Centrale bank wil schuldenverlichting ivm coronacrisis

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
9 april 2020

Het kabinet heeft een economisch stimuleringspakket goedgekeurd van 400 miljard baht. De Bank of Thailand (BOT) heeft bovendien een schuldverlichtingsmaatregelen ingevoerd.

Terwijl de economische klap door de coronacrisis het volledige land heeft getroffen, is de toeristenindustrie bijzonder hard getroffen. Volgens het Ministerie van Toerisme zou de internationale toeristenstroom ten opzichte van een jaar eerder volledig zijn ingestort. Hotels, gidsen en toeristische attracties hebben allemaal in hun personeelsbestand gesneden en mensen ontslagen.

Ronadol Numnonda, adjunct-BOT gouverneur, gaf aan dat kleine en middelgrote ondernemingen geld kunnen lenen zonder dat er naar hun krediet geschiedenis wordt gekeken.

De BOT drong er ook bij commerciële banken om de minimale betalingslimiet voor creditcard houders te verlagen tot 5% van de huidige 10%.

De maatregel loopt nog tot eind 2021.

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Centrale bank wil schuldenverlichting ivm coronacrisis”

 1. geert zegt op

  Als dit plan echt doorgaat dan weet ik niet wat er te gebeuren staat in Thailand.
  Bijna iedereen in Thailand is kleine ondernemer, ze verkopen allemaal wat.
  De meeste mensen die ik hier ken leven bijna allemaal van maand tot maand, onoverzichtelijke schulden overal, bij iedere bank een creditcard om dan de schulden bij de ene bank af te lossen met een kaart bij de andere bank etc.
  Als de overheid het ze dan nog makkelijker gaat maken om te lenen dan wordt het complete chaos denk ik zo.
  Hoe zien anderen dit ?

  • Erik Kuijpers zegt op

   Ja, Geert, maar moeten ze dan maar niet eten en drinken, ook de kinderen en ouwetjes; niet naar school, niet naar de arts, thuis geen TV en op een houtje bijten?

   Armen, en daar vallen heel veel Thais onder, leven nu eenmaal anders dan armen in onze wereld want er is geen ander vangnet dan familie.

   Wat jij omschrijft als ‘makkelijker maken om te lenen’ noem ik een noodzakelijke reddende hand toesteken in een crisis die zij niet hebben veroorzaakt. Ik zou als overheid geen mensen laten sterven van de honger als ik dat door ingrijpen kon voorkomen. Gelukkig ziet ook de overheid dat in.

   • Rob zegt op

    Erik,
    Als je als overheid geen mensen wil laten sterven van de honger kun je als overheid, naar mijn idee, beter arme mensen gratis voedsel gaan verstrekken, inplaats van ze het makkelijker te maken om meer geld te lenen.
    Maar ach de beleidsbepalers zullen er zelf wel geen hap minder om eten.

    • Johnny BG zegt op

     Gelukkig is het in Thailand nog niet van toepassing dat mensen met bosjes sterven van de honger.

     Het verleden leert dat de grootste groep mensen best kan interen op hetgeen wat ze eten en vanwege de familiale banden ook in staat zijn om de meest zwakkere te helpen. De flexibiliteit van het volk zorgt er ook voor dat ook deze crisis overwonnen wordt zoals er vele eerder waren.

     Ik verval in herhaling als ik zeg dat vanwege de ruimte en de afhankelijkheid de boeren de toekomst hebben want zonder boer geen voedsel. Dat ze het moment niet pakken is een andere discussie.
     Een beetje keuterboer eet nu ook geen hap minder aangezien de rijst, groente, eenden en kippen er voorheen ook al liepen en als dat wel zo is dan komt dat door de gelukszoekers die het makkelijkere leven wilden leiden en op het nest terug gekeerd zijn

     Misschien nog leuk om te vermelden:
     CP heeft 77 miljoen baht gedoneerd en Singha 50 miljoen dus er zijn wel degelijk bedrijven (lees rijke mensen) die bereid zijn om te helpen.
     Nu ben ik reuze benieuwd hoeveel AH met hun onverwachtste hamsterwoede winst aan Nederland heeft gedoneerd.

 2. chris zegt op

  Waarom niet alle officiele schulden, ja allemaal, in 1 keer kwijtschelden zodat iedereen met een schone lei kan beginnen???
  Niet eerlijk? nee, waarschijnlijk niet. Maar wel veel simpeler dan de een Thai wel 5000 Baht geven per maand (voor 6 maanden) en de andere niet. Dat is ook niet eerlijk. Als je moest sluiten van de regering (zoals de kapperszaak bij mij om de hoek) krijg je het wel, als je een taxi rijdt (zoals mijn buurman) of ijsjes verkoopt langs de straat en nu geen klanten meer hebt, krijg je het niet.

 3. Leen zegt op

  Nou geheel hetzelfde, het hele land gaat bankroet, op een handje rijken na, de Isaan zal terug vallen naar 20 wellicht langer geleden

 4. Dirk zegt op

  Niet alleen een probleem van Thailand vrees ik, hoewel hier direct merkbaar door minimale sociale voorzieningen en de schulden problematiek in de gezinnen ook voor Corona. Zoals eerder terecht opgemerkt leven van dag tot dag of maand tot maand en het ene gat dempen met het andere.
  Echter ook in Nederland nog voor de Corona een miljoen mensen met financiele moeilijkheden. En laten we het maar niet hebben over onze grote broer Amerika nog een graatje erger.De neveneffecten van Corona op financieel gebied hebben een wereldwijd effect op de besteedbare inkomens van individuen.
  Naar ik hoop en wens als de Corona achter ons is, dat er een nieuwe financiele wereldorde ontstaat, die rechtvaardiger en bestendiger is tegen dit soort dramatische interventies zoals een Corona pandemie.
  Hoop doet leven nietwaar….

  • Johnny BG zegt op

   Laten we het hopen. Stel dat alle beroepsgroepen die ons door deze crisis hebben geholpen via de CAO een flinke loonsverhoging willen dan komt de rekening toch weer bij de middenklasser terecht met als gevolg een nog rechtsere politiek denk ik zo op deze donderdag.

 5. chris zegt op

  https://blog.p2pfoundation.net/no-more-business-as-usual-rethinking-economic-value-for-a-post-covid-world/2020/04/06?fbclid=IwAR2Zmk8USiua2QPW28eIElnkOk3j089uDC2ac3Vc66ItIO2ltZRrdY0nKPI

  Dit artikel is een aanrader en een inspiratie op weg naar een nieuwe, hele andere economische orde dan we tot nu toe hadden.

  • Eddy zegt op

   Een heel interessant stuk zeker!

   Helaas gaat nu in de wereld overal de armoedeval heel hard, sneller dan de 2008 crisis of zelfs de jaren 30.

   Het enige wat helpt is dat oude dogma’s zoals ophoping schuldenbergen e.d. tijdelijk overboord gegooid worden. We hebben nu even geen oppaseconomen zoals Hoekstra en Dijsselbloem nodig, maar visionairs zoals Roosevelts en George Marshalls.

   Opstarten van bouw- of infrastructuurprojecten alleen gaat te langzaam. Het geld moet in dagen overgemaakt worden naar de mensen/mkb bedrijven die hun baan/bestaan kwijt zijn zonder teveel burocratie. Dit begrijpen ze heel goed in de VS, Duitsland, Zwitserland, Japan en Singapore, maar helaas nog niet in Europa door toedoen van onze minister van Financien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website