De tropische storm Harriet van 1962

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
4 januari 2019
Foto: Wikimedia

In de vele nieuwsberichten over de aankomende tropische storm Pabuk, die mogelijk zeer veel overlast en schade kan betekenen, wordt af en toe de tot nu toe dodelijkste tropische storm Harriet in Thailand in herinnering geroepen, die in 1962 over het zuiden van Thailand raasde.

Historie

De tropische storm Harriet wordt op Wikipedia als volgt omschreven:

“Het weersysteem, dat later de tropische storm Harriet zou worden genoemd, vormde zich op 19 oktober 1962 voor de westkust van de Filippijnen. Het systeem ging verder naar het noordwesten en trok vervolgens in zuidwestelijke richting van de kust naar de Zuid-Chinese Zee. De storm bracht verscheidene dagen door op open oceaan door, niet in staat om in kracht toe te nemen tot een tropische depressie.

Aanvankelijk bewoog de storm op 23 oktober noordwaarts naar Vietnam, maar keerde snel terug naar het westen en nam langzaam in kracht toe bij het oversteken van de Zuid-Chinese Zee overstak. Op de middag van 25 oktober werd het systeem dermate krachtig, dat men van een tropische storm kon spreken en kreeg het de naam Harriet.

De wind bereikte een hoogtepunt van 95 km per uur en bereikte op 25 oktober het vasteland van Thailand in de provincie Nakhon Si Thammarat in Thailand op 25 oktober. Na het doorkruisen van het land, werd Harriet verzwakt naar een dieptepunt op 26 oktober in de open wateren van de Indische Oceaan. De storm verdween ten oosten van de Nicobar-eilanden op 27 oktober.

Schade en slachtoffers

De tropische storm Harriet had tot rampzalig gevolg, dat het het leven gekost heeft van minstens 769 inwoners met nog eens 142 vermisten van de zuidelijke provincies van Thailand. De schade in die tijd werd geschat op meer dan $ 34,5 miljoen (1962 USD) aan overheidsgebouwen, landbouw, huizen en vissersschepen.”

Tenslotte

Laten we hopen, dat de tropische storm Harriet de meest rampzalige in Thailand zal blijven en dus niet zal worden overtroffen door de komende tropische storm Pabuk.

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “De tropische storm Harriet van 1962”

 1. Ger-Korat zegt op

  Een aanzienlijk sterkere cycloon trof Thailand in 1989. In november van dat jaar kwam deze storm in de provincie Chumpon aan land met windsnelheden tot 185 km per uur. Er overleden meer dan 800 personen en de schade bedroeg 500 miljoen USD.

  • Ger-Korat zegt op

   Zie de link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Typhoon_Gay_(1989)

 2. Richard Jagerman zegt op

  Het jaar 1989 was inderdaad een dramatisch jaar. De storm van toen heeft het boorschip van het bedrijf waarvoor ik heb gewerkt (Unocal Thailand; inmiddels Chevron Thailand) in de golven doen verdwijnen. Het schip werkte op het Platong veld (Platong-14). Na dit vreselijke ongeluk heeft Unocal een systeem opgezet, waarbij het verloop van tropische stormen die de Golf in gingen, te monitoren en in stappen alle offshore installaties stap voor stap te evacueren om uiteindelijk de operaties geheel still te leggen. PTTEP heeft dit overgenomen.

 3. Eddy zegt op

  Twee bronnen met plaatjes laten een paar dingen goed zien:

  1) https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/OCHA_ROAP_StormTracks_v6_161012.pdf.

  De kans dat met name Zuid Thailand getroffen wordt door een typhoon of tropische storm uit de Stille Oceaan is vele malen kleiner dan landen als Vietnam of de Filipijnen.

  Pabuk is in december in de Filipijnen aan land gegaan als tropische storm onder de naam Usman, en heeft als gevolg van aardverschuivingen veel menselijk leed veroorzaakt

  2) http://rdo.psu.ac.th/sjstweb/journal/31-2/0125-3395-31-2-213-227.pdf

  Figuur 1 laat zien dat tropische stormen uit de Stille Oceaan in de koele droge periode Zuid Thailand kunnen bereiken en in de regentijd Noord Thailand

  Deze kennis zal heel waarschijnlijk door de verdere opwarming van de aarde moeten worden bijgesteld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website