Ter introductie
Jullie kennen mij niet persoonlijk; misschien hebben jullie een klein beetje een beeld gevormd uit de verhalen die ik schrijf. Ik ben een gewone jongen. Niks speciaals. Beslist geen geitenwollen sok, al zou je misschien denken door mijn verhalen van wel.

Door mijn werk als internationaal chauffeur en mijn grote afkeer van onrecht en corruptie heb verschillende keren in het buitenland in de gevangenis gezeten en ben ik zelfs een keer neergeschoten aan de Spaanse grens. Omdat ik mijn grote bek niet kon houden en er niet aan mee deed. Dat verlies je. Dat weet ik al lang, dus ik houd mijn mond maar. Op het blog houd ik mijn mond niet.

Ik ben opgegroeid in een arm gezin. Ik weet wat het is, toen mijn bedrijfje kapot ging want toen zijn we weer in de armoe gekomen. Mensen die niet weten wat dat is, moeten hun mond houden. Zelf in weelde leven en een ander vertellen waar hij het wel mee kan doen. Het zijn mensen die de wereld slechter maken. Egoïsten.

Ik voel me gedwongen om dit stukje te schrijven. Ik had in mijn reactie op de stelling van Khun Peter aan hem verzocht of hij dat wilde doen, maar dat gaat er niet van komen, denk ik. Jammer, hij had het beter kunnen verwoorden dan ik dat doe. Lees mijn verhaal kritisch. Ik hoop dat ik er een paar mensen mee aan het denken kan zetten.

Stelling van khun Peter

Een tijdje geleden stelde Khun Peter in ‘De stelling van de week’ de vraag ‘Kan een Thai leven van 9000 baht?’ Veel farang vinden van wel. Ook in het verleden gehouden polls, zoals deze, vinden de farang dat de Thai met veel minder toe kunnen als zij zelf. Is dat niet vreemd?

Als de Thai het kan, waarom kan ik dat dan niet? Als je mij die vraag stelt, dan denk ik daar over na. Ik vind het een serieus onderwerp. En wil daar dan ook een eerlijk antwoord op geven. Dat ben ik verplicht aan de Thaise mensen. Geen smoesjes, zoals: ja, meestal werkt er nog wel iemand in de familie. Dan is het al gauw 18000 baht. Maar dat wordt niet gevraagd. Dat is een rookgordijn leggen, een excuus voor hen zelf met veel hogere uitgaven, mocht hen dat gevraagd worden.

Dat is dan ook wat de meeste reageerders doen. Ze vertellen ons vooral wat de Thai allemaal niet nodig heeft. Dat zijn vooral de dingen die het leven veraangenamen. Dingen die het leven leuk maken. Zij hebben die wel maar daar wordt met geen woord over gerept.

Waar het op neerkomt is: duw de Thai in een grot, gooi er een zak rijst voor en klaar is Kees. Wat zeuren we nu? Hij heeft te eten, hij heeft onderdak en op die manier kan hij nog een beetje sparen ook. Als hij niet te veel gaat zitten zuipen natuurlijk.

Mijn tanden poetsen in de sloot ga ik niet redden

Als de Thai al van 9000 baht kan leven, kan ik dat dan ook? Ik heb daar in het verleden bij bezoeken aan mijn schoonfamilie vaak over nagedacht. Dan kom ik tot de conclusie dat ik dat niet ga redden. Hoeveel meer ik nodig zal hebben, daar kan ik geen exact antwoord op geven. Ik woon er nog niet. Echt veel meer zal het niet zijn. Want ik ga er eerlijkheidshalve wel van uit net zo te leven als de Thai.

Mijn tanden poetsen in de sloot? Dat ga ik niet redden, dan ga ik dood. Een zak met eendenkoppen in de hoek zetten, die op het eind van de dag helemaal zwart zijn? En die dan lekker klaarmaken en opeten: dat red ik niet. Ik denk dat ik er ziek van word. Ben ik nu meer dan de Thai? Nee, maar ik heb zijn weerstand niet.

Zo kan ik nog wel wat voorbeelden geven. Dat zijn de dingen die het leven voor de farang duurder maken. Een koelkast is geen overbodige luxe, een airco wel. Een auto, brommer, fiets, computer, iPad, laptop, vakantie, iedere dag je wijntje of biertje, lekker een dag aan de bar hangen, een zwembad in de tuin, een retourtje Amsterdam?

Ik kan zo nog wel even doorgaan allemaal dingen waarvan de farang vindt dat hij ze nodig heeft. Niet zonder kan. Je moet immers wel een beetje plezier in je leven hebben, anders kun je wel in dat rottige Nederland blijven. Daar zit hem de kneep.

De farang kan hier de grote jongen uithangen

Nederland is een klote land. Met het geld dat hij te besteden heeft, kan hij maar weinig doen hier. Vertrekken we naar het mooie Thailand, dat is een leuk land. En omdat de Thai het nog slechter heeft dan hij het had in zijn eigen land, kan hij hier de grote jongen uithangen. En zolang de Thai van 9000 kan rondkomen, zit hij wel goed. Hij heeft het tienvoudige te besteden.

We zijn verontwaardigd als zo’n figuur in Den Haag ons vertelt dat de minima het wel kunnen doen met een tientje minder. De rotzak verdient het tienvoudige; hij heeft makkelijk praten.

Ik gun iedereen zijn leuke dingen of dat nu een zwembad is, een mooie auto of villa. Als je dat kunt doen en het fijn vindt, moet je dat doen. Geniet van het leven. Daar is niks mis mee; niemand zal daar iets van zeggen.

Maar geef een eerlijk antwoord op de vraag waarom jij vindt dat jij daar wel recht op hebt en de Thai niet. Probeer het eens te rechtvaardigen tegenover jezelf. Leg dat hier dan eens uit, zodat ik ook begrijp waarom jij wel die auto nodig hebt om te kunnen leven en de Thai niet. Het is een soort arrogantie waar ook de rijken der aarde mee behept zijn.

Pon werkte in de huishouding in de eerste paar jaar dat ze in Nederland was. Bij een rijke familie. Ze waren gek met haar en begaan. Leuk! Zelf deden ze geen flikker en ze vonden regelmatig dat ze aan vakantie toe waren. Pon kon dan mooi in die tijd het hele huis overhoop halen en herindelen. Als ze dan thuiskwamen, was het hopelijk klaar. Pon werkte het hele jaar door. Ze was een echte schat, die Pon. Had Pon misschien ook een beetje vakantie nodig? Nooit over nagedacht.

Maak je mening kenbaar

Ik verzoek mijn medebloggers vriendelijk om hun mening kenbaar te maken. Wees een kerel als je kan vertellen waarom de Thai wel met 9000 baht kan rondkomen. Kan je ook vertellen waarom jij dat niet kan.

Ik ga straks ook naar Thailand: waarom? Ik hou van het land en zeer zeker speelt een rol dat het er erg goedkoop is. Ik kan wat meer doen met de centjes die ik heb. De baht is flink aan het zakken. Ik krijg er meer voor met mijn euro. Ben ik daar blij mee? Als ik eerlijk mag zijn: nee. We redden ons even goed wel zonder die paar extra bahtjes. De Thai heeft ze hard nodig.

Denk niet alleen aan jezelf. We kunnen de wereld niet veranderen, dat weet ik wel. Een klein beetje begrip voor elkaar zou al leuk zijn.

Een Thai wil ook wel eens meer dan alleen eten

Pon, mijn Thaise, wil hier nog wat aan toevoegen: Waarom begrijpt de falang niet dat een Thai ook wel eens wat meer wil dan alleen eten? Ik kijk naar mijn broer die eigenlijk al lang de moed heeft opgegeven. Als hij zich alleen waant, staart hij voor zich uit – urenlang. Hij weet dat waar hij zo vaak over gedroomd heeft,  niet meer gaat uitkomen. Hij kan geen kant op.

Pon en Kees


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor een verjaardag of zomaar? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


109 reacties op “Vraag v/d week: Kan een farang leven van 9000 baht per maand‏?”

 1. Marco zegt op

  Beste Pon en Kees wat een interessante stelling en jullie hebben helemaal gelijk het bloed van een Thai is net zo rood als dat van iemand anders,maar iedereen vindt de dingen die het leven veraangenamen leuk en prettig.
  Waarom hebben we in Europa een crisis ,kinderen van negen lopen met een Iphone de duurste merkkleding en als we geen internet hebben bestaan we niet.
  Aandeelhouders zijn nooit tevreden,en mensen willen altijd meer een paar dagen geleden was er een posting over het openen tegen betaling van de firstclass lounge van KLM op de luchthaven ,gelijk klom iedereen in de pen”naast tattoo Bob zitten en jankende kinderen om je heen wat een kommer en kwel zo kan ik niet leven of reizen”
  Maar tegelijkertijd nemen we het wel de Thai kwalijk die een biertje drinken of met een mobieltje rondlopen,wat een geldverkwisting.
  Ze gaan maar wat nuttigs doen zoals rijst verbouwen ,vis vangen achter de ratten aan om ze op te peuzelen en niet te vergeten voor ons farangs zorgen als we op vakantie zijn(we moeten natuurlijk ook lekker afdingen op alles want een Thai verkwist zijn geld toch).
  Maw hier in het westen wat minder van alles (zal ons niet misstaan),en niet altijd gelijk met je mening klaarstaan over andere mensen,dus een farang kan niet leven van 9000 baht .
  Groet en bedankt voor deze stelling,
  Marco

 2. Farang tingtong zegt op

  Beste Pon en Kees,

  Kan een Thai van 9000 baht leven, ik kan mij echt een beetje boos maken als ik een stelling als deze lees.
  Ik vind het zo denigrerend tegenover Thaise mensen, ik vraag mij dan ook af hoe iemand er bij komt zo n stelling te verzinnen.
  Of dat je het over een ander soort hebt en wij de farang superieur zijn.
  Zelf ben ik ook met een Thaise vrouw getrouwd we zijn allebei al tegen de zestig, en ik weet wat een armoe zij heeft meegemaakt in haar leven, net zoals heel veel Thaise mensen.
  En dat is dan volgens heel veel farang dan de reden dat een Thai het met 9000 baht maar moet kunnen redden, want die zijn het gewend toch?
  Pon en Kees, daarom vind ik jullie weder vraag wel goed, kan een farang van 9000 baht leven, ben benieuwd naar de antwoorden hierop.

 3. Lex K. zegt op

  Mijn antwoord op de vraag van de week is: ja dat kan een “farang”, wat is dat toch trouwens dat Nederlanders zichzelf zo graag Farang noemen, ik begrijp dat niet en zal het nooit begrijpen, maar goed over tot de vraag en het antwoord daarop, als je geen huisvesting kosten hebt, zoals de meeste Thai, zeker die op het platteland, de meesten hebben daar wel een huisje van zichzelf of als je in de stad woont en je huur met meerdere mensen deelt en als je een netwerk van familie hebt, ook vrij normaal in Thailand,
  dan is er met 300 bath per dag normaal te leven, zelfs een biertje per dag lukt dan nog, ik zelf heb het 2 maanden gedaan, het was geen vakantie meer ( barretjes, snorkelen, noem alle toeristen dingen maar op), maar ik heb goed kunnen overleven en geen dag honger of dorst geleden.

  Met vriendelijk groet,

  Lex K.

 4. alex ouddiep zegt op

  De vraag stellen is de vraag beantwoorden.

  Wie heeft, wil houden.

  Willen moet mogen worden.

  Ongelijkheid wordt zo tot Recht.

  • kees 1 zegt op

   Alex ik heb gewerkt kom net thuis kijk nog even op het blog
   Zie dat mijn stukje is geplaatst en onder andere jou reactie
   Ik ben moe en moet naar bed. Ik heb de gewoonte als ik iets niet goed begrijp om daar over te blijven nadenken tot ik het snap. Het kan dus weleens een slapeloze nacht worden voor mij

   Groet Kees

   • alex ouddiep zegt op

    IK bedoelde dit: de verschillen die ertussen mensen, landen en rassen bestaan, blijven niet vanzelf in stand. Degenen die het toevallig goed hebben, zullen proberen die positie te bestendigen. De verschillen zouden ‘natuurlijk’ zijn, ‘van God gegeven’. De wetgeving moet daarbij helpen, het doet onrecht lijken op recht.
    Voorbeelden: de grote apartheid in Zuid Afrika (die swarte heef ons land nie gemaak nie), het met twee maten meten (de mensen hier zijn met minder tevreden). En willen de geelhemden niet voorkomen dat ‘die domme boertjes uit de Isaan’ hun deel van de Thaise koek krijgen?

   • alex ouddiep zegt op

    toelichting, 2e keer

    Ik heb het volgende willen zeggen:

    Mensen willen graag houden wat ze hebben.
    Ze bedenken daarom redenen waarom zij wel, maar niet een ander daar recht op heeft.
    Ze passen hun verhalen en zo nodig de wetten aan, om de ongelijkheid te rechtvaardigen en te bestendigen.

    Voorbeelden:
    – het apartheidsregime in Zuid Afrika, wy blankes heef ons land hier gemaak;
    – Thais hebben wezenlijk andere, d.w.z. minder behoeften dan Nederlanders en kunnen met minder toe;
    – die boertjes uit de Isaan weten volgens de geelhemden niet wat democratie is.

    • kees 1 zegt op

     Baie Dankie Alex

     Je tweede uitleg is klink en klaar en geeft aan waar het verhaal van mijn om draait
     Wat ik hoop duidelijk te maken

     Groet Kees

     • Mathias zegt op

      Moderator: niet chatten svp!

    • Rob zegt op

     Je kan alles goed praten zelfs de apartheid in zuid afrika word erbij gehaald.
     Ja een thai kan makkelijk rond komen van 9000 bath ze eten goedkoop en ze zijn makkelijker tevreden .
     En je kan het leven niet vergelijken het is appels met peren vergelijken
     Wij denken over veel dingen anders zoals ziektekosten verzekering pensioen e.d
     En waarom is er geen stelling van ,waarom worden buitenlanders zo gediscrimineerd .
     Betalen veel meer voor bezienswaardigheden ,ze hebben zelfs verschillende kaartjes enz enz
     Dus als wij met 9000bath rond komen willen komen ,willen wij ook de zelfde prijzen als de thaise
     Maar hellaas oplichten prijzen verhogen dat is een volk sport nummer een (wel met een glimlach)
     Maar dit zal wel weer goed gepraat worden

     • alex ouddiep zegt op

      Ook u kunt goedkoop Thais eten.
      Ook u kunt minder ontevreden zijn.
      Ook de Thai zou graag goede sociale voorzieningen hebben.
      Buitenlanders worden inderdaad wel gediscrimineerd, anders maar niet meer dan de armen.
      Ik praat wat u ‘oplichten’ noemt niet goed.

 5. jan geluk zegt op

  Het kan zeer goed als de thai het kan kan ik het ookHuis huren in Thailand 5000 bath pm =125 euro……..Huis huren in Nederland 500 euro pm
  Gas/licht water Thailand1500 bath = 40 Euro………Gas/licht/water Nederland275euro pm
  Reinigings rechtenThailand 20 bath = 1 euro……Reingings rechten Nederland 18 euro pm
  Boodschappen in Thailand 4000bath = 100 euro…….boodschappen superm Nederland 400 pm
  Benzine in Thailand per liter 40 bath =1 euro……….Benzine in Nederland per liter 2,50 euro
  TV kabel in Thailand pm….700bath = 15 euro….. kabel tv Nederland 25 euro pm
  Internet aansluiting Thailand 300 bath = 7,50 euro Internet aansluiting Nederland 50 euro
  Wegenbelasting Thailand auto 400 bath = 10 Euro Wegenbelasting Nederland 400 euro
  Hondenbelasting in Thailand nihil……………….. Hondenbelasting in Nederland 249 euro pj
  Onroerendgoed belasting Thailand nihil………Onroerendgoed belasting huisbezit NL 1500 pj
  Kleding kopen Thailand 300 bath= 15 euro …. Kleding kopen NL gemiddeld 35 euro
  Actractiepark Thailand 100 Bath = 2,5 euro……..actractiepark NL gemiddeld 18 Euro
  Eten in goed restaurtant Thailand 400bath=10Euro….. Etenrestaurant NL 50 euro
  =============================================================================
  Totaal kosten plaatje Thailand ongeveer 500 Euro…..Kosten in Nederland ongeveer 3.500 euro

  • kees 1 zegt op

   Aller beste Jan
   Het kan zijn dat ik iets mis in je reactie dat kan. Ik ben moe en moet naar bed jij ben fit je ben er denk ik net uit. maar 500 euro is geen 9000 Baht Jan. Ik vind het overigens mooi hoe je het allemaal uitlegt
   Ga het morgen (vandaag ) eens goed bekijken bedankt voor je reactie

   Groet Kees

   • Jef zegt op

    Is 3.500 euro dan wel het netto minimumloon in Nederland?

  • jandekker zegt op

   Ik neem aan Jan dat dat voorbeeldprijzen zijn. Er kan in Nederland nog best wel een schepje op zoals de huur, tv kabel, internetaansluiting, Maar ik ben het niet helemaal eens met jouw Thai prijzen voor wat betreft kleding kopen, kleding vind ik hier duur, als je een echt attractiepark hier bezoekt ben je wel wat meer kwijt en in Nederland ook!

   • BA zegt op

    Kleding een beetje afhankelijk van. Als je ergens Europese merken gaat kopen bijvoorbeeld in Central Plaza dan ben je duur uit. 4000 baht voor een kledingstuk, of meer. Duurder als in Nederland. Koop je een knap overhemd in een gewone Thai zaak ben je ook iets van 1000-2000 kwijt. Shirts van 300 baht heb je wel op de markt maar dan zit je wel heel erg aan de onderkant.

    Verder wat een hoop mensen hier onderschatten zijn de prijzen van luxe artikelen. Dagelijkse behoeften zijn misschien goedkoper, maar ga eens voor de aardigheid prijzen van zaken als auto’s, TV’s etc vergelijken. Dan ben je serieus 2x-3x zo duur uit als in Nederland.

    • pierre zegt op

     in pratunam bangkok koop je shirts voor 100 bath , ik heb 8 xl kost mij 350 bath per shirt spijkerbroek 500 bath korte broek 350 bath.

     een thai kan leven van 9000 als hij/zij een eigen huis heeft en niet aan de drank is. electra is goedkoop, sateliet met de basis zenders kost niets per maand , ze zijn bereid om 50 km heen en 50 km terug met 3 op een MB om een film te zien.
     ons huis heeft een eigen water put dus dat kost niets.

    • Marcus zegt op

     Natuurlijk niet helemaal waar. Heb mijn vrouw een Suzuki Swift als kerst kadootje gegeven voor 470.000 baht, en hetzelfde pakketje kot in Holland 17.000 euro.Mijn 55″ 3d internet flat screen TV, ruim 1000 euro goedkoper dan in Nederland LG , en er is meer. Trouwens 450 baht shirts XXXL van de grote maten zaak in MBK , niets verkeerd mee.

  • Ad zegt op

   Dit soort overzichten zijn onzinnig, waarop gebaseeerd? op het persoonlijke leven van Jan?
   Wat zijn de levenseisen?, hoe groot de familie?, waar woon je stad of platteland ? welke auto rij je ? etc, etc. o ja en wat is je inkomen. je leeft naar je inkomen neem ik aan.
   Je kunt met dit soort lijstjes geen zinnige conclusie trekken.
   Dus dit soort stellingen zijn niet relevant om te bespreken, natuurlijk hebben wij het als Nederlanders in het algemeen stukken beter dan de arme boer in b.v de Isaan, maar er zijn genoeg financieel draagkrachtige Thai waarbij ik niet onken dat de basis levensbehoeften hier goedkoper zijn dan in Nederland.

   Wat ook niet te vergeten is dat de expats uit alle landen Thailand ook veel brengt door investeringen, kopen van goederen, levensmiddelen, betalen van tax, etc .

   Met groet, Ad.

  • rori zegt op

   Hmm Jan Geluk
   hoe jij aan 3500 Euro komt is mij een raadsel. Het nominaal inkomen in Nederland is 1700 euro. ok ok met wat toeslagen erbij kom je op 1900 ongeveer daar moeten heel wat gezinnen mee rondkomen.
   Een WAO of bijstandsuitkering is nog lager iets van 850 Euro met toeslagen kan je dan op een 1200 a 1300 uitkomen maar desalnietemin 3500 Euro is van de gekke.

   Trouwens je vergat de wegenbelasting, de autoverzekering, de WA verzekering, de begrafenis verzekering, ziektekosten verzekering eigen risico hierbij. Ik rij diesel dus vul ik aan voor een gezin van 2 personen: met 125, 85, 10, 16, 270, 60, is 576 euro per maand.

   Het kostenplaatje in Thailand zal voor 2 personen inderdaad een 450 a 500 Euro zijn is een 20.000 bath. In Nederland kom je dan uit op een 2000 Euro. Dan heb je het niet slecht. Veel hangt er vanaf of je in een huurhuis of in een VRIJ huis woont. Maar 3500 in Nederland is echt van de gekke.

   Voor anderen die in nederland verblijven koop je levensbehoeften en kleding maar in Duitsland basis is 6% Btw ipv gemiddeld 16 % in Nederland

   • jan geluk zegt op

    Rori@ als je het onroerendbedrag er afhaald omdat je geen eigen huis hebt spaar je dus al 1500 uit.Maar de wegenbelasting staat wel bij even goed lezen.En hier in Thailand vertoeven wao ers met een uvw uitkering van ruim 1300 euro .Ik wilde alleen maar globaal aantonen dat ik met 2 personen dus met toeslag voor mijn vrouw netto 1024 euro heb pm en dat ik met dat zelfde geld hier in Thailand 50 % goedkoper leef dan in NL.Wat men hier voor huur betaald voor een heel huis kan je in NL nog geen kamer huren.De grote fout maken de mensen die hier komen als volgt.
    Ze hadden in NL misschien een huurhuis oude fiets en gingen nooit uit eten.Dan willen ze hier de bink uithangen kopen een huis een auto en hangen veel in de kroeg en gaan uit eten.Dit is werkelijkheid .

  • Eugenio zegt op

   Jan,
   Ik heb dat lijstje van jou eens doorgenomen, maar het klopt van geen kanten. En dat weet jezelf ook.
   Voorts heeft het een enorm appels en peren gehalte.
   Gefeliciteerd met je 17+ waarderingen van reageerders die hier ingestonken zijn.
   Ik vind het belachelijk dat je hier mee weg komt.

   • Eugenio zegt op

    Ik was zo “ontdaan”, dat ik niet de tijd nam om een paar feiten te vermelden.
    Een paar voorbeelden : Benzine is in Nederland 1 euro 59. Bij jouw onroerend goedbelasting moet je een huis hebben van meer dan meer dan zeven ton. Boodschappen in de supermarkt is naar mijn ervaring in Nederland ook 2 maal zo goedkoop als jij aangeeft.( Ik durf zelf te stellen dat bijvoorbeeld de Lidl goedkoper is als BigC) De rest klopt ook van geen kanten.

    • Mr Bojangles zegt op

     Pardon??
     volgens jou kan een gezin voor 200 euro per maand boodschappen doen?
     forget it. ik ben alleenstaande en erg zuinig, maar ik ben 75 euro per week kwijt.

     de onroerendgoed belasting heb je gelijk in, ja.

  • John zegt op

   Heb je een minister salaris met deze berekening?
   Als je normal leefd in Thailand reken m,aar op 700 Euro en in Holland kun je wel met 1800 euro rondkomen,
   Niet overdrijven.

 6. Sjaak S zegt op

  Deze vraagstelling is overbodig. Je kunt net zo goed gaan vragen, kan een bedelaar met zijn aalmoezen rondkomen? Feit is dat je hier minder nodig hebt om te overleven. Ook een huis hoeft hier niet zo tochtvrij te zijn zoals in Nederland. Je hebt hier niet zulke winters zoals in Nederland. Afgezien van deze winter dan, waar wij ook vroeg naar bed gingen, omdat we dan lekker onder warme dekens lagen.
  Ik kan gelukkig met minder uitkomen dan in Nederland, doordat veel extra kosten wegvallen. Westers eten is, behalve Gouda en zwartbrood, en druiven zonder pit, niet veel duurder dan in Nederland. In tegendeel, je kunt uitstekend bief kopen voor minder dan in Nederland. Je kunt met minder, en wanneer je alleen leeft kun je met 9000 baht leven.
  Met zijn tweeën wordt het moeilijker. En of een Thai daarmee kan rondkomen. Net zo goed als ik. Maar of het gerechtvaardigd is? Natuurlijk niet. Maar de wereld is niet rechtvaardig. De wereld kan ook niet draaien als er niet genoeg mensen in elend leven. Als iedereen in Thailand goed zou verdienen, zouden niet alleen de prijzen hoger zijn, het zou bijna onmogelijk zijn om nog produkten te kunnen kopen, omdat alles veel te duur zou worden.
  Er is geen sprake van voor of tegen. Het is nu eenmaal zo, dat de rijkdom van weinigen over de rug van velen gaat.
  Ik wil niet met 9000 Baht moeten leven. Ik hoef het gelukkig ook niet. Mijn vriendin die het lange tijd moest doen, hoeft het ook niet meer, want wij delen alles samen.
  Je zou eens de film moeten zien van Robert Reich: Inequality For All. Het gaat weliswaar over Amerika, maar de situatie is overal vergelijkbaar. Het gaat over de ongelijkheid of verdeeldheid van de inkomens. De verschillen tussen rijk en arm zijn in de VS groter dan in Thailand. Er zijn veel mensen daar die naar Amerikaanse verhoudingen in armoede leven, omdat daar de sociale druk groter is op het hebben van een auto, huis, merkspullen, computer(spellen) dan hier.
  Je mag als Nederlander gewoonweg blij zijn dat je een goed leven in Thailand kunt hebben. Als je je niks aantrekt van je Farangvrienden die een Nederlandse prijsvoorstelling in hun hoofd hebben en die menen dat 400 baht voor een avondje eten niet duur is. Dat is hier duur, wanneer je bedenkt dat je ook heel lekker voor 50 baht kunt eten.
  Nogmaals, ik gun ook een Thailander meer inkomen en ik zelf zou zo ook niet willen leven.

 7. jan geluk zegt op

  Aanvulling op kosten plaatje
  Ik zit in het Thaise ziekenfonds pakket voor 2800 Bath per jaar volledig verzekerd tegen alles en medicijnen vrij.En heb al eens 2 dagen in het streek ziekenhuis gelegen was geweldig daar leer je de mensen echt kennen ipv op een kamer in luxe gewoon tussen de Thaise mensen op een zaal met bezoekers onder het bed..een Thaise inwoner die 9000 th bath hebben de meeste niet en die leven met minder zorgen dan wij expats met een aow etc.Dat heet de tering naar de nering zetten.En blijven lachen in dit mooie gastvrije land.En geld maakt echt niet gelukkig,maar is lastig als je niets hebt toch?

  • l.lagemaat zegt op

   Het gaat niet over de vraagstelling,maar welke maatschappij verzekert jou
   voor 2800 B per jaar? Is dit een drukfout?

   groet,
   Lodewijk

   • jan geluk zegt op

    hier is het adres voor He Lagemaat het heet health insurance for foreigner in udonthani.de voorwaarden zijn je moet een geel boekje bezitten dat is bewijs dat je inwoner bent.en je wordt gekeurd maar eventuele ziektes maakt niet uit.Alleen tuberculose patienten worden geweigerd de rest mag je van alles hebben diabeet etc geen bezwaar.Kom je in het hospitaal dan betaal je per nacht 350 bath extra,maar medicijnen etc zijn vrij.Moet je een operatie ondergaan en ze kunnen het niet in Udonthani geven ze een gratis verwijskaart eventueel tot een bangkok hospitaal.
    Verwacht geen luxe 1 persoons kamer maar je komt op een zaal met 8 personen ,en daar leer je de Thaise mensen echt kennen.De dokters spreken allemaal goed Engels dus de verzorging was voor mij uitmuntend.Met een gezamelijke huishouding van 1024 Euro kan je goed leven en kost het 50% minder dan in Nederland.Waar je hier voor hurd een heel huis krijg je niet eens een kamer in pluk me kaal land.

    • Soi zegt op

     Ach beste Tino, TH gaat nooit een verzorgingsstaat worden. TH economie noch politiek zijn daarop gericht. Thai hebben daar ook geen traditie in, net zo min als bv in de VS. Daarbij is een verzorgingsstaat veel te duur, zie het terugdraaien ervan wijd en zijd in de EU. Thai zullen hun eigen mensen op hun manieren zelf wel verzorgen, maar dat weet jij ook wel. In tempels zowel als in ziekenhuizen is goed te aanschouwen hoe men formele en informele hulpvoorziening samenvoegt. Werkt uiterst prima! NL wil de verantwoordelijkheid over de verzorging, met name van ouderen en gehandicapten, juist van de staat overhevelen naar de gemeentes. Wel, die moeten in TH maar eens komen kinken hoe dat te organiseren tegen weinig kosten. Daarbij, zoals je ook weet: aan formele zorg hangt in TH idem een prijskaart, op individueel nivo, niet op collectief nivo middels zorgverzekeringswetgeving, en dus voor velen niet te bekostigen.

     Dat gaat ook niet via inkomensverdeling. Dat is in geen enkel westers land gelukt. In TH zal wel telkens weer een verhoging van lonen te zien zijn, maar ironisch genoeg nadat de kosten van levensonderhoud drastisch zijn gestegen. Zelfs het rijkste land van de EU, Duitsland, kent nog maar sinds de laatste coalitievorming van enkele maanden een minimumloon. Let wel: de laagste van West- Europa. TH kent ook geen vakbonden die zich sterk maken, noch politiek georienteerde consumenten- of patientenorganisaties.

     Ik denk dat een omwenteling, die jij bedoelt en graag wenst, er pas kan komen als TH een politiek heeft die zich baseert op het behartigen van belangen van alle geledingen van de bevolking. Dat soort politiek is, jammer genoeg, niet eerder vertoond. Geledingen trekken zich ook weer niet zo veel van elkaar aan. Vooral top down niet. Ouderen en gehandicapten blijven daardoor buiten het gezichtsveld, en aangewezen op eerder genoemde meest informele zorgvoorzieningen.

     Economisch is TH idem nog lang niet toe om hogere belastingen te heffen. In 2013 zijn de belastingschijven wat genivelleerd om middeninkomens juist te ontzien. Hogere inkomens kennen hun eigen toegangswegen naar de fiscus, zoals elders in de wereld. Ik zie in TH geen gefiscaliseerd sociaal stelsel ontstaan.

     Laat de revolutie in TH maar even wegblijven- heel de regio heeft in het verre en nabije verleden laten zien absoluut niet te kunnen omgaan met dit soort bewegingen. Ik zal maar niet in herinnering brengen welke ellende Indo-China zich sinds WO-II heeft aangedaan. Laten de elkaar bestrijdende gele en rode partijen daar in BKK maar eerst eens laten zien dat ze in staat zijn pratende elkaars vertrouwen te winnen. Dat is voor de TH politiek al een hele opgave, naar afgelopen dag ook weer blijkt. En laten we hopen dat ook niet nog gaat blijken dat een derde legergroene partij nodig in de wederwaardigheden van de TH politiek.

    • Soi zegt op

     Beste Jan, over jouw lijstje vergelijkingen TH en NL kosten voor huishouden en levensonderhoud is al voldoende gezegd; maar jouw ziekenfonds te Udon Thani moet ik helaas ook naar het rijk der fabelen verwijzen. Enkel en alleen als je in Udon woont, kun je bij jouw ziekenhuis terecht met de door jou bedoelde health insurance. Je kunt aldus een dergelijke insurance niet presenteren als zijnde mogelijk in TH, en doen alsof farang met een derg insurance á raison 2800 baht premie per jaar verder kan. Er is uit meerdere plaatsen uit TH gemeld dat een ziekenhuis-verzekering onder bep. condities mogelijk zou zijn. Het betreffen aldus allen plaatselijke mogelijkheden. Waarmee maar weer gezegd is dat premie ziektekostenverzekering een flinke hap op een budget uitmaken, en het zo goed als onmogelijk maakt met 9 duizend baht vooruit te moeten. Overigens kom je met jouw lijstje uit op 500 euro totale kosten per maand in TH, hetgeen al meer dan 20 duizend baht, zijnde meer dan 2 x de door jou verdedigde 9 duizend baht.

  • eddy zegt op

   Hoi , kan je zeggen war je zo’n ziektekoste verzekering kan krijgen .
   Gr…..

   • jan geluk zegt op

    Ja dat kan rechtstreeks bij het ziekenhuis in Udonthani.stuur me een prive mail en ik leg het je uit jgeluk@mail.com
    Je krijgt wel een keuring die de hele dag kan duren.Moet inwoner van Udonthani zijn en inbezit van gele boekje zijn.Als ze je aannemen krijg je een pasje met foto dat je vrijtoegang geeft en gratis medicijnen.

  • Eddy zegt op

   2800,- baht per jaar… Is er een manier waarop ik dat ook kan doen?
   Betaal nu het 10 voudige, mijn vrouw (Thai) 360,-

   Gr Ed

 8. chris zegt op

  Kun je met 9.000 Baht per maand rondkomen? De een wel, de ander niet.
  Kun je met 90.000 baht per maand rondkomen? De meerderheid wel, de minderheid niet.
  Kun je met 900.000 Baht per maand rondkomen? Bijna iedereen wel, een enkeling nog steeds niet.
  Kun je met 0 baht rondkomen? De meesten niet, een Thai monnik wel.

  Volgens mij gaat het in het leven niet over hoeveel geld je hebt maar hoe gelukkig je bent. En dat hangt sterk af van hoe groot belang je hecht aan geld (of materie) in dit leven, in vergelijking met wat je hebt.
  Ik ben niet gepensioneerd, werk op een lokaal contract, verdien (in Nederlandse termen) iets meer dan het minimumloon, woon in een goedkope condo (die ik zelf heb opgeschilderd; geenm zwembad, geen aircon), heb geen auto, geen brommer maar een fiets, ga zelden uit (eten), eet Thai, maak 40% van mijn salaris met alle liefde en plezier elke maand naar mijn studerende kinderen over (ben echt blij dat ik dat kan doen) en ben VEEL en VEEL gelukkiger dan in Nederland. (waar ik een eigen huis had en een auto).
  Mensen (Nederlanders maar ook Thai) zouden meer tevreden moeten zijn met hetgeen ze hebben. En als je niet tevreden bent dan moet je er ZELF wat aan doen: gaan studeren, een andere baan, anders budgetteren, een andere politieke partij stemmen,demonsteren, maar niet zo zeuren !!

  • jan geluk zegt op

   Je zegt een monnik wel.Maar een monnik heeft 3x zo veel als een arme thaise werkloze man of vrouw.De ex van mijn vrouw is monnik en hij haald genoeg geld op dat hij zelf zijn dochter en kleinkind soms 10.000 bath schenkt.Een bruiloft of andere ceremonie wat bidden en zingen brengt 200 Bath op per monnik dat ze geheel zelf mogen houden.En ze hoeven nooit zelf eten te kopen en wat te denken van die oranje gewaden?Die krijgen ze gratis zo veel ze willen op een feest of bij een crematie,ze hoeven zelf niet te koken of poetsen etc.Sommige rijden in een mercedes of vliegen in een prive jet de wereld rond.

  • Soi zegt op

   Beste chris, in een discussie als deze moet je geld en geluk van elkaar scheiden. De stelling gaat niet om de vraag of je met geen, minder of meer geld gelukkig kunt zijn. Ik ben het met je eens dat het in het leven inderdaad gaat om geluk, gelukkig zijn en een goede gezondheid. Maar het hangt in het leven veel vaker o o k om het kunnen beschikken over een zekere hoeveelheid geld waarmee je jezelf en bv je gezin kunt onderhouden. De een heeft 9 duizend, een ander 9 miljoen baht. De een weet er mee om te gaan, de ander niet. Maar dat was de vraag niet. De vraag is: is 9 duizend baht voldoende voor een Thai cq farang om het in TH te kunnen rooien? Welnu: de een wel, een ander niet.

   Vervolgens kun je je afvragen: is 9 duizend baht voldoende om behalve in leven te blijven, ook een gezin van een goede toekomst te verzekeren? Dan krijg je al een heel ander antwoord. Maar volgens mij lukt dat een Thai gezin niet. Uit de armoede blijven en kinderen een goede opleiding laten volgen, kost meer dan 9 duizend baht p.mnd.
   Een vervolgvraag zou dan kunnen zijn: als 9 duizend baht onvoldoende is om niet te hoeven blijven hangen in relatieve armoede, zijn er dan mogelijkheden in TH om je verdienvermogen op te hogen? Ja, in TH wel: na een werkdag van 9 uur ‘savonds met een noodlekraampje langs de huizen.

   ‘Gelukkig’ dat je in jouw laatste zin met een beter argument komt: het gaat dan om tevredenheid. Je zou zoveel meer tevreden moeten zijn als je de mogelijkheden die je geboden wordt aanpakt om jezelf een in een andere richting te doen bewegen. Voor iemand die her en der in reacties aangeeft getrouwd te zijn met een partner die in hogere TH kringen verkeert en ook nog eens boven de Balkenendenorm verdient, ben je hiervan het excellente voorbeeld. Een tevreden iemand die doordat hij het geluk had zich een andere richting te hebben kunnen bewegen zijn hoofd niet hoeft te breken over een TH minimumloon.Integendeel: van zijn TH salaris kan hij zich een alimentatie veroorloven van 40%.
   Ik denk dat het schrijver van de posting te doen was om eens uit de eigen luxe fauteuil te stappen, en je eens de situatie van de mindergelukkigen in te denken.

 9. Dave Walraven zegt op

  Chris,

  Ben het zo ontzettend met je eens.
  De waarde van geld is tevredenheid.

  Ben mij ervan bewust dat het voor vele moeilijk is om je inkomen te beïnvloeden, maar er is voor vele een land te winnen door eens te kijken naar de uitgaven zowel in Nederland als in Thailand.

 10. BA zegt op

  Volgens mij heb ik al eens vaker geschreven dat een Thai gemiddeld niet van 9000 baht leven kan, zeker niet in een stad. Als het met een eigen huis in een isaan dorp is, dan gaat het wel maar niet als er een auto voor de deur moet en je ook nog eens een huis huren moet.

  Ik woon met mijn vriendin in een normale moo ban. Huurhuizen, auto voor de deur, af en toe eens uit, af en toe eens uit eten etc etc. Ik eet wel grotendeels Europees. Maar zelfs dan gaat er bij ons denk ik al ca 80.000-100.000 baht per maand uit, zonder gekkigheid, geen huis met zwembad of andere mega luxe.

  Bij de meeste Thai is het meer een kwestie van moeten leven van die 9000 baht. Ik neem aan dat die Thai tenminste liever 300.000 baht per maand verdient als 9000.

  Verder vind ik de vergelijk met Nederland nogal onzinnig. Gewoon puur omdat de manier van leven hier anders is. Ik ben persoonlijk in de situatie dat ik niet op een paar satang hoef te letten. Maar vergelijk ik mijn Nederlandse leven met mijn Thaise leven dan durf ik wel te stellen dat mijn leven in Nederland in sommige opzichten kwalitatief wel beter was. Duurder, maar wel beter. In Thailand is het leven in andere opzichten weer beter. Net waar je keuze valt.

  • Soi zegt op

   Nou BA, er zijn er die beweren met slechts een AOW uitkering te moeten rondkomen en van hen zeg ik dan: wel, dan heb toch helemaal jezelf niet goed voorbereid op je verblijf hier in TH. Dat wordt karig, en dat is toch ook de bedoeling niet. Maar goed, het kan! En als je er tevreden mee bent?!
   Maar van jou met een uitgavenpatroon tot 100 duizend baht per maand, zeg ik: nou dan doe je iets niet goed hier zo in TH ten t i j d e van je verblijf. Ik weet niet waar jij jouw boodschappen doet, en hoeveel airco’s je dagelijks laat draaien, maar een dikke 2 duizend euro per maand is toch wel heel opschepperig.
   Ik heb met mijn vrouw een stevig huis gekocht met grote tuin, overal een europese inrichting zowel in de keuken als in de slaapkamer, een grote Thai buitenkeuken, een fikse auto, en elke maand meerdere keren naar de superstore, div restauranten, en ga zo maar door. Maar 100 duizend baht? Neen, bij lange na niet. Laat ik het zo zeggen: voor 50 duizend baht per maand kun je heel ruim leven, en dan kun je maandelijks van die andere 50 duizend baht een weekje naar Bali, Singapore, Hongkong, Shanghai. Bv!

   • BA zegt op

    Dat is maar net hoe je een en ander regelt he. Huur je een huis of koop je er 1. Ik wil niet kopen vanwege evt gedoe bij een relatiebreuk. Betaal je een auto cash of financier je hem. Ik financier hem omdat de rente daarop zo laag was dat je je geld beter in je zak kunt houden. 2 eenvoudige zaken die al 20.000-25.000 schelen per maand. Zo zijn er waarschijnlijk nog wel een paar dingen. Denk je daar even over na dan is het gat tussen jou 50K en mijn 80-100K op eens niet zo heel erg groot.

   • jandekker zegt op

    Wij leven ook ruim van 40 tot 50.000 baht. Kopen wat we willen, doen wat we willen en de rest gaat op de spaarrekening. Einde dit jaar een karige AOW, maar ook die is ruim voldoende om te kunnen leven als een vorst.

   • TAK zegt op

    Ik betaal geen huur en auto is contant betaald.
    Ik ben vrijgezel dus ga regelmatig buiten de deur
    wat drinken of eten. Per maand 4000 baht aan electra kwijt.
    ik woon in Phuket, de duurste plaats van Thailand. Ik hou van een glasje
    of een flesje wijn. In Thailand iswijn is veel te duur door de belasting.
    Ik wil ook niet elke dag op de Thaise markt Pad Thai eten voor 50 baht.
    Ik ga dus af en toe westers eten met een leuke dame dat kost me dan al gauw
    2000 baht voor een etentje. Ik laat twee keer per maand mn tuin onderhouden
    door 1000 baht per keer. Ik ga met groot gemak over die 100.000 baht per maand.
    Ik heb net een eenvoudig drie sterren hoteltje geboekt in Chiang Mai voor
    1400 baht per dag. Dat is voor 12 dagen ook weer 16.000 baht.
    Als ik mn reisjes meetel en mn ziekte kosten verzekering ga ik rap naar
    140-150.000 baht per maand. Dat is ongeveer hetzelfde wat ik ook kwijt ben als
    in Nederland woon. Ik leef dan ook niet als een Thai doorsnee. Ik ken overigens Thaien
    die mij maar zuinig vinden. Deze Thaien rijden in een BMW of Mercedes en spelen golf.
    Die Thaien geven met gemak uit 300.000 baht per maand. Heb je dan ook nog een vrouw en
    kinderen op een dure school zitten dan gaat het nog veel harder. Als je deze Thaien vraagt of een Thai kan leven van 9000 baht dan zeggen ze ja, want ze hebben twee maids en een tuin/ klusjes man die dat namelijk verdienen. Vaak werkt de partner dan ook en is het salaris dus niet 9000 maar 18.000 baht per maand. Daarnaast als je altijd werkt, heb je ook minder nodig want je hebt simpel weg de tijd niet om het uit te geven.

    Ik heb over het bovenstaande geen mening. Ik zeg niet of het goed of slecht is. Het is een observatie van het leven om me heen en van mezelf. Wel is het leven met 100.000 baht per maand een stuk makkelijker en gerieflijker dan met 9.000 baht. Dit wil niet zeggen dat je er ook gelukkiger door bent. Ik ken mensen met weinig geld die gelukkig zijn en rijke mensen die dat bepaald niet zijn. Dan spelen factoren zoals een gezondheid en relaties ook een belangrijke rol.

    • l.lagemaat zegt op

     Beste Tak,

     Laat jij je ramen openstaan met airco’s aan? 4000 B per maand aan elektra?
     Je tuin per keer 1000 B,hoeveel rai heeft je park?

     groet,
     Lodewijk

     • TAK zegt op

      waar ik woon kost een rai ongeveer 50 mln baht.
      Ik heb een bescheiden tuintje van 250 m2.
      Door het klimaat en soms regen groeit alles hier nog al snel.
      Iedere twee weken komen er 3 thaien 3-4 uur in mn tuin de boel
      weer bijwerken dat kost 1000 baht per keer. Ze nemen hun eigen gereedschap
      mee en voeren al het gesnoeide materiaal af.
      Mn huis heeft twee slaapkamers waar snachts de airco draait.
      Daarnaast tuin verlichting, TV en computers.
      Als het niet te warm is dan bedraagt de electriciteits rekening 3700-3800 baht
      echter in de warme periode al snel 4400-4500.
      Ik laat graag de rekening van de tuinman en energie bedrijf zien als
      mensen mijn informatie in twijfel trekken.

      groeten,

      TAK

    • jan geluk zegt op

     Volgens mij woond en leeft meneer Tak niet in Thailand maar in Fabeltjeskrant.Want hoe rijm je het dat hij 4000 bath aan electra uitgeeft pm?Heeft hij een energie centrale die hij moet voeden.of heeft hij 6 airco,s die hij dag en nacht laat draaien?Volgens mij is hij een meer ongelukkig mens dan menig Thaise onderdaan.Hij gaat zgn eten voor 2000 bath eet hij dan 6 biefsteaks met een fles champagne er bij?Een wijn drinker is meestal een chagarijn drinker zeiden we vroeger toen we een cafe hadden.Het zijn meestal dit soort figuren die patserig over komen maar in werkelijk heid niks te mekkeren hebben,meestal reageren ze van uit het pluk me kaal land Nederland achte de pc tussen de geraniums of komen een keer per jaar hier op vakantie.9000 bath per maand is geen vet pot maar door geen buitensporige dingen te doen kan je er mee leven ,er zijn er genoeg die met de helft ook overleven.

     • TAK zegt op

      Beste Jan,

      Ik woon bijna 5 jaar in Thailand.
      Mn huis heeft drie aircos. In iedere slaapkamer eentje
      en een in de huiskamer. Ik heb vanavond zelf gekocht voor de afwisseling.
      Het flesje wijn kostte wel 600 bath. Ik word er niet chagerijnig van maar
      geniet met volle teugen. Ik voel me redelijk gelukkig in Thailand maar heb me ook
      nooit echt ongelukkig gevoeld in Nederland behalve als de blauwe envelop weer op
      deurmat lag. Helaas in Nederland als je veel verdiend betaal je veel belasting. Dat is
      in Thailand niet zo. De rijke bovenlaag betaalt hier bijna niets aan belasting.
      Als ik voor 2000 baht uit eten ga met twee personen is dat niet bij Big C of Tesco Lotus.
      Ik heb het dan over een gemiddeld restaurant inclusief een flesje wijn van 800 baht.
      Een kennis van mij heeft hier net een Porsche Cayenne gekocht van 7 mln baht. Ik ken
      redelijk wat Nederlanders die hier golfen en die zijn aan green fee en caddy 4000-7000 baht
      per 18 holes ( circa 4 uur kwijt). Ik golf zelf niet. ik vind de prijzen erg hoog, maar ik gun andere mensen wel hun geluk. Er zijn ook mensen die niet voor 9000 of 40.000 baht hoeven te leven, maar aanzienlijke budgetten hebben. Ik respecteer ook deze mensen en gun hun geluk.

     • Hans Struijlaart zegt op

      Nieuwe stelling van de week Jan?
      Als je in Thailand wijn drinkt ben je een chagrijn en een patser?
      Je bent wel heel suggestief in je reacties.
      Ben je ongelukkiger dan een Thai als je 150.000 bath per maand uitgeeft? Ook weer zo suggestief.
      Wat ik weer niet begrijp van Tak is dat hij in een hotel gaat zitten terwijl hij een eigen huis heeft, of moet ik dat zien als een vakantie?
      2000 bath eten met een leuke vrouw? Dan neem ik aan dat het slapen met die vrouw erbij inbegrepen is. Of is dat te suggestief?

      • TAK zegt op

       Hi Hans,

       Ik woon in Phuket maar ga een paar keer per jaar naar Chiang Mai.
       Mijn leven kost daar minder dan de helft van Phuket en de mensen zijn
       veel aardiger. Ik heb alleen daar nog geen woning, dus slaap in een redelijk
       doch niet luxeus hotel. 35 euro per nacht. Wel airco maar dus geen zwembad.

       Diner 2000 baht is inclusief flesje wijn 800 bath en voorgerecht, hoofdgerecht en een koffie. Er zijn hier in Phuket ook restaurants waar je zo het dubbele kwijt bent.

       Nee helaas is de dame niet in begrepen. Als het een goede vriendin en van lekker eten houdt misschien wel, maar regelmatig komt er nog een kosten post de volgende ochtend bij van 1000-1500 baht. Ha ha ha ha.

       Wijn is de Filipijnen overigens 60- 70 % goedkoper dan in Thailand. Dat komt omdat in Thailand als wat ferang lekker vindt en niet uit Thailand komt zwaar wordt gestraft door belasting, invoer rechten en winstbejag.

       groeten,

       Jeroen

      • BA zegt op

       Als ik met vrienden uit eten ging in Pattaya, steak, beetje nazitten met cocktails dan was je ook 1000 baht pp kwijt. Doe je datzelfde met een dame, en betaal jij de rekening dan is het niet zo moeilijk om op 2000 baht te komen, zeker niet in plaatsen als bijvoorbeeld Phuket, Pattaya enz.

       Natuurlijk word er dan ook meteen de link met sex gelegd. Als mijn vriendin een paar dagen naar haar thuisdorp is, dan ga ik ook wel eens uit eten met een vriendin. Beetje kletsen. Geen bijbedoelingen. Als je in je eentje in een restaurant zit dat is ook zo lullig. Zij werkt naast haar studie bij SF Cinema en moet rondkomen van 3000 a 4000 per maand. Als de rekening komt sputtert ze vaak nog wat tegen, maar ik vind het belachelijk om haar mee te laten betalen gezien het inkomstenverschil. Zo kan het dus ook.

       Blijkbaar ben je hier op dit blog een patser als je iets meer te besteden hebt als alleen AOW, misschien een goede voor stelling van de week. Misschien het andere uiterste van de vraag of een Thai van 9000 baht leven kan.

 11. Mathias zegt op

  Ik heb respect voor uw passie en uw gedachtes over Thailand, maar toch het volgende: U schrijft de Baht zakt, ben ik daar blij mee? Nee zegt u! Lees nog eens goed wat u zegt aub, want de Thai heeft die bahtjes harder nodig!

  Voor 100 Euro kreeg je de laatste jaren pak m beet 3800 bth!
  Voor 100 Euro krijg je nu wat is t? 4500 bht!
  U hebt dus per 100 Euro 700 bht meer te spenderen, dus u pompt meer geld in de Thaise economie.
  Ga lekker uit eten en geef die 700 bht fooi! Personeel blij, u blij, iedereen blij!

  Chris schrijft, ik ben heel erg blij dat ik 40% van mijn Thaise loon kan overmaken naar zijn studerende kinderen in Nederland. Chris voelt het dus wel in zijn portemonnee, want hij krijgt weiniger Euros voor zijn Thaise bahtjes!

  Wees blij dat de baht zakt, beter voor export, de tourist/expat kan meer bahtjes(!) uitgeven wat in de handen komt van bv de lokale restaurantjes of kledingverkopers of wat dan ook!

  • Mathias zegt op

   Aanvullend op uw stelling, sorry voor het vergeten, Nee, ik kan niet rondkomen van 9000 bahtjes en ik hoop ook nooit in die situatie terecht te komen! Heb dus groot respect voor mensen die het wel kunnen!

 12. Rob V. zegt op

  Kan iemand van 9000 baht rondkomen? Ja als het moet, al spelen factoren als locatie, verblijf (wat voor type woning) en gezinssamenstelling (alleenstaand, samen, kinderen, …) mee. Maar je bent dan toch een snel op een houtje of rijstkorreltje aan het bijten. Heb je 2 inkomens van 9000 baht dan heb je al meer speling. Om met enige “luxe” te leven heb je toch al snel het dubbele inkomen nodig, je bent zo 18-20 duizend baht kwijt als je in Bangkok werkt en woont. Wil je een eigen huisje, scooter (of auto) etc. dan zul je ook daar niet genoeg aan hebben. Wederom telt ook de gezinssamenstelling en locatie mee: als een koppel allebei 20.000 baht verdient en buiten de metropool woont dan kunnen ze zich meer “luxe” veroorloven dan als ze in Bangkok centrum wonen wegens vaste lasten.

  De grote vraag is natuurlijk waar je aan gewent bent en waar je genoegen mee neemt. Ben je gewent om 50.000 tot 100.000 baht per maand aan inkomen te krijgen dan zal terugvallen op de helft of minder hiervan toch lastig zijn. Grote kans dat je vaste lasten hebt die zijn toegemeten op je inkomen (hypotheek of ander soort betalingsverplichting). Huwelijken komen ook onder vee druk als plots de hoofdverdiener (vaak de man) geen of een stuk minder inkomen krijgt: de auto moet weg, geen of inder uitjes meer, elke cent moeten omkeren en je levensstijl drastisch naar beneden bijschroeven. Dat kan en wil niet iedereen of lukt slechts met moeite.

  Uit dat laatste zal dan ook wel het oordeel komen van mensen die menen dat “de Thai” met minder af kan: zijzelf zijn een levensstijl van huisje, boompje, beestje gewent (huisje, auto, gezinnetje etc.) en willen de luxe waar ze aan gewent zijn niet kwijtraken. Als iemand nooit een eigen huis, auto etc. heeft kunnen betalen is wel erg makkelijk te zeggen “ja, jij kan daar mee overweg maar ik kan zo niet leven”. Ieder mens kan leven van 9.000 baht, maar hoeveel mensen willen het? Met de huidige levenstandaard zul je denk toch al snel minstens het dubbele aan inkomen willen om in “westerse luxe” (huisje, auto, …) te kunnen leven in de stad. En dan maakt het niet uit of je Thai, Rus, Chileen, Canadees of Nederlander bent. Tot slot: tel je zegeningen en wees blij als je een fatsoenlijk dak boven je hoofd hebt en normaal kunt eten en drinken. Geld maakt niet gelukkig, het maakt veel dingen wel makkelijker. Met alleen een AOW-tje moet je ook rond kunnen komen, of je nu Thai of Nederlander bent. Ben je bereid en in staat met minder inkomen te leven als je tijdens je werkzame leven meer verdiende? Ja, natuurlijk heb je liever 100% van je laatst verdiende loon als je met pensioen gaat want dat maakt alles veel makkelijker… wie wil dat niet? Maar kun je met minder af? Ja, het kan. Of je het wilvolhouden dat kan alleen het individu bepalen.

  • rori zegt op

   Het begin verhaal van Kees is TOP.
   Ik wil alleen iets toevoegen aan het verhaal van Rob en kan me hierbij aansluiten.
   Of je unt rondkomen van 9.000 bath per maand als thai en/of farang.

   Zaken hangen heel erg af waar je woont. Mijn vrouw is academisch geschoold en gaf les op een school in de buurt van ARI station (Phaya Thai Bangkok), Ze woonde samen met haar zus in Srigun (tegenover Don Muang airport). Haar inkomen met alleen lessen overdag 12.500 Bath per maand. Door ‘s-avonds en zaterdag wat bijlessen te geven kwam ze op 18.000 per maand.
   PS. Haar trots deed haar werken. Vanuit de familie hoefde het niet. Vaders kon en deed bij extra uitgaven sponseren.

   Aan reiskosten was ze per dag 200 Bath kwijt is dus een 4.000 per maand. Huur 6.000 per maand. electra 1.100 (zonder aircon) 1.500 met aircon) Internet en tv 1.000 bath. Vuilnis en reinigingsheffing flat 200 Bath
   Eten en drinken 150 Bath per dag is 4.000 per maand. ziekteverzekering 200 bath per maand. is 16.500 per maand.

   Het geluk deed zich voor dat haar zus met haar samen woonde en ook inkomen had. van een 11.000 bath per maand.
   Dit gaf hun samen de mogelijkheid om naast kleding wat extra dingen te doen. Dus 1 keer in de 2 a 3 maanden een week of 2 naar huis. Wel 10 uur in de trein en niet met het vliegtuig om kosten uit te sparen. Oh als er alleen werd gereisd dan op een houten bankje en niet in een slaapcoupe.

   Kun je als thai ALLEEN rondkomen van 9.000 bath per maand in Bangkok. Ik betwijfel het. Ok soms zul je wel moeten. Maar en daar word aan voorbijgegaan en dat weet ik van “kennissen”. Veel studenten werken ‘s-avonds bij door op te treden als dancer, hospitality girl, GRO (guest relating officer), maseuze en wat meer. Dit geld ook voor zowel vrouwen als mannen. Voorbij wordt ook gegaan aan het feit dat thai bijna nooit alleen wonen. Ik kan het vergelijk maken met het gezin naast haar. Vrouw, man, 3 kinderen en Oma. Dit in eens studioflat van 40 m2. Man ging ‘s-morgens om 6 uur deur uit (deed iets bij de gemeente) kwam om 5 uur thuis ging iets eten en ging weg tot 10.uur voor ander werk. De vrouw vertrok om 9 uur om als verkoopster (food) iets in een winkelcentrum te doen tot 8 uur ‘s-avonds. Oma was er voor de kinderen. Wat hun werkelijk verdienden weet ik niet maar ik schat het samen in zo rond de 20 – 24.000 bath..

   Wat mijn vrouw en haar zuster betreft.
   Feit is dat toen mijn vrouw naar Nederland is gekomen haar zus haar baan in Bangkok heeft opgegeven en terug is gegaan naar de provincie. Zij heeft in de provincie als onderwijzeres een salaris van 9.000 bath per maand is ondertussen getrouwd en heeft het geluk dat vaders het niet slecht doet met heel heel veel rubberbomen.
   Mijn schoonzus woont dus “thuis” en heeft geen last van “woonkosten” en als ze iets nodig heeft is het vaders en moeder aankijken en een pruillipje opzetten. Wanneer ze dit toneelstukje opvoert aan het ontbijt is de kans groot dat bij het avondeten het nodige aanwezig is. Oh haar man werk als IT consultant en komt aan een kleine 15.000 bath per maand door vanuit huis voor een bedrijf in Bangkok te werken.

   Dit is geen normaal voorbeeld maar geeft alleen aan waar thai het mee moeten doen.
   Maar is het in Nederland veel beter? Als je als alleenstaande moeder in de bijstand zit zul je met 1 kind ook rond moeten komen van een 850 euro bijstand, 2x zorgtoeslag en een beetje huursubsidie. Als je geluk hebt heb je dan netto 10 – 15 euro per week voor eten en drinken. is een 500 bath.
   Ik denk dat je daar de vergelijking moet trekken. Kun je in Thailand rondkomen van 9.000 bath en van 850 Euro in Nederland.

   Ik denk van dus NIET maar toch redden we het. geeft aan hoe flexibel een mens is.

 13. Tino Kuis zegt op

  Beste Kees en Pon,
  Nee, ik zou hier niet kunnen leven van die 9.000 baht per maand. Maar ik begrijp waarom je dit vraagt: je vraagt om begrip en empathie voor al die Thais die het met zoveel minder moeten doen als wij.
  Mijn ouders waren niet echt arm maar zij moesten wel ieder dubbeltje tweemaal omdraaien, ook omdat ze al hun vijf kinderen wilden laten studeren. Mijn vader en moeder hebben nooit luxe gekend, nooit.
  In vergelijking met de meeste Thais heb ik een rijk leven hier. Ik weet ook dat 40 procent van de Thais nog minder verdienen dan die 9.000 baht per maand. Ik zie dat velen zich uitsloven voor 3-4.000 baht per maand. Ik schaam me vaak als ik dat zie, dat contrast tussen deze mensen en mijn eigen levensstijl.
  Ik ben er van overtuigd dat de meeste Thais hun uiterste best doen wat te maken van hun leven, initiatieven nemen en hard werken. En ik begrijp ook dat dat niet altijd lukt; ik kan daar begrip voor opbrengen en neem het ze niet kwalijk. Dat is ook waarom ik kritiek en neerkijken op hun levenswijze soms moeilijk te verdragen vind. Het is vaak zo weinig empathisch. Onszelf op de borst kloppen is al helemaal vreemd.
  Laten we daarom, zoals Chris hierboven aangeeft, zelf proberen zuinig te leven en te delen waar dat kan en nodig is. Iedere buitenlander hier zou zich op een of andere manier voor deze samenleving moeten inzetten en er niet alleen van genieten omdat alles zo goedkoop is.

  • Tino Kuis zegt op

   En ik wil er nog het volgende aan toevoegen. De verdeling van inkomens in Thailand moet rechtvaardiger. Er moet meer belasting worden geheven op hogere inkomens en vermogens om zo een begin te maken met een verzorgingsstaat. Ik denk in eerste instantie aan een redelijke oudedagsvoorziening en gehandicaptenzorg. Dat vraagt ook een omslag in het politieke denken en daarom zeg ik: de echte revolutie in Thailand moet nog komen.

   • Rob V. zegt op

    Daar sluit ik me bij aan Tino, beetje bij beetje zullen de lonen en andere omstandigheden (onderwijs, democratie, sociale zekerheden, arbeidsrechten, …) toch wel verbeteren. Vakbonden die ee vuist ouden kunnen maken zou ook helpen. 9000 baht is weinig, in bepaalde gebieden (Bangkok centrum) simplweg niet genoeg, te weinig. Je zult niet verhongeren maar het is ook niet voldoende een beetje normaal te leven. Komt het weer op de samenstelling: met 2 personen in 1 ruimte ga je in de stad al snel minstens tesamen 30.000 baht (lage schatting) nodig hebben. Laten we voor de Thai hopen dat gangbare loon beetje bij beetje stijgt alsmede de algehele arbeidsvoorwaarden. Ze hoeven niet 1 op 1 Nederland te kopiëren (al heben we in Nederland echt niet slecht zo relatief gezien), maar ze kunnen zeker de kern principes overneme en toepassen/uitvoeren op eigen wijze.

    Zou ik van 9000 baht rondkomen? Ik zou ook overleven maar toch liefst vertrekken naar elders want het zou absoluut geen pretje zijn. Zou ik het willen (kunnen volhouden op lange termijn)? Absoluut niet. Net als je in Nederland niet in de Bijstand wil blijven hangen. Je verzuipt dan nog net niet en dat is echt geen pretje.

   • Soi zegt op

    Ach beste Tino, TH gaat nooit een verzorgingsstaat worden. Thai hebben daar geen traditie in, net zo min als bv in de VS. Daarbij is een verzorgingsstaat veel te duur, zie het terugdraaien ervan wijd en zijd in de EU. Thai zullen hun eigen mensen op hun manieren zelf verzorgen, maar dat weet jij ook wel. In tempels zowel als in ziekenhuizen is goed te aanschouwen hoe men formele en informele hulpvoorziening samenvoegt. Werkt uiterst prima! Maar zoals je ook weet, aan formele zorg hangt in TH een prijskaart, voor velen niet te bekostigen.
    Dat gaat ook niet via inkomensverdeling. Dat is in geen enkel westers land gelukt. In TH zal wel telkens weer een verhoging van lonen te zien zijn, maar ironisch genoeg nadat de kosten van levensonderhoud drastisch zijn gestegen. Zelfs het rijkste land van de EU, Duitsland, kent nog maar sinds de laatste coalitievorming van enkele maanden een minimumloon. Let wel: de laagste van West- Europa. TH kent ook geen vakbonden die zich sterk maken, noch politiek georienteerde consumenten- of patientenorganisaties.
    Ik denk dat de revolutie die jij bedoelt er pas kan komen als TH een politiek heeft die zich baseert op het behartigen van belangen van alle geledingen van de bevolking. Dat soort politiek is, jammer genoeg, niet eerder vertoond. Ouderen en gehandicapten blijven daardoor buiten het gezichtsveld, en aangewezen op eerder genoemde zorgvoorzieningen.
    Economisch is TH idem nog lang niet toe om hogere belastingen te heffen. In 2013 zijn de belastingschijven wat genivelleerd om middeninkomens juist te ontzien. Hogere inkomens kennen hun eigen toegangswegen naar de fiscus, zoals elders in de wereld.
    Laat de revolutie in TH maar even wegblijven- heel de regio heeft in het verre en nabije verleden laten zien absoluut niet te kunnen omgaan met dit soort bewegingen. Ik zal maar niet in herinnering brengen welke ellende Indo-China zich heeft aangedaan.
    Laten de elkaar bestrijdende gele en rode partijen daar in BKK maar eerst eens laten zien dat ze in staat zijn pratende elkaars vertrouwen te winnen. Dat is voor de TH politiek al een hele opgave, naar afgelopen dag ook weer blijkt. Als ook nog eens gaat blijken dat een derde legergroene partij nodig is

 14. Soi zegt op

  Beste Kees, ik snap jouw verontwaardiging, en prijs jouw moed om met een tegen-stelling in het geweer te komen. Ik weet zeker dat er geen enkele farang rondloopt die met 9 duizend baht uit de voeten kan. Een farang is niet in staat om als een Thai te leven. Daarvoor moet ie zich teveel ontzeggen. Een Thai heeft vangnetten, een andersoortige sociale omgeving, weet hoe te berusten. Een farang die leeft als een arme Thai wordt een geliefd onderwerp voor een programma als Showroom van Joris Linssen.

  Er werd in de oorspronkelijke posting gesproken over de gelukzaligheid van arme mensen die het zelfs met minder dan 9 duizend baht moesten stellen. Er werd zelfs uitgerekend hoe een Thai arm gezin toch wel niet aan dat bedrag zou kunnen komen. Maar het meest fnuikende was de melding dat een Thai minder nodig had omdat ie van alles kon eten van sloop en kroop. Het kommetje rijst erbij kreeg ie wel bij van de buren.

  Op zich gaat het niet om de vraag waarom sommige Thai het maar moeten kunnen doen met 9 duizend baht? De vraag is waarom dat zo gewoon wordt gevonden! Er waren reacties die er een romantisch beeld bij hadden.
  Het gaat ook niet om de vraag hoe het komt dat op het platteland van bv TH fikse armoede bestaat. Er waren reacties die dat bestreden omdat men lachende mensen hadden ontwaard.
  Neen, in beide postings gaat het om de vraag of farang willen inzien dat in TH mensen minder tot geen mogelijkheden hebben om hun minimumbestaan te verbeteren. Men blijft gevangen in een daagse sleur die niet uitdaagt uit te breken. De vraag is zelfs: uitbreken? Maar waar naar toe? De omgeving is idem onwetend hoe uit neerwaartse spiralen te geraken. Waarna farang met graagte gebruik maakt van de diensten van hen die dan maar uitbraken naar oorden als Pattaya. Ook dit wordt geromantiseerd.

  Reacties wijzen graag naar het maken van schulden, aanschaf van luxe artikelen, het rijden op nieuwe brommers of in nieuwe auto’s, veelvuldig en rijkelijk alcoholgebruik, en het maar luieren in hangmatten. Men bedenkt zich niet dat een dergelijke lethargie juist uitkomst is van uitzichtloosheid, ook tav de toekomst van de kinderen. Armoede maakt al dat er minder cq weinig kansen zijn op een opleiding, op goed werk, op goede behuizing en een goede gezondheid. Als dan ook nog duidelijk wordt dat je minder goed aansluiting vindt bij datgene wat de samenleving om je heen manifesteert, dan is het niet vreemd dat men zich afkeert resp. in zichzelf gekeerd raakt.

  TH heeft hier een groot sociaal probleem, naast de vele politieke problemen. Hopelijk dat mede door postings als de jouwe, farang meer dwarsverbanden gaan leggen tussen de tientallen onderwerpen, op Thailandblog alleen al, en TH gaan snappen zoals TH is.

 15. Is het niet zo, dat het juist goed is als de farangs geld uitgeven? Echter, daar waar het uitgegeven geld uiteindelijk terecht komt!! Dat is dus over het algemeen, daar waar de corruptie hoogtij viert. Waar ligt dus het grootste probleem? De Thai kan best weken vinden, maar de werkgevers staan niet in de rij om ze een goed salaris te geven, die willen zelf graaien! Uh, waar heb ik deze uitdrukking vaker gehoord?

 16. jean pierre zegt op

  waar ik woon zijn er veel thais die niet rond komen met 75.000bht mijn pensioen
  zij hebben car motor bike flatscreen swimminpool samsom etc…
  daar wil ik mee zeggen,niet de mens,maar het systeem maakt de noden!!

  • Dirk zegt op

   Jean Pierre,
   Systemen worden door mensen gemaakt. Door bepaalde systemen kunnen sommige mensen zich bevoordelen ten koste van andere mensen. M.a.w. de ene bepaald wat de andere betaald.

 17. mertens zegt op

  dacht dat wij europa toeristen een bank garantie moesten hebben van minimum 50000bath om je daar te vestigen,en pas ontdekt via thaise ambassade da

  • Daniel zegt op

   voor een retirement visa moet men 800.000 Bt op een Thaise rekening hebben.
   Daniel

   • Sjaak S zegt op

    Daniel, NEE, NEE en nog eens NEE: Het is toch betreurend dat er zo vaak over dit thema geschreven werd en dat er enkelen zijn die dit zich niet kunnen inprenten en dan ook nog iets beweren wat niet klopt.
    Nogmaals: je KUNT 800.000 Baht op een Thaise rekening hebben, mits je inkomen niet hoog genoeg is. Je KUNT een combinatie van inkomen en een bepaalde som op je rekening hebben. Dus bijvoorbeeld 400.000 en een inkomen van bijvoorbeeld 40.000 Baht. Of 200.000 en een inkomen van 60.000 Baht. Of niks en een minimaal inkomen van 65.000 baht per maand.
    Dus: om op het verhaal terug te komen: heb je slechts 9000 Baht per maand te besteden, hoef je er helemaal niet aan te denken naar Thailand te komen, tenzij je die 800.000 Baht op de rekening hebt staan.

 18. mertens zegt op

  dacht dat wij als buitenlanders die zich in thailand willen vestigen een bank garantie van 50000 bath moesten hebben anders kom je der niet binnen,pas ook ontdekt van thaise ambassade dat iemand met een surinaams paspoort bankgegevens moet kunnen aantonen met een positief saldo van 500 euro anders krijg je geen visum voor daar twee weken op vakantie te gaan,daarom weet ik niet of je met 9000 bath thailand kunt bezoeken,weet van vele vrienden die daar zeer lang verblijven,beginnend huurprijs:minima 5000 ath per maand,elektro en water zeker de airco?1000 bath en voor de rest rijst en noedels eten en water kost niet veel om te drinken!zodanig dat ‘t mischien lukt om daar rond te komen ,maar of je dan een goed leven hebt daar heb ik mijn twijfels over?

  • BA zegt op

   Huurprijs is natuurlijk net wat je huren gaat. Veel alleenstaande Thai leven in een studio appartement, en dan zit je op huren zo tussen de 2000 en 3000 baht, tenminste hier in KKC.

 19. Thailand John zegt op

  Het spijt mij maar als je van 9 duizend bath per maand moet leven en dus rond komen dan heb je op zijn hollands gezegd geen nagel om aan je reed te krabben. Je bent niet verzekerd en als je totaal zonder luxe kunt en vaak met honger naar bed gaat als Thai en alleen in een appartement of condo wil wonen kun je dat schudden. Heb je het in mijn ogen zeer slecht.Ik kan er zeker niet van rond komen en kan zeker niet leven op die manier. Daarom leven veel Thaien ook samen om de kosten te drukken en zitten op de vloer en hebben een TV en een koelkast en slapen vaak op de grond. En hebben veelal schulden.Dus kees ik ben het met je eens het is heel , heel moeilijk en absoluut niet aangenaam.

 20. Marco zegt op

  Iedereen die hier beweert van 9000 bht rond te kunnen komen ,ongeveer € 200 per maand lult om het zo maar te zeggen uit zijn nek.
  Volgens mij is deze stelling ook niet zo bedoelt als je alles goed leest.

 21. will zegt op

  hello allemaal. ben belg, is dus t zelfde als nederlander. mijn standpunt.
  9000 b. wat een thai doet is overleven. niet leven. wij, in thailand wonende zouden dat ook moeten kunnen.
  maar wij kunne geen kraantjeswater drinken, eendekoppen eten, of alleen rijst . wij worden daar ziek van. hospitaal voor thai 30 baht per jaar. voor ons veel duurder. dus als wij niet ziek zouden worden, niet terug naar europa zouden moeten, geen visaruns moesten doen, en leefden zoals de thais. dan zou het kunnen. ik denk een farang levende in thai heeft minimum 20.000 baht nodig, om voorzichtig te leven. een thai 10.000 baht. maar sommige van ons, kunne het niet laten om farangvoedsel , bier enz te gebruiken. kunne niet, of wille niet leven zoals sommige thais. als ik morgen voorzichtig leef in thai, eet zoals een thai met een minimum aan voedsel, maar wel alleshygienisch en veilig, weinig maar voldoende dus, en niet naar europa moet en niet ziek word. 20.000/ 10.000 we zouden er allemaal wat slanker van worden,en rijker als we wat voorzichtiger moesten leven. ik heb 10 dagen in retrait geweest in tempel en geleefd als de monikken. dan weet je wat je allemaal mist, allemaal dingen die wij normaal vinden. als je daaruit komt, dan weet je wat overleven is. waarom een huis huren voor 5 tot 10.ooo baht.
  als je ook kamer kunt huren voor 3000 b/maand. waarom bier en cola drinken.? 1 cola = 15 b , 1 water 7 baht. 10 / dag x 30 = 2400/maand bespaart. een maaltijd is ook voor ons een noedelsoepje met kip = 40 baht . rijst met groenten en varkensbrokjes = 40 baht , gezond en voldoende . doe het eens voor een maand, en steek het verschil in een potje. schenk dit verschil na 1 maand aan een arme familie in je buurt. je voelt je gelukkig,gezond en vermagerd. wie durft ? gezondheid voor iedereen gewenst voor 2014 . bye. will.

 22. F Baarssen zegt op

  Van 9000 Bath komen er in Nederland ook genoeg mensen van rond waarom zou dat in Thailand niet kunnen.Alleen moet ik hier dan bij vertellen dat de huur er dan al af is en energie en verzekering.
  Als je verzekering daarvan moet betalen ben je al de helft bijna kwijt de farang dan. Maar over het algemeen kan een Thai of farang van hetzelfde geld rond komen immers we eten en doen hetzelfde ik zie weinig verschil.Dus dit is moeilijk te vergelijken en de meeste farang zijn gepensioneert of in de vut die gaan net zo makkelijk in een schuurtje leven als ze hun hele leven hier naar toe geleefd hebben.

 23. Piloe zegt op

  Wel, ik heb een belgisch pensioentje van 433 euro. Dat is per maand nu ongeveer 18.000 baht.
  Ik betaal 5000 baht huur en ongeveer 1000 baht aan andere vaste kosten. Ik heb dus 12.000 baht over of 400 baht per dag. Het is moeilijk daarmee rond te komen omdat je je extraatjes niet kunt permitteren.
  Maar ik woon leuk ( condo met mooi uitzicht, zwembad en security) , heb een motorfiets, internet, eet lekker, geniet van de natuur ( gratis zwemmen in zee) en heb vrienden om eens een terrasje te doen. Ik leef niet als een Thai, maar in mijn eigen stijl en het gaat best.Wel een beetje discipline verreist. Ik betaal in Belgie wel voor mijn ziekteverzekering met een potje spaargeld dat daar blijft.

  • Daniel zegt op

   Ik stel vast dat ik niet de enige ben die kan leven met 9000Bt. Op mijn leeftijd heb ik niet veel meer nodig. Ik lees hier hoe sommige hierboven schrijven “als je maar 9000 te besteden hebt blijf dan weg uit Thailand”. Ik kan meer besteden maar ik hoef dat niet. Ik heb hier voldoende geld op mijn rekening. Ik wens dit zo te houden. Ik wil discuties vermijden bij immigrations over mijn maandelijks pensioen en over mijn uitgaven. Ik pas mijn rekening enkel bij tegen de laatste 3 maand van mijn jaarlijkse verlenging. Ondertussen blijft het op mijn rekening in Belgie staan. Als ik wil kan ik hier ook de grote Jan uithangen. Maar dat is niet mijn stijl en ben ik ook niet gewoon.Sommige reacties vindt ik zelfs heel ruuw. Ik hoop dat de lezers met een hoog inkomen eens de link lezen over het project van het kindervernlijf in Pa Mai. Ze kunnen daar steeds steunen.
   Dank Daniel

 24. Ken zegt op

  Het is niet belangrijk of ik het kan of niet.
  Wat wel van belang is, is dat we geneigd zijn te denken dat een ander het wel kan respectievelijk zou moeten kunnen. De ander moet gewoon werken eten slapen, werken eten slapen. Ontspanning, nee niet nodig. Een dag geen zorgen of je je kinderen /uders voldoende voedsel kan verstrekken mag geen rol spelen. Niet zeuren
  Kees ik vind je geweldig, een man naar mijn hart. Als we een kwart van zijn karakter zouden hebben wat zouden we dan gelukkig zijn.

 25. jan geluk zegt op

  Wij leven in Thailand van een AOW met partnertoeslag samen 1024 Euro als god in Thailand..Maar moet er bij zeggen Geen bezit Auto,geen ipod,geen Airco maar wel dubbele wanden .Geen verplichtingen in NL of bijdrage aan familie in Thailand.Maar 2x per maand uit eten.En ik kook Nederlands dus ik eet geen Thais na een voedselvergiftiging noodelsoep hield ik het als ex kok voor gezien dat onhygienies gedoe langs de straat.Hebben wel een scooter a contant gekocht scheelde effe 4 duizend bath korting.Een vrouw zonder schulden is als of je met een prinses samen woond.Door ons huwelijk ben ik net als een thai verzekerd voor alle kosten ik betaal 2800 bath per jaar de rest is gratis.En bij een actractie park betaal ik niet meer dan een Thaise onderdaan,moet daar soms wel wat over praten maar het lukt altijd met het ziekenhuis id kaartje en rijbewijs.De man die schrijft dat hij elke maand 80.000 tot 100.000 uitgeeft aan vaste kosten zal of een vrouw hebben die misschien de hele fam moet onderhouden of hij bluft . je kunt als je normaal doet met 1000 euro pm in Thailand leven als een goede burger.Maar dan bedoel ik leef dan net als je vroeger in NL deed geen kroegen bezoek niet elke dag uit eten.Geen huis kopen als je dat in NL ook niet had en geen grote auto kopen.Je kan heel gelukkig zijn met wat je hebt.En dan bedenk ik als het mij goed gaat zal het de Thais op den duur ook beter gaan.Want vergeet niet dat wij alle westerlingen te samen ons steentje aan de Thaise economie dik bijdragen.Wij spenderen geld en de thaise mensen doen zaken met ons .

 26. Rene zegt op

  Indien dit een echt verhaal is dan is dit het verhaal dat ik altijd wilde vertellen.
  Het is inderdaad niet zo dat wij in Thailand kunnen overleven met 9000 Thb maar ik heb ook geleed in een armoedige situatie hier in Belgie: vader was blind geworden en moeder diende voor de 5 kinderen op te passen en geld te verdienen met wat naai-jobjes. Hoedje af voor haar, mijn salaris was toen 21000 belgische frankjes/ maand = Thb en ik had leningen om 19 000 THB af te lossen per maand. Ik was er een eetje bovenop maar een Thais failissement veroorzaakt door een Belgische bedrijf bracht mij terug naar de afgrond en ik ben nu echt gelukkig dat mijn lieve Thaise vrouwtje (ooit general manager van een HYATT hotel) nu een echt minderwaardig jobje wil aanvaarden om ons boven water te houden. Er bestaan dus geen minderwaardige jobjes.
  Wij gaan dus verdwijnen uit Belgie naar Spanje om daar een toekomst op te bouwen voor mijn vrouwtje en ons lieve zoontje.
  Ik wil maar zegen het is overal kommer en kwel als je geen Onassis, …. bent

 27. l.lagemaat zegt op

  9000 B is ongeveer € 215,=
  Een permanent wonende expat boven de 60 jaar is dit minimaal kwijt
  aan ziektekostenkostenverzekering per maand!

  groet,
  Lodewijk

 28. Henk j zegt op

  Wel of niet rondkomen met 9000 bath is afhankelijk wat je wilt.
  Simpel voorbeeld
  1800 bath huur condor
  370 bath elektriciteit
  170 bath water
  Internet en mobiele telefoon 1000 batch
  Totaal 3340
  Eten en drinken 4000 bath ( is aan de ruime kant)
  Kleding? 500 bath.
  Ja het is dus mogelijk nee er is niets extra’s.
  Echter dit is gebaseerd op 1 persoon.
  Veel al wonen de thai met meerdere familie in het huis.
  Eten wordt veelal gezamenlijk gedaan dus de kosten per maaltijd liggen laag.
  Kleding wordt veel al gekocht op de locale markt en ook 2e hands is veel gedaan.
  Vergelijken met Nederlandse begrippen is bijstandsuitkering.
  Maar bedragen van 100.000 en hoger is hier riant van te leven.
  Voor 30.000 bath kun je hier al aardig plezier hebben.

 29. Dirk B zegt op

  Nodeloze discussie.

  De levenswijze van de één is niet die van de ander.
  Ik verhuis eind dit jaar naar Hua Hin.
  Heb er (tenminste mijn vrouw) een eigen huis en wagen.
  Als ik alles bereken heb ik MINIMUM € 1000 per maand nodig.
  Hierin zit ook vervat een degelijke hospitalisatie verzekering voor mij en mijn vrouw, een degelijke autoverzekering all in, restaurant bezoek, huis cleanen enz enz.

  In al deze zaken heb je ook verschillende prijzen (premies). Eén ieder moet maar uitzoeken wat bij hem past.

  Maar als je wil sterven als een hond in de goot, voorzie dan Bht 9000 per maand.
  Let op: ze gaan je niet euthaniseren….

 30. T. van den Brink zegt op

  Beste Kees en Pon, Met jullie weder vraag bewijzen jullie dat jullie hart op de goede plaats zit! Je had ook kunnen vragen “kunnen alle Farangs van een absoluut minimum inkomen leven”? Dan had je ook het grootste gedeelte van alle lezers over je heen gehad! Het is fijn te ervaren dat er mensen op deze Aardkloot rondlopen die wat verder nadenken dan hun eigen portemonnee al zijn dat er helaas maar heel weinig!!. Net als met multinationals die gewend zijn om elk jaar een winst te maken van € 3.000000 en dan ineens een jaar hebben dat ze “maar” € 2.000000 winst maken, steen en been klagen dat het “zo slecht”
  gaat! Zelfs de lager opgeleide die tegenwoordig al gouw twee tot driemaal per jaar op vakantie gaat klaagt
  als het eens een jaartje wat minder kan. Geen mens is bereid tot inleveren.Helaas leven we nu eenmaal in een materialistische maatschappij en er zal nog een heleboel moeten veranderen voor we onze medemens het zelfde gunnen als dat we zelf hebben. Ik denk dat dit soort vragen als door jullie gesteld
  altijd veel respons zal opleveren. Een ding kan ik jullie wel verzekeren, en dat is dat Khun Peter het beslist niet beter had kunnen verwoorden dan dat jullie hebben gedaan! Het is een artikel dat een meerwaarde toe voegt aan het Thailand blog! GOED GEDAAN!
  Ton van den Brink.

 31. Hans zegt op

  Hallo Kees,

  Mooi stuk, begrijp waarom je af en toe botst met mensen, je hebt gewoon t Hart op de juiste plek en dat wil niet iedereen horen.

  Van 9000 rondkomen? Wel er zijn veel landen waar men leeft van 1 dollar=31 p/maand .. dus alles kan, maar
  alleen als het moet, het zal nooit een vrijwillige keuze zijn.

  Alle mensen zijn eender, we willen allemaal een huis, genoeg te eten, een paar vrienden, opleiding vooir de kinderen en veiligheid.
  Dat dat in de ‘Westerse wereld’ gemeengoed is, is mooi te noemen, maar voor de massa ook niet langer dan 100-150 jaar terug.

  2 Miljard mensen gaan elke avond met honger slapen omdat er niet genoeg eten is, 2 miljard mensen gaan elke avond slapen met overgewicht. Duidelijk is dat het “samen doen en leven en delen’ nog niet echt gelukt is.

  Farang, westerse buitenlanders in Thailand zijn al jaren spekkoper, en zelfs met 39 baht voor je Euro (afgelopen zomer) is Thailand een ‘goedkoop land’ voor hele normale Nederlanders.
  Gelukkig voor de klagers is het inmiddels weer 45 baht voor de Euro.

  Let wel als morgen Thailand 25 baht of minder waard wordt voor de Euro, zal men massaal opzoek gaan naar een Nieuw Thailand. We houden allemaal van Thailand ja..maar wel tegen de juiste prijs.

  Dus rondkomen van 9000 Baht…kan omdat het moet voor veel thai, maar net als ieder ander hopen ze op betere tijden

 32. Sir Charles zegt op

  Waarschijnlijk heeft u het niet zo bedoeld en heeft u daarom verzuimd dat woord tussen aanhalingstekens te plaatsen doch heb er moeite dat u Nederland een kloteland noemt, zonder te willen bagatelliseren dat in Nederland ook veel dingen fout of niet altijd even leuk zijn hetgeen voor een ieder uiteraard persoonlijk is.

  Laten we wel beseffen dat als Nederland dat wél zou zijn menigeen niet de mogelijkheid zou hebben om naar Thailand één of meerdere keren per jaar op vakantie te gaan of later wanneer men pensioengerechtigd is zich aldaar (permanent) te vestigen.

  Echter om uw vraag cq stelling te beantwoorden dat al zou Nederland dan wél een kloteland zijn dan moet het met 9000 baht toch geen enkele moeite zijn om in het ‘paradijs’ Thailand op een gelukkige manier makkelijk zien rond te komen.

  .

  • kees 1 zegt op

   Beste Sir charles
   U interpeteerd het verkeerd of ik heb het niet duidelijk genoeg geschreven
   Ik vind Nederland beslist geen Klote land.
   ik probeer aan te geven hoe dubbel mensen soms reageren

   Als het overkomt al zou ik Nederland een klote land vinden. Dan verzoek ik bij deze om het stukje nog eens over te lezen

   Groet Kees

   • Sir Charles zegt op

    Zoals ik al aangaf beste Kees 1, u zult het vast niet zo bedoeld hebben. We zijn het in ieder geval er over eens dat Nederland géén kloteland is en Thailand geen paradijs.

    Groet Sir Charles

 33. Chris Bleeker zegt op

  Beste Pon en Kees, het doet mij goed dat je op de posting d.d. 6 januari 2014 van Khun Peter terug komt.
  Het was mij al onduidelijk wat onzer geachte Peter met de stelling wilde bewerkstelligen.
  Zijn posting was duidelijk,transparant en overzichtelijk, maar zijn stelling deed mij het zwijgen,wat bedoelde hij ? is de stelling,…van 9000 Bath ( 200 euro ) kan je niet leven ? of kan je in leven blijven ? of kun je in respect leven.
  Of was het gericht aan de “farang” ( ik heb persoonlijk geen probleem met het woord farang, mits het niet denigrerend bedoeld is… als de klemtoooooon verkeert valt ),omdat hij de omrekening in euro,s erbij vermelde
  Maar laten we beginnen bij het begin, 100 satang is 1 Bath,..als je alleen bent met 9000 Bath heb je 9000 Bath, met z,n tweeen heb je nog maar de helft en met een heel circus !! geen satang,en dat is een gegeven over de hele wereld,de bekende spiraal waarin je steeds meer inkomen moet genereren,wat in het westen al moeilijk is,maar in Thailand schier onmogelijk .
  Op de vraag kan een Thai leven van 9000 Bath ? JA dat kan,..maar of dat een leven is dat je iemand wenst ? NEE dat is niet het leven dat je je wenst, maar er zijn er velen die zelfs dat niet hebben…., maar verwonder mij telkens weer, mensen in Thailand te ontmoeten die ondanks dat toch hun waardigheid behouden en jou met waardigheid en respect benaderen en behandelen, Iets wat mij in het westen te vaak ontbreekt.
  Om terug te komen op de Farang,…NEE die kan dat niet, om rede dat hij/zij zowiezo omgerekend 50 euro per maand, hoe je het keert of draait, onkosten heeft voor zijn/haar visa, dus dan blijft +/- 7000 Bath.
  en dat geeft weer de vraag of dat een leven in respect is
  Dus het blijft de vraag,….om niet appels met peren te vergelijken, en duidelijkheid om niet veel onduidelijkheid te vermijden

 34. Daniel zegt op

  Hier in het guesthouse waar ik verblijf wonen buiten mij twee Italianen, twee Japaners en drie Americanen allen singles en niemand ten laste. Ieder betaald 4000 Bt voor zijn kamer. Bij de kamer hoort een TV, Frigo en Airco. In de kamer een kleerkast met een gedeeltelegkast en een bureeltje met zitbak.Elecriciteit dient appart betaald te worden. verbruik water is inbegrepen.Elke dag wordt er 3 x gekookt keuze van menu prijs van 30 to 45 Bt noedels en rijst met …S’mogens eet ik brood dat ik zelf bij de bakker haal met toespijs. Normaal ga ik met de eigenaars boodschappen doen. S’morgens de markt voor groenten en fruit vor in de keuken. Soms koop ik ook iets voor mezelf. Twee keer in de week naar de makro ook voor aankopen voor guesthouse. Kip 125Bt/kg en ander vlees wordt hier gekocht voor de keuken. Ik koop hier een soort yochourt welke ik s’avonds gebruik. Kaas is hier heel duur.
  Ik rook niet en drink niet, barbezoek is niet aan mij besteed. De rest van de tijd ben ik doorgaans onderweg met de fiets en stop waar ik wil of om eens iets te drinken.
  Eens in de week gebruik ik een wasmachine met muntstukken 20Bt plus 10 Bt waspoeder.
  Soms hoef ik een nieuwe short of Tshirt of andere kledingstuk, sandalen of geklede schoenen Een kostuum kost hier geen stukken van mensen. Doorgaans besteed ik hier ong 9000Bt per maand. In Belgie betaal ik mijn zorgverzekering en mutualiteit.
  Ik voel mij tevreden met mijn leven hier in CM. Ik heb niet de behoefte aan luxe. Ik kan heel gemakkelijk neen zeggen.

  • eddy zegt op

   met 9000 bath kun je zeker leven als je geen huur moet betalen
   zelf groenten kweken en gaan vissen bespaart je ook geld
   mijn schoonouders moeten wel leven van hun 600 bath pensioen dat ze krijgen , wonen wel in een klein dorp baanyangnamsai ( satuk ) in de isaan streek.
   Ikzellf kan niet van 9000 bath leven ik heb 20000 bath nodig , maar ik voorzie mij meer van duurdere dingen
   en wil niet altijd thais eten en ga dan naar bigC of lotus of 7eleven en doe ook uitstapjes naar tempels en beziens waardigheden
   als je naar de markten gaat moet ook durven afdingen dat is ook besparend ( lod dai mai krab )
   mijn conclusie is : je kunt als farang met 9000 bath leven
   de meeste thai hebben maar 5000 – 6000 bath

 35. Sieds zegt op

  Mijn zoon woont op het platteland van Buri Ram, werkt niet en kan met zoon en vrouw Waw goed rondkomen van 9000 Bath = 200 euro

  Zijn vrouw is lerares, verdient iets meer maar geeft haar ouders ook nog pensioen.
  Mijn zoon spaart ook nog voor een ticket om 1x in de 2 jaar naar Nederland te komen.

  Ze hebben een eigen huis, eigen rijst en tuin met groente, maar leven zeer sober en zo willen zij dat, ze hebben gewoon weinig nodig.
  Mijn zoon zit 2 a 3 dagen per week in het klooster om het Boeddisme te bestuderen en spreekt, leest en schrijft prima Thais.

  Als backpacker kon hij destijds van 100 euro leven.

  Ik ben trots op deze eenvoudige jongen, dus het kan wel maar ik denk niet in een stad.

  • kees 1 zegt op

   Beste Sieds
   Ik begrijp dat je trots ben op die jongen
   Het zijn er maar weinig die hem dat na doen. Mocht hij je reactie lezen zal die trots wederzijds zijn
   Fijn Sieds als je zo over en aan je jongen kan denken

   Een wel gemeende Groet Van Pon en kees voor jou
   En wensen je zoon zijn vrouw en zoon veel geluk

 36. eddy zegt op

  Moderator: geen hoofdletters en geen punten na een zin.

 37. Sieds zegt op

  Mijn zoon woont al 8 jaar in Thailand met zoon en vrouw Waw op het platteland van Buri Ram.
  Ze hebben een eigen huis, rijst en een tuin met groente en leven prima van 9000 bath

  Waw is lerares en verdiend iets meer en geeft haar ouders een maandelijks pensioen.
  Mijn zoon werkt niet, maar zit 2 a 3 dagen per wek in een klooster om het Boeddisme te bestuderen.
  Hij spreekt vloeiend Thais, kan het lezen en schrijven.
  Mijn zoon spaart ook nog voor tickets om met mijn kleinzoon 1x per 2 jaar naar naar Ned. te kunnen vliegen.

  Zij leven als gezin zeer sober maar willen ook niet anders, ze hebben weinig nodig.
  Als backpacker leefde hij destijds van 4500 bath p.m.

  Dus het kan wel degelijk, leven van 9000 bath maar je moet het willen, maar in een stad zal dit niet gaan.

  Wij Nederlanders zijn gewend aan zoveel sooi om ons heen, maar als je dat kunt reduceren tot een rugzak kun je wel degelijk goedkoop leven in Thailand.

 38. Roland zegt op

  Natuurlijk kan dat als een héél primair leven je lief is…

  Langs de straat eten, liefst water drinken, een stalletje (betonnen hok zoals waar wij in Nederland de dieren in onder brengen) huren voor 1.200 THB/maand, geen aircon in de hete maanden en uiteraard geen auto en liefst zelfs geen brommer. Verder geen zorgverzekering, kleren wassen in koud water, douchen met koud water. Een gsm (geen smartphone!) en het houden bij smsjes. Een TV kan maar liefst niet.
  En als je dan eens ziek wordt of iets voor hebt is er nog altijd het overheidshospitaal.

  Waarom zou dat niet lukken? Ik zou bijna zeggen leven als een monnik, blijkt nog gezond te zijn ook.

  Héél eerlijk gezegt is het toch niet direct aan mij besteed.

 39. SevenEleven zegt op

  Ik vraag me af of het mijzelf zou lukken met 9000 baht rond te komen,en denk eigenlijk van wel,als het tenminste alleen over natje en droogje zou gaan.Wat ziektekosten etc aangaat,zou het beslist niet lukken.
  In Nederland zijn ook bijstandsmoeders die met € 200,- de hele maand moeten doen,vaak ook nog met een of twee kinderen,dus niets is onmogelijk.Maar wenselijk is wat anders.

  Maar van zo’n bedrag kun je verder ook in Thailand niet veel,als “verwende”farang,en dat is ook meteen het verschil met de Thais denk ik.
  Zij MOETEN namelijk wel,en hebben geen keuze.Dus sowieso petje-af wat dat betreft.
  Maar er is een groot verschil tussen bestaan en leven.Van die 9000 baht zou ik kunnen bestaan in Thailand,maar een leven zou ik het niet willen noemen.
  Je zou je bijna alle kleine pleziertjes moeten ontzeggen,en wat is dan de meerwaarde van het in Thailand leven?

  Begrijp de vraagstelling van Kees heel goed,want de Thais “redden zich toch wel”in onze ogen,terwijl we dikwijls voorbijgaan aan de hartverscheurende armoede en ellende die achter sommige lachende gezichten schuil gaat.

  Mijn antwoord op de stelling van Khun Peter was dat de enige Thai die ik in staat achtte van 9000 baht in leven te blijven, mijn Thaise schoonmoeder in de Isaan was,en de simpele reden is dat ze geen huis hoeft te huren,en voor de rest geen eisen stelt.
  Voor iedereen liggen de zaken weer anders,maar je moet jezelf uiteindelijk de vraag stellen:Wat maakt me gelukkig?En daarnaar handelen.
  Voor mezelf weet ik het wel,want heb nu ook geen groot duur huis,dikke auto,of geldverslindende(uitgaans)hobby’s,en zou deze dingen in Thailand ook niet missen.Wat de burger moed geeft.

 40. ben zegt op

  hallo pon en kees.
  mooi verhaal wat je schreef!! Een advies; vergeet zoveel mogelijk nederland ( ik woon er nog maar heb gelukkig trouwplannen met , nu nog mijn vriendin, uit de isaan) Het woordje farang moet je uit je gedachten zien te laten, je start een nieuw leven en ik zie aan jullie foto dat alles oke is. Nederland wordt of is, een jager of prooi land. Alles is hier betrekkelijk in, thailand heeft alles veel meer waarde.
  9000 bath?? voel je thuis dan red je het makkelijk.
  veel geluk in jullie toekomst

 41. Hans Struijlaart zegt op

  Dag Pon en Kees,

  Ik kan me nog herinneren dat jullie sterke twijfels hadden over het wel of niet definitief naar Thailand gaan.
  Ik begrijp uit je verhaal dat je inmiddels hebt beslist om dat wel te doen. Ik denk een goede keuze. Je had nog twijfels over het meenemen van je hond, kan ik me herinneren. Even voor de goede orde Khun Peter had je verhaal echt niet beter kunnen vertellen dan jij zelf. Niemand kan een verhaal beter neerzetten als je in je verhaal je ziel erin gooit en dat heb je met dit stukje zeker gedaan. Vandaar ook al de reacties die je hebt gehad op jouw stelling. Ik kijk nog maar eens naar jullie foto en zie dan echte liefde (wat zeer schaars is op deze planeet). Jij als de goedzak die best af en toe emotioneel kan zijn en niet zoveel nodig hebt in het leven, zij als de liefhebbende echtgenote die door het vuur zal gaan voor jou, maar wel de verstandelijke touwtjes in handen heeft. Als ik het mis heb moet je me maar corrigeren. Terugkomend op je stelling kan een farang leven in Thailand van 9000 bath: ik denk het niet, maar dat hoeft ook niet want ze hebben gewoon meer geld. Kan een Thai leven van 9000 bath? Ja, omdat ze geen andere keus hebben. Thailand is een land met ontwikkelingsmogelijkheden. De dag is niet ver weg dat er een pensioenstelsel in het leven wordt geroepen voor de werkende Thai, zodat de dochters niet meer in de prostitutie hoeven te werken om voor de oude dag van de ouders te voorzien. Zelf heb ik ook plannen om naar Thailand te gaan dit jaar, ben nu 58 jaar en ga met vervroegd pensioen. Kost me ongeveer de helft van mijn pensioen opbouw, maar dat heb ik er voor over. Ik krijg een slordige 35000 bath, niet al teveel, maar genoeg voor een farang om de Westerse standaard te handhaven. En zou ik kunnen leven van 9000 bath? Ja, maar dat is niet nodig want ik heb veel meer en daar ben ik blij om. Ik denk dat ik meer te besteden heb in Thailand dan nu in Nederland met al die vaste lasten. En gun ik het de Thai om een beter leven te hebben? Ja zeker, iedereen probeert op zijn manier een beter leven te krijgen, zowel op emotioneel gebied, financieel gebied en laten we de gezondheid niet vergeten.
  Chokdee krab en geniet van het mooie land dat Thailand heet.
  P.s. Ik zou juliie graag een keer willen ontmoeten als je in Thailand bent, ik hou van eerlijke, recht door zee mensen. Hans

 42. TAK zegt op

  ik vind de vraagstelling en de hele discussie bizar.
  Als je maar 9.000 baht hebt dan moet je daar van leven net zoals
  je in Nederland in de bijstand terecht komt. Is het leuk ? Ik denk
  van niet. De meeste mensen willen graag meer geld en meer vrije tijd.
  Ervan uitgaande dat je een goede gezondheid hebt en een redelijke relatie met
  je partner.

  Ik zou in Thailand van 0,00 baht kunnen leven !!!
  Hoe kan dat nou ? Gewoon een ernstig misdrijf begaan en zorgen
  dat je wordt opgesloten in een gevangenis. Is het leuk en ben ik dan gelukkig ?
  Nee ik denk van niet, maar ik kan wel zeggen en schrijven dat ik in Thailand
  woon zonder dat het mij iets kost.

  Waar gaat dit over ???

 43. Eugenio zegt op

  De Thai in de slachtoffer rol…
  Wat zijn wij “Farang” toch weer een egoïstisch en arrogant volkje.
  Die arme Thai van 9000 baht per maand willen laten rondkomen. Schandalig!

  De Feiten:
  Het Bruto Nationaal Product per inwoner in Nederland is 9 maal zo groot als in Thailand. In Nederland hou je netto in verhouding veel minder over, omdat de Staat voor het vangnet zorgt om te kunnen leven en zich veel meer met de samenleving bemoeit dan de Thaise staat. In Thailand zorgt de familie voor het vangnet.

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita

  Ik heb in het verleden o.a. in landen in Afrika gewerkt en in Bangladesh en in dat soort landen wil je echt niet op vakantie. Ik heb in Bangladesh een peuter van drie jaar kinderarbeid zien verrichten. Thailand is juist een vakantieland omdat het relatief rijk is. Ja, de helft van de derde wereld heeft een inkomen, dat 5 tot 10 maal zo laag is als Thailand.

  Mijn conclusie is dat een Thai van 9000 baht kan leven. Het gemiddelde inkomen is namelijk 14000 Baht. We weten dat de elite een groot deel hier van opeist. Dus dat de helft van de bevolking (35 miljoen mensen) hier al lang leeft van veel minder dan 9000 baht. Dit is gewoon een feit. Stop de discussie!

  Oh Ja, laten we elkaar geen mietje noemen. Een “Farang” kan niet van 9000 baht per maand leven, over een iets langere tijdsspanne. Hou jezelf niet voor de gek. Dit is compleet onmogelijk.

  Dus niet zo zielig doen over de Thai.

 44. TAK zegt op

  IK heb een Thais meisje dat op mijn huis en katten past
  omdat ik regelmatig weg ben. Zij werkt als serveerster in
  een 4 sterren hotel verdiend in het laag seizoen 15.000
  en 20.000 baht in het hoog seizoen.
  Ik had een Thaise vriendin die in hetzelfde hotel HR manager
  is en 55.000 baht verdiende. Ze is nu gepromoveerd naar HR director
  en zit op 80.000 baht per maand.
  Ik ken een aantal Nederlanders in Thailand die in de offshore werken en verdienen
  ongeveer 1000 euro of tewel 45.000 baht netto per dag. Werken gemiddeld 6 a 7 maanden
  per jaar.

  Om een lang verhaal kort te maken met 9.000 baht of 40.000 baht zit je op een bestaan minimum
  in Thailand. Mijn inziens kan je dan beter in Nederland blijven waar betere sociale voorzieningen zijn
  en zaken zoals voedsel banken.

  Thaise mensen denken veelal dat ferang allemaal rijk zijn. Hier op het Thaise blog weten wel beter. Door de openheid van vele mensen die hier posten. Persoonlijk interesseert het me niets of mensen veel of weinig geld hebben. Ik heb rijke en hele vervelende mensen leren kennen en ook arme en zeer vriendelijke mensen. Ik vraag me af of de Thaise mensen er ook zo over denken. Ik heb meer dan eens gehoord de uitdrukking Ferang Kie Nok ( buitenlandse vogelpoep). Dat had dan betrekking op buitenlanders met een kleine beurs die weinig te verteren hebben of bijvoorbeeld te veel willen afdingen.

 45. kees 1 zegt op

  Beste Tak
  Onder mijn stelling staat niet dat u moet reageren. Ondanks dat u de vraagstelling bizar vind heeft u dat al
  voor de vierde keer gedaan. Ik vind het ook niet echt leuk dat u dat zegt
  U laat weten het tienvoudige nodig te hebben dat is u goed recht. Ik zeg niet dat u van 9000 Bht moet leven
  Ik vraag zou u ervan kunnen leven. Om dat er nog al wat farang vinden dat de Thai er wel van kan leven
  En beste Tak dat van 0,00 bath te kunnen. Leven
  Hoe lang denkt u dat u het uit houd in Bangkok Hilton. Wand om te overleven als farang heb je ook daar geld nodig

  Met Vriendelijke Groet Kees

 46. Davis zegt op

  Dit is een zeer interessante topic, ten bewijze de vele reacties. Wil mijn ding ook wel even delen.

  Het is nogal confronterend. Immers als je de vraag stelt of je met dat budget een maand zou redden, moet je sowieso vergelijken. Wat is je huidige budget, in Europa, in Thailand, en hoe doet een Thai dat.
  Maar hier gaat het dus over een expat (om niet farang te hoeven schrijven *grin*) en of je het zou redden met dat budget.

  Wel, ken er een klets die het presteren. Of ze dat met volle zin doen, laat staan gelukkig zijn, is een andere zaak.

  Enkele voorbeelden.
  Kom graag in het backpackers milieu. Bij voorbeeld Khao San Road in BKK, maar dan aan de Phra Kaew tempel. Heb een ‘pied à terre’ voor de tijd dat er in BKK wordt vertoefd. Aan de overkant van de chao Praya rivier, in Ban Yeekhun/Ban Plat, rechts van de Pinklao brug. Met de overzetboot en te voet duurt het nog geen 20 minuten naar Khao San. Met de taximeter gemakkelijk het dubbele, tot 50 minuten. En ja daar aan Khao San lopen figuren rond die het wel lukt met 9.000 THB rond te komen. Meestal uit noodzaak en dan om zeer uiteenlopende reden. Problemen in het thuisland, wannabes, ex-bajesklant of op de vlucht voor het gerecht, avonturiers, Robin Hoods, of gewoon kerels die verliefd zijn op Thailand en hun dromen najagen zonder een nagel te hebben om aan hun … te krabben. Met alle respect voor al die lui. Heb er wel eens een praatje mee, trakteer dan elke keer bier maar de verhalen die je hoort zijn dat meestal waard. Bed in dormitory, à 100 THB per dag. Eten is hun zwaarste kost (!). Immers je hebt geen keuken dus aangewezen op snacks uit de supermarkt of street food ergens achterin een onbekende soi. En gebotteld water; je wilt immers niet ziek worden want je kan dat niet betalen. Reken 150 THB per dag voor eten en drinken. Blijft er net genoeg over om 1 glas ergens te drinken, bij voorkeur ‘s avonds om de tijd door te brengen in het klassieke backpackerscafé van een of ander guesthouse. Waar je met de rest van het cliënteel naar de grote flatscreen voetbal of films kan zien. In de hoop je een praatje kan slagen en op bier of iets sterk getrakteerd wordt… de straffe verhalen komen er dan gretig bij.
  Andere kerel, andere plaats. In Chiang Mai een jonge Fransman gekend die van kleding van elk onderdeel slechts 2 stuks had. Die wisselde om de dag af terwijl het andere in het sop stak. Werkte en woonde in een guesthouse annex travel agency. Kreeg in principe 300 THB per dag maar de afspraak was kost en inwoon en 150 THB per dag zakgeld. Tja die deed hij daar alle dagen op aan bier of whiskey, weliswaar aan inkoopprijs. En die kerel was ook niet verlegen om zich uit de nodigen en op jouw kosten mee te eten en drinken, in ruil voor goede raad aan de toerist. Dat was zijn leven en deed hij graag, die voelde zich echt goed zo. Verdacht hem op een bepaald moment een geestesziekte te hebben, zei me dat hij eigenlijk een rasechte Thai is maar in een verkeerd lichaam; dat van een farang.
  Een derde kerel, een Zweed, enkele jaren terug ontmoet in het dorp waar de familie van mijn overleden vriend woont. Tussen Chaiyaphum en Khorat. Huurde een houten huisje op palen voor 3.000 THB per maand. Kocht voeding bij de lokale boeren, at vlees noch vis uit overtuiging, had geen airco alleen fans, geen BVN op TV, alleen standaard kanalen. Water en gas per bidon aan huis geleverd. Brommer had hij wel, prachtige Honda uit de seventies, gsm ook. Een zeer spiritueel iemand. Leefde van zijn overigens ruim pensioen, maar ging er prat op dat hij per maand leefde onder de 10.000 THB. Wat hij deed met de rest van zijn pensioen, misschien naar de tempel, sparen, alimentatie, Joost mag het niet weten.

  Je zou dus kunnen stellen dat het kan, leven van 9000 THB. Maar of je dat wil en kan, en er gelukkig bij bent? Hopelijk verdien je ze dan nog zelf. Want de tijd dat je werkt kost je niets, wat zou je anders doen, de hele dag zonder geld te besteden?

  Wel mij zou het in ieder geval niet lukken. Had tot voor kort 3 eigen plekjes, waartussen genavigeerd werd. In het noorden, in BKK, en aan zee. Door ziekte en om het niet onbeheerd te laten, alles weggedaan. Hier heeft echter niemand een boodschap aan. Maar reken eens even in de veronderstelling dat je moet gaan huren, en je op dezelfde wijze zou leven als in Europa. Dus dezelfde levensstijl zou aanhouden die je gewoon bent. Kom dan snel aan 1.250 € per maand, wat een gemiddeld Europees pensioen is, een modaal bedrag dus. Je huurt een kleine 2 room condo in BKK nabij Lumpini Park. Incluis nutsvoorzieningen, tv, internet, lift, service, verzekering… 500 €. Eten uit je thuisland kost hier in Carrefour minstens evenveel of meer. Of je gaat uit eten, lokale keuken, snacks. Reken 15 € per dag voor voeding. Afgerond per maand 500 €. Reken daar 10 € per dag bij; de ene dag 5 pinten in het stamcafé, de volgende naar de sauna en kapper, andere dag eens een hemd of broek kopen, … en je 1.250 € zijn dus al op voor het einde van de maand.
  Iedereen heeft zijn perceptie op budget en waar dat naar toie gaat, maar iedereen leeft naar wat hij heeft. Mijn mening is o.a. dat het leven in BKK even duur is als in Europa. Misschien zijn de taxi’s goedkoper, maar daar maak je dan weer meer gebruik van zodat het in je budget hetzelfde blijft. Hetzelfde met uit eten, is goedkoper maar je doet het meer. Enkele kennissen en ex-collega’s bij de UN in BKK zeggen net hetzelfde, zijn het zelfs beu het telkens te antwoorden want de vraag komt geregeld.
  Anders is het weer als je op het platte land woont, huisje tuintje en 2 keer per maand naar de Makro. Ja dan kan je nog sparen van je 1.250 € en er zelfs een familie mee onderhouden.

  Kleine aanmerking, respect kost niets. Toon dat tegen de mensen die alles doen voor jou, aan 9.000 THB per maand. Je krijgt soms iets onbetaalbaar terug, terwijl je daar staat met je zakken vol geld. Geef 100 THB fooi en je beledigt soms iemand. Maak een praatje en als je dat wil, zie dan verder hoe je iets kan doen om te helpen.

 47. Jef zegt op

  Het bedrag van 9.000 THB per maand wordt ook elders op dit blog als minimumloon vooropgesteld. Ik vernam echter dat dit (overigens pas onlangs) op 300 THB per dag gesteld is. Het geldt voor wie officieel in loondienst is.

  Wie officieel in dienst is, heeft in Thailand gewoonlijk een m.i. onbetaalde zondag vrij. Het aantal feestdagen in Thailand is verbijsterend hoog (maar men heeft geen vrij te nemen vakantiedagen), maar laat ons even uitgaan van buiten zondagen gemiddeld slechts 1 dag per maand. Die zijn m.i. eveneens onbetaald. Dan komt men tot een gemiddeld (bruto = netto) minimummaandloon van:
  (365,24 dagen/jaar /12 maand/jaar x 6 werkd/7 weekd – 1 feestd) x 300 THB = 7.527 THB/maand

  Rekening houdend met het feit dat bij lage inkomens een overgroot deel van de bestedingen nauwelijks samendrukbaar is, is rondkomen met 7.527 baht per maand echt wel veel moeilijker dan met 9.000.

  • Jef zegt op

   P.S.: Ook elders is het moeilijk om van een minimumloon ALLEEN te leven. Samenleven is bijna overal een economische noodzaak. Tweeverdieners, beide aan een minimumloon van 7.527 baht, komen wel aan een (netto) gezinsinkomen van ruim 15.000 baht. Ik zou het er niet mee moeten stellen, maar dat is wel 5.000 baht meer dan wat recent een heel gewoon Thais gezinsinkomen was. Het zal dan voor die mensen toch wel volstaan om de (gevoelige) prijsstijgingen van de laatste jaren op te vangen.

 48. Leppak zegt op

  Beste Kees en Pon, Ik vroeg me af wat jou heeft bewogen in te gaan op de vraagstelling van de 9000 bht ?
  Op zich is die stelling natuurlijk hartstikke snobistisch, je vraagt je dat alleen af als je zelf (veel) meer te besteden hebt. Volgens mij, en je eigen beschreven achtergrond toont dat volgens mij, zit er een hoop frustratie achter jouw reactie:frustratie en opgekropte woede over grote inkomensverschillen en onrechtvaardigheid in de wereld. Ik zelf voel dat ook, zie de enorme inkomensverschillen in Muang thai, de vaak walgelijk corrupte wijze hoe die zijn ontstaan, met lede ogen aan. Maar….is dit niet zo in de hele wereld??? En is de vraag, of je hem nu hier stelt, in Nederland of waar dan ook relevant? Je moet rondkomen met wat je hebt, overal en bij iedereen is dat anders en soms is dat schrijnend en soms walgelijk decadent. Al de goedbedoelde cijferaars in de reacties inclusief jullie en ik moeten zich afvragen wat je er mee kunt. Het antwoord daarop is een gefrustreerd: bijna niets…ben dankbaar met wat je zelf hebt en steek links en rechts eens een helpend handje uit. Besef ook dat er inmiddels heel wat farang-paria’s in Thailand rondlopen die slechts van 9000 bht kunnen dromen. Ook onder hen zitten, net als onder Thaise inwoners veel “dikke bult, eigen schuld” gevallen. Hoop dat jouw reactie in ieder geval een aantal farang doet nadenken.

  • kees 1 zegt op

   Beste Leppak

   Ik zal proberen antwoord te geven op je vraag. Als je bedoelt dat ik snobistisch ben om dat ik die vraag stelling gelanceerd heb. Google Snobistisch. Aanstellerig – IJdel -Ingebeeld -Verwaand. Ik kan je verzekeren dat ik geen van deze eigenschappen bezit.
   Als woede het zelfde is als boosheid en Frustratie teleurstelling is. Dan geloof ik wel dat ik dat ervaar bij het lezen van soms reacties als uitgelegd word waar om zij
   als Mens meer nodig hebben als een ander mens. Als ik dan hoofd schuddend achter de computer zit
   En probeer te bedenken hoe ik de persoon in Gods naam duidelijk moet maken.
   Dat die andere mens ook wel wat meer wil dan alleen maar eten.
   De vaak onbeschaamde manier om te zegen wat ze zelf allemaal nodig hebben
   Er word BV. In een reactie gezegd dat ze maar hard en lang moeten werken dan hebben ze ook geen tijd om geld uit te geven. Het schaam rood staat me op de kaken bij het lezen van zoiets
   En wat die andere mens allemaal niet nodig heeft. Het stemt me niet woedend ik heb er verdriet van
   Dat is de reden maar dan ook de enige reden van het plaatsen van mijn vraag
   Ik weet heel goed dat ik het straks in Thailand niet ga reden samen met Pon met 9000 bht
   Ik besef heel goed dat ondanks alles wat me in Nederland is overkomen ik me gelukkig mag prijzen dat
   ik In Nederland geboren ben en niet in Thailand. Ik weet heel goed hoe het voelt
   Om niks te hebben. Ik weet ook hoe het is veel te hebben.
   Misschien is het daarom voor mij wat makkelijker om me in te leven in een ander mens
   Ik vraag alleen maar om wat meer begrip voor een ander mens
   Ik ben niet boos op een ander mens die meer te spenderen heeft als ik

   Ik hoop dat ik het zo een beetje goed uitgelegd heb

   Groet Kees

   • kees 1 zegt op

    Als ik nog snel even iedereen mag bedanken voor hun reacties
    Heb ik daar geen moeite mee Moderator

 49. Farang tingtong zegt op

  Honderd reacties en na ze allemaal te hebben gelezen ben ik tot de conclusie gekomen dat het niets met Kunnen! te maken heeft maar met Moeten! Want als je niet meer geld bezit moet je er wel mee rond zien te komen, zo simpel is het.

 50. Soi zegt op

  In Nederland zijn ook bijstandsmoeders die met € 200,- de hele maand moeten doen,vaak ook nog met een of twee kinderen,dus niets is onmogelijk.Maar wenselijk is wat anders.

  In een aantal reacties zijn vergelijkingen gemaakt tussen een gezin met 9000 baht in TH, met dat van een bijstandsmoeder in NL. Men gaat dan kennelijk uit van het te besteden bedrag in zowel NL als TH: 9000 baht versus 225 euro.
  Edoch: de vergelijking is niet juist. Natuurlijk is de situatie van bijstandsmoeders die van 225 euro per maand hun gezin onderhouden schrijnend. Zeker in een welvarend land als NL, die prat gaat op een hoog niveau sociale zekerheid, is leven in armoede onwenselijk.

  Maar is die sitautie dan vergelijkbaar met TH gezinnen die het met 9000 baht moeten doen?
  Neen: aan de bijstandsmoeder in NL wordt veel aandacht geschonken. Scholings-, arbeids-, opleidingstrajecten, schuldhulpverlening, juridische hulp bij achterstallige alimentatiegelden, begeleiding van maatsch. werk, en vanuit de gemeentelijke sociale diensten.

  In TH is de 9000 baht gezin gewoon een te doen gebruikelijk fenomeen, zonder extra aandacht en steun van welke overheids- en/of maatschappelijke instantie dan ook. In TH is een gezin met 9000 baht per maand gewoon een van de gezinnen die het moeten doen op grond van het gegeven dat de samenleving als zodanig in elkaar steekt. In TH is een gezin met gemiddeld 9 duizend baht per maand één van de hoekstenen van de TH maatschappij.
  In NL is dat een gezin met een besteedbaar modaal inkomen, in 2013 betrof dat euro 23500 per jaar, zeg euro 2000 p.mnd, reken zelf maar uit hoeveel baht.

  Terug naar de bijstandsmoeder: hoe precair haar situatie- in de maand mei krijgt ze vakantiegeld, 4 x per jaar kinderbijslag, en hoe je het ook wendt of keert: de uitkering is inclusief ziekenfondsverzekering voor het hele gezin, en premies voor een oudedagsvoorziening zijn idem betaald.

  Nu weer naar de 9duizend baht gezinnen in TH: ik kan van overheidswege of vanuit sociaal-maatschappelijke hoek niets bedenken wat extra hulp of inkomen inhoudt.
  Vandaar dat 9 duizend baht gezinnen hulp en steun zoeken bij elkaar, en hechte families, clans en gemeenschappen vormen.

  KhunPeter had destijds gelijk: TH vallen het moeilijk om met 9 duizend baht p. mnd rond te moeten.
  Kees en Pon hebben nu idem gelijk: het is vergelijkenderwijs voor farang niet te doen om van 225 euro te leven. Tenzij op een houtje bijten, en het eten van alles wat sluipt en kruipt, norm wordt. En je afvragen waarom de 99% van de farang het zo breed en dikbuikig laat hangen.
  Maar daarover getuigen andere reacties.

  • Jef zegt op

   “op een houtje bijten, en het eten van alles wat sluipt en kruipt”
   In Thailand zijn de door westerlingen meest verguisde types voeding niet alleen ‘lekkernijen’, de meeste zijn ook zeer duur in vergelijking met de ingredienten naar westerse smaak. Ook is de enorme toename van (groteske) zwaarlijvigheid gedurende de laatste twee decennia in Thailand, niet zoals in sommige delen van de wereld te wijten aan zich slechts ongezonde voeding kunnen permitteren: In Thailand is een gezonde evenwichtige en gevarieerde voeding zeker niet duurder dan wat anders.

 51. SevenEleven zegt op

  beste @Soi,
  Hoop niet dat dit op chatten lijkt,maar wilde het toch even kwijt.

  ” In Nederland zijn ook bijstandsmoeders die met € 200,- de hele maand moeten doen,vaak ook nog met een of twee kinderen,dus niets is onmogelijk.Maar wenselijk is wat anders. ”
  Die eerste zinnen heb je werkelijk letterlijk overgenomen uit mijn reactie van 28 Januari 17.05.(gecheckt)
  Met welke bedoeling?
  En vervolgens zeg je dat sommigen een vergelijking maken tussen de situatie van een Nederlandse bijstandsmoeder,en een Thais gezin.
  Dat is dus niet zo,want als je goed leest staat er ook dat niets onmogelijk is,maar NIET dat hun situatie hetzelfde is.Dat maak je er daarna zelf van.
  Het is bedoeld als een voorbeeld van hoe zwaar mensen het kunnen hebben,zowel hier als in Thailand.
  Daarom vind ik je reactie nogal voorbarig,en wat overbodig.
  Dat de bijstandsmoeders bv vakantiegeld krijgen,en de Thais niet,dat weet ook iedereen,maar dat wil niet zeggen dat die situatie zoveel beter is dan die van de Thaise,beslist niet.
  Want kleding,sport,fiets,schoolboeken,etc zijn hier ook vele malen duurder dan in Thailand.

  Tevens de opmerking over alles wat kruipt of sluipt,iets dergelijks heb ik opgemerkt in mijn reactie op Khun Peter’s stelling over Thais die met 9000 baht rond zouden moeten komen.

  Daarin merkte ik op dat mijn Thaise schoonmoeder en anderen van haar generatie zowieso wel zouden weten te overleven,want ze aten alles wat kroop en rondsprong
  NIET dat ze er de norm van wilden maken,en ook niet om dit te romantiseren,want zo geweldig is dat soort leven niet,maar alleen als voorbeeld hoe deze mensen zouden weten te (over)leven,terwijl de gemiddelde farang waarschijnlijk half gek zou worden zonder zijn biertje,of hamburger.
  Dit wilde ik toch even rechtzetten.
  Met vriendelijke groet,
  SevenEleven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website