Het wonderbaarlijke verhaal van 12 jonge voetballers en hun coach, die ingesloten raakten in een Thaise grot (Tham luang cave) en daarna in een grootscheepse reddingsoperatie uit hun benarde positie werden gered kent u natuurlijk.

 
Op internet vindt u talloze websites met verhalen, gesprekken, video’s over dit aanvankelijke drama, dat uiteindelijk gunstig afliep en daarmee “The greatest story ever told” werd.

Een jaar geleden

Het is inmiddels een jaar geleden, dat de hele wereld meeleefde met de ingesloten jongens en de reddingswerkers, maar de honger naar meer nieuws en meer verhalen over het Thaise grotavontuur lijkt onverzadigbaar. Of die belangstelling er inderdaad is, is maar de vraag, want ik denk eerder, dat nog veel mediamensen wel geld zien in nóg een verhaal, nóg een boek, nóg een film of nóg een documentaire.

Mediaprojecten

Zo maar een greep uit mediaprojecten, die inzoomen op het grotverhaal:

  • Op de boekenplank – Er zijn al tenminste drie boeken verschenen “The Great Cave Rescue”, “The Boys in the Cave” en “Rising Water”.  De Australische duikartsen Craig Challen en Richard Harris, die het “Wild Boars” -team hielpen voordat ze werden geëxtraheerd, zullen in november “Against All Odds” uitbrengen. Het is mij niet bekend of er een Nederlandse vertaling van al deze boeken komt.
  • Op het filmdoek – Naar verwachting zal later dit jaar een eerste film “The Cave” worden uitgebracht van de Thais-Ierse filmmaker Tom Waller.  Er wordt verwacht dat de film al in september in Thailand in première gaat.

Ook in de pijplijn zit een Netflix-productie van de producers van “Crazy Rich Asians”. Teamleden zouden naar verluidt elk $ 100.000 hebben betaald gekregen, hoewel Netflix weigerde commentaar te geven op de voorwaarden van de deal en de toegang tot interviews nu streng wordt gecontroleerd.

Ook National Geographic heeft een documentaire over The Cave in de pijplijn.

  • Op televisie en sociale media – Regelmatig zullen de jongens als team of individueel bij allerlei soorten evenementen op televisie verschijnen. Het meest recent is hun bezoek aan Los Angeles, waar ze door de star-spits Zlatan Ibrahimovic van het Los Angeles Galaxy voetbalteam werden ontvangen en in een TV-show optraden. Zij zullen “eeuwig” als de grotjongens door het leven gaan.

Tenslotte

Natuurlijk heb ik de reddingsoperatie op de voet gevolgd, maar ik hoef dat eigenlijk niet opnieuw te lezen in een boek of via een film opnieuw  te bedleven. Ik hoop voor de jongens, dat zij er maatschappelijk en psychologisch goed uitkomen, maar eerlijk gezegd vrees ik het ergste. Nog een wens is, dat het drama een aanzet mag geven aan het oplossen van stateloze burgers in Thailand.

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “De succesvolle reddingsoperatie in een Thaise grot ”

  1. Rob zegt op

    Vorige weekend (twee dagen) was er in Noord-Oost Thailand van Nong Khai naar Khon Kaen een “liefdadigheidsrun” van 187 km. De route ging langs de apotheek in Khon Kaen waar de dochter van mijn vriendin als apotheker werkt. Zij heeft twee foto’s genomen. Een van de rescue duiker die een zeer belangrijke rol in de reddingsoperatie heeft gespeeld. Hij staat rechts op de foto in het artikel zittend voor de twee andere soldaten met zonnebril. De andere foto is een selfie van een acteur/arts die ook een belangrijke rol heeft gespeeld in de reddingsoperatie. Deze laatste man schijnt een beroemdheid te zijn in Thailand. Helaas kan ik hier geen foto’s plaatsen. Hieronder een link naar de Bangkok Post waarin je de acteur/arts ziet.

    https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1696140/toon-resumes-run-on-sunday-to-khon-kaen-with-b32m-donations


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website