Toen zij bij een vrouw in haar plattelandsgemeenschap hoge koorts registreerde, waarschuwde Auntie Arun het plaatselijke ziekenhuis, die al snel een team van artsen en zorgpersoneel stuurde om een ​​COVID-19-patiënt te vervoeren. Gelukkig had de vrouw het coronavirus niet en blijft het dorp Moo 11 in de provincie Nong Khai vrij van de pandemie. Auntie Arun (Arunrat Rukthin), 60 jaar, zei dat ze van plan is dat zo te houden.

Auntie Arun is geen arts, maar lid van de landelijke Village Health Volunteers.  – bekend onder hun Thaise acroniem Aor Sor Mor – de onbezongen helden in de frontlijn om bewoners te bewaken en te beschermen tegen het coronavirus. Ze worden ook genoemd als één van de redenen waarom de COVID-19-cijfers in Thailand relatief laag bleven.

“We zijn er klaar voor in elke wijk, in elk dorp en elk district. Wij kennen iedereen, wie woont waar. We kloppen aan, vragen waar mensen naartoe zijn geweest en geven onze telefoonnummers zodat ze kunnen bellen. We verspreiden pamfletten over COVID en het wassen van handen en plakken de pamfletten op deuren ‘, zei Auntie Arun.

Khaosod English

Zo ongeveer begint een onderhoudend artikel van Asaree Thaitrakulpanich onder de titel “Meet rural health volunteers, the unsung heroes on virus fronline” op de website van Khaosod English. In het verhaal wordt de achtergrond van de organisatie Village Health Volunteers (Aor Sor Mor) uiteengezet en komt een aantal vrijwilligers aan het woord uit verschillende delen van Thailand, zoals Non Khai, Nong Bua Lamphu. Narathiwat, Satun, Pathum Thani en Suphan Buri.

De vrijwilligers

De vrijwilligers werken als een soort bemiddelaar tussen lokale bewoners en medisch personeel, zij verzamelen medische gegevens en geven de voorschriften van een dokter door. Zij hebben geen echte medische opleiding, hoewel er wel van tijd tot tijd cursussen op dit gebied plaatsvinden. Het voordeel is vooral dat zij de mensen en de gezinnen in hun wijk kennen, die zo’n vrijwilliger de nodige informatie geeft, hetgeen zij aan een arts of verplegend personeel niet zo makkelijk zullen geven. Ook richting een patiënt is het voor een dokter een hele steun om met de lokale vrijwilliger te werken.

In deze tijd is het vanzelfsprekend dat het contact van de vrijwilliger met de mensen in haar “wijk” belangrijk is. Zij nemen temperatuur op, wijzen op het belang van handen wassen en afstand tot anderen te houden om niet besmet te raken met het coronavirus en slaan alarm als dat noodzakelijk is. Afijn, leest u de verhalen van de vrijwilligers maar op: www.khaosodenglish.com/

Geschiedenis

Met het opzetten van het network van de Village Health Volunteers werd in 1977 begonnen, toen het Thaise ministerie van Volksgezondheid samenwerkte met de Japanse regering om in alle regio’s van het land een systeem voor primaire gezondheidszorg te ontwikkelen.

Het concept was ook een belichaming van het pragmatisme van Thailand, waarbij het zich liet inspireren door de lokale versie van “blote voeten dokters” die de Thaise Communistische Partij, zoals dat in China werd gedaan. Het wijdverbreide anticommunistische sentiment in Thailand tijdens de Koude Oorlog was geen hindernis.

Nu kent de organisatie een netwerk van meer dan 1 miljoen (!) vrijwilligers, die elk basisgezondheidsinformatie verstrekken aan de lokale bevolking en de doktersbezoeken coördineren aan 15 tot 25 huishoudens.

Terug in Nong Khai bij Auntie Arun

De drijfveer voor Auntie Arun om dit vrijwilligerswerk te doen is dat zij op een nuchtere manier en oprechte zorg haar buurman zo nodig wil bijstaan in geval van ziekte. ‘Ik weet hoeveel mensen er onder elk dak wonen. Ik ben verantwoordelijk voor hen vanaf de geboorte tot aan de dood”.

Ze is sinds 1991 vrijwilliger en kent iedereen in de 20 huishoudens in Moo 11 waarvoor ze als enige verantwoordelijk is. Haar subdistrict, Tha Bo, heeft in totaal ongeveer 300 vrijwilligers, met 22 in Moo 11.

‘Ik doe het omdat ik het geweldig vind. Ik wil mijn buren helpen. Natuurlijk hoop ik er in deze tijd van COVID niets van terug te krijgen. Maar ik hou van mijn familie en buren en wil niet dat ze iets oplopen” zei ze. “Ik vind het ook leuk om met mensen te chatten, ze te controleren en nieuwe dingen te leren als vrijwilliger op het gebied van gezondheid.”

Zie ook deze video:

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “De onvolprezen vrijwilligers in de gezondheidszorg op het Thaise platteland”

  1. Marc s zegt op

    Dank u voor de mensen die u helpt

  2. Tino Kuis zegt op

    Goed verhaal, Gringo, daar ben ik blij mee. Deze vrijwilligers verdienen het in het zonnetje gezet te worden. Zij zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de successen van de volksgezondheid in Thailand. Ze bezoeken zwangere vrouwen, kraamvrouwen, ouderen, gehandicapten, mensen met HIV, zorgen dat ze hun medicijnen goed gebruiken en dat kinderen worden gevaccineerd.

  3. Rob V. zegt op

    Goed dat Khaosod hier wat over schrijft, daarom lees ik hen elke dag. En Gringo goed dat je dit vertaald hebt voor degene die liever in het Nederlands lezen. Wel jammer dat de automatische gegenereerde ‘verwante onderwerpen’ niet Tino zijn oude artikel over de gezondheidsvrijwilligers er bij heeft staan. Bij deze: https://www.thailandblog.nl/gezondheid-2/volksgezondheid-thailand-succesverhaal/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website