De Jataka verhalen

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
17 maart 2021

Foto: Wikipedia

In het verhaal, over een dagtocht naar Phetchaburi werd bij een tempel gesproken over muurschilderingen van de Jataka verhalen. De Jataka verhalen? Daar wilde ik meer van weten en gelukkig gaf een beetje zoeken op internet het antwoord

De Jataka verhalen

De Jataka verhalen zijn verhalen over de vorige levens van Boeddha, toen hij een bodhisattva was, strevend naar het perfectioneren van de paramitas (karaktereigenschappen). In deze verhalen was de bodhisatta soms een dier, soms een mens en soms een god. Van de in totaal 547 jataka verhalen zijn de laatste 10 stuks veruit het bekendst. Zij heten in Thai: ทศชาติชาดก thosachat chadok ofwel de jataka van de 10 wedergeboortes. Deze geven de 10 deugden van de mens weer, waarna de verlichting zich zou openbaren. De betreffende deugden zijn: verwerping, kracht, welwillendheid, vastbeslotenheid, inzicht, zedelijk gedrag, geduld, gelijkmoedigheid, realiteitszin en vrijgevigheid.

De 10 jataka verhalen, die vaak worden uitgebeeld in muurschilderingen in tempels in Thailand zijn:

1.1      Prins Temiya (de stomme prins) – Daad van verwerping

1.2      Prins Mahajanaka (de verloren prins) – Daad van kracht

1.3      Prins Suvanna-Sama (de toegewijde prins) – Daad van welwillendheid

1.4      Prins Nimi (de edele koning) – Daad van vastbeslotenheid

1.5      Prins Mahosadha (de slimme wijsgeer) – Daad van inzicht

1.6      Prins Bhuridatta (prins van de Naga’s) – Daad van zedelijk gedrag

1.7      Prins Canda-Kumara (de eervolle prins) – Daad van geduld

1.8      Brahma Narada (Brahma de Grote) – Daad van gelijkmoedigheid

1.9      Prins Vidhura-Pandita (de welbespraakte wijsgeer) – Daad van realiteit

1.10    Prins Vessantara (de genereuze prins) – Daad van vrijgevigheid

Prins Mahajanaka (de verloren prins)

Ik heb als voorbeeld dit verhaal gekozen, omdat het zich op zee afspeelt en dat trok mij als oud-zeeman wel aan. De beknopte inhoud:

Met het oog op het herwinnen van het koninkrijk van zijn overleden vader, ging de prins aan boord van een schip met bestemming Suvarnabhumi, het gouden land in het Oosten. Nadat het schip op volle vaart door de zware zeeën was gevaren, begon het overbeladen schip te zinken. Planken braken en het water steeg alsmaar hoger en hoger. Mahajanaka wist dat het schip zou vergaan en raakte niet in paniek. Hij bereidde zich voor op de beproeving onder andere door zich vol te eten. Mahajanaka dreef zeven dagen in de oceaan. Totdat godin Manimekhala hem opmerkte en herkende. Zij nam hem in haar armen en Mahajanaka sidderde door de aanraking van de godin. Hij viel in slaap.

Meer informatie

Ik heb bovenstaande tekst genomen van Wikipedia, maar er zijn meerdere – meest Engelse – websites, die de Jataka verhalen beschrijven. Prachtige afbeeldingen van alle prinsen zijn te bewonderen en er zijn ook videocartoons beschikbaar van de verhalen, leuk voor kinderen. Er is zelfs een Thaise opera van de Jataka verhalen gemaakt, daarover later meer.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

2 reacties op “De Jataka verhalen”

 1. Tino Kuis zegt op

  Over dit Jataka verhaal heeft koning Bhumibol een boek geschreven , later ook als cartoon uitgebracht. Overal te koop met Thaise en Engelse tekst.

  Zie ook:

  https://www.thailandblog.nl/boekrecensies/tien-laatste-geboortes-siddharta-gautama-verlicht-en-boeddha-werd/

  En het meest bekende Jataka verhaal, over vrijgevigheid:

  https://www.thailandblog.nl/boeddhisme/mahachat-de-grote-geboorte-viering/

 2. Tino Kuis zegt op

  Ja, Deze Jataka gaat over kracht en doorzettingsvermogen. De naam ‘Bhumibol’ zegt het ook. Bhumi (phoemi) betekent ‘gebied, land’ en bol (phon) betekent ‘Leider., Kracht’. Bhumibol betekent dus ‘Kracht van het Land’ .

  Nu eindigt de versie van koning Bhumibol met de triomfantelijke terugkeer van koning Mahajanaka. In de oorspronkelijke versie echter doet koning Mahajanaka afstand van zijn troon en trekt zich als asceet terug in het oerwoud.

  One day the king was riding through his kingdom with his ministers when he observed two mango trees. The one that had been full of mangoes was broken and torn by the people who had come to pick the fruit, while the other, though barren, stood green and whole. Thus he came to understand that possessions bring only sorrow, and he determined to put aside his kingdom and take up the life of an ascetic.

  Eerst volgt zijn vrouw hem nog om hem te bewegen als koning terug te keren. Maar hij weigert.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website