In december 2012 schreef ik een verhaal over de mogelijkheid, dat Walking Street in Pattaya zou verdwijnen, omdat vele gebouwen aan de zeekant illegaal waren gebouwd.

Lees www.thailandblog.nl/steden/walking-street-gaat-verdwijnen/ nog maar een keer. Zoals in dat artikel al gevreesd werd gebeurde er echter niets en bleef alles bij het oude. Nu 2½ jaar later krijgt het verhaal, dat al in 1992 begon, weer een nieuw hoofdstuk.

Bijeenkomst

Het staat nu vast dat om te beginnen 12 gebouwen aan de zeekant moeten worden gesloopt omdat die illegaal zijn gebouwd. Wat dat besluit nu inhoudt werd onlangs door loco-burgemeester Ronaki Ekasingh uitgelegd op een bijeenkomst van eigenaren en ambtenaren van de stad. Uiteraard werd de gehele situatie van de 101 illegale gebouwen aan de zeekant van Walking Street door hem verduidelijkt.

Rijkseigendom

Die 101 illegale gebouwen staan op land dat eigendom is van de staat en zullen moeten worden gesloopt. Probleem is echter dat alleen van 12 bouwsels nu vastgesteld kon worden dat die inderdaad zonder bouwvergunning tot stand zijn gekomen. Van de andere gebouwen moet nog worden uitgezocht hoe het zit met eigendomsrechten en vergunningen. Vast staat wel dat volgens een Koninklijk Besluit van april 2014 de illegale gebouwen moeten verdwijnen.

Toeristische attractie

Achtereenvolgende eigenaren van al die gebouwen, waaronder een aantal van Pattaya’s rijkste en politiek invloedrijke families, hebben de mogelijke sloop van gebouwen altijd tegengehouden, zeker toen Walking Street uitgroeide tot de bekendste en meest lucratieve toeristische attractie in Pattaya. Zij werden daarin gesteund door stadsbestuurders, die het een ramp zouden vinden als de “cash cow” Walking Street in gevaar zou komen.

Het raadslid Rattanachai Suthidechanai, voorzitter van de Commissie Toerisme en Cultuur, zei dat de sloop van de helft van Walking Street het hele toeristische imago van Pattaya nadelig zou beïnvloeden. Het stadsbestuur doet er alles aan om de standaard van het toerisme uit te breiden om meer gezinnen, investeerders en bedrijven aan te trekken maar het met de grond gelijk maken van de helft van de rosse buurt zou een zware klap zijn.

Langdurig onderzoek

Wat wel duidelijk werd in de bijeenkomst was toch dat er niet echt iets gaat gebeuren in Walking Street op korte termijn. Er is een onderzoek gaande naar alle eigendomspapieren van de gebouwen. Langdurige onderzoeken en tal van administratieve hoorzittingen zullen nodig zijn om te bepalen wie de grondtitels bezit, hoe en door wie ze werden uitgegeven en of de gebouwen dan daadwerkelijk zullen worden gesloopt.

De zaak tegen de 12 belanghebbenden is echter minder ingewikkeld. Die eigenaren van die gebouwen bleken hun gebouwen op illegale wijze te hebben aangepast en uitgebreid en hen is bevolen die gebouwen te slopen. Ook hier echter is het onwaarschijnlijk dat er iets zal gebeuren op korte termijn.

Beroepsprocedure

Ronakit zei dat alle betrokken eigenaren van gebouwen binnen 30 dagen in beroep kunnen gaan bij het stadsbestuur. Dat beroepsschrift wordt door Pattaya doorgestuurd naar de Chonburi Appeals Consideration Committee. Als die commissie het beroep niet ontvankelijk verklaart kunnen de eigenaren een rechtszaak aanspannen bij de Central Administrative Court. Deze administratieve rechtbank, waar de procedure jaren kan duren, heeft het laatste woord.

Om hun in de beroepsprocedure te steunen vroegen de eigenaren een officiële verklaring van de stad Pattaya waarin tot uiting komt dat sloop van de gebouwen een ernstige aantasting van het toerisme in de stad zou betekenen. Dat verzoek werd geweigerd want zoals Ronakit zei, de gemeente is niet verplicht de eigenaren te helpen.

Ronakit gaf wel toe dat Pattaya jarenlang de bevindingen van een studie van 1998 heeft genegeerd maar zal zich nu volledig inzetten om de gerechtelijke beslissing over de toekomst van Walking Street ten uitvoer te brengen.

Conclusie

“Een hoop geschreeuw en weinig wol” is hier van toepassing. De liefhebbers van Walking Street liefhebbers kunnen gerust zijn en voor de tegenstanders blijft het een mooie gelegenheid om hun gal te spuwen. Er zal tot in lengte van jaren niets gebeuren in deze wereldberoemde – beruchte, zo u wilt – straat

Bron: Pattaya Mail


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Gaat Pattaya’s Walking Street verdwijnen?”

 1. l.lagemaat zegt op

  Zolang de Bali Hai pier niet verder ontwikkeld wordt met een goed geoutilleerde haven, zal de Walking street
  voorlopig ook niet aan de beurt komen voor een verbouwing.
  De Walking street heeft m.i. zijn tijd gehad en is niet meer wat het was. Russische “ondernemers” hebben
  op bepaalde zaken overgenomen en daarop hun stempel gedrukt. Eén zijstraat aan de Walking Street is vrijdagavond afgesloten en alleen toegankelijk voor Arabieren.
  Mijn inschatting is dat het zeker 10 jaar zal duren voordat de zeekant zijde van de Walking street aangepakt
  gaat worden.
  groet,
  Lodewijk

 2. leny zegt op

  Als je om circa 11 uur in de walking street loopt met de verlichtingen is het “leuk” om te zien maar overdag is het bijna een achterbuurtje met al is verwaarloosde gebouwen

 3. Pat zegt op

  Walking Street moet gewoon blijven!

  Het is niet zondiger of slechter of gevaarlijker dan zoveel andere straten in Pattaya.

  En dat er illegale bouwsel staan vind ik een lachwekkend argument in een land dat overloopt van minachting voor regels en wetten en zo enorm corrupt is.

  Houden die handel!!

 4. dirkphan zegt op

  Hopelijk blijft ze nog lang bestaan.
  In de directe omgeving mogen er zelfs nog bijkomen.
  Zo blijft hopelijk het “publiek” dat daarvoor geintresseerd is ook in die buurt komen.
  Op die manier wordt mijn favoriete plaats niet met decadentie besmeurd.
  En welke die plaats dan is? Daar wordt hier al genoeg reclame voor gemaakt.

 5. Theo zegt op

  Heb gehoord dat bij iedere verkiezing de partij wint die tegen de afbraak van walking street is.
  En dit duurt al jaren.
  Groeten
  Theo

 6. theoS zegt op

  Deze straat met haar gebouwen bestaat al sinds begin ’70. Ik denk al vanaf dat de GI’s hier op R&R kwamen. Gebeurt niks mee.

 7. patrick zegt op

  had ik niet gehoord dat Pattaya volledig heruitgetekend zou worden en dat het commercieel centrum een stuk verder zou heropgebouwd worden? Misschien kunnen ze Walking Street in de nieuwe planning opnemen, zodat de – inderdaad huidige bijna sloppenwijk – opnieuw kan heraangelegd worden op een meer geschikte plaats en de stranden opnieuw tot hun volle recht komen.

 8. robluns zegt op

  Moderator: Reacties zonder leestekens, zoals beginhoofdletters en punten achter een zin, worden niet geplaatst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website