Changi Airport in Singapore is de beste luchthaven van Azië. De internationale luchthaven van Thailand, Suvarnabhumi Airport, scoort slechts een 5e plaats. Dat blijkt uit een onderzoek van hotelsite Agoda.com onder 11.000 internationale reizigers.

Reizigers ervaren de luchthaven van Singapore als hyper-efficiënt en eigentijds. Wachten is minder saai dankzij het hoge niveau aan voorzieningen, waaronder een vier verdiepingen hoge glijbaan waar reizigers gratis gebruik van mogen maken na besteding van 10 USD in taxfree shops.

De tweede plaats is voor Hong Kong International Airport, een hightech luchthaven op een kunstmatig eiland in de Zuid-Chinese Zee. Met alleen al 65.000 werknemers is dit vliegveld een stad op zich.

Incheon International Airport bezet de derde plek in deze ranglijst. Passagiers kunnen tijdens het wachten op hun vlucht op het vliegveld van Seoel wat tijd doden met een spelletje golf op een heuse golfbaan of een rondje schaatsen op de overdekte ijsbaan.

Luchthavens zijn fascinerende plekken, niet zelden zo groot en complex als een kleine stad. Of reizigers een luchthaven ervaren als prettig hangt dan ook af van vele verschillende factoren: de bewegwijzering, eten, faciliteiten voor mindervaliden, bewegingsvrijheid, het zitcomfort en zelfs hoeveel toiletten er zijn. Elk detail telt op een luchthaven.

Voor dit onderzoek selecteerde Agoda 15 belangrijke Aziatische hoofdsteden: Bangkok, Peking, Ho Chi Minh City, Hong Kong, Jakarta, Kuala Lumpur, Manila, New Delhi, Phnom Penh, Seoel, Singapore, Taipei, Tokio, Vientiane and Yangon. Reizigers die één van deze steden bezochten, werd gevraagd om een beoordeling te geven op een schaal van 1 (slecht) tot en met 5 (uitstekend). 11.000 klanten deden mee aan dit onderzoek.

Aanvullende informatie

Het wekt geen verbazing dat Changi Airport in Singapore in deze lijst op de eerste plek staat met een gemiddelde score van 4,37. De luchthaven staat bekend als hyper-efficiënt, investeert doorlopend in verbeteringen en eindigt hoog in alle onderzoeken en klassementen. In 2012 verwerkte dit vliegveld 51 miljoen passagiers. Opmerkelijk: Voor elke 10 USD die u uitgeeft, mag u een keer gebruik maken van de vier verdiepingen hoge glijbaan op de luchthaven. Uw vliegtuig vertrekt er niet eerder door, maar wachten is stukken minder saai.

De tweede plaats met een 4,13 als cijfer is voor Hong Kong International Airport dat, net als Changi, in de regel hoog eindigt in lijstjes dankzij het goede openbaar vervoer en het hightech ontwerp van de terminals, gelegen op een opgespoten zandvlakte midden in de Zuid-Chinese Zee. In 2012 verwerkte deze luchthaven 56 miljoen reizigers. Opmerkelijk: Er werken meer dan 65.000 mensen op dit vliegveld

De derde plek is voor Incheon International Airport met een score van 4,01. De luchthaven van Seoel verwerkte in 2012 maar liefst 39 miljoen reizigers en heeft een record in handen waar menige luchthaven jaloers op is: de luchthaven werd 7 jaar op rij (2005-2011) verkozen tot Beste Luchthaven Ter Wereld door de Airports Council International. Een record dat niet gebroken kan worden: in 2011 werd de prijs voor het laatst uitgereikt. Opmerkelijk: Lang wachten? Geen probleem! Incheon heeft een eigen golfbaan en zelfs een overdekte ijsbaan.

De luchthaven van Seoel wordt op de voet gevolgd door Indira Gandhi International Airport in Delhi, met een score van 4,00. In een land dat 1,2 miljard inwoners telt, maakten 34 miljoen passagiers in 2012 gebruik van deze luchthaven. Indira Gandhi Airport heeft de laatste jaren verschillende onderscheidingen in de wacht gesleept voor alle verbeteringen die zijn doorgevoerd.

De luchthaven is nog niet uitgegroeid; het heeft de ambitie om in 2030 100 miljoen passagiers per jaar te verwerken. Opmerkelijk: Uitgeblust? Meld je bij de ‘Nap & Massage’ Lounge. Die beschikt over 14 mini-kamers, elk met een douche.

Suvarnabhumi Airport

De vijfde plaats in deze ranglijst is voor Bangkoks Suvarnabhumi Airport. Deze luchthaven opende in september 2006 (hoewel er al sinds de jaren zestig plannen bestonden) en verwerkte in 2012 een slordige 48 miljoen passagiers. Dankzij zijn centrale ligging in Azië is de luchthaven een belangrijk knooppunt voor zowel vrachtvervoer als passagiers. De verkeerstoren is de grootste in zijn soort ter wereld. Opmerkelijk: De naam van de luchthaven (uitgesproken als soo-wanna-poom) betekent Gouden Land, maar het terrein stond ooit bekend als Cobra Moeras.

Tokio’s Narita International Airport bezet in deze lijst een zesde plaats. Deze belangrijkste internationale luchthaven van de Japanse miljoenenstad trok in 2012 ruim 33 miljoen passagiers en staat bekend om zijn efficiënte ontwerp en management. Opmerkelijk: De bouw van Narita was niet onomstreden. Op de plek van de luchthaven lag tot in de jaren zestig een woonwijk en de bewoners verzetten zich met hand en tand tegen de sloop van hun huizen.

Op zeven staat Kuala Lumpur International Airport, dat in 2012 40 miljoen reizigers zag komen en gaan. Het vliegveld ligt op maar liefst 60 kilometer afstand van de stad en is één van de grootste luchthavens ter wereld gemeten naar oppervlakte. Opmerkelijk: Dit is de eerste luchthaven in de regio die gecertificeerd is door EarthCheck, een wereldwijde milieuorganisatie die bedrijven en instanties onderscheidt voor een duurzame bedrijfsvoering.

Op plaats acht vinden we Beijing Capital Airport, dat in 2012 maar liefst 82 miljoen passagiers verwerkte en daarmee alleen Hartsfield-Jackson Airport in Atlanta, Georgia voor zich moet dulden. In 2004 begon de luchthaven met de bouw van Gargantuan Terminal 3 als voorbereiding op de Olympische Spelen van 2008. Opmerkelijk: Terminal 3 is het op vier na grootste gebouw ter wereld, gemeten naar vloeroppervlakte: 1,3 miljoen vierkante meter!

Taipei’s Taoyuan International Airport eindigde op de negende plek. De luchthaven zag in 2012 zo’n 28 miljoen mensen de detectiepoortjes passeren. Het vliegveld opende in 1979 met één terminal, breidde in 2000 uit met een tweede terminal en een derde staat gepland voor 2018. Opmerkelijk: In 2012 verwerkte deze luchthaven ruim 1,5 miljoen ton aan vracht.

Hekkensluiter in deze ranglijst is Phnom Penh International Airport in Cambodja, veruit de kleinste luchthaven op deze lijst met slechts 2 miljoen passagiers in 2012. Ondanks de kleine schaal – of misschien juist wel dankzij – beschouwen de klanten van Agoda.com het als één van de prettigste vliegvelden van Azië. Opmerkelijk: De luchthaven ligt op 160 kilometer afstand van de oceaan, maar ligt toch slechts 12 meter boven de zeespiegel.

Top 10 Aziatische luchthavens

 1. Changi International Airport – score 4,37
 2. Hong Kong International Airport – score 4,13
 3. Seoul Incheon International Airport – score 4,01
 4. Indira Gandhi International Airport – score 4,00
 5. Suvarnabhumi International Airport -score 3,79
 6. Narita International Airport score – 3,69
 7. Kuala Lumpur International Airport – score 3,56
 8. Beijing Capital International Airport – score 3,48
 9. Taiwan Taoyuan International Airport – score 3,38
 10. Phnom Penh International Airport – score 3,14
Bangkok Suvarnabhumi Airport

3 reacties op “Suvarnabhumi Airport scoort matig op lijst beste luchthavens Azië”

 1. Joe zegt op

  Correctie, volgens mij was het niet in Sept 2009 de opening van Suvarnambhumi ipv. 2001?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Joe Suvarnabhumi kwam in september 2006 in bedrijf. Ik heb het jaartal in de tekst veranderd.

 2. Gerard zegt op

  Jammer ze vragen het nooit aan mij. Singapore mag dan efficient zijn, maar het is en blijft een oud geval. Werkelijk gedateerd en zou voor mij omwille van dit afvallen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website