanvroeg om te komen huwen inn België is ze haar paspoort 4 maanden kwijt geweest de tijd die blijkbaar nodig was om het visum toe te kennen.

   • TheoB zegt op

    Prawo,
    Zijn de baliemedewerkers van de (Belgische/Nederlandse) ambassade bevoegd om afgifte van een paspoort te verlangen/eisen?
    En hoe zit dat met (de medewerkers van) VFS Global?
    Ik neem aan dat (werknemers van) visumbemiddelingsbureaus geen bevoegdheid hebben.

 5. P. de Jong zegt op

  Als wij naar Thailand gaan maak ik vooraf altijd enkele fotokopieën van onze paspoorten. Ik plak hier wel eerst ons BSN’rs op af. Wanneer de receptie van het hotel niet zorgvuldig omgaat met gemaakte paspoort kopieën kunnen criminelen via de BSN’rs fraude plegen. Bij de ANWB zijn hoesjes verkrijgbaar die de BSN’rs afdekken. Advies: laat de receptionist van het hotel nooit een fotokopie van je paspoort maken ook al ben je er van 100% overtuigd dat de desbetreffende medewerker volkomen betrouwbaar is. Als je hebt uitgecheckt worden de paspoortkopieën in de prullenbak gegooid en niet vernietigd. Dit is dan lekker voer voor criminelen.

  • john zegt op

   P.de Jong, je zegt “laat receptionist nooit kopie van je paspoort maken ” . Mijn reactie, ik ben een veelreiziger, vroeger in het hogere hotelsegment, tegenwoordig wat meer gemiddeld. Probeer het maar eens: geen fotokopie laten maken. Lukt je niet. Volgende hotel zelfde probleem.

   • Franky R. zegt op

    Zelf thuis kopie maken, BSN doorhalen en ik heb een kamer… Een keer deed de receptie moeilijk, maar daar hebben ze mij niet meer terug gezien.

 6. aad van vliet zegt op

  Altijd een kopie bij je hebben en inderdaad NOOIT afgeven. In Chiang Mai wordt je gemiddeld 2x per week door de politie aangehouden dus we hebben altijd een kopie bij ons maar het rijbewijs is dikwijls ook goed.

  • Endorfun zegt op

   Ik moest nog nooit in CM mijn paspoort aan de Politie tonen, maar ben er dan ook nog nooit aangehouden. Als je wordt aangehouden heb je iets misdaan en dan is het normaal dat je jezelf moet identificeren.

  • RonnyLatYa zegt op

   Wat is dan de reden dat je gemiddeld 2 x per week wordt aangehouden in CM ?

   Ik ben nog nooit aangehouden. Wel al eens ID controle gehad, maar eerder uitzonderlijk.

  • Erik zegt op

   In 26 jaar Nongkhai ben ik nimmer aangehouden en als voetganger ook nimmer staande gehouden. Wel als motorrijder, een paar keer per jaar staande gehouden voor controle van papieren maar dan reed ik in een fuik waar iedereen moest stoppen.

   Ben regelmatig in CM geweest en ook daar nimmer aan- of staande gehouden. Ik twijfel aan het verhaal van Aad van Vliet.

  • mattheus zegt op

   Ik kom al 14 jaar in Chiang Mai, 7 maanden per jaar. Wordt in die 7 maanden misschien 3 keer aangehouden. Vreemd 2 x per week. Rijd op een scooter iedere dag. Overigens hoe kun je tegenwoordig 2 x per week worden aangehouden, er is al bijna een jaar geen controle meer te bekennen in Chiang Mai.

 7. printen zegt op

  Het is theorie, dat is waar. Maar het paspoort is niet je eigendom. Het is eigendom van de Staat der Nederlanden.

  En als een politieman, waar dan ook, mijn paspoort inneemt, zal ik de laatste zijn die protesteert. Toen ik in Thailand woonde, gaf ik alleen een kopie af van mijn paspoort en visumpagina’s, aan hotels, verhuurbedrijven, etc. Men accepteerde dat altijd.

  Trouwens het staat er in verschillende talen in het paspoort, dat je alleen het paspoort mag afgeven aan bevoegde instanties. In de wet staat dat alleen de Staat der Nederlanden het paspoort mag innemen en alleen door een rechterlijke uitspraak. Ook een rechterlijke uitspraak in “den vreemde”.

  Maar dat is theorie. In de praktijk is het anders. Maar je bent ten alle tijden verantwoordelijk voor je paaspoort, je krijgt het in bruikleen.

 8. han zegt op

  ja allemaal leuk ,en afgifte bij de Thaise ambassade dan ,paspoort inleveren anders geen visum,
  ze nemen ook geen enkele verantwoording als die kwijt of zoekgeraakt is ,
  gaarne antwoord hier op,

  • printen zegt op

   Eem ambassade is een bevoegde autoriteit. Bij vermissing of zoekraken een verklaring van die Ambassade en je krijgt een nieuw paspoort. Maar wel kost het je geld of de reisverzekering betaald het.

  • l.lagemaat zegt op

   Je krijgt een bewijs van afgifte hiervan

 9. Thea zegt op

  Inderdaad Theorie want ook in een hotel ( overal ter wereld) houden ze gelijk je paspoort een halve dag vast.
  Ze kunnen het nergens en nooit gelijk afhandelen.
  Maar zelfs in Nederland bij de overheid maken ze een kopie van je paspoort.
  Zelfs als je er wat van zegt, dat ze hun eigen wetten overtreden kijken ze je aan of ze water zien branden.

  • Endorfun zegt op

   Hoe kan men je identificeren zonder paspoort ? Want dat is het enige officiële document buiten het Schengen-gebied.

 10. Harry Romijn zegt op

  Moet je als NL-er in NL bij de NLe politie eens proberen: paspoort in eigen handen houden, en hen enkel laten zien…
  Weer typisch een ambtenaar, die dit verzonnen heeft.
  Maar.. zolang een NLe rechter een shaggy copie zonder een echte handtekening erop, ziet als een bewijs van identiteit, is dit een verhaal van dweilen met de brandspuit wagenwijd open.
  In Thailand moest ik er ter plekke altijd met een blauwe pen mijn handtekening op zetten. Zonder.. enkel een vod papier.

  • Luc Muyshondt zegt op

   Toen ik via Schiphol terugkwam van Thailand werd ik telkens apart genomen voor kontrole. De laatste keer vroeg die persoon of hij mijn paspoort mocht ZIEN. Ik haalde het uit mijn zak en opende het op de identiteitspagina. Toen hij het wou nemen, trok ik mijn hand een beetje terug. Hij zei “gaan we een spelletje spelen” waarop ik antwoordde terwijl ik het overhandigde “uk speel geen spelletje, U vroeg om het te ZIEN”. Ik moest nl. mijn trein naar Antwerpen halen.

 11. Christina zegt op

  Nog iets nieuws voor de lezers Ging geld wisselen paspoort doe ik niet geef kopie en vermeld waarvoor het is. Bij verschillende wisselkantoren maken ze een kopie en die gaat op de hoop. Dus op vakantie veel kopieën mee. En noteer op de kopie waarvoor het is. En grote dikke strepen wat niet voor hun van belang is.
  Niet meer leesbaar.

 12. Bert zegt op

  Is de NL/EU ambassade zo veel anders.
  Moet een Thai die een Schengenvisum aanvraagt ook zijn paspoort afgeven?

  • chris zegt op

   ja

  • Rick zegt op

   Een Thaise vriendin van mij uit de Isaan vroeg enkele jaren terug op het Nederlandse consulaat een Schengenvisum aan.Haar aanvraagformulieren en ….. Thaise paspoort werd ingenomen door een VSF Global medewerkerster.Door ziekte van die vriendin werd haar aanvraag uitgesteld en door haar gecanceld .Ondanks vele telefoontjes en emails om teruggave van haar paspoort werd haar Thaise paspoort niet teruggestuurd door VSF Global.
   Uiteindelijk na 2 maanden en door inschakeling van mijn advocaat en rechtstreekse ingrijpen van de Nederlandse consul kon zij haar formulieren paspoort ALLEEN persoonlijk ophalen in BKK . Enkele maanden later kwam zij alsnog met een Schengenvisum 3 maanden naar Europa..

 13. janbeute zegt op

  Het Nederlandse paspoort koester ik en bewaar het veilig ergens in mijn huis hier in Thailand.
  Het ziet bij mij zelden het daglicht en komt er alleen uit als het echt niet anders kan.
  Het ziet er dan ook nog steeds gloednieuw uit zoals ik het verkreeg bij de laatste velenging voor 10 jaar.
  Ik ben al voor een langere tijd Thailand niet uitgeweest, zodat een Immi ambtenaar mij een tijd geleden vroeg of ik ooit nog plannen had om naar elders toe te gaan, ik antwoorde toen ik heb het tot nu toe nog best naar de zin alhier en het gras is bij velen altijd groener in andere landen.
  Ik draag altijd bij me een van mijn Thaise rijbewijzen na gelang ik weg ga met de bike of car.
  Wel uiteraard altijd het roze Thaise ID bewijs bij me .
  Moet ik weer eens geld wisselen bij de Krungsri bank van mijn FCD naar mijn gewone rekening dan is een kopie alleen al voldoende daar ze mij al voor Jaren en Jaren als vaste klant kennen bij deze bank.
  Alleen bij het jaarlijkse visa verlengings spektakel bij het lokale Immi en de 90 dagen komt hij de deur even uit.
  Zelfs mijn nog pas verlengde Nederlandse rijbewijs komt nooit de deur uit.

  Jan Beute.

 14. Ludo zegt op

  Je paspoort niet afgeven is gewoon boekenwijsheid.In realiteit kan je niet anders of je krijgt nog meer problemen met politie of overheden.

  • printen zegt op

   Het is geen boekenwijsheid. Het is namelijk niet je eigendom. Het is een indentificatiedocument, uitgegeven door de Staat der Nederlanden in bruikleen aan jou. De Nederlandse Staat garandeert door middel van het paspoort dat jij het bent dat je zegt wie je bent.

   Politie en andere overheidsinstanties mogen het paspoort gebruiken om je identiteit te toetsen. Deze instanties mogen het paspoort daarvoor gebruiken. Mocht het zijn dat het paspoort enige tijd in hun handen moet blijven, kan dat. De bevoegde instanties mogen dat. Maar alleen met een bewijs van inneming. De Staat der Nederlanden houdt de houder van het paspoort ten alle tijden verantwoordelijk voor wat je met het paspoort doet. Een bewijs van inneming wordt toegestaan. Uiteraard alleen van een bevoegde instantie. En dat zijn vrijwel altijd Ambassades, juridische afdelingen van een bevriend land. Mocht een instantie geen bewijs van inneming willen of kunnen geven, zo snel mogelijk de ambassade hiervan verwittigen.

   Ik werkte jarenlang in het bedrijf dat paspoorten produceerde en nieuwe beveiligingskenmerken in het papsoort toetste en in het productieproces kon worden ingevoerd.

 15. Han zegt op

  Lees visum aanvraag Thai ambassade,
  Neemt geen verantwoording voor vermissing etc

 16. printen zegt op

  Dat zullen alle bevoegde instanties doen laten weten. Het is om juridische aansprakelijkheid te voorkomen. Op zich geen probleem als het paspoort door bevoegde instantie vermist worden. De Ambassade verstrekt een nieuwe. Uiteraard zal de Ambassade die bevoegde instantie vragen van het hoe en waarom.

  De bevoegde instantie is wel verplicht je een bewijs van vermissing te geven. Juridische schuld van die vermissing zal meestal niet in dat document vermeld worden.

 17. herman zegt op

  kopie van paspoort terug vragen en zet daar op met grote letters KOPIE HOTEL,zo doe ik dat al jaren zonder probleem,

 18. Peter zegt op

  Het is zelfs bij veel bedrijven waar je je paspoort moet afgeven of je komt er gewoon niet in. En je werkgever zal je gewoon vertellen niet moeilijk doen en geef je paspoort nu maar.

 19. Barend Westerveld zegt op

  De eigenaar van het paspoort is de Nederlands staat.

  In principe mag je jouw paspoort niet afgeven. Er is door de overheid een App gemaakt genaamd kopie ID.

  Hierbij wordt duidelijk aangegeven was er wel of niet op de kopie mag staan,

 20. JanR zegt op

  een paspoort mag alleen worden afgegeven als er een wettelijke verplichting bestaat.
  Dat is lastig om uit te zoeken.
  Ik ga ervan uit dat de politie als onderdeel van de Overheid een paspoort mag inhouden als daartoe goede reden is. Dat kan van land tot land verschillen.

 21. Pim zegt op

  Eigenlijk toch wel vreemd, als je er heel lang en diep over nadenkt, dat een paar blaadjes papier over jouw vertellen wie je bent.
  Als persoon heb je niets te vertellen over wie je bent maar het boekje met een paar stempels en een fotootje waarvan de gemiddelde receptionist of ambtenaar niet eens kan lezen wat er staat wordt wel geloofd.

  Al ga je op je kop staan: Ik ben Jan Jansen, gaat niet helpen.
  Maar als het boekje dat je bij je draagt zegt dan je Jan Jansen bent…..toch wel gek eigenlijk he?

  • RonnyLatYa zegt op

   Niks vreemd of gek aan.
   Hij zou eerder vreemd zijn als men zomaar aannam dat je Jan Jansen bent.
   En stel dat men het aannam, welke van die duizenden Jan Jansen ben je dan?

 22. Henkwag zegt op

  In de vele jaren waarin ik in Thailand kom en woon heb ik erg veel gereisd, en
  doe dat nog steeds. Naar schatting heb ik in al die jaren in een paar honderd
  verschillende hotels ingechecked. In verreweg de meeste daarvan werd/wordt om een
  paspoort gevraagd, en door mij spontaan afgegeven. In al die gevallen het paspoort
  ook weer vrijwel direct, soms na het maken van een fotocopie, teruggekregen.
  Nooit enig probleem daarmee ondervonden, dus hoedt U voor koudwatervrees !
  Daarmee ontken ik overigens niet dat er mogelijkheden tot misbruik bestaan, alleen
  heb ik dat hier in Thailand nooit meegemaakt.

 23. Serge zegt op

  Wanneer ik een Thaïse bank binnenstap met het oog op geldafhaling met de kredietkaart voor een hoger bedrag dan ik kan verkrijgen via de ATM (en dan goedkoper dan via ATM), moet ik ook mijn Paspoort voorleggen voor copiename !
  t’ Ja …. dat is eigenlijk toch normaal !?!
  Uiteraard kunnen malafide personen altijd de identiteitsgegevens gebruiken … maar dat is dan meer uitzondering dan de regel.

  Serge


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website