Wie naar Thailand op vakantie gaat zal zich in veel gevallen ook laten vaccineren, bijvoorbeeld tegen DTP (afkorting van Difterie, Tetanus en Polio. Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) wordt meestal ook aanbevolen.

Echter, de prijzen voor dit vaccineren kunnen behoorlijk verschillen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond bij 70 vaccinerende instanties en huisartsen. Zowel voor de consulten als de vaccinaties zelf lopen de prijzen uiteen.

Voor vaccinaties kunnen reizigers terecht bij GGD’s, (gespecialiseerde) huisartsen, sommige ziekenhuizen en particuliere organisaties als Travel Clinic en KLM Health Services. Voor het vaccinatieconsult vroegen sommige huisartsen € 55 terwijl andere huisartsen dit al voor € 18 doen. De hoogste prijzen voor de vaccins zelf vragen de GGD’s en KLM Health Services.

In de Consumentengids van juni is ook te lezen over het grote verschil tussen de inkoopprijs van een vaccin en de prijs die consumenten betalen. Zo wordt voor een DTP-vaccin van € 9,70 meestal € 19 tot € 23 in rekening gebracht, maar zijn reizigers bij de GGD Zuid-Holland hiervoor € 31,85 kwijt. Via thuisvaccinatie.nl komt een arts of verpleegkundige voor € 19,90 per persoon thuis vaccinaties toedienen. Daar komen de kosten van de vaccinatie nog bij.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigeradvisering staat welke inentingen voor Thailand nodig zijn: www.lcr.nl/Landen/Thailand

7 reacties op “Consumentenbond: Vakantie vaccinaties zijn prijzig, vergelijken loont”

 1. Henk Hauer zegt op

  Volgens mij is vaccineren voor Thailand niet nodig. Ik werd wel gevaccineerd toen ik in 1963 naar zee ging.
  Maar de vaste vaccinaties liepen ongeveer 1980 af. Heb altijd overal gereist maar nooit ziek geweest.
  Ik zou het maar vergeten. Doktors willen gewoon geld verdienen. Waar niets mis mee is. Maar nie van mij

 2. Jack G. zegt op

  Leuk die consultkosten. Ze kijken even op internet en printen het één en ander uit. Of pakken wat van de Thailandstapel. Eigenlijk overbodig voor veel landen waar gewoon zwart op wit staat dat je als eenvoudige toerist spuitje A en spuitje B moet hebben. Tuurlijk zijn er ingewikkelde landen qua inentingen en voorlichting dan is het natuurlijk een ander verhaal.

 3. NicoB zegt op

  Voor de zorgvuldigheid en goede voorbereiding laat je je vaccineren, nodig?
  Het is een persoonlijke afweging, mede misschien afhankelijk van de mate van je gezondheid.
  Ik ben er mee gestopt sinds ik een aantal jaren in Thailand ter plaatse heb kunnen constateren, dat het allemaal zo’n vaart niet loopt. Nu ik er permanent woon doe ik nog steeds niet aan die preventieve injecties. Het is vooral Big Pharma die ons doet geloven dat dit zo nodig is, Tang!
  Niet alleen ik stopte, onwijs eerlijk en opvallend, ook onze Thailandblog dokter Maarten laat zich niet meer prikken sinds hij in Thailand woont en dat zegt toch wel wat en ik geef hem groot gelijk.
  NicoB

 4. creten ludo zegt op

  Nog nooit gevaccineerd in al die jaren dat ik naar Thailand ga (15 jaar) en nog nooit ziek geweest,zelfs geen diaree.

 5. KritiKus zegt op

  Of je haalt ze in Thailand, 60 Baht per spuitje 😉

 6. Arjen zegt op

  Ik laat mijn kinderen vaccinvrij opgroeien en heb inmiddels geen angst meer voor virussen en bacteriën en zal mijn kinderen daarom ook niet laten inenten als we op vakantie gaan naar landen waar vaccinaties worden aanbevolen. Ik moet zeggen, het bevalt me wel, leven zonder deze angst. We gaan straks een maand naar Thailand en ik hoef me nu niet meer bezig te houden met inentingen halen voor mijn reis. Heerlijk!

 7. Foodlover zegt op

  Toevallig vanochtend bij mijn huisarts 2 spuiten gehaald ik moest Harvix ins 46,99 en voor Revaxis 21,87 betalen, het zetten van de spuiten kwam er nog appart bij 28,50. Tel uit je winst. Had ik dit bericht maar eerder gelezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website