Gedenken, herdenken van overledenen

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
3 december 2018

In de Christelijke kerken vindt de jaarlijkse herdenking van overledenen plaats op de laatste zondag van november. Een dienst, die eveneens heeft plaatsgevonden in Pattaya in het Begegnungs Zentrum in Naklua, Soi 11.

Totaal ging het in de kerkdienst om 23 overleden personen. Niet alleen uit Pattaya, maar uit de  naaste omgeving voor zover bekend was. Een bekende uitspraak is dat men pas echt dood is als niemand meer aan je denkt! Een uitspraak waarbij men best even stil kan staan.

Ondanks alle inspanningen van onder andere de gemeente Pattaya, ambassades en andere betrokkenen om naaste familieleden, vrienden of kennissen op te sporen bleken 13 mannen zonder enige verwantschap overleden te zijn, niemand kennelijk die om hen treurden.  Ook  deze 13 anoniemen werden herdacht  en een kaars gebrand. Dit is een van de zeven daden van barmhartigheid in de Christelijke traditie. Deze 13 mensen krijgen een “armenbegrafenis” verzorgt door de gemeente Pattaya.

Toch blijft het een beklemmende gedachte hoe dit nog mogelijk kan zijn anno 2018 zo men wil anno 2561.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Gedenken, herdenken van overledenen”

 1. John Chiang rai zegt op

  Beste Lodewijk,dat de Christelijke kerken hun doden herdenken,ken ik alleen van de 1e November (Allerheiligen) en niet van de laatste zondag in November.
  Mocht ik helemaal mis zitten,zou ik graag willen weten onder welke naam deze laatste zondag in November dan genoemd word.?
  Vr.gr. John.

  • l.lagemaat zegt op

   Je hebt helemaal gelijk.

   Deze dienst in Pattaya, Naklua, werd op een andere datum gehouden, waardoor ik
   op het verkeerde been werd gezet.De 1e november viel op een donderdag.

   Bedankt.

   Groet,
   Lodewijk

 2. simon de Goede zegt op

  Het is overigens 2 november Allerzielen dat de doden worden herdacht.
  1 November is Allerheiligen.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Simon, Je hebt natuurlijk gelijk op de 1e November herdenkt men Allerheiligen,en eerst de volgende dag 2 November Allerzielen.
   Ik was met mijn reactie iets te snel,omdat in enkele landen de 1e November nog steeds een wettelijke vrijedag is,waardoor het Allerzielen,waarbij men alle doden herdenkt,een beetje vergeten word.
   Bedankt voor jou juiste correctie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website