De maanden van het jaar

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
5 januari 2019

Nadat iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar 2019 gewenst heeft, gaan we over tot de orde van de dag. De maand januari en andere maanden liggen nog helemaal voor ons.

Echter is dit altijd al zo geweest? Neen! De vroege Romeinen telden maar 10 maanden in het jaar en de eerste 2 maanden bestonden niet. De maand maart was de eerste maand van het jaar. De god Mars vocht met de winter waardoor het weer lente kon worden. Daardoor wordt Mars als de god van de oorlog gezien en ontstond uit de oude Nederlandse naam de naam maart als lentemaand. Alles begint weer tot bloei te komen.

Pas toen de wetenschappers in die tijd ontdekten, rond 354 jaar, dat de aarde in 365 dagen om de zon draaide, moest het “ jaar” anders ingedeeld worden . Julius Caesar verdeelde het jaar in 12 periodes. De eerste maand vernoemde hij naar de god Ianus, de god van deuren en poorten. Deze kon zowel naar voren (toekomst) als naar achteren (verleden) kijken, vandaar de twee gezichten.

De maand februari is door Julius Caesar “ uitgevonden” om het jaar met 365 dagen kloppend te krijgen en kreeg daardoor 28 dagen. Bovendien werd deze maand voor januari geplaatst, waardoor het gemakkelijker werd met meer of minder dagen te rekenen aan het einde van het jaar. De naam februari is weinig prozaïsch bedacht. Aan het eind van het jaar werden de huizen schoongemaakt wat in het latijn februare betekent en daardoor deze naam februari gebruikt werd.

De maanden maart, april en  juni zijn naar Romeinse goden genoemd. Een aantal maanden, tellend vanaf maart zijn  telwoorden. Juli zou “quintilus” vijfde maand moeten zijn, maar Julius Caesar noemde deze maand naar zichzelf: juli. De zesde maand is augustus, genoemd naar de neef van Julius! De oude Nederlandse naam voor augustus is oogstmaand. (Oogst in het latijn augere ).

De overige maanden zijn wel te herleiden tot telwoorden. (Septem)ber, (octo)ber, (novem)ber en (decem)ber. Karel de Grote gaf echter opdracht voor alle namen van de maand ook Germaanse namen te verzinnen. Zo ontstond voor oktober de naam wijnmaand omdat in zijn rijk in Frankrijk wijn gemaakt werd.

Hoe is dit nu in Thailand tot stand gekomen? Op 1 januari 1940 is het “ nieuwjaar”  in Thailand ingevoerd, maar is geen officiele feestdag. Wel wordt op een aantal toeristische plaatsen het westerse nieuwjaarsfeest gevierd, Hoewel de Gregoriaanse kalander in Thailand gebruikt wordt, blijven de maankalanders van Thailand gehandhaafd met daaraan gekoppeld de Boeddhistische feestdagen. Bekend is het traditionele Boeddhistische nieuwjaarsfeest. Dit jaar vanaf 13 april: het Songkranfeest, een officiel religieus feest van drie dagen. Dit religieuze feest is op sommige plaatsen gedegradeerd tot een gooi -en smijtfeest met water.

3 reacties op “De maanden van het jaar”

 1. Tino Kuis zegt op

  Mooie uitleg van de Latijnse maand namen. Septem, octo, novem en decem is toch zeven, acht, negen, tien?
  Maar Songkran is geen boeddhistisch feest. Het is een strikt seculier en traditioneel feest, afkomstig uit de Hindoe cultuur. Songkran is een Sanskriet woord en verwijst naar een verschuiving van sterrenbeelden in die tijd. Mijn ouders gingen op Nieuwjaarsdag ook naar de kerk.

 2. Ko zegt op

  De Gregoriaanse kalender heet zo omdat deze is ingevoerd door paus Gregorius. Dit als kleine aanvulling.

 3. Tino Kuis zegt op

  De betekenis van de Thaise maand namen:

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Thai_solar_calendarte


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website