Politiek maakt meer kapot dan je lief is

Door Kees Roijter
Geplaatst in Dagboek, Kees Roijter, Opinie
Tags: ,
11 december 2013

Politiek in Thailand: mag je je er mee bemoeien? Dat is de vraag op een stelling op Thailandblog.

We wonen niet in Thailand, dus voor mij is het antwoord gemakkelijk. Nee, ik bemoei me er niet mee. Zou ik in Thailand wonen, dan blijft dat antwoord nee. Ik bemoei me er niet mee. Ik ben wat ze noemen a-politiek.

Ik vind het een zinloze bezigheid. Je slaapt er niets van en je raakt ervan in de stress. Hoe druk je je ook maakt, je kunt er niets aan veranderen. Dat is een ontzettende domme gedachte van me, ik weet het. Maar ik heb er vrede mee. Ik slaap er niet minder om.

Pon daarentegen, mijn Thaise vrouw, is er wel mee bezig; zowel met de Nederlandse als Thaise politiek. Binnen het gezin zorgt ze er altijd voor dat er gestemd wordt en dan het liefst op een partij waarvan zij vindt dat die het moet worden. Het verbaast ons altijd weer dat ze daar zo mee bezig is. Het is immers een Thaise, zou je denken.

De laatste paar weken met dat gedoe in Thailand loopt het een beetje de spuigaten uit. Ze heeft haar iPod de hele dag aan staan met het volume op hoog niveau. Er klinkt een monotone mannenstem urenlang achter elkaar door. Hij houdt maar niet op – iedere dag weer (Volgens mij wordt hij ook gebruikt om iemand te hersenspoelen).

Aangezien ik hem niet versta (Ik spreek geen Thais. Ja, ik weet het, dat is pas dom: 36 jaar getrouwd met een Thaise en je spreekt geen Thais. Maar daar ben ik wel mee bezig) en omdat ik me een klein beetje zorgen begon te maken over dat politieke gedoe van Pon, heb ik me toch maar een klein beetje verdiept in de Thaise politiek. Dat beperkt zich dan wel tot dat wat ik te lezen krijg op het Thailandblog. Ik heb me dus een heel klein beetje een mening gevormd zodat ik er met Pon over kan praten.

Wat Pon in haar kop heeft, heeft ze niet in haar kont

Onze meningen verschillen. Wat Pon in haar kop heeft, heeft ze niet in haar kont. En om toch maar een klein beetje mijn gelijk te halen, sleep ik haar iedere dag naar de computer en laat haar het dagelijkse nieuws van het Thailandblog lezen met bijbehorende reacties. Om daar dan samen over te discussiëren. Ik heb partij gekozen; de discussies worden wat feller.

En zo is er iets gebeurd op mijn bijna vijfenzestigste jaar waarvan ik gedacht had dat het nooit gebeuren zou. Ik bemoei me met politiek. En nog wel met Thaise politiek. En ja, wat ik altijd al dacht: je komt er toch niet uit. Misschien heb ik wel een heel eigenwijs Thaitje getrouwd.

Ik heb een draadloze hoofdtelefoon voor Pon gekocht. Zo kan ze naar hartelust de hele dag naar die rare vent luisteren zonder dat ik daar gek van word. Het apparaat staat haar goed, ze hoeft niks meer te missen, zelfs tijdens het stofzuigen niet.

Thaise politiek: moeilijk hoor. Ik bemoei me er niet meer mee.

Ik snap er niets van, zegt Pon. Ze hoopt dat ik meer van die cursus Thais snap, anders kan ik daar ook wel mee ophouden. Aldus mijn politiek bewuste vrouw.

Politiek maakt meer kapot dan je lief is.

De vorige bijdrage van Kees stond op 27 november op Thailandblog: Dagboek van Kees Roijter (4): Thailand, Mooi Thailand.


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk en leerzaam cadeautje voor kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


4 reacties op “Politiek maakt meer kapot dan je lief is”

 1. Rob V. zegt op

  Ach, zolang je je maar niet gek laat maken door de politiek OF je partner. Als je de politiek tenminste een beetje probeert te volgen begrijp je het land wellicht wat beter en wie weet zelfs je partner als je met elkaar er over praat. Met grapjes moest ik wel oppassen, ik stuurde mijn vriendin een privé berichtje “lang leven Shinawatra”, nou dat vond ze niet leuk, ze zei me dat nooit en nimmer publiekelijk te verkondigen of ze zou me vermoorden. 555 😀

 2. Jogchum zegt op

  Ook ik heb geen verstand van de gebeurtenissen die momenteel gebeuren in Thailand. Wel heb ik een mening:

  Wat zig momenteel in Thailand voltrekt is geen revolutie, geen controrevolutie maar een nep revolutie, een
  volksopstand verpakte campagne van het ene deel van de politieke elite tegen het andere.

 3. noel castille zegt op

  Zal me zelf niet bemoeien met politiek mijn mijn thaise vrouw heeft me wel eens uitgelegd wie een verkiezing zal winnen DEZE partij met het meeste geld heeft niks te maken met democratie Taksin heeft
  met zijn familie een enorm fortuin opgebouwd in ongeveer vijf jaar 47 MILJARD op papier maar dat is maar pineuts tegenover de werkelijkheid ? Vorige verkiezingen kreeg elke arme sloeber 500 bath woon in de isaan een bolwerk van de roden maar dat is ferm
  aan het afbrokkelen want de arme boeren hebben niks aan die rijst regelingen alleen die veel grond
  bezitten profiteren van het systeem dat Thailand in de dieperik gaat storten is compleet een ramp
  termijn ? Maar voor ons farangs geen slecht nieuws thai bath zal de dieperik ingaan vroeger of later!

 4. SevenEleven zegt op

  Bedankt voor je stukje Kees,aangaande dit “verschijnsel”:)
  Denk zelf dat je alle recht hebt om je ermee te “bemoeien”,simpelweg omdat je leven er linksom of rechtsom toch door beinvloed word.
  Bij mij thuis zo’n beetje hetzelfde verhaal,Thaise politieke discussies voeren via Skype of telefoon,ellenlange You-Tube filmpjes bekijken,gerelateerd aan de laatste politieke ontwikkelingen in (met name)Bangkok,en zowat door de woonkamer springend als het spannender word.
  En gaat het niet zoals zij zou willen dat het moet gaan,of komt een bekend persoon in beeld die voor haar de regelrechte ondergang van Thailand verpersoonlijkt,komt er een stroom van Thaise kreten en uitroepen los,waar de gemiddelde dokwerker rood van zou wegtrekken..Al is dat laatste gezien de kleur misschien niet zo’n goede opmerking.
  Dan vraag ik weleens of het wat minder kan,maar dat is natuurlijk fout,want dan ben ik blijkbaar voor de tegenpartij,en moet ik ineens een vuurtje doven waarvan ik niet eens wist dat het ik het aangestoken had!
  Dan krijgt zelfs de EU een Thaise veeg uit de pan,omdat men zich blijkbaar bemoeit met My Country,iets waar volgens haar geen enkele Thai op zit te wachten,en wij Europeanen doen er beter aan de berg boter op onze eigen hoofden eens te laten smelten,etc,etc.Ziedaar hoe gevoelig het ligt.

  Maar ga dus niet meer in discussie met haar over de Thaise politiek,want hoewel ik enig Thais spreek en versta(ga vooral door met die cursus zou ik zeggen,heeft grote voordelen zowel hier,als eenmaal weer in je geliefde Thailand)merk ik wel dat deze altijd ontaarden in woordgevechten die niemand kan winnen,en waar ook niemand op zit te wachten.
  Mijn vrouw is klein van stuk,maar beslist zo fel als een gewonde tijger zodra de Thaise politici in beeld komen,en ik blijf er liever verre van.
  Daar komt nog bij dat mijn eigen kennis van de Thaise politiek nauwelijks toereikend is om me er een goed oordeel over te kunnen vormen,want zo simpel als “de Roden tegen de anderen”zal het wel niet zijn.
  Daarom heb je gelijk je er niet mee te willen vermoeien,al lukt dat natuurlijk niet altijd,daar weet ik alles van.
  Dus wens je alvast een stress,en politiekvrije Kerst en Nieuwjaar toe!
  Groet,SevenEleven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website