Tips voor alleen reizen met kinderen

Door Redactie
Geplaatst in Vliegtickets
Tags: , ,
6 april 2016

Het is algemeen bekend dat vliegen voor ouders een behoorlijk stressvolle onderneming kan zijn. Reizen met kinderen en specifiek lange vluchten vraagt om een goede voorbereiding. Zeker als je alleen reist met je kind(eren), heb je veel extra documenten nodig.

Onderstaande tips van Skyscanner helpen je op weg voor een aangename vlucht en een prettige vakantie.

Vanaf welke leeftijd mogen kinderen vliegen?
Kinderen onder begeleiding mogen in feite vliegen vanaf hun geboorte. Vooropgesteld dat de baby een eigen paspoort heeft.

Heeft mijn kind een eigen paspoort nodig?
Ja, sinds 26 juni 2012 moet ieder kind dat van, naar of via landen in de EU reist met de Nederlandse nationaliteit een eigen paspoort of identiteitsbewijs hebben. Bijschrijven op het paspoort van de ouders is niet meer toegestaan. Meer info, ook over het maken van de juiste pasfoto vind je hier

Welke papieren heb ik als alleenreizende ouder nodig?
Het gaat om zo’n 7 aanvullende documenten. Zeker in het geval van kinderen die een andere achternaam hebben dan de vader of moeder met wie ze reizen. Denk aan:

 • Kinderen van moeders die reizen op hun meisjesnaam.
 • Kinderen van gescheiden ouders.
 • Kinderen van andere ouders dan hun eigen (als je meereist met een vriend(innetje).

Meenemen:

 • Een verklaring toestemming vakantie van de andere ouder, hier te downloaden in het Nederlands en Engels.
 • Recent, geldig uittreksel uit het gezagsregister.
 • Recent, geldig uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA).
 • Kopie paspoort toestemming gevende ouder.
 • Eventueel: uitspraak m.b.t. gezag en omgangsregeling.
 • Eventueel: ouderschapsplan.
 • Eventueel: geboorteakte.

Tip van country marketing manager Linda Hoebe: ‘Ik merk altijd, wanneer ik alleen met mijn dochter vlieg, dat de marechaussee het erg op prijs stelt als ik een handgeschreven toestemmingsbriefje van mijn partner laat zien inclusief de bovenstaande papieren. Handig is ook om daarop een telefoonnummer te zetten waarop je partner te bereiken is. mocht er onduidelijkheid ontstaan.”

Reizen van en naar Thailand
Zo geldt voor naar of vanuit Thailand dat kinderen onder de 16 jaar die alleen of met een ouder reizen, een kopie van hun geboorteakte meenemen en de eerdergenoemde toestemmingsbrief.

Regel dergelijke papieren ruim van tevoren en check voor de zekerheid bij de ambassade van het land waar je naar toe reist of je het benodigde hebt.

Moet ik een vliegticket voor mijn kind kopen?
Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen geldt dat kinderen tot 2 jaar gratis reizen. Jouw kind zit in principe bij jou op schoot. Vind je het relaxter en veiliger om hem of haar een eigen stoel te geven, dan moet je deze bij boeken (vaak met korting, zie volgende vraag).

Per luchtvaartmaatschappij verschillen de regels. Zo meldt KLM op haar website dat een volwassene met maximaal twee baby’s mag reizen, maar slechts 1 baby op schoot mag zitten. Voor de andere baby moet een stoel worden geboekt.

Gelden er kortingen voor kinderen op vliegtickets?
Veel vliegmaatschappijen bieden een apart tarief voor kinderen jonger dan 2 jaar, daar gelden korting tot 90% op de reguliere ticketprijs. Vanaf 2 jaar betaal je vaak de volle pond, soms geven luchtvaartmaatschappijen een korting aan kinderen tot 12 jaar.

Wat voor soort stoel heeft mijn kind nodig?
Er zijn een paar mogelijkheden: bij veel luchtvaartmaatschappijen mag je een (auto)kinderzitje gratis meenemen. Dit moet je wel van tevoren aangeven. Een Child Aviation Restraint System (CARES), een veilige, lichtgewicht ‘harnasgordel’, is ook mogelijk. Voor kinderen tot 20 kg. Onder meer te koop bij Reiswieg.nl

Au, oorpijn! Hoe te voorkomen tijdens take off en de landing?
Geef kleine baby’s iets te eten, laat ze uit een flesje drinken of geef de vertrouwde speen om de druk op de oren weg te nemen. Oudere kinderen kunnen in hun neus knijpen en licht blazen, op een snoepje of kauwgummetje kauwen.

Als een eenouder op reis, mag ik reizen met meer dan een klein kind?
Waarschijnlijk niet. Veel luchtvaartmaatschappijen eisen dat ieder kind onder de 2 jaar begeleid moet worden door een volwassene. Check dit bij de luchtvaartmaatschappij.

Hoe zit het met meenemen van vloeistoffen?
Flesjes melk voor kinderen, babyvoeding en eventuele medicijnen voor kinderen vallen buiten de vloeistoffenregeling.

Sowieso is de insteek ‘travel light’ altijd de beste. Bedenk goed wat echt nodig is voor de bestemming waar je naar toe vliegt en wat je nodig hebt in het vliegtuig. In principe heb je niet veel bagageruimte in het vliegtuig en je wilt bagage fees vermijden.

Baby? Neem billendoekjes, de favoriete knuffel, speen, billencrème, een flesje melk, melkpoeder mee of andere dingen waar je baby niet zonder kan of waar je hem of haar mee kunt troosten.

Oudere kinderen? Zorg voor afleiding met een tekenboekje en potloden, een iPad of een spelletje in reiszakformaat zoals een kwartet. Zie hieronder meer tips voor fun en vermaak.

Vliegvelden en boarden
Zorg dat je op tijd boekt en de stoelen – indien mogelijk – van tevoren reserveert en een e-ticket hebt. Dit bespaart tijd en geld. Kom op tijd naar het vliegveld, het is algemeen bekend dat reizen met kinderen meer energie en tijd kost. En maak vooral gebruik van priority boarding, bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je met kinderen eerder aan boord. Let ook op ‘snelle routes’ door het vliegveld voor wie met kinderen reist.

Stoelen voor kinderen in vliegtuig
‘Bulk head seats’ (vooraan, zonder passagiers voor je, met tv-scherm) worden meestal gebruikt voor wie reist met kinderen. Hier kan ook vaak een babybedje worden bevestigd dat de vliegmaatschappij zelf verstrekt. Erg aan te raden. Neem hiervoor rechtstreeks contact op met de vliegmaatschappij. Als je kinderen iets ouder zijn, probeer dan bij het raam te zitten. Leuk om te kijken en het zorgt voor afleiding, een kind zal minder snel weglopen.

Fun en vermaak
Een van de problemen, helemaal als je alleen reist, is hoe je kinderen te vermaken tijdens de vlucht. Oudere kinderen kijken misschien een film aan boord of lezen een boek, kleuters zijn wat lastiger te vermaken. Ideeën:

 • Pak de favoriete knuffels in, zo maak je het spannend en er een spelletje van.
 • Zorg dat de favoriete knuffel of pop makkelijk te pakken is.
 • Vermijd luidruchtige games of poppen met geluiden.
 • Kijk wat de luchtvaartmaatschappij aan kinderpakketten geeft.
 • Pak reiszakformaat spelletjes in zoals een kwartet.

Eten hoog in de lucht
De meeste luchtvaartmaatschappijen serveren speciale kindermaaltijden. Deze moet je van tevoren reserveren. Het eten aan boord is vaak heel erg warm, dus als je kind een volwassen maaltijd eet, check of het de juiste temperatuur heeft. Neem voor kleinere kinderen je eigen hapjes mee dat de cabin crew eventueel voor je kan opwarmen.

Neem je voorgekookt water mee voor je baby of peuter, vraag de cabin attendants om dit te verwarmen. Geef wel van tevoren aan dat je dit wenst.

Blijf rustig en gebruik humor
Misschien overbodig, maar iets dat altijd werkt: blijf kalm, ook al is je kind nog zo vervelend. En raak niet in paniek en ren niet als een dolle door het vliegveld. Er zijn veel mensen die je kunnen en willen helpen als je alleen reist. Behoud je humor, dat werkt relativerend en is wel zo relaxt. Meestal werkt het ook beter naar je kind toe, als je de dingen benadert met een kwinkslag en er een grap van maakt. Een kind dat niet wil luisteren kan dan ineens omslaan, je haalt de angel uit de vervelende kwestie en dat lucht op!

Gebruik dezelfde insteek als andere passagiers klagen over je luidruchtige kind (het is nu eenmaal spannend!) of huilende baby. Vorig jaar kwamen twee ouders in het nieuws die in het vliegtuig oordopjes uitdeelden aan medepassagiers inclusief excuusbrief van baby

De ideeën en hiergenoemde informatie, hoewel zorgvuldig geschreven, geven geen specifieke informatie over bepaalde luchtvaartmaatschappijen en hun eigen regels. Dit is bedoeld als praktisch advies over onderwerpen waarmee je te maken krijgt als je alleen reist met kinderen. Voor gedetailleerde informatie over reizen met kinderen kun je het beste contact opnemen met de vliegmaatschappij van jouw keuze.

6 reacties op “Tips voor alleen reizen met kinderen”

 1. Roos zegt op

  En hoe zit dit als ik met mijn zoon van 12 jaar reis, waarvan alleen ik gezag heb,maar hij wel vaders achternaam heeft? ,ik hoor het graag..we gaan over 3 wkn!

  • Frans Nico zegt op

   Geen probleem, Roos. Jij hoeft alleen maar een kopie van een document mee te nemen waaruit blijkt dat uitsluitend jij het wettelijk ouderlijk gezag over je zoon hebt.

   Van rechtswege blijft het gezamenlijk ouderlijk gezag na scheiding in stand. Dat is anders als een van de ouders van het gezag wordt uitgesloten. Daar is een rechterlijke uitspraak voor nodig. Als dat bij jou van toepassing is, dan moet je die uitspraak bij de hand houden. Het is raadzaam deze uitspraak te laten vertalen (door een erkende vertaler) naar het Engels en eventueel laten legaliseren voor internationaal gebruik.

   Vroeger werd het ouderlijk gezag bij scheiding omgezet in voogdij en toeziend voogdij. Dat was een onjuiste werkwijze van de overheid. Voogdij heeft men immers over een niet-eigen kind. Daarom heeft de overheid dat afgeschaft bij eigen kinderen. Tegelijkertijd is de wet zo veranderd dat het ouderlijk gezag na scheiding bij beide ouders blijft, het gezamenlijk ouderlijk gezag. Beide ouders hebben immers een verantwoordelijkheid tegenover hun kinderen? Ik zelf heb mij indertijd daarvoor ingezet en procedures gevoerd tot aan de Raad van Staten.

   Als in jouw geval jij nog de voogdij kreeg toegewezen, dan moet je die uitspraak bij de hand houden. Ik hoop dat ik je hiermee heb geholpen. Goede reis toegewenst.

  • Tino Kuis zegt op

   Als je documenten hebt die aantonen dat je het gezag hebt over jullie zoon dan die meenemen. (Ik ben sinds vier jaar gescheiden en in de scheidingsacte staat dat ik als enige de voogdijschap bezit).
   Heb je dat document niet dan zal de vader toestemming moeten geven en dat kan alleen door een verklaring op te laten stellen op de amphoe, het gemeentehuis, waar je samen naar toe moet met ID en paspoort.

 2. Frans Nico zegt op

  Het enige wat bij internationaal reizen nodig is, is een toestemmingsverklaring van de niet-meereizende ouder of voogd. Dat is wettelijk zo bepaald. Het te downloaden formulier is niets anders dan een vrijblijvend hulpmiddel, zo is mij ook gebleken uit de praktijk.

  Mijn vrouw (niet officieel met mij getrouwd en ook geen “geregistreerd partner”) reist geregeld met onze minderjarige dochter (met mijn achternaam) en steeds zonder problemen met een door mij opgestelde en ondertekende toestemmingsbrief (met daarop tevens mijn paspoort afgedrukt ter bevestiging van mijn identiteit). That’s all. Of ik ook het ouderlijk gezag heb wordt niet naar gevraagd. Wel reist ze altijd met beide (Thaise en Nederlandse) paspoorten van onze dochter.

  Het is anders als een alleenreizende ouder met een minderjarige het alleenrecht van ouderlijk gezag (of voogdij) heeft. In dat geval zal die ouder geen toestemmingsbrief kunnen overleggen en moet die ouder het alleenrecht van ouderlijk gezag of voogdij aantonen. Dat kan met elk officieel document (eventueel in het Engels voor internationaal gebruik) waaruit dat blijkt. Een volwassen persoon met een minderjarige die geen ouderlijk gezag of voogdij over de minderjarige heeft, moet van degene die het ouderlijk gezag of voogdij over de minderjarige wel heeft, schriftelijk toestemming hebben om met de minderjarige te reizen.

  Zoals ik hiervoor al schreef is het te downloaden formulier een hulpmiddel. Niet meer en niet minder. Dat is mij ook door de marechaussee bevestigd. Dat geldt ook voor de genoemde (bij te voegen) documenten. Een uittreksel uit het geboorte- en/of gezagsregister is niet nodig (het paspoort van de minderjarige is immers al een bewijs van identificatie), evenals een uitspraak over gezag of omgang en een ouderschapsplan is onnodig. Dit soort documenten kunnen alleen een toegevoegde waarde hebben als er ernstige twijfels kunnen ontstaan omtrent de gezagsverhouding en/of een toestemming.

  Wat ik met het voorgaande wil zeggen is, laat je niet gek maken met onnodige bureaucratische en niet-wettelijke regels en documenten. Het gaat er om wat de wet voorschrijft. Als je daaraan voldoet is dat genoeg. De overheid stelt ook op haar website dat men het te downloaden formulier KAN gebruiken. Er staat niet dat het MOET. Er is geen marechaussee die een met een minderjarig kind reizende ouder tegenhoudt als die ouder voldoende betrouwbaar kan aantonen dat daarvoor toestemming is van de niet-meereizende ouder of voogd. Mijn vrouw heeft tot heden met een door mij geschreven en ondertekende toestemmingsbrief met onze dochter (met mijn achternaam) kunnen reizen.

 3. Martijn zegt op

  Hoe zit het met de prima tours?
  Mijn dochter kan echt niet zonder!

 4. Jack G. zegt op

  Wat mij vaak opvalt is dat westerse baby’s snel te groot gevonden worden door het cabinepersoneel voor een slaapwiegje.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website