Digitale nomaden in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
30 juni 2016

Een digitale nomade is iemand, die zijn werk via internet doet en daardoor niet afhankelijk is van de locatie. Hij/zij leeft een “nomadisch” bestaan door veel te reizen en op die manier optimaal gebruik te maken van hun flexibele manier van werken en geld verdienen. 

Doordat een degelijke internetverbinding slechts een van de weinige noodzakelijkheden is voor hun beroep, kunnen ze vrijwel vanaf elke plek werken. Dit kan vanuit eigen huis zijn, maar ook vanuit bijvoorbeeld  internetcafés, bibliotheken, coworkingplekken en dergelijke. In principe is elke plek met een internetverbinding geschikt om taken uit te voeren en doelen te bereiken die men normaal vanuit een vaste werkplek zou verrichten.

Nomad list

Overal ter wereld dus, maar de ene plek is vanzelfsprekend aantrekkelijker dan de ander om er te leven en werken. Op de website Nomad List, gecreëerd door een Nederlandse programmeur, Peter Lavelle, staat een overvloed aan informatie voor digitale nomaden. De website is er om informatie te delen met digitale nomaden en online workers, die reizen en werk van plaats naar plaats waar het veilig is, de Engelse taal geen probleem is, Wi-Fi beschikbaar is en de kosten van levensonderhoud redelijk is.

Thailand

Het is daarom leuk te vertellen, dat Chiang Mai en Bangkok de hoogste plaatsen op een rankinglist van deze website innemen. De lijst wordt samengesteld via een regelmatige enquête onder die nomaden.

Chiang Mai is de nummer 1, er heerst een vriendelijke atmosfeer, gunstig klimaat, helder Wi-Fi signaal en lage kosten voor levensonderhoud. Bangkok staat op de tweede plaats en ook en ook Koh Lanta, Koh Samui, Phuket worden in de Top 50 genoemd.

Kijk voor meer informatie op nomadlist.com/best-cities-for-digital-nomads en vele andere websites over de digitale nomaden.

9 reacties op “Digitale nomaden in Thailand”

 1. Sjaak S zegt op

  Prima, dat is nou de beste informatie voor mij sinds ik in Thailand woon. Gek genoeg heb ik telkens weer op de verkeerde plekken gezocht naar informatie..
  Ook hier in Thailand vind je op internet telkens weer “rijk via een klick” sites en waar je uiteindelijk niets aan hebt.
  Leuk dat er toch maar even zes plaatsen uit Thailand op staan…

 2. Robert Demandt zegt op

  Goed verhaal, ik heb even een vraag is er iemand van de lezers die iets soort gelijks doet en die eventueel zijn werk met mij wil delen via mail ?

 3. janbeute zegt op

  Aan dit verhaal kan ik zeker iets als praktijk voorbeeld aan toevoegen .
  Mijn eigen Thaise stiefzoon afgestudeerd enkele jaren geleden aan de CMU universiteit als software engineer .
  Heeft na Thaise begrippen een goede baan en salaris en werkt al voor enige jaren bij een gerenomeerd bedrijf in Bangkok .
  Hij komt weer terug naar zijn homestay bij ons volgende maand .
  Houd van zijn werkgever bedrijf en zijn werk , maar niet van BKK .
  Zijn huidige werkgever wou hem niet laten gaan , en ging hiermee akkoord
  Werkt dan hier thuis via het internet en gaat dan soms 2 a 3 maal per maand als het nodig is , naar BKK als er een meeting is waar je in persoon aanwezig moet zijn .
  Voor hem geen probleem daar CNX airport op ongeveer 50 km van af ons huis ligt .
  En dan met de huidige lage airphares .
  Zijn salaris blijft het zelfde als in BKK en zijn levens onderhoud kosten dalen naar het plattelands nivea .

  Jan Beute .

 4. Frank zegt op

  Vraagje, bestaat er al een internet nomad ‘statuut’ voor het aanvragen van een werkvergunning of is het ‘niet gezien , niet geweten’ ?

  • Gringo zegt op

   Of werken via Internet legaal is in Thailand, met andere woorden heb je wel of niet een werkvergunning nodig, is volgens mij nog altijd niet duidelijk.
   Stel die vraag op de genoemde website in het forum of neem contact op met een coworkers office in Bangkok of elders in Thailand

 5. Daniel VL zegt op

  Er word hier in Chiang Mai wel op gecontroleerd.In mijn blok wonnen verscheiden die werken in een call centrum. Moeten workpermit hebben.

 6. chris zegt op

  Volgens mij heb je voor elke vorm van arbeid die je in Thailand verricht als buitenlander een werkvergunning nodig. Daarbij is niet van belang wie je betaalt en waar je het geld ontvangt. Onlangs werden Chinese fotografen aangehouden die een bruidsreportage maakten voor een Chinees bruidspaar. En ook de Russische toeristengidsen bedienen zich van dergelijke constructies die in Thailand illegaal zijn.
  Daar komt bij dat je een passend visum moet hebben. Als je hier in Thailand bent met een toeristenvisum of een studeervisum mag je niet werken. Als je vantevoren al de bedoeling had te werken in Thailand heb je dus onjuiste informatie verstrekt aan de Thaise autoriteiten voor het verkrijgen van je visum. De gevolgen zijn voor jou natuurlijk.
  Digitale nomaden hebben daar zeer waarschijnlijk lak aan. Die betalen de boete en vertrekken gewoon naar het volgende buitenland.

 7. Ger zegt op

  Wat te denken van financiële handelaren , die tijdelijk in Thailand zijn , en die handelen via het web en daar geld mee verdienen of verliezen. Natuurlijk heb je geen werkvergunning nodig als je voor jezelf werkt via het web in Thailand en ook zeker niet in een andere taal als het Thais.
  Idem buitenlandse schrijvers die een artikel voor een krant schrijven of een boek schrijven terwijl ze in Thailand verblijven. Of mensen van een onderneming die zakelijk hier een paar dagen verblijven en in hun hotel het werk via internet voortzetten. Vraag me trouwens af of deze zakelijke reizigers echt een business visum aanvragen als er een meeting of overleg in Thailand is. Ken dus gevallen die gewoon op eenzelfde manier als een toerist hier binnen komen.
  Het is weer typisch Nederlands om je hier druk om te maken. En waarom : omdat in Nederland alles met regel -en wetgeving is dichtgetimmerd.

  • chris zegt op

   Beste ger.
   Zo’n werkvergunning heb je wel nodig. Thailand heeft dat netjes dichtgetimmerd, net zoals Nederland dat doet. Men controleert hier niet stringent. Dat is een verschil. Maar als je gesnapt wordt, ben je natuurlijk wel de pineut. Voor zakenreizen moet je aangeven waar je verblijft en zulke reizen zijn altijd van korte duur. Journalisten die werken voor buitenlandse kranten en media hebben een werkvergunning nodig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website