Babymoon vieren in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
10 september 2018

Het schijnt behoorlijk in trek te zijn, de babymoon. Na de honeymoon nog één keer samen op vakantie voordat de (eerste) baby wordt geboren. Sommige reisbureaus hebben zelfs speciale arrangementen voor een babymoon. Naar Thailand bijvoorbeeld, om samen met partner lekker te relaxen in een resort, aan het strand of aan het zwembad, lekker eten en samen herinneringen ophalen aan vroegere trips naar dit mooie land. Of nog een keer de ouders bezoeken, die of overwinteren of permanent in Thailand zijn gaan wonen. Toch nog even de dikke buik laten zien!

Natuurlijk kunnen zwangere vrouwen reizen, maar een goede voorbereiding is welhaast een vereiste, want er zijn mogelijk risico’s aan verbonden. Het is zeer aan te raden, die risico’s te overzien en daarvoor de nodige maatregelen te treffen. Niet goed voorbereiden kan zeer onaangename gevolgen hebben, met name bij een te vroeg geboren kind.

Egypte

Ik kom op dit onderwerp vanwege het bizarre verhaal, dat vorige week in het nieuws kwam over een 18-jarig meisje uit Rotterdam, dat tijdens een vakantie in Egypte een zoon ter wereld bracht. Dat was allerminst een babymoon, want de dame in kwestie beweerde, dat zij niet eens wist, dat zij zwanger was. De baby kwam zo maar spontaan ter wereld! Grote narigheid, want zij kon zonder paspoort voor de baby niet terug naar Nederland reizen.

Waarschijnlijk via de ouders in Nederland werden de lokale autoriteiten en de Nederlandse ambassade op de hoogte gesteld. Toen er na enkele dagen nog geen paspoort door de ambassade beschikbaar werd gesteld, werd de pers ingelicht  en zeer onterecht schande gesproken over de “laksheid” van de Nederlandse overheid. De crisisdienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken moest dat maar snel oplossen en hebben dat ook – bij uitzondering – gedaan.

De moeder zal inmiddels wel in Nederland zijn, maar ongetwijfeld zal er voor haar en haar ouders (vader van de baby onbekend!) nog wel een financieel staartje aan zitten.

Te vroeg geboren

De SOS-Alarmcentrale meldde een poosje geleden in een krantenartikel, dat zij gemiddeld één keer per maand geconfronteerd worden met een “prematuurtje”, een vroeger dan geplande geboorte van een kind, ergens in het buitenland. Dat kan een medische oorzaak hebben of gewoon, de baby houdt zich niet aan de natuurwet en kondigt zijn komst eerder dan 40 weken aan.

Geen paspoort

Dat hoeft geen probleem te zijn als dat in een Schengenland gebeurt, maar als het kind te vroeg geboren wordt in een (ver) buitenland, dus bijvoorbeeld Thailand,  komt de moeder of beide ouders voor grote problemen te staan. De baby kan niet zo maar mee terug op reis naar huis, want het heeft geen paspoort. Dat paspoort wordt door de ambassade verzorgd, maar dat neemt tijd in beslag en bovendien zal eerst aangifte gedaan moeten worden bij de lokale autoriteiten, waaraan een hoop papieren rompslomp te pas komt. Vaststaat in ieder geval, dat de vakantie onvrijwillig verlengd wordt.

Voor de aangifte van een in Thailand geboren kind, dat de Nederlandse nationaliteit zal hebben, bestaat een bepaalde procedure, die op de website van de ambassade uitvoerig wordt omschreven. Ik neem aan, dat voor een toekomstige Belgische baby hetzelfde zal gelden.

Goed voorbereiden

Goed voorbereiden betekent in de eerste plaats overleg met de verloskundige om vast te stellen of reizen verantwoord is. Als het antwoord na onderzoek bevestigend is, laat men een, liefst in de Engelse taal, medische verklaring van geen bezwaar opmaken, die eventueel nodig is voor o.a. de vliegtuigmaatschappij waarmee men vliegt. De regels om als zwangere vrouw een vliegreis te maken kunnen per maatschappij nogal eens verschillen. Welhaast vanzelfsprekend controleert men vooraf bij de ziektekostenverzekeraar in hoeverre kosten van een geboorte in het buitenland vergoed worden en een goede reisverzekering afsluiten hoort daar ook bij. Ook logisch lijkt het mij, dat goed gekeken wordt naar de medische faciliteiten in de buurt van waar men de vakantie in Thailand doorbrengt.

Ten slotte

Gezien de affaire in Egypte vond ik het raadzaam over dit onderwerp een artikeltje te schrijven. Ik ben op de verschillende aspecten niet diep ingegaan, want ik ben geen specialist. Op internet staat het boordevol met informatie over te vroeg geboren kinderen, over reizen van zwangere vrouwen, over procedures van aangifte in het buitenland. Ik wens het niemand toe, laat een kind maar gewoon thuis ter wereld komen, zodat de vader op zijn fiets naar het gemeentehuis kan gaan voor de aangifte van de nieuwe wereldburger.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Babymoon vieren in Thailand”

 1. Sonnyfloyd zegt op

  Ik heb ook liever stellen in het vliegtuig waarvan de vrouw nog zwanger is dan stellen die net een kind hebben gekregen. Volgens mij denken ze dat ze de kleine spruit er een enorm plezier mee doen om hem/haar zo vroeg mogelijk met the land off smile kennis te laten maken. Op mijn vlucht van afgelopen donderdag zat er weer zo’n stel schuin voor me waarvan de jongste telg bijn de gehele vlucht heeft lopen krijsen. Ik snap niet dat ouders dit hun kind aan willen doen. Vraag me ook af hoelang het nog duurt voor je in navolging van allerlei voorkeuren ook kunt kiezen uit een kindvrije vlucht of in ieder geval een aparte klasse.

 2. Pim zegt op

  Ik heb ook vluchten meegemaakt met dronken, luidruchtige, stinkende volwassen misschien speciale asovluchten?

 3. Gringo zegt op

  Het meisje uit Rotterdam, die in Egypte onverwacht beviel van een kind, kan nog steeds
  niet reizen met het kind, zie
  https://www.ad.nl/binnenland/pas-bevallen-britt-18-nog-steeds-vast-in-egypte-minister-help-ons~a72964e8


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website