De VN-burgerluchtvaartorganisatie ICAO laat weten dat het vanwege brandgevaar per 1 april 2016 verboden is om lithium-ion batterijen te vervoeren in het laadruim van vliegtuigen, zo meldt persbureau Reuters.

Passagiers mogen apparaten met die batterijen nog wel in de handbagage meenemen. Grote luchtvaartmaatschappijen zoals Delta Air Lines en American Airlines hebben het meenemen van de batterijen eerder al verboden. Dergelijke accu’s zitten in een groot aantal apparaten zoals smartphones, laptops, tablets, camera’s en elektrische tandenborstels.

De maatregel blijft van kracht totdat er een nieuwe brandwerende verpakking voor de batterij is ontworpen. Verwacht wordt dat deze verpakking in 2018 op de markt komt. Vrachttoestellen mogen de batterijen wel blijven vervoeren in het laadruim.

Gevaar door Hoverboards

Aanleiding tot het verbod zijn de zogenoemde hoverboards (zie foto boven) uit Azië waarvan de batterij in brand kan vliegen. De Amerikaanse overheid heeft hoverboards al als ‘onveilig’ bestempeld. In de VS waren er 52 meldingen van brand door een hoverboard.

Uit tests bleek dat moderne vliegtuigen niet bestand zijn tegen de hitte en explosies die kunnen ontstaan als een klein aantal lithiumbatterijen oververhit raakt. Dat kan gebeuren als batterijen te dicht op elkaar zijn ingepakt of beschadigd.

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Verbod op lithium-ion batterijen in laadruim passagiersvliegtuigen”

 1. Fred zegt op

  Ik ben benieuwd hoe je dan je elektrische tandenborstel mee naar Thailand kan nemen. Als je het borsteltje eraf haalt, dan blijft er namelijk een gemeen steekwapen over. Ongeschikt voor in je handbagage lijkt mij.

 2. Henk zegt op

  Het wordt in de toekomst al lastig om telefoons etc mee te nemen.
  Versturen met Thailand post per vliegtuig wordt al niet geaccepteerd.
  Je mag oplaad batterijen mee als handbagage. Max 30.000mah. Zelfs dit mag niet mee als ruim bagage .
  De komende jaren wordt het nog strenger gecontroleerd. Een batterij in een speakers? Kan niet verstuurd worden per vliegtuig.

 3. Christina zegt op

  Ik heb een fantastische tandenborstel op batterijen gekocht aangezien we ook naar de USA gingen.
  Dus dat probleem was opgelost. Je wilt toch allemaal dat het niet in de fik gaat je weet maar nooit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website