Bloed donoren in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
7 januari 2020

De vrije dagen rond de jaarwisseling zijn weer voorbij. Tevens, hopelijk een einde aan “The seven dangerous days” in Thailand. Ook dit jaar is het weer niet gelukt om het aantal aanrijdingen met zwaargewonden of dodelijke afloop te verminderen.

Een jaarlijkse grote schadepost niet alleen in immateriële dan wel materiële zaken. Het vele leed wat bij veel mensen is ontstaan met dodelijke afloop als gevolg van de aanrijdingen, maar ook de veel (zwaar) gewonden, die langere tijd niet meer kunnen deelnemen aan de maatschappij. De hoge ziekenhuiskosten en het verlies aan inkomen door het niet kunnen werken. Hoe zit het met de vele totaal vernielde auto’s, die nog niet afbetaald zijn! De maandelijkse verplichte terugbetalingen zullen onverminderd doorgaan met alle gevolgen van dien voor de getroffen families, terwijl men geen auto meer bezit!

Op een aantal plaatsen in Thailand zijn acties gehouden, preventief, om bloed te doneren. Daar zijn wel een aantal eisen aan verbonden om risico’s tegen te gaan. Geen (verborgen) ziektes hebben en zeker geen HIV! De bloedgroepen kunnen niet één op één toegepast worden, doordat er een aantal bloedgroepen bestaan met hun eigen samenstelling. Zo zijn er de bloedgroepen A, B, AB, O en het rhesus (D)-kenmerk: positief of negatief. Dit levert acht bloedgroepen op: A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, O+ en O-.

Merkwaardig genoeg zijn er ook verschillen tussen de bloedgroepen van Europeanen en Aziatische mensen. Maar het zou te ver voeren om daar gedetailleerd op in te gaan. Eens las ik dat er onder andere een verschil zou zijn tussen beide groeperingen wat betreft de platte bloedlichaampjes en de ronde bloedlichaampjes, maar heb er later niets meer over terug kunnen vinden. Misschien dat een deskundige onder de lezers daar iets meer over weet?

Opmerkelijk is dat er in Japan een grote belangstelling bestaat welke bloedgroep iemand zou hebben. Zelfs op grond daarvan wordt er gediscrimineerd! Dat heet daar: “Bura Hara!”

4 reacties op “Bloed donoren in Thailand”

 1. Chris zegt op

  Het aantal verkeersdoden rond de recente jaarwisseling was (met dezelfde telmethode) was bijna 20% minder dan het jaar ervoor.
  Ik juich niet al te hard maar het is een stap in de goede richting.

 2. Chris zegt op

  bron vergeten:
  https://thethaiger.com/hot-news/road-deaths/this-years-new-year-road-toll-in-thailand-20-lower-than-last-year

 3. Cornelis zegt op

  Wat de eisen voor het doneren betreft: ik weet niet of het een overal geldende regel is maar in het overheidshospitaal in Chiang Rai worden donoren boven de 60 jaar geweigerd,

  • Chris zegt op

   Dit is in het Red Cross ziekenhuis in Bangkok niet het geval. Maar je mag (boven de 60) maar 1 keer in de vier maanden bloed geven en elke keer dat je doneert wordt je bloed getest.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website